Voľno v prvý pracovný (školský) deň

4. aug 2021

V septembri mam nastupit do novej prace, avsak doma mam prvacku a rada by som isla s nou do skoly aspoň v ten prvy den. Je pravda, že mam narok na platene volno? Ak by sa nastup nedal posunut....

domib
4. aug 2021

Ja riešim to isté, avšak so školkarkou. Som učiteľka a nastupujem po materskej do práce, dcéra do škôlky. Dokonca by som mala po ňu prísť po 2 hodinách, keďže bude mať adaptačný proces. No a teda neviem, čo na to povedia v práci, keďže ja ako učiteľka si dovolenku vziať nemôžem.

klip0
4. aug 2021

Tak myslím že v deň nástupu nemáš ešte nárok, nakoľko nemáš nič odrobene. A plus nepočula som o platenom voľne keď ide dieťa do školy, nemyslím, že také niečo je v zakone. Jedine sa normálne dohodnúť

lenka7477
4. aug 2021

Platené voľno isto nie , ale skús im vysvetliť že potrebuješ dcéru vystrojiť - ak naozaj nemá kto iný. Možno Ti dovolia nastúpiť o deň neskor...

zuzanockamt
4. aug 2021

@domib tiež som to tak mala, dokonca dieťa malo len 2 roky a teda nič som nevymeškávala z práce, zariadili sme si to inak. Bol v MŠ doobeda prvý týždeň, prišli po neho starí rodičia. Ja som bola na novom mieste, aj ako triedna hneď, takže určite by som hneď nevymeškávala, ak sa to netýka choroby dieťaťa, aj to sme plátali kadejako, prvýkrát som bola OČR, keď bol predškolák a mal kiahne. V školstve je to s voľnom ťažko a odísť po dvoch hodinách po dieťa len tak, no neviem 🤷

lenka7477
4. aug 2021

@domib Ťažko radiť , ale ty si v práci prvý deň tiež dôležitá ako učiteľka. Nemá kto iný za teba vystrojiť ? Nechaj dieťa celý deň a hotovo - bežná situácia pre xy rodičov. Nemyslím to v zlom .

sorciera24
4. aug 2021

moj ide do prvej triedy, pracujem uz dlhsie (som ucitelka),a le nic take ako narok na platene volno nie je....ja si vezmem dovolenku, moji 9taci to prvy den bezo mna snad prežiju🙂

zuzanockamt
4. aug 2021

@sorciera24 ja som mala piatakov, keď mi starší nastupoval do prvej, takže som žiaľ túto chvíľu premeškala, ale bol tam manžel

domib
4. aug 2021

@lenka7477 kebzže môžem, nechám. Po dieťa musím prísť po 2 hodinách.

katulienkax
4. aug 2021

Mne to pride ako keby deti otca nemali to si fakt chlap nemoze zaeiadit v praci volno preboha to fakt vsetko je na zene?

domib
4. aug 2021

@katulienkax my sme obaja učitelia :D :D

zuzanaete
4. aug 2021

Zo zakona take volno nie je. Niektore firmy to ponukaju ako benefit. A benefity moze clovek zvycajne vyuzivat az po skusobnej dobe.

elanor
4. aug 2021

zakonny narok nieje. Ale niektori zamestnavatelia to ponukaju ako firmeny benefit. Napr. Tesco to ma.
Vsetko je ale viac menej o dohode a pristupe.
Tiez tento rok mame prvacky (dve). Vzdy si nahlasujeme volno mesiac dopredu, cize moj sefik uz obdrzal sms so ziadostou o volno (alebo dovolenku) na 2.9. a preventivne aj na 3.9., s vysvetlenim situacie. Ak je to mozne, vzdy sa nam snazia vyjst v ustrety. A keby nevidalo, min. odprevadit ich stiham, kedze zacinam od 8mej, no a ostatne s nimi bude riesit muz. Pracuje z domu, lahsie sa mu v pripade potreby vybehne. ZS mame na asi 10 min. od baraku.

julka188
4. aug 2021

Kolegyna pred dochodkom (obe sme ucitelky) mi vravela, ze kedysi, ked mala ona male detu, rozumej 30rokov dozadu, tak mali zo zakona volno v praci, ked slo ich dieta prvy den do prveho rocnika ZS. Dnes to uz tak isto nie je.

mirka438
4. aug 2021

Mne sa mari, ze kolegyne mali casenku navyse alebo nieco take na prvy skolsky den ale len pre 1. rocnik zs.

autor
4. aug 2021

@mirka438 ano presne len prvakov sa to ma tykat nieco ako volno na pohreb

kitycat
4. aug 2021

A to si na pohovore nemohla spomenut, ze mas prvacku a 2ho chces dieta vychystat a prisla by si na 10tu a nie na 8mu? Myslis, ze tu je tvoj zamestnavatel a najde tento dotaz a povie si, to je ta nova panii hmmm... Navrhnem jej to sam..

autor
4. aug 2021

@kitycat na pohovore?? Ten bol este v polovici jula a nastupit som povedala že mozem od augusta, ale mali este dalsie pohovory a volali mi až teraz.. povodne som vahala či sa mam vobec na to pytat, kedze som bola v soku, ze vybrali nakoniec mňa 😎 ale zajtra si dohodneme aj ine detaily, tak sa spytam

maris5
4. aug 2021

Niektore firmy maju taky benefit, ze maju platene volne ak maju prvacika. Na to vsak ludia maju narok az po skusobnej dobe. Na tvojom mieste by som zavolala do firmy, ze mas takuyo udalost a ci ti vedia posunut datum nastupu od 3.9. alebo aspon pol dna dovolenky pripadne, ze si hodiny dorobis (neviem aku mas pracovnu napln) Kazdy normalny zamestnavatel by nasiel komprosim v takomto pripade.

accountant25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elanor
5. aug 2021

ano na pohovore, presne tato ten pohovor aj je. Tam nepredklada vsoje poziadavky len zamestnavatel, a uchadzat len ticho prikyvuje. Pohovor ma byt kontruktivna diskusia o navrhoch, poziadavkach a predstavach oboch stran.
Pred rokmi ked bol muz po skole na pohovore, tiez spomenul, ze vtedy a vtedy este bude mat promocie, ci mu vedia vyjst v ustrety. Samozrejme to problem nebol. Lebo sa slusne ozval, a oni mu nato kyvli, lebo im zato stal.
Ja som pred casom po rodicovskej potrebovala a hladala skrateny uvazok. Dolezity bol pre mna cas. Kazdy pohovor zacinal mojou poziadavkou a v podstat podmienkou, vieme sa dohodnut na prac. case od do? Nie, ok, dakujem za vas cas. Ano, ok, podme sa o tom pobavit. X miest sme sa takto odmietli navzajom, aby sme spolu nestracali cas, uz rovno po telefone. Az prisiel pohovor P, zamestnavatel Z, a navrh prac. zmluvy som dostala hned po pohovore.
Netreba sa bat, a nesklapat usi.

autor
5. aug 2021

@elanor ako pisem my sme sa bavili o auguste, nemyslela som si, že to bude nakoniec september a vobec ani som necakala vlastne ze by to mohlo vyjst.
Ale nemaju problem, dohodli sme sa bez problemov ako som cakala ☺

elanor
5. aug 2021

tak super 😉

kika831
5. aug 2021

@lenka7477 neviem sice odkial je pani, ale napr v Ba v niektorych skolkach nedostanete na vyber s odchodom. Jednoducho adaptacny proces -2 tyzdne a dieta chodi po 2-4 hod domov- nespi, neobeduje. Ja som kvoli tomuto nastupovala o par mesiacov neskor do zamestnania po materskej bo by nemal kto syna v tomto obdobi vyzdvihnut. Ziadne ulavy v tomto nie su. Jedine dohoda s nadriadenym.

kitycat
5. aug 2021

K nam do prace nastupovala baba s tym, ze tyzden po nastupe potrebuje volno, cely tyzden, lebo tam ma uz nieco dohodnute z davna, akceptovali ale povedala o tom hned. Tak vela stastia

autor
6. aug 2021

@kitycat ktovie co take dolezite mohla mat

tanyan
19. aug 2021

Zákonný nárok na platené voľno nie je. Teoreticky je možnosť neplateného ospravedlneného voľna, ale potom sa treba prihlasovať ako samoplatca do poisťovne.
U nás tiež kolegyňa nastúpila s tým, že po týždni si so súhlasom nadriadeného čerpala 2 dni dovolenky, lebo mala vopred zaplatený predĺžený víkend. Dôležitá je komunikácia, záleží od typu práce...