Ahojte mamičky, chcem sa spýtať, že či aj na iných základných školách to funguje tak, že sa cez veľkú 15 min prestávku deti nemôžu prechádzať po triede ani po chodbe nebodaj byť na dvore. Môj syn je prvák a v triede musia sedieť v lavici a jesť. Nezdá sa mi to v poriadku, ale možno to sú nejaké nové smernice škôl? Vďaka za odpovede.
Mozno je to len kvoli tomu aby prvacikovia nezabudli zjest desiatu, tak ju jedia vsetci naraz. Ak by pri tom behali, moze niekomu zabehnut. Pamatam si (pred vyse 20timi rokmi) ze my sme v prvej triede museli mat na desiatu plateny obrusok, ten sme mali rozlozeny na lavici a nad nim jedli, po dojedeni sme omrvinky z obruska vytriasali do kosa aby nebol neporiadok. Uz neviem cez aku prestavku to bolo. A zase cez inu prestavku sme sa museli v dvojiciach za ruky prechadzat po chodbe do kruhu,
@slniecko2 juuj tak to je blbost, aj ked ja si pamatam ked som bola mlada ze mi sme tiez nemohli behat po chodbach.. vtedy som to este chapala ale ze to je aj teraz tak? to som si nemyslela
to si nemyslim,ze by to bola smernica.to skor asi pani ucitelka ich chce mat pod dohladom 😉 ale urcite je lepsie,ked sa prejdu.spytaj sa na to ucitelky.po prvacika chodis asi do skoly,tak sa opytaj a nech ti to odovodnia...
@jankastubka No presne, my to isté 😀
Ako takí väzni sme do kruhu museli chodiť, a všetci jedným smerom 😀
A to minule tu niekto písal že sa deti musia prechádzať na chodbe dookola.a v tichosti samozrejme. No mám dosť. Naši aj po vonku lietajú keď je pekne.
to je hrozne deti by sa mali aj hybat, vsak ano pekne napapat a potom trosku vychodit.. opytaj sa veru nato ucitelky, som zvedava co nato povie a aka bude jej odpoved
To asi závisí od konkrétnejšie ucitelky, neter je prvacka a nikdy nic taketo nespomínala
Viem, ze kym bolo na jeseň pekne, tak chodili von na dvor, cela skola
-prvaci casto "musia" jest v klude, inak by nejedli a jedina prestavka co je dost dlha je velka, ani tak to mnohi nestihnu!
-vacsie deti, ktore uz nik nekontroluje, tiez casto nejedia, ale uz je to kazdemu jedno
-prestavka na chodbe je tiez ako v base, sice uz nechodia do kruhu ako za nasich cias, zato ich vyzenu z triedy aby zmenili prostredie a tak len postavaju alebo posedavaju - rovnaka basa
-ani vacsie deti nechodia von cez neskoru jesen- zimu-jar, von chodia najesen, az dokedy zacne prituhovat, co ich obyvkel vyzenu bez prezliekania - nestihalo by sa, a tak idu nalahko a "odvetrani" su potom chori, detto na skoru jar ked je este zima, nehladiac ze vonku je casto maly dvorcek kde tiez len tak postavaju
-je to povacsine cert ako diabol, nevyberiete si, pobehat si niekde na ihrisku, v telocvicni, v dostatocne volnompriestore je skor uplna rarita v prostredi nasich skol
Nemozu ich predsa nutit sediet, ved sedia pocas celeho vyucovania 😒 Moja prvacka si chodi kade-tade po budove pocas velkej prestavky (apson to tvrdi), ak je dobre pocasie, chodia aj von. Velakrat sa ale stalo, ze doniesla desiatu domov, ze ju nestihla zjest...
treba si precitat vnutorny poriadok skoly, ten ma kazda skola iny, niekde sa prechadzaju, niekde sedia, inde neviem co.....v tom poriadku iste bude napsiane, ake pravidla maju deti dodrzaivat, co sa deje cez prestavky a pod. ....
hm.... na velku prestavku sa predsa chodi von.. na ihrisko, trosku sa vybehat, pretiahnuť kosti, poprechadzať. bože ved ieta pride na osmu, odchadza o druhej o tretej, musi rozmyslat na kazdej hodine a cez prestavku by ho priviazali k laviciam...nehovorim ze maju lietat po chodbach, rucat lavice a besnieť v triede. ale ani nie sediet 6 hodin na zadku.
2 prestavka je desiatova, velka prestavka je na prechadzanie sa, nepoplietlo to nahodou tvoje dieta, pochybujem, ze by takuto vseobecne rozsirenu vec ucitelky menili
@gita17 ja som sa už o tom rozprávala s učiteľkou - musia sedieť v lavici, aby stihli zjesť. Keď som naliehala, aby sa to zmenilo, tak vybavila, že budú mať voľnejší režim. Syna som sa pýtala, že sa neprechádzal nikto, lebo mu nebolo treba 😅 Tak neviem, či sa niečo zmení. Okrem toho vravel, že im púšťa rozprávku vtedy (zrejme, aby sedeli).
Ďakujem vám všetkým za názory.
aj u nás sú dve dlhšie prestávky ... po druhej hodine desiatová - 15 min a po tretej hodine veľká -20 min...a tiež chodia von alebo sú v triede - podľa počasia ...po chodbách behať nemôžu, chodiť áno🙂 ...klasika...
najhoršie je to riešenie v triede, lebo keď už decká nevedia čo so sebou, tak sa naháňajú a naši štvrtáci už mali dva-krát úraz ...z toho jedno zlomenie prsta (medzi dve lavice ...) a jeden pád zo stoličky na zem ... chalani a dievčatá majú modriny, keď nestihnú uskočiť pred spolužiakmi...
u nášho prváka je v triede cez prestávku učiteľka, takže sa len prechádzajú pomedzi lavice ...niekedy donesú desiatu, že nestihli (netuším ako nedokážu za 15 min. zjesť malý chlebík, alebo jablko... 😅 ) a niekedy im desiata nechutí lebo dostanú keksík ...
PS: ja by som v zime alebo v zlom počasí privítala aspoň to chodenie po chodbe ...ktoré vyzerá divne, ale aspoň sa hýbu a nesedia v triede a nerobia neplechu ...
moja je prvacka a u nich cez desiatovu "musia" jest desiatu, az ked dojedia si mozu ist kupit brejka alebo ist na chodbu. samozrejme, ak treba na wc mozu ist, ale nikto im nezakazuje sa prechadzat v triede. ale nie s jedlom, s jedlom sa sedi.
na velku prestavku chodia von, takmer kazdy den...to uz musi byt metelica fujavica uragan aby nesli... len tusim prve dva tyzdne - mesiac nechodili von, aby ich "velkaci" neuslapali a nezlikvidovali hned na zaciatku skolskeho roka 😀
@ivett1 nestihnu zjest desiatu lebo sa hraju - ten ma takeho transformera, henta ma take farbicky, baby sa vykecavaju atd atd atd, vsetko prednejsie nez jedlo 😉 😀
u nas na skole to maju tak, ze prva prestavka je len 5 minut, druha je 10 a to maju na desiatu a tretia je velka 20 minut a su vonku na vzduchu ak to dovoli pocasie ak nie su v triede, bud este jedia alebo sa prechadzaju, ale urcite ich nenutia sediet...
@marse tak by to malo byt na vsetkych skolach si myslim
No my...sme sa na ZŠ tesne okolo nežnej revolúcie 🙂 museli prechádzať cez veľkú prestávku dokola po chodbe vo dvojiciach, teraz spätne mi to pripadá tak, ako keď ukazujú väzňov na vychádzke... cez malé prestávky sme museli sedieť na zadku a jesť / čítať / prípadne sa vypýtať na WC...
Syn to má tak, že cez každú prestávku majú v triede vychovávateľku a majú povolené WC, môžu sa prechádzať po triede alebo jesť / piť...
...ono ja nevidím nič zlé na tom, že "kontrolujú" deckám aj prestávky, pokiaľ to nie sú dedinské ZŠ, kde deti môžu vypustiť na dvor a nič im nehrozí...
Ja neviem.. a co chcete, aby decka za tych 15 minut stihli spravit? My sme tiez len cakali, kedy zacne dalsia hodina. Aj na zakladnej, aj na strednej. Von sme teda cez prestavky nechodili ani nahodou. Fajcilo sa na zachodoch 😀
Kde decka musia sediet, je zle. Ked musia chodit, tiez je zle. Prechladne.. zle. Musi byt dnu, zle. A este ked sa mamicka stazuje, ze dieta nemoze cez prestavku chodit, napriek tomu, ze dieta nema tu potrebu... Fakt len hladanie dovodov, preco byt nespokojny.
My byvame mimo Sk a deti chodia cez velku prestávku von na dvor....dokonca aj ked prsi, maju to tam aj zastrešené kúsok...a nikto tam na nich nejaky pozor nedáva...aj učitelia maju prestávku a funguje to... 🙂
Ja si myslím, že je to pre to lebo tie decká by sa nenajedli, ale by behali možno aj s rožkom v ruke. Potom cez hodinu sú hladné, smädné a nepočúvajú.
@sue no neni uz dedina ako dedina.väcsinou su skoly hned pri ceste a cesty su hrozne pretazene.praveze väcsinou skoly v mestach su dalej od hlavnych tahov.väcsinou zastrcene na sidliskach,takze urcite su bezpecnejsie.a deti neni dobre nechavat same kdekolvek.ked ich je vela kadeco vymyslia 😀
@maslenka47 snad nechceš aby uz na zs deti fajcili... super že ty si so všetkým hned hotová.. 😉
u nás majú prváci taktiež zakázané opúšťať cez prestávku triedu, ale na riti sedieť nemusia. za nimi do triedy môže prísť starší kamarát alebo súrodenec. samozrejme ísť na wecko môžu. cez veľkú prestávku chodia von na dvor. ak je škaredé počasie, učiteľka im robí pohybový program - tancujú a pod. to zbožňujú.
To je aka hlupost,ze musia sediet chudatka, ved velka prestavka je urcena na zasytenie dietata a taktiez si ma dieta trosku pochodit a vyrovnat sa,kedze cely den sedi v lavici...
Uz sa deti ale neprechadzaju ako my kedysi ale mozu behat,nie nahanat sa aj po trieda aj po chodbe...nasa sa prezuva a ide do vedlajsej budovy na mliecnu desiatu...tak sa aspon takto prebehne...