Vreckové pre 9,5 ročného syna

jazumalu
23. máj 2016

Ahojte. Môj 9,5 ročný syn si začal pýtať vreckové. Doteraz nedostával, všetko čo chcel a zdalo sa nám to v poriadku, sme mu kúpili. Čo sa nám zdalo ako zbytočné míňanie,sme zamietli. Teraz prišiel s požiadavkou vreckového, lebo by sa vraj chcel sám rozhodnúť o tom, na čo minie a že aj spolužiaci dostávajú. Nie sme proti, ale...
Psychológovia vraj neodporúčajú podmieňovať vreckové domácimi prácami...rozumiem, ani mne nikto za ne neplatí, domácnosť je pre všetkých. So synom však máme problém, že on doma nechce robiť nič, pritom po ňom kvôli neskorým príchodom zo školy a tréningom 4x do týždňa ozaj ani veľa nechceme (upratať si po sebe šaty a hračky, odniesť po sebe riad do umývadla, spraviť si úlohy a pripraviť sa do školy). On to všetko spraví, ale má pri tom nekonečné komentáre a herecké hysterické prejavy. Neustály boj s ním ma oberá hádam o viac energie, ako všetky domáce práce dokopy. Preto manžel navrhol dávať mu týždenne 2 eurá, ak tieto 3 činnosti bude robiť automaticky a bez komentárov a ďalšie 3 eurá ako odmenu za dobrovoľnú ďalšiu pomoc v domácnosti. Na podporu odmeňovania za domáce práce som počula (aj keď ojedinelý) názor, že aj my dostávame v zamestnaní plat a že dieťa si aspoň zvyká, že keď sa snaží, bude odmena.
Čo si o tom myslíte?

delphineta
23. máj 2016

Naší 7 a 11,dostavaju po 2e,pomahat musia,samozrejme drobne domace prace a upratuju si izbu

janka258
23. máj 2016

@jazumalu myslím, si, že nie k všetkému treba čítať štúdie a názory psychológov. V podstate oba názory sú správne ale vy musíte vedieť čo platí na syna, aby bol vlk sýty aj ovca celá. Je mi dôverne známa pomoc pri domácich prácach alá tvoj syn, ale u nás platí, že keď niečo chce, tak by bez slova aj stierky vedela natiahnuť a vymaľovať 😀

anjelicek26
23. máj 2016

Mna za upratovanie nikto neplati, takze urcite nie za domace prace dietatu platit. Patri to k domacnosti, byvame tu spolu, "pracujeme" teda spolu, spolu sme si ten neporiadok narobili.. Dcerka si upratuje jasne izbu, krmi svoju macku, cisti svojim myslam klietku, ulohy su predsa tiez jej povinnost, nie moja - nespravi si - ja ju do toho netlacim, je to jej poznamka a hanba ten den, nie moja. Z domacich prac pridelene ma len vynasanie smeti (popolnica je pred domom hned). To musi robit pravidelne. Ale ine nic. Ked robi veci navyse, o ktore ju poziadam - ako napr. babysitting mladsej sestry, rada jej prisupnem nejake euro navyse... potesi ju to. Ale ani to nevyzaduje proste dam jej to ako odmenu extra ked mam pocit, ze sa snazila viac, ako trebalo.Najstarsie dieta to nema obcas lahke. Inak vseobecne dostava po 3e/tyzden, je to dost, viac skutocne netreba, aj tak nikde do obchodu nechodi, bufet nemaju, konci to v prasiatku a ako ich poznam, tak to s malym otrieskaju v lete na kupalisku aj tak vsetko na zmrzku 😅 Ale tak to patri k detstvu.

alaguema
23. máj 2016

@jazumalu nie je to dobrý nápad. Deti by mali vedieť, že niektoré veci je treba robiť nezištne. Pre rodinu, komunitu, neskôr pre svoje deti, rodičov, súrodencov, kamarátov. Ak sa to nenaučí teraz, ťažko sa to bude učiť v dospelosti. V zamestnaní dostávame plat, on do zamestnania nechodí, tak ho nedostáva. V domácnosti pracujeme všetci bez nároku na odmenu, je to naše spoločné, všetci musia prispieť a nikto za to nie je platený. Tento moderný zvyk platiť deti za domáce práce, je otrasný. Nečudujem sa, že nám rastie generácia egoistov, ktorí bez nároku na odmenu neurobia nič.

lubina
23. máj 2016

@jazumalu nase dve dcerky, dostavaju tiez vreckove, 7 rocna dostava 1 euro tyzdenne a 10rocna dostava 2 eura tyzdenne....aby sa naucili si setrit na nieco co by si chceli same kupit (ale az po nasom odsuhlaseni) a "hospodarit" s peniazkami. Nepodmienujeme to pomocou, pomahaju aj bez "podplacania". Ulozit si oblecenie a hracky by malo byt samozrejme, aj ked dieta ma trening 4x do tyzdna. Starsia robi gymnastiku a tiez ma trening 4x do tyzdna, po dve hodiny, ucit sa tiez musi a neplatime jej za dobre znamky..tak si musi aj poukladat voje veci v izbe, pripadne vyniest smeti z kosa...to by malo by samozrejme v domacnosti, ze dieta urobi obcas to co uz dokaze. Ved aj my sme ako deti museli obcas cosi urobit doma a nikto nam za to neplatil. MYslim si, ze podmienovat vreckove tym, ze si uprace izby nie je najlepsia volba, ak urobi cosi navyse, tak bude opat dostavat za to zaplatene??

natalym
23. máj 2016

Ja by som mu povedala, že ak chce vreckové, tak nech sa začne správať zodpovedne a vyspelo. 😉

smudlinka3
23. máj 2016

@alaguema len ako dietatu vysvetlit preco to ma robit nezistne? 😒 ked aj samy vidia, ze poslednu dobu sa na tomto svete naozaj nic neudeje nezistne 😒

janka258
23. máj 2016

@jazumalu nenazvala by som to, že platiť za upratovanie. Ja som to myslela tak, resp. u nás to tak platí,že ak nič nespraví pre rodinu, rodina nemá dôvod robiť niečo pre neho. Máme známych, kt. syn ovláda všetky svoje práva, len zabudol na povinnosti a bežne rodičov vydiera, že oni sú povinní snáď všetko čo chlapca napadne...tak ako prevenciu pred tým, že by moje dieťa s týmto prišlo, sme zaviedli systém, že ok, sme povinní bez nárokov na hocičo okrem plnenia školskej dochádzky jej dať jesť, ošatiť ju a platiť za vzdelanie. Ak chce niečo iné, musí pre rodinu urobiť viac ako len chodiť do školy. A celkom to funguje a nik nemá pocit, že platí za pomoc v domácnosti. Stále prízvukujeme, že kto dá aj dostane, inak to nefunguje ani v živote a to myslíme v každom význame, aj materiálnom a hlavne v nemateriálnom.

natalym
23. máj 2016

@smudlinka3 Čo tak začať od seba?????? 😉

Nezištne? Ja zvyknem deťom keď mi oni na niečo, že sa im nechce a chcú potom napr. chlebík. Tak poviem, že sa mi nechce 1. ísť do roboty zarobiť naň, 2. ísť do obchodu kúpiť ho, 3. urobiť ho.
A mám po probléme.
Nie je samozrejmosť natrieť chlebík, napr. 😉

loginexistuje
23. máj 2016

vreckove by som nepodmienovala domacimi pracami ale v tom veku by som mu uz uplne v pohode vreckove dala
Deti sa maju ucit narabat s peniazmi od mala to je uplne v pohode.

Domace prace ma robit v rámci beznej pomoci doma ak nechce tak by som skor sla po inych obmedzeniach /TV, pc a pod/ ako po vreckovom.

Ak robi nieco navyse co by sme si napr. museli zaplatit /aj ten spominany babysitting tak to by som ohodnotila pridanim k vreckovemu/ preco nie.

@natalym dieta sa ma ucit zaobchadzat s peniazmi v skolskom veku ... ta zodpovednost a vyspelost hadam raz pride .. resp. sa musi vybudovat a vypestovat... ja chapem ze vy to mate v rodine extremne tazke prave kvoli pristupu manzela k peniazom ale to co mas doma nie je norma a zelany stav.

Bezne v rodine ludia spolurozhodnuju o minani prijmov v rodine a maju k dispozicii zo spolocneho aj malu cast tak aby si ju mohli minut podla priania.

Rozhodne by som podporila to aby vreckove dostaval a aj ho zapojila do rozhodnovania rodiny v ramci rozpoctu ... v tom veku uz to vie pochopit taky je prijem tolko dame na stravu byvanie odlozime ... atd...

alaguema
23. máj 2016

@smudlinka3 normálne. 9 ročný už rozumie ľudskej reči 😀 A ako to, že vidia, že nič sa nerobí nezištne? Kde to vidia? Veď ako prvý a najbližší príklad sú rodičia, ktorí robia všetko pre deti a pre rodinu nezištne. A potom možno občas decká vziať na nejakú obecnú dobrovoľnú brigádu vyzbierať smeti z lesa, alebo pomôcť susedom, nejakej starej pani a nemusíš nič vysvetľovať. Deti sa aj tak najviac učia tým, čo rodičia robia a nie čo hovoria 😉

natalym
23. máj 2016

@loginexistuje Nerozumiem čo si týmto chcela povedať. Podľa Teba je práca matky samozrejmosť, ale dieťa nemusí v rámci možností, či ako?

alaguema
23. máj 2016

@janka258 áno, určite platí kto dá, aj dostane. Ale dostane napr.pochvalu za pekne upratanú izbu. Alebo upratali ste si? Super, nemusím ja, ostal nám čas na výlet. Ale nie upratovanie za peniaze, alebo iné hmotné odmeny.

janka258
23. máj 2016

@alaguema jasné, ale tiež nebudem dávať vreckové dieťaťu čo doma krížom slamy nepreloží. Ja som to myslela v zmysle, že ok, máš právo na vreckové,ale až potom ako si splníš svoje povinnosti. Ak nič nerobíš, nič nedostaneš. Nemyslím to v zmysle, že za umytie riadu dostaneš vreckové...neviem, či sa chápeme...

natalym
23. máj 2016

@janka258 Čo krížom slamy nepreloží a ešte aj robí cirkus. 😉

alaguema
23. máj 2016

@janka258 asi sa nechápeme, lebo nevidím rozdiel v tvrdení, ktoré je to isté, len v opačnej postupnosti. Ak nič neurobíš, nedostaneš vreckové, je to isté, ako - ak niečo urobíš, dostaneš ho 😉 Je tam jasná súvislosť s tým, či robí, alebo nerobí domáce práce. A dokonca právo na vreckové, ak si splní povinnosti. Takže je úplne jasné, akú má dieťa potom motiváciu, aby prispievalo k chodu domácnosti. Nemusíš povedať doslova, že je to za umytie riadu, ale dieťa nie je blbé a dobre vie, ako sa veci majú. A tomu sa práve snažím vyhnúť.

dominika6
23. máj 2016

@jazumalu
ja by som vreckové dávala iba za dobré známky....pomoc v domácnosti má robiť automaticky...

simca06022011
23. máj 2016

Ja by som mu davala tyzdenne symbolicke vreckove, nech si odkalda ked chce + specialne prispevky napr. za vysvedcenie dobre atd. Dostava asi aj na velku noc a pod. Cize moze si odlozit. Za domace prace bezne nie, ale my sme napr mali ze ak som isla mame vyriadit na komplet pivnicu, dostala som stovku (TO BOLI ESTE KORUNY ).. a tak. ALe to bolo fakt ze raz-2x do roka... a boli sme uz sposobilejsie, cca 13 a viac rocne. Na nejake velke uplatky a pravidelny prijem je podla mna maly. A co take si chce akoze kupit ? 🙂)) Cize symbolicke ano...
Neskor by som kludne presla na vlastny ucet, vyssie vreckove a nech "bacuje" sam, napr. aj veci do skoly si nakupit, oblecenie atd. MOja spoluziacka to tak mala a bolo to bohovsky dobre :D Velmi dobre si vedela poratat co a ako a ostalo jej to do dnes. Proste mali ucet spolocny so sestrou a vsetko si kupovali same.. isli tam pridavky sa mi zda a nejake vreckove od kazdeho rodica + specialne prispevky/darceky.

bubelko
23. máj 2016

@jazumalu moj 9r syn dostava vreckove 1.5franku tyzdenne. domace prace mu neplatim. ani nie je vreckove podmienene domacimi pracami. umyvacku vylozit, po sebe upratat, nachystat si veci do skoly a na trening - to musi, o tom s nim nediskutujem. ano, aj on mava vystupy, ze preco a na co, ale skratka poviem, lebo tu vsetci byvame.
vreckove sa strhava, len ak nieco vyvedie, co stoji peniaze. napr. ked beha v ponozkach po ihrisku - tak musi mi za derave ponozky vyplatit nejaku sumu. alebo ked nadavaju - tak su slova za 1chf, tazsie za 2chf. plati aj pre dospelych, len sadzby su vyssie.
alebo ked su naozaj ale naozaj drzi...tak vtedy tiez vezmem vreckove. a z vreckoveho si moze kupit, co chce...

jazumalu
autor
23. máj 2016

Potom ma ešte napadá súvisiaca téma - aké máte tipy/spôsoby donútiť deti, ktoré sami nie sú ochotné prispieť k domácim prácam a čokoľvek spraviť? Ako vravím, môj syn to napokon spraví ale má okolo toho kopu rečí, zdúva sa, vytiahne 1000 argumentov prečo to teraz nemôže spraviť a najlepšia je veta: mne sa nechce. A práve ten neustály boj, vysvetľovanie, že každý musí niečím prispieť, ma unavuje najviac. Aj ja robím také veci ako napr. neupratal si si hračky z kuchynského stola - nemám ti kam dať večeru, nedal si si špinavé veci do koša na prádlo - tak som ti nevyprala obľúbené tričko a pod. Ale na druhý deň je to to isté odznova a odznova. Predstavujem si to tak, že tých pár základných vecí spraví automaticky sám bez toho, že by som musela pripomínať.

natalym
23. máj 2016

@jazumalu Vieš čo pomáha, tváriť sa, že jeho pindy ťa vôbec ale vôbec nezaujímajú. 😉

alaguema
23. máj 2016

@jazumalu lezie do puberty...to ťažko. Ale ak ti pomôže, že aj ostatní rodičia si tým prechádzajú, tak vedz, že áno 😀 Reči ignorovať a trvať na tom, že to urobí. Prípadne dať deadline, ktorý ak prekročí, tak "nestihne" ísť von, PC, telku, alebo čokoľvek iné. Rozprávať čo najmenej, oberá to o čas a energiu 😉 Povedať máš toľko a toľko času, aby si to urobil, ak nie, ..."nestihneš" bla bla. To ste neskúsili?

dai
23. máj 2016

@jazumalu ahoj... mam o tyzden 9rocnu dceru a s tymto super napadom prisla uz domov aj ona... Diskusia v nasom pripade bola velmi jednoducha a rychla🙂
1. pomahat doma pomaha bez naroku na nejaku odmenu - tak isto ako ja, ako manzel, ako to pozadujem aj od 4rocneho syna - tvorime 1 domacnost a s vekom prichadzaju prava ale aj povinnosti/// chce vecer pozerat tv? tak sorry, ale ked chce film pre 12 rocne deti ( ak ja uznam za vhodne ze moze ) - tak potom aj povinnosti 12rocnych... na nete je pekny zoznam co by uz v urcitom veku deti mali vediet robit a s cim pomahat - ja s nim uplne nesuhlasim ale napr. moj 4rocny sa vie prezliect sam, upratat si pyzamko aj postel, vie si upratat hracky ked sa dohra , po sebe spratat zo stola... a toto aj robi pravidelne, moja 9rocna - toto plus uz chcem aby raz zacas spravila ranajky, ci veceru, zacala pomaly s mojou pomocou varit jednoduche jedla, aby vedela umyt riad, spratat umyvacku, poupratovat , prestriet stol etc. ... a ano, aj zacala narabat s peniazmi a chapat ich vyznam...
2. ona chcela vreckove 5 euro tyzdenne - ja som jej povedala ze uplne v pohode ale tym padom koncim s nakupmi jej hraciek a kniziek... ona si to spocitala a zistila ze jej to nevychadza, kedze tieto jej veci mesacne stoja o dost viac ako 20-25 euro🙂 tym nasa diskusia skoncila
3. moja dcera ma zabezpecene vsetko co potrebuje, v skole nemaju nastastie ziadne automaty ani bufety, stravu ma od ranajok az po olovrant zo skoly...vreckove dostava len na vylety a to presne vo vyske aku si mi rodicia dohodneme - to znamena ze ziadne dieta nedostane viac...

- k tomu narabaniu s peniazmi... ano, je to urcite dolezite... ale podla mna je tam dolezita urcita postupnost - dieta by malo pochopit realne prijmy a aj naklady rodiny na zivot - kolko rodicia pracuju aby zarobili urcitu sumu a kolko stojja jednotlive veci - moja dcera nechapala napr. preco by sme mali platit za vodu ci elektrinu , internet, tv a pod. ... takze pekne rozpisat - na jednu stranu prijem, na druhu vydavky - ukazat kolko realne zostane a opaet, co vsetko sa z toho plati...uz toto prispeje k pochopeniu - netreba dieta platit za veci ktore bymali byt samozrejme aby toto chapalo... Ja sa napr. stale naivne snazim moje deti vychovavat k nezistnej pomoci a empatii voci inym... tak ich hadam nebudem platit zato ze robia nieco pre seba ci pre nasu rodinu ktorej su sucastou...

dai
23. máj 2016

@jazumalu k tym radam... moja mala sama prisla s napadom spravit jej taku tabulu kde bude mat tie povinnosti vypisane - nasledne ak splni dostane zeleny bod, ak nie v dany den cierny - dohodneme si odmenu za urcity pocet bodov ( kazdy cierny zneguje zeleny ) - musi to byt samozrejme zrealizovatelne - cim vyssi pocet bodov tym vyssia odmena... napr. navsteva zabavneho parku, zoo, neviem co ma tvoj syn oblubene...
- inak aj u nas funguju jednoduche pravidla a ich striktne dodrziavanie - pokial si neodpraces zo stola, tak ziadna tv, tablet, mobil - neviem na com fici tvoj syna , pokial nespravis A nedostanes B - ak zacne papulovanie tak odchod do izby pokial sa neukludni - ak to dovtedy spravim ja co mala ona tak danu vec v ten den nevidi...

mojkamojka
23. máj 2016

Aj ja chcem prdiet na domacnost a kazdy tyzden dostat 2 € vreckove 😀 Decko co sa so mnou dotahuje za kazde vynesenie smeti, za upratanu izbu, za to ci fakt sa musi ucit a robi mi pri tom hystericke sceny, papuluje a co ja viem este co, by nedostalo odomna ani cent. Tak jeho potreby (financii) budu uspokojene a moje (cistota domacnosti) nie? No moj pekny zacni sa spravat normalne, upratuj si po sebe bordel a ked uvidim, ze je to pravidlene a dlhodobe mozeme uvazovat o vreckovom. Inak na to zabudni. Presvedc ma, ze si uz v leveli zodpovednosti za svoje prostredie, ucenie a mozes ist do levelu financii.

bubelko
23. máj 2016

@jazumalu tie jeho reci ignorovat. povedat, ze uz si to pocula, vies o tom, beries na vedomie, napriek tomu to urobi a hotovo. a ked bude dalej tolko brblat, tak zatrhnes.... tablet, pc a neviem co.
u nas deti pomahaju od malicka. zacali upratovanim vlastnych hraciek, nakladanim pradla do pracky, znasanim smeti po byte, pribudli dalsie povinnosti - postel, umyvacka, veci do skolky (telocvik) a do skoly (skolska taska), odkladanie oblecenia... prosto ja o tom nediskutujem. poviem, urob prosim ta... a hotovo . ked neurobi pripomieniem max.2x. ak zacnu diskusie - nediskutujem.
mozeme diskutovat o tom, kam pojdeme na vylet, ci kupim cokoladove alebo jahodove jogurty, ci chce na desiatu mrkvu alebo hrusku, ale nie o tom, co musia urobit. punkt-schlus.

deltaa
23. máj 2016

mna rodicia vychovali aj moju sestru tak, ze sme same upratovali a ja som zacala doma varit od 12 tich som v sobotu spravila nejaku polievku a iba som sa pytala mamy ci tam mozem dat to a to a kedy vypnut a inak vsetko som sama robila aj som upratovala. Mne rodicia dali za odmenu jedine peniaze na konci roka a ked som mala narodeniny alebo meniny a raz mi oco kupil bicykel od 11 tich. Pravidelne som kazdy mesiac dostavala az v 15 na strednu ked som chodila a musela som si z toho aj platit cestovne. Ale dnes to uz vobec neplati a rodicia beru deti ako dospelych a kseftuju ucia ich ze nieco za nieco. Mimochodom ja keby som zacala odvravat tak uz by som facku schytala od oca,ale sa mu necudujem ked dosiel z roboty mal nervy v kybli a ked nieco nebolo tip top tak uz boh ohen na streche.

janka258
23. máj 2016

@alaguema moje dieťa nemá pocit, že peniaze dostáva za pomoc v domácnosti. Vysvetlím na príklade našich známych. Syn jedného pekného dňa nacupkal zo školy, že rodičia mu musia dať vreckové,lebo berú prídavky, že mu musia kúpiť v podstate čo chce,lebo do 25 sa o neho musia postarať,aby mohol študovať atď skrátka mne by asi už pri tých prídavkoch vyletela ruka,ale budiš. Keď mu povedali, že aj on musí pre rodinu niečo robiť,tak povedal, že to nikde neni napísané... takže ak nerobím nič len základne študujem,lebo to je moje právo,tak potom dostanem jesť a možnosť študovať a nejako "dobývať " v dome u rodičov do 25. narodenín a dovidenia.Ak sa k rodine statviam, že v rodine treba pomáhať, každý niečim prispieť,tak potom môžem očakávať, že rodina spraví aj pre mňa čo je v jej možnostiach čo sa týka financii aj iných "bonusov".
Ani náhodou by som nedala ani cent dieťaťu, ktoré doma nič nespraví, len preto, že mám nejakú povinnosť jej dať a nič nežiadať a keď vreckové dostane, nie je to preto, že niečo spravila. Skrátka musí pochopiť princíp, že aby mohla dostať vreckové, musím pracovať, aby som ho mala z čoho dať, ak namiesto zarábania budem upratovať,tak nemám jej z čoho dať, tak nemám nič ani ja a ani ona. V podstate nie je to že niečo za niečo,ale nejaký minimálny štandard fungovania domácnosti, čo v nej každý musí spraviť,aby bol štandard naďalej zabezpečený. Neviem ako by som to inak vysvetlila,aby sme sa pochopili ako to myslím.

katarinamarkova
23. máj 2016

@jazumalu ............upratať si po sebe šaty a hračky, odniesť po sebe riad do umývadla, spraviť si úlohy a pripraviť sa do školy...........
prepáč, ale toto vaše dieťa má robiť automaticky, resp. s menším pripomenutím už minimálne 4roky!
otázka:
- kedy ste tieto činnosti od neho začali vyžadovať?
- bol zvyknutý vám vždy pomáhať (dajme tomu aj s tým nahučaním ) alebo ste všetko vždy robili za neho?
okrem tých úloh, sú to činnosti, ktoré hravo zvládne 3....4ročné dieťa.
váš syn už dávno mal toto všetko brať ako samozrejmosť! ( ok, nehovorím, že 9ročný si raz dvakrát nezamrmle popod nos, že dnes sa mu nechce....ale spraví aj tak )
plus má doma pomáhať so všetkým čo aktuálne treba - vynes smeti po ceste, prosím ťa......utri stôl nestíham.....pomôž ockovi toto odniesť....zbehni kúpiť rožky.....atd atd atd

vreckové = plat
k tomuto...... aj vy dostávate plat za bežné vedenie domácnosti a vaše domáce povinnosti? koľko vám platia za opratie, navarenie, upratanie si svojho taniera zo stola?
asi nič.
je iné chodiť do práce - tam áno si ide človek zarobiť, lebo robí niečo pre niekoho iného a za to dostáva plat. za to, že upratujem svoje veci, že si píšem svoje úlohy, že si odnesiem zo stola svoj tanier mi nikdy nikto platiť nebude 🙂

vreckové v jeho veku.
jasné, prečo nie.

ale....aj tak si myslím, že skôr ako nad tým vreckovým by ste hlavne mali začať uvažovať, kde sa stala chyba, že 9ročný chalan, robí to, čo by jednoducho mal robiť akosi prirodzene, možno s menším pripomenutím, že to robí s hysterickými prejavmi.

janka258
23. máj 2016

@katarinamarkova aké staré máš deti? Mne čo dcéra robila automaticky ako 4 ročná automaticky prestala robiť nástupom puberty 😀 potom sme ju znova uviedli do koľají, ale chvíľku to trvalo 😀 To bude asi podobný prípad zakladateľky