Kocky co mate 8,9 rocne deti o kolkej zalahnu do postele? A este otazocka,maju v ramci rodiny aj povinnosti? Napr. Kos, zemiaky priniest z pivnice, vysavat v sobotu,ale myslim to tak,ze su stotoznene s tym,ze ich nepotrebujete upozornovat a sami to urobia,lebo vedia,ze maju na starost, dakujem tesim sa na diskusiu
Chodí spať okolo 9-10tej a moc nepomáha, občas s varením... Otec si ho rozmaznal... Ale už začneme prísnejšie 😕
dcerka ma 8 r. Chodi spat o 21, ale to uz musi vypnut lampu lebo vacsinou si predtym cita, taku polhodinku, to je taky nas citatel 🙂...funguje to, ale cey vikend ma povolene aj do 21:30. Ona uz ako babatko nepotrebovala tolko spanku, po obede prestala spavat este pred druhymi narodeninami. Proste je to tak. Aj dr. mi povedala, ze su deticky, ktore nepotrebuju tolko spanku, ked som to vtedy riesila....a je tu, je zdrava, v pohode
K povinnostiam, nema ich vela, ale ak ju poziadam, aby mi pomohla napr. s pripravou vecere, alebo urobit salat ku jedlu a vysvetlim, co konkretne od nej chcem, tak mi pomoze. Hracky si uklada sama od malicka a aj v jej izbe si udrzuje, aky taky poriadok, ale to je asi vsetko. Aj cez vikend ma treningy na tenise, takze ani nema vela casu....
O trošičku mladšie deťúrence ale v posteli sú medzi 20.00 hod - 20.30 hod, no niekedy, kvôli únave z hektickejšieho dňa skôr, a naopak, keď sa ráno nevstáva, tak aj neskôr možno o pól hodinku. Vstávajú o 7.10 do školy, mimo školy o cca 8.00 hod.
Čo sa týka pomáhania ako upratovanie hračiek a menších vecí v byte, skladanie/odloženie vyzlečených vecí, pyžamka už zhruba od 2 - 3 rokov, ako aj naplnenie pračky. Vysávanie, zatiaľ len sporadicky a pomáhanie v kuchyni - nastrúhať syr, naklepať mäso, odpratať niektoré kusy riadu, natrieť chlieb a pod.
o par mesiacov 8 rocna dcera musi o 20:00 byt v posteli, moze si este chvilku citat, ale 20:30 uz zhasiname definitivne. jej povinnost je nachystat si oblecenie vecer na druhy den do skoly. kedze som doma, tak varenie, upratovanie a podobne ide mimo nej. ale ak varim ked je doma, tak rada a dobrovolne pomaha so supanim zemiakov, mrkvy, urobi mrkvovy salat...
do upratovania sa moc nehrnie, ale utrie prach v obyvacke ak ma naladu a poprosim ju, pripadne umyje skla na skriniach v byte, umyvacku vyklada skor najmladsia dcera - pribory a jej plastove taniere. na taniere a podobne nedociahne ani najstarsia. veci ako upratat si izbu, odlozit pyzamo a kefku nepovazujem za pomahanie, ale samozrejmost....
@jakubik dcéra má o dva mesiace 9 rokov a chodí spať 20,30 väčšinou zaspí okolo 21,00. Máme schému domácich prác... Každý deň má niečo na starosti /roztriediť prádlo do práčky, povysávať prízemie domu, poutierať namokro dvere, upratať si izbu a svoju skrinku v obývačke..../ Popri povinnostiach má trikrát do týždňa gymnastický tréning - to je jej záľuba a predpokladám že aj oddych. Učenie zatiaľ zvláda v školskom klube - doma sa veľa neučí ale pomáha v domácnosti. Schéma nám veľmi pomohla čo sa týka zvládania domácnosti ale aj čo sa týka uvedomenia si u detí že domácnosť nejde sama od seba ale že sa všetci musíme postarať aby bol poriadok a čisto...
Spať okolo 19:30, vybera z umyvačky a upratuje svoju izbu a hračky
@jakubik náš má 8 a pol a chodí spať o 21.00 hod , ale reálne zaspí tak cca o 21.15 hod ... ešte sa vykecáva s ocinom 😉 .. ale vstáva až po 7.00 hod ... čo sa týka domácich prác, tak zatiaľ nemá žiadne povinnosti ... čo robí sám, bez toho, aby sme ho upozornili, je že prestrie (večera) a po jedle si odnesie tanier do umývačky ... sem-tam bez upozornenia sprace aj naše taniere a príbory ... robí aj iné domáce práce, ale nie automaticky...ale napodiv neprotestuje ako napr. pri domácich úlohách, že prečo to musí robiť, celkom ochotne urobí to, čo mu poviem napr. povysáva svoju izbu, obývačku aj chodbu alebo vysype kôš, celkom rád umyje zrkadlo v kúpeľni (vždy sa pýta, či už ho môže umyť), podáva riad do umývačky, pomieša jedlo na sporáku a dokonca minule pod mojím dohľadom piekol palacinky ... jeho staršia sestra tiež urobí nejaké tie domáce práce, ale s komentárom ...možno sa u nej už prejavuje puberta ...🙂 sama od seba popolieva kvety- máme ich dosť (je to taká jej povinnosť, ktorú si sama vybrala - má veľmi rada kvety) a utrie prach - každý druhý deň, postelie si a umyje ráno umývadlo (po umytí zubov) ... večer to robím automaticky ja, aby sa im nepredlžoval čas ísť do postele ... lebo ako náhle sa zavelí, že sa ide spať, tak ešte sa vždy niečo nájde, čo musia obaja nevyhnutne urobiť, aby nešli do tých postelí 🙂😅
Krasne sa tu rozprudila debata,dakujem kazdej maminke,ktora sa pridala 🙂
@jakubik môj syn bude mať o mesiac 9 rokov. V posteli musí byť okolo 20:00 max o20:30. Ešte pred vianocami sa nám darilo zaľahnúť okolo 19:30 a potom sme si ešte čítali. No po vianociach sa nám to akosi posunulo. Ale počitam s tým, že už bude aj dlhšie svetlo vonku...Syna budím ráno okolo 6:30 - 6:45.
A čo sa týka povinnosti v domácnosti, práve včera večer som rozmýšľala, že už je fakt najvyšši čas určiť aj tu nejakú pravidelnosť a hlavne pravidlá. Len počas pracovného týždňa je to u nás dosť zložité. Okrem jedného dňa - pondelka má malý nejaký tréning. Tak som rada, že sa stihne buď pred tréningom alebo po ňom pripraviť na nasledujúci deň do školy. A tých 30 min, ktoré nám potom zostanú ho chcem nechať nech robí čo chce sám. Neviem si predstaviť , že aj na tu chvíľku by som mu ,,naordinovala" nejakú pomoc v domácnosti. A tým, že ja väčšinu piatkov som doma, tak ten čas si ja poupratujem, že nech je cez víkend pokoj. Občas mu nakážem utrieť prach vo svojej izbe (má tam kopec políc s legami a to ma už fakt nebaví utierať) , ale ten kopec rečí čo má okolo toho to je jedna hrôza.
Som tiež veľmi zvedavá ako to riešia iné maminy😉