Vratničky - upratovačky na základnej škole

lenkagiec
22. okt 2015

Ahojte,
chodíme do školy, kde hned pri vstupe stojí upratovačka, ktorá Vás zastaví a vy nesmiete vstúpiť do školy.Keď potrebujete niečo riešiť v učitelkou musíte ostať stáť a čakať pokiaľ ju nezavolá. Je nemožné aby ste sa dostali do školy, pretože jednoducho cez upratovačku neprejdete. Tak ak aj niečo potrebujete prediskutovať počujú to všetci naokolo.
No a poobede ked si prídem pre dieta do družiny, ohlásim sa upratovačke a ona vysielačkou zavolá dieťa z družiny, žiadna šanca stretnut sa s družinárkou a opýtať sa na dieťa!!!
Funguje to tak aj na iných školách????
Lebo u nás v meste to takto funguje len na tej našej škole.

monicm
22. okt 2015

@lenkagiec Až takto extrémne nie. Máme tam dozor, ktorý sa maximálne tak opýta, kam idem (ak je to počas vyučovania).

fra
22. okt 2015

u nás to teda takto nefungovalo na žiadnej škole, normálne sme chodili po deti do družiny.... ale inak je to normálne vtipné, na strednej sme mali vrátničku ktorú všetci volali pištoľníčka (dokonca aj neinformovaní rodičia) to bude zrejme nejaká podobná fajta ... na druhej strane je to možno nejaké opatrenie kvoli bezpečnosti detí a majetku? asi by sa bolo treba o tom porozpravať s riaditeľom školy prečo je to tak, možno to má nejaké racionalne dovody...

mirkakab
22. okt 2015

U nas to tak funguje rano. Tiez maju rodicia vstup iba po vchodove dvere, ale ak rodic potrebuje tak nieje problem ist za ucitelkou, do druziny chodime az do triedy.

limoncino
22. okt 2015

U nás máme vrátnicu, kde sedí upratovačka, ale funguje to tak, ako má. Rodiča zapíše do knihy a viac nerieši.

lajlilinka
22. okt 2015

V rámci práce som často navštevovala školy a môžem skonštatovať, že je to bežné, nie do takej miery, ale je...
Do školy sa len tak človek nedostane, boli vždy uzamknute, zvonila som, otvorila mi vratnicka, pýtali sa ma kto som a čo potrebujem. Ja som chodila vždy k riaditeľom, vždy ma odprevadili až ku kancelárii a počkali, kým si ma nevezmu dnu. Po skončení ma vždy niekto odprevadil až ku dverám...
A to som bola úradná osoba...

Viem ze aj s pedagogickým osadenstvom sa bolo potrebné na stretnutí dohodnúť dopredu...

anuska74
22. okt 2015

No je to tak správne, neviem že do vestibulu by sa nahrnuli rodičia, hneď sú tam šatne, stačí 4-5 rodičov a už je chaos a niečo zmizne a pátraj. je to raz také pravidlo, odpočúvať samozrejme nemusí to je jasné.
Nemáte to tak, že sa dohodneš s učitelkou a ideš k nej na pohovor, nie na chodbe samozrejme.

winona24
22. okt 2015

na škole kde chodí moja dcéra je vrátnica ... interkom prepojený s každou triedou plus herňou ...takže poobede sa zvoní na príslušné číslo a dieťa sa pošle do šatne ... pokiaľ chcem za učiteľkou alebo vychoškou ,musím sa ohlásiť a zapísať do knihy návštev ...

ja to beriem ,.... je to o bezpečnosti ....

esterba
22. okt 2015

@lenkagiec my sme to tak mali aj na základke, aj na strednej. Keď chcel rodič stretko s učiteľkou alebo v riaditeľni, tak si dohodol a potom si prišli po neho k vstupnému vestibulu, či čo to bolo. Taký ten malý priestor hneď za dverami. Môžem povedať, že to bolo skutočne kvôli bezpečiu, otváralo sa iba od tej štvrtej, keď boli rodičovské združenia. Na strednej ani neviem, tam naši na rodičku nikdy neboli.

sissy27
22. okt 2015

@lenkagiec podľa mňa normálna vec... škola nie je tesco, aby sa tam rodičia špacírovali hore dole ako ich napadne... u nás bolo to isté - ráno a poobede len vo vstupnej hale sme deti vyprevadili / vyzdvihli... ak som chcela niečo riešiť s učiteľkou, tak som si s ňou dohodla mailom alebo telefonicky termín a ona si ma v tom čase vyzdvihla dole pri vstupe a išli sme do triedy / kabinetu... neviem si predstaviť, žeby tam tá kontrola nebola a do školy by mal voľný prístup ktokoľvek a kedykoľvek...

pencil
22. okt 2015

@lenkagiec tak klobuk dolu, takto si to predstavujem, ze do skoly nepusita nikoho. V dnesnej dobe? To by si tam zachvilku pobehoval skutocne hocikto a mate tam svoje deti!!!

Ucitelia aj vychovavatelia maju svoje konzultacne hodiny, mate na komunikaciu maily, telefon a aj slovnicky, kde si mozete poslat odkaz a dohodnut konzultaciu, netreba riesit pred vsetkymi. Mne sa to ako ochrana deti a ich majetku paci.

andrejka1974
22. okt 2015

je to koli bezpecnosti a u nas v skole su takzvane konzultacne hodiny a vtedy sa mozte stretnut s tim ucitelom, samozrejme ak je nieco surne da sa dostat k ucitelovi aj inokedyale vynimocnea dcerka chodi do skoly, kde ju mozem odprevadit po schody a potom ide sama a z druziny ju dovedie druzinarka ku dveram , je zavolana cez vysielacku a ak je nieco nutne tak to ucitelka zapise do noteska a to dcerka je v pripravnom rocniku

babulka82
22. okt 2015

my nemame žiadnu vratničku ani nič ,rano je na chodbach( dozor dost vela )a aj poobede ,vždy nosim až pri triedu syna a aj si ho tam vyzdvihujem ,no keby to funguje takto ako u vas asi by som stym nemala problem ,keby chcem niečo od učitelky/vychovavatelky tak si ju proste zavolam a hotovo.

akvi
22. okt 2015

To vam vazne pride normalne, ze nemozete ist kedykolvek do triedy, ci uz za ucitelkou, alebo dietatom? ? Mne to pripada ako vo vazeni, nehnevajte sa, ale ohanat sa bezpecnostou.. to je len zamienka.. Skola odtrhnuta od zivota..Doslova a do pismena. Uz nie len ucivom, ale aj spravanim.. Som stastna, ze u nas je to presne opacne..

henikav
22. okt 2015

Sice sme v zahranici, ale u nas to funguje takto a podla mna je to fajn. Len male deti mozu byt doprevadzane rano do 9tej do triedy, velke deti vchadzaju od vratnice sami, ay sa limitoval pocet dospelakov v skole. Cez den nema ziaden rodic pristup do skoly, jedine na dohodnute stretnutie, v skolke treba zazvonit a sekretarka ktora vie o stretnuti rodicovi otvori. Na strednej skole kde mam syna, treba ukazat mail ci pozvanku z dohodnuteho stretnutia. No a poobede deti vydavaju cez dvere von ked vidia rodica, poslu dieta, pred dverami stoja rodicia, za dverami deti behom par minut je vsetko povydavane, je tam system, najprv najmensie deti, a stale starsie a starsie, rodicia to uz vedia, priblizne tak sa stavaju do radu pre svoje dieta, tiez ziadny rodic nepobehuje po skole. Skola je otvorena az po 16tej, ked su uz deti v druzine, vacsinou na dvore a jedna ucitelka stoji vzdy v blizkosti dveri, akonahle pride rodic, zavola dieta. Na strednej skole to funguje tak ze maju deti cip, a podla farby cipu funguju, aku rodic vyberie, cize dieta nemoze odist bez dozoru, dieta moze odist bez dozoru, ale az na konci vyucovania, alebo to maju len najvacsi, dieta ma volny vstup a vystup zo skoly a do skoly pocas celeho dna, ten ale mozu dostat az myslim okolo 15 rokov. Ja osobne som rada ze sa po skolach hocikto nemota, ved vrahovia a pedofili to nemaju na cele napisane co su zac, vacsinou vyzeraju ako normalni ludia 😉 Synovi som vzdy vstepovala, mozes odist ku kamaratovi s jeho rodicmi, ale vzdy pod podmienkou ze o tom musim vediet. Casto som bravala so synom kamosov, ktorych rodicia dlhsie pracovali, zo skoly sme zavolali ze ideme do parku, ci do kina a tam na nich pockame. No a v lete ked bolo pekne rodicia dobehli s flasou vina, rozlozili sme sa na dekach, fu to bolo detstvo v tomto uponahlanom svete. V zime nalozene stale sanky, boby, ci plastove lopaty, decka sa vysmykali do ruzova. No ale uz odbocujem....

jasminet
22. okt 2015

@akvi ked ti do skoly vojde nejaky uchyl a najde si tvojho syna sameho napr. na wc.... tak ako v cechach vosla narusena zena do skoly a dobodala studenta.... az polke skoly zmiznu zo satni veci... potom ti to veru normalne pride

u nas mohli rodicia IBA prvakov a druhakov ist do skoly, satni a triedy, ale iba prve 2 tyzdne a o osmej museli byt vonku, potom len po vchod, dalej vratnik/skolnik nepusti, ak treba s ucitelkou hovorit, bud cez telefon v urcene hodiny, alebo cez zapisnicek/mail dohodneme termin a pride si ku vchodu pre rodica.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sardinka335
22. okt 2015

@akvi tak sa teš a nerieš. My sme zase radi, ze do našej školy sa nedostane ziadny feťak z Pentagonu a podobne zivly.

akvi
22. okt 2015

@jasminet uchyla stretnes kdekolvek. To detom akoze nedovolite ist samym ani na ulicu, do obchodu a pod.? Ja nevravim, ze sa o dieta nebojim, ale stat sa moze cokolvek a kdekolvek. Nebudem koli tomu izolovat dieta a vytvarat v nom iluziu bezpecnosti, lebo to sa prave tymi zamknutymi dverami robi..

jasminet
22. okt 2015

@akvi nikto deti neizoluje, ale su miesta, kde sa maju citit bezpecne - minimalne doma a v skole... a nie, zatial moje deti same na ulicu, ihrisko ani do obchodu nepustam, nie tu, kde zijem.

bajana
22. okt 2015

@akvi ano, podla mna rodic nema co behat za dietatom do triedy...a ucitelka ma svoju pracovnu dobu (resp. vyucovanie) na to, aby sa venovala detom a nie sa vykecavala s rodicmi...ak rodic nieco chce, tak si ma dohodnut schodzku mimo vyucovania....skolopovinne deti sa uz snad dokazu same prezut a obliect, aby ich rodic mohol cakat len vo vestibule niekde pri vratnici...a rodic ma nechat dietatu samostatnost a zodpovednost za cas straveny v skole a neriesit s ucitelkou kazdu volovinu...

mamicky, len si spomente, ako ste v skole fungovali vy....dnesnym detom straaaasne chyba samostatnost

marse
22. okt 2015

moje baby chodia na sukromnu skolu a tam je to uplne normalne, rano dieta iba ku dveram a poobede pri vratnici, nahlasime meno a triedu ziackej sluzbe( vzdy dve deti sedia pri vratnicke a tie behaju do druzinových tried po dieta) . Komunikujeme s ucitelmi cez mail, a ak treba riesiť nejaký daný problem dohodneme si stretnutie bud pocas alebo mimo konzultačných hodín.
Ja som za aspon je v tom poriadok a nespaciruju sa po skole neznáme osoby.

bubelko
22. okt 2015

@lenkagiec zijem v zahranici a nie, nemame pri vstupe do skoly vratnika ani upratovacku. mame "hausmeistra" - domovnika, ktoreho deti zdravia "ahoj bruno" ked ho vidia.
do skoly mozu rodicia kedykolvek, skola sa nezamyka... ale nikto tam zbytocne nechodi. deti chodia same (uz do skolky, od 4.r) , takze nehrozi, ze by tam rano bolo more rodicov odprevadzajuce deti do skoly. do skoly idem akurat tak na infovecer a potom na pohovor s ucitelkou o tom, ako moje dieta napreduje.
okrem toho, vzdy 20.v mesiaci mame moznosti na "navstevny den". bez ohlasenia. ak padne na vikend, den odpada...
ja som mojho syna odprevadzala do skoly raz - v prvy skolsky den 😉

sardinka335
22. okt 2015

@bajana presne tak..dnes rodičia 90% vecí robia za deti...ja si nepamätám ze by moji rodičia mi denne kontrolovali tašku a furt riešili učenie a chodili so mnou do šatne mi pomahat zavesiť vetrovku a obuvať papuče. ,,Mama hotel,, už od narodenia. Iste aj ja sa s prvačkou učím, ten prvy rok si musi osvojit navyky takže zatial ,,bojujeme,, ...ale syn 3tiak si uz chystá veci sám...a ked treba tak si aj desiatu urobí ráno sám aj ranajky aj oblečenie, nedá sa furt davat deťom všetko na zlatej tacke.

jajaoli
22. okt 2015

No ono to podla mna zavisi od toho ci je to velka skola alebo mala na dedine, kde kazdy kazdeho pozna. Vo velkej skole by som bola tiez radsej za prisnejsie opatrenia. U nas nie je problem vojst do skoly hocikedy aj za ucitelom, aj rano do triedy. Na chodbe je vzdy dozor. Ale maloktory rodic ide az do triedy skutocne len ak treba nieco poriesit v triede.

akvi
22. okt 2015

na jednej strane pisete, ze deti su nesamostatne a nezodpovedne, na druhej strane sa vam paci, ze sa zamyka.. To je trochu schizofrenicke 🙂 Moje dieta chodi uz od 2. triedy domov same busom. Obcas sa cestou zastavi v obchode. Napriek tomu ho obcas aj teraz (uz je na 2. stupni) idem odprevadit do triedy, pokecam s ucitelmi, rodicmi, niekedy osatnem aj na vyucku.. U nas je to normalne.. Chcem vediet, kto travi cas s mojim dietatom, chcem ho poznat aj ako cloveka a prave toto je dobra prilezitost.. a nie, nedeje sa to "hufne", ziadne haldy rodicov v skole nie su, len proste obcas, kto ma chut, tak ide.. A ten vztah skoly a rodiny je na uplne inej urovni aj vdaka takymto na pohlad malickostiam.. Asi preto nepotrebujeme vratnika 😀 Ani falosny pocit bezpecia za zamknutymi dverami..

inka776
22. okt 2015

@lenkagiec no ja na tom nevidim nic zle...ved rano odu deti bezne do skoly na 7.45. Ked ddoveziem dieta,ma par minut na pripravu na vyucko plus pokec s kamosmi,a rovnako tak pani ucitelka.rozhodne by som si ju rano nedovolila obtazovat pytanim sa na svoje dieta,ma tam predsa celu triedu deti, za ktore nesie zodpovednost..detto popoludni, druzinarka ma neraz aj 30 deti,ktore tam vystrajaju...milujem taketo zeny...treba si dohodnut stretnutie.to ze skrinky si zamknu..no a? To este nieje dovod na to, aby sa po skole motali rodicia.ucitelia aj vychovavatelky maju predsa svoju pracovnu dobu,zodpovedaju za deti.ked chces riesit tie svoje deti,kludne si dohodni stretko,urcite ta nikto nevyhodi.
A pises,ze u vas takto funguje len vasa skola..no ak sa ti nepaci,lahka pomoc,prehod si deti inam a hotovo.s tymto ti tu na konovi zeny nepomozu.su proste typy ludi,co sa budu stazovat vzdy a na vsetko...ako uviedli uz baby predomnou,treba dat deckam samostatnost,nie stale riesit za nich vsetko v skole..

fra
22. okt 2015

podľa mna na toto nie je jediné správne riešenie- myslím, že to ide s veľkosťou školy a obce a aj tým, ako je škola postavená - ked som bola malá boli sme veľká mestská škola a rodičia tam vobec nemali prístup, susedná škola bola takého staršieho pavilonoveho typu bez šatní, že veci sa vešali pred triedu a tam teda rodičia mohli a aj chodili, bola tam taka komornejšia atmosfera... ked sme byvali teraz s deťmi v dedine, bola škola prístupná pre všetkych a nikdy sa tam nič nestratilo, jednoducho dedinské babky strážili všetko, aj vstup do školy a každý vedel všetko o každom, tam tá pani v družine nebola vychovávateľka, ale pomaly druhá mama deckám a rozhodne s nou rady vykecavali všetky mamičky a bolo to celkom OK .... na druhej strane keby bola nejaká veľká škola na exponovanom verejnom mieste, tiež by som bola za to, aby bola uzavretá a aby sa tam nikto nepremával zbytočne...

akvi
22. okt 2015

@fra skor si myslim, ze je to o "naladeni" tej ktorej skoly.. U nas dve skoly vedla seba, krajske mesto, najvacsie sidlisko a nasa je volne pristupna, vedlajsia sa zamyka.. A paradox je, ze casto miznu veci prave v tej zamknutej 😉 Cim viac sa bojime, tym viac nam zivot ponuka prave tie situacie, ktorych sa bojime.. 🙂

lenkagiec
autor
22. okt 2015

Babenky všetkým Vám pekne ďakujem za vaše názory, išlo mi len o to aby som vedela ako to funguje inde a z vašich postrehov som zistila že je to naozaj rozne.(iná škola, iné pravidlá)

adka.baby
22. okt 2015

@lenkagiec AhoJ ako keby som citala o nasej ZS v Kosiciach.Uz druhy mesiac mam prvacku to takto je ako pises upratovacky vratnicky tam velia a ake su premudrete no neskutocne.Nemam sancu s ucitelkou alebo vychovavatelkou prebrat dcerku.