V septembri začíname školu

gyarmati
16. mar 2013

Ahojte mamičky!V septembri začne moja 6 ročná dcérka chodiť do prvej triedy 🙂 ,sme vo veľkom očakávaní 🙂 !Máme doma bábätko,narodila sa 4.novembra.V septrembri bude mať 10 mesiacov.Chcem sa opýtať mamičky ktoré boli či sú v podobnej situácii,ako zvládajú učenie,ako ste si zariadili aby ste sa vedeli učiť sa a venovať prváčikovi? 🙂 Troška sa toho obávam či mi to malá umožní!Prvé mesiace sú najdôležitejšie a ja sa chcem maximálne venovať Lare,aby nemala problémi v učení.Ďakujem za každý odpoveď a prajem každému krásny deň!U nás v Andovciach už krásne svieti slniečko,tak dúfam že už bude dobré počasie 😉

cerez
16. mar 2013

@gyarmati Keď mne išla dcéra do prvej triedy, tak o tri týždne som rodila. Myslím, že sa báť nemusíš. Prváčikovia zo začiatku nemajú toho toľko. Idú pozvoľna. Zo začiatku sú to čiarky, slučky, kopčeky hore-dole. Z čítania ide skôr o reprodukciu obrázku. Naozaj sa nemusíš ničoho báť.

gyarmati
autor
17. mar 2013

@cerez Ďakujem za odpoveď!Tak aj ja dúfam že to pôjde ľavou-zadnou 🙂

radkanika
6. jún 2013

Ja sa tiež toho obávam...nám sa má maličký narodiť koncom augusta, je dosť možné, že práve, keď dcérka pôjde prvý krát do školy, ja budem v nemocnici. Som z toho aj nešťastná, je to jej veľký deň a ja pri tom nebudem. Manžel je skvelý, zvládnu to, ale predsa...nevie ju pekne učesať, načančať...veď viete. No a nehovorím o tom, že kým si všetci zvykneme na režim novorodeniatka, nočný plač, únava a dcérka škola...máme fakt obavy...

dai
6. jún 2013

@radkanika neboj , bude dobre...ono ten spravny cas kedy ma ist dieta do skoly, hlavne ak mas aj dalsie dieta asi neexistuje😉 moja svagrina rodila minuly rok v auguste a druhe dieta jej islo do skoly v septembri... brat je pritom stale mimo - no museli pomahat babky ale zvladli to... a teraz je uz pohoda😉
mne zas ide syn do skolky v septembri, dcera do skoly a ja do prace - syn ma len 2, tiez neviem ako to budeme zvladat, ale nejako budeme musiet😉 ako kazdy🙂

radkanika
6. jún 2013

@dai ďakujem, snaď áno...máme menšiu výhodu, že svokrovci bývajú hneď vedľa nás (nie s nami), malá si len prejde cez dvor pár metrov a je u nich...no sú stále pracujúci, pomoc vedia poskytnúť skôr už poobede, ale to je doma už aj manžel. Pre mňa budú ťažké asi rána, netuším, ako to vymyslíme, keďže manžel už o pol siedmej mizne z domu do práce, svokrovci tiež. Ja s malým novorodeniatkom a ešte odniesť bambuľku do školy, uf...rána má celkovo ťažké, na všetko potrebujeme takú hodinu (pomaznanie sa na dobré ráno, raňajky, hygiena, oblečenie) a ešte to isté stihnúť s maličkým a dať dokopy seba...a školu nemáme úplne najbližšie, pešo ani náhodou. Buď autom, alebo autobusom...jasné, že prvé týždne mi určite pomôže mažel či svokor aspoň s tým odvozom malej do školy, no určite to nebude trvať dlho, keďže sa nedá...

evabb35
12. jún 2013

@radkanika ale však môže chodiť do ranného školského klubu a ten býva otvorený už od 6,15 h a mnohé deti /prevažná väčšina/ raňajkujú v škole. Na stránke školy býva uvedené od koľkej je školský klub otvorený. Do školského klubu ju môže niekto voziť z rodiny cestou do práce. Poobede tiež môže byť v školskom klube do tej 16,00 h a to ju zase môže niekto vyzdvihnúť cestou z práce. V prvom ročníku je dobré, keď žiačik navštevuje školský klub - nadviažu sa tak lepšie kamarátstva so spolužiakmi. Môžeš ju poobede prihlásiť v škole aj na nejaké krúžky - pozri si na stánke školy aké krúžky poskytujú. S úlohami určite pomôže manžel alebo svokrovci.

radkanika
12. jún 2013

@evabb35 Ja som nad tym klubom aj premyslala, len potom mi napadlo, ci to nebude pre dcerku narocne. Skore vstavanie, "odlozenie ju" do klubu...bojim sa, aby to nevnimala, ze ju davame prec, aby sme mohli byt s malickym. Aj nedavno sa stalo, ze u nas bolo malicke babo na navsteve a dost ju to vzalo, ked som sa len trochu prihovarala babatku. Dcerka bola uplne nesvoja, odisla do izby a ked som za nou prisla, bola urazena. Pytala som sa, co sa stalo, nepriznala to, potom som pochopila, ked povedala, ze ju nepotrebujeme, ze s nou sa nehram atd. (toto iste robi, ked spi u nas aj jej naj kamoska a pod.). Vela sa s nou na tu temu aj rozpravam, vysvetlujem jej, ze ona je pre mna vzdy ta naj a trva to dlhsie, kym si to necha vyhovorit...na babatko nase sa velmi tesi, len si myslim, ze ked to realne pride, zisti, ze to nie je ako si ona predstavovala...

evabb35
12. jún 2013

@radkanika práveže keď bude v školskom klube tak nebude riešiť, že si často s bábätkom - tam zapadne do partie rovesníkov-spolužiakov a budú sa spolu hrať, vymieňať si nálepky - tam bude zamestnaná. Poobede bude mať krúžky s deťmi a nebude riešiť či sa jej mama dostatočne venuje. Doma sa jej nebudeš stíhať venovať. Potom keď príde domou okolo tej 16,00 h, tak už budú svokrovci a manžel z práce doma a tak si vezmú na starosť bábätko oni a ty sa budeš môcť plne venovať dcérke - pripravíte sa spolu do školy, porozprávate sa čo nového v škole, pomojkáš sa s ňou, pohráš. Potom ju uložíš spať skôr, aby vládala skôr vstávať a naraňajkovať sa v skorších ranných hodinách. Dobré bude, ak to skoré vstávanie a skoré ukladanie do postele večer si natrénujete o 2-3 mesiace skôr. To je len o zvyku. Je to takto vždy lepšie ako prísť na poslednú chvíľu medzi poslednými do školy. Radšej nech je v škole skôr a pohrá sa s deťmi. Treba ju zamestnať, aby nestíhala premýšľať nad mamou a urážať sa. Asi je taká povaha, že sa rada uráža za všetko, ale ty to nezmeníš - budeš unavená, nevyspatá, roboty s bábätkom budeš mať vyše hlavy po celý deň.

evabb35
12. jún 2013

@radkanika pre dcérku sa začne nová životná etapa - bude z nej šikovná školáčka, ktorá bude nosiť jednotky, bude krásne písať /všetci sa budete nadchýnať nad jej krasopisom/, bude vyhrávať školské súťaže, ktoré sa budú konať v popoludňajších hodinách v školskom klube, bude krásne čítať a vy ju budete všetci chváliť a chváliť aká je šikovná a bystrá...však ona bude hviezda vašej rodiny a nie odstrčená malým bábätkom a odložená do školského klubu. Ona bude chcieť chodiť do školského klubu - lebo tam to bude žiť.

radkanika
12. jún 2013

@evabb35 snad mas pravdu...to s tym trenovanim spinkania veru by uz trebalo zacat teraz. Len ona ledva zaspi o deviatej, aj to len ked si k nej lahnem. Ked si k nej lahne manzel, stale sa vypytuje, kedy pride mamka, zavolaj mamku. A rano by som ju rada natrenovala skor vstavat, ale sama som tehotna v pomaly 8.mesiaci a asi je pochopitelne, ze byvam sama unavena. No nejako to iste zvladneme. Tie kruzky po skole, to ano...tak ci tak od dvoch rokov chodi na tanec a rok uz aj na gymnastiku, to mava 2x do tyzdna a plus anglictinu. Uvidime, ako to popri skole bude zvladat.

evabb35
12. jún 2013

@radkanika veľa krúžkov majú školy, takže nemusíte po ňu chodiť - ostáva v škole a navyše tam bude so svojimi spolužiakmi. Trúfaš si ju voziť po škole na krúžky? Obdivujem mamy, ktoré to zvládajú s malými bábätkami. Veľmi neskoro chodí spávať. Musíte to natrénovať. Postupne po polhodine skôr nech chodí spávať - ľahni si ku nej. Ráno nech vstáva s manželom. Veľmi dôležité je, aby chodila do školy vyspatá. Aspoň tých 10 h spánku bude potrebovať. Krúžky bude zvládať popri škole v pohode, len musí chodiť skoro spávať. Ak bude chodiť neskoro spávať, tak nebude sa sústrediť ani v škole, ani pri domácich úlohách, ani na krúžku. Spánok, strava, pitný režim to je základ úspešnosti každého školáka.

radkanika
12. jún 2013

@evabb35 to mas pravdu...inak k tym kruzkom...anglictina sa jej presunie do skoly, pretoze bude chodit do triedy s rozsirenou vyucbou AJ, tanecnu uz asi vypustime, akurat ostane gymnastika, tu ma rada a chodieva tam aj spolu s naj kamaratkou, takze to by ju vozil manzel ako doteraz. V ramci skoly by sme este chceli asi vytvarnu,alebo cosi take. Inak to s tym polhodinovym posunom je super napad, skusim to takto pocas prazdnin natrenovat. Tak ci tak bude par tyzdnov pocas prazdnin chodit do denneho tabora, cize bude musiet vstavat. Dakujem za radu 🙂