Mamičky, v ktorej triede sa deti učia hodiny? Mal by už predškolák poznať? Viete nejaký účinný spôsob alebo pomôcku, ako to dieťa čo najľahšie naučiť?
moja ich už vie- ma 3, a čo viem tak u nás sa učia už v školke
no ked ide dieta do skoly, tak by snad uz hodiny mohlo poznat. ved uz aj v skolke ich spoznavaju a hadam doma sa ma naucit hodiny.
@janka1011 ja som mala doma taku pomocku- umelohmotne hodiny, kde sa dalo krutit rucickami, ale pochopila som to myslim az ked som bola skolacka, digitalky mi boli jasnejsie :D V skole to ucili dost chaoticky, stale ze velka a mala rucicka a mne nebolo jasne ci velka znamena hruba alebo dlha ... maminka mi to vysvetlila lepsie nez pani ucitelka 🙂
1. trida ZS - spolecne s poznavanim rocnich obdobi a mesicu roka...pri vyuce dni tydne...
existuji papirove nebo plasticke "pohadkove" hodiny..a nebo skladaci drevene.. 😉
Neviem, kedy sa deti ucia hodiny, ale ja si z detstva spominam, ze mi v 2. triede kupili nasi krasne hodinky s tym, ze ich mozem nosit, az ked sa naucim povedat, kolko je hodin. Ani za svet som to nevedela pochopit...stvrt, tristvrte, 10 minut po.... o 5 minut....mala som v tom misung. Rodicia sa velmi zlostili.....Hodinky som dostala az v zime v 3. triede, ked som sa to konecne naucila. Ale inak som zdrava 😝 mam vystudovane 2 VS aj postgradual.... Ja osobne si myslim, ze pojem casu je pre deti dost abstraktny a aj pohyb ruciciek po kruhu, hoci su na nom si napisane cisla, nemusi dietatu napovedat, ze je napr. "o 5 minut 12" - ked ta rucicka je predsa na cisle 11.... Mne sa zda, ze 1. rocnik je dost skoro na ucenie hodin, neviem, kolko deti to naozaj v tom veku vie pochopit (i ked mnohe nastupuju do skoly neskor, ako my, ja som augustove dieta).
Ja som učila deti v škôlke hodiny.. Mali sme to v plánoch.
Spolu s dňami, ročnými obdobiami a ako predškoláci už vedeli štvrť, pol, trištvrte, celá..
Ale podrobnejšie buď doma, alebo v prvom ročníku.
Ahoj, s hodinami sa deti stretnú už v škôlke a intenzívne v predškolskej triede kde by mali navštíviť prvákov presne v tom čase, kedy sa prváci učia hodiny, zvyčajne spolu nejaké hodiny vyrobia. v škôlke riešia hodiny ako celok, spoznávajú čo ukazuje malá a čo veľká ručička, sú oboznámené s princípom a v škole už pokračujú. je veľa detí, ktoré sa hodiny naučiť nevedia alebo im to robí ťažkosti a mýlia si pojmy s dojmami, ale chce to len trpezlivosť a vysvetľovanie, najlepšie zapojiť tému hodiny do všednej činnosti napríklad je sedem hodín, začne večerníček, po ňom bude štvrť na osem a pôjdeme si umyť zúbky a tak. najlepšie je aj ukazovať to, aby si dieťa hodiny zapamätalo vizuálne a spojilo si to tak so sluchovým vnemom a s tým, čo sa vtedy deje počas dňa alebo večera. 😎
ahoj nas maly ma 5 rokov a hodinky uz pozna ale jeho strasne bavia cisla . asi to bude preto( vie aj pocitat do 500 🙂 ale naucil sa sam, nenutili sme ho
Moja dcera teraz konci prvu triedu a neviem, ci sa ich ucili v skole, alebo nie. Kazdopadne v tom ma este stale dost chaos. Zakladne pojmy sice ovlada, ze stvrt, pol, cela hodina, aj princip..., ale ked sa ma napr. spyta, ze kedy nieco zacne a poviem, ze o pol hodinu, netusi, kolko to bude trvat... Rucickove hodiny doma nemame, tak to nema moc kde sledovat a digitalny cas podla mna zatial moc nechape (ze co je napr. 14:20...ze je to o 10 min. pol tretej, to ani nahodou) Myslim si, ze podla hodin sa zatial vobec neorientuje, nejak extra ju to nezaujima (iba ked na nieco caka a povem, ze bude to o 15:00, tak si sleduje, kedy skocia spravne cisla 🙂 Vie akurat pevne casy, kedy sa pravidelne nieco deje (nap. pol osmej - odchadzame do skoly, sedem hodin vecer, ideme sa umyvat...
ja mam prvacku, hodiny sa este v skole neucili...co mali v skolke...to bolo len tak z rychlika...hodiny este nepozna, ale kupili sme jej knihu vola sa "čas a hodiny" vsetko je tak super vysvetlene, ako ide cas, ako sa toci palneta a posuvaju hodiny, cas na celom svete ..su tam posuvacie hodinky..pekne vysvetlene ako sa naucit minuty ako hodiny rozlisovat... a lepi sa to na nu...ale v skole neviem, mozno v 2 triede
tak to pochybujem ze 3rocne dieta uz vie hodiny u nas sa poriadne neucili hodiny v skole a to uz sme v 3tej triede doma sa ucíme a dcera to aj tak nechape samozrjme digitalne chape ale o5stvrt tristvrte atd..., tak toto nechape doteraz a neste podotykam ja osobne som sa hodiny naucila niekedy v tretej az stvrtej triede 🙂 tiez som to nechapala dlho pritom IQ mam nadpriemerne a taktiez VS som skoncila bez problemov
učí sa to v 2. triede, oboznamujú sa aj skôr, ale ako druháci by to mali ovládať
moja krstna je ucitelka a hovorila, ze deti sa uz neucia hodiny v skole. iba ak na kruzku alebo v druzine, ale v osnovach to nemaju. potom deti nechapu pojem casu, nechapu zlomky,...
moja dcéra onedlho končí druhý ročník a hodiny sa učili len tak trochu, ešte nevie určiť čas podľa klasických ručičkových hodiniek a keďže je pomaly koniec školského roka, tak tipujem že sa to budú učiť až v treťom ročníku
Netusim, ja som sa naucila hodiny az ako 9 rocna na hodine anglictiny, myslim rucickove. Sesternicin syn vsak poznal rucickove aj digitalne ako 4 rocny. Jemu sa dedko velmi vela venoval. A dokonca poznam aj dospeleho chalana, kt. dodnes pozna len digitalne 🙂 Teda ked mal 20 ich rucickove este nepoznal. Ja by som to urcite neriesila, ze napr. 6 rocne uz musi.... ked dieta nema zaujem, tak sa nenauci nic, to je to iste ako ked mamicka robi paniku, ze rocne dieta nevie dat papa. Raz sa nauci.
Ahoj
môj syn chodí do 2 ročníka a učili sa to teraz
ja som sa ich ucila v 1 triede . na prvouke. segra a brasko tiez.. viem, ze ked sa koncil skolsky rok v 1 triede uz som hodiny ako tak ovladala aj ked s medzerami..
moja dcéra končí druhý ročník, hodiny sa učili už na začiatku roka,dcéra sa ich naučila asi tak pred mesiacom,učiteľka hovorila,že do konca roka ich musia vedieť a aj vedia 🙂
@simsalabim inak som zdravá 😀 až ma v lopatke pichlo od smiechu 😀 😉
tak super otazka aj mna to zaujmalo kedze moja dcera ma 6-v septembri 7 a ide do skoly hodiny nevie -hlavne ze ich nosi ako imidž na ruke 😀 ale digitalne vie povedat napr.ked je 7.09 tak povie je sedem nula deväť 😀 no som zvedava aj ja ci ich to budu vobec ucit alebo kedy...
@kikatko hodneeee sikovne dieta mas
aj mňa to zaujímalo, lebo naša bude mať 6 rokov a v septembri ide do školy a už sa o to, koľko je hodín, živo zaujíma...takže sme jej to zatiaľ vysvetľovali na našich veľkých kuchynských hodinách 🙂 ...ale len tak "informatívne"...a v škôlke sa hodiny zatiaľ neučili, len všeobecne rozdeliť deň (24 hodín) na doobeda, poobede, večer a noc🙂...
Som učiteľka na zš a uči sa to v 3 roč.
V prvom ročníku sa učia hodiny. Pol a celá.
Dobre sa hodiny vysvetľujú na klasickom budíku.
Dobrou pomôckou je aj tento pracovný zošit
http://www.martinus.sk/?uItem=38912
Nie každý predškolák ešte hodiny pochopí. Skúsiť to môžete a uvidíš ako mu to pôjde.
no moja dcera sa ucila uz v prvom rocniku na prirodovede
Moja dcéra ide do 3 triedy a ešte sa s nimi zatiaľ iba oboznamovali. TAk snáď teraz v tretiaku. 🙂
v druhom ročníku....ale závisí to od školy a učitelky 🙂
moj syn sa učil v prvej triede, ale vedel ich skôr, mali sme také hodinky s ručičkami v knižke a tak sme sa učili najskôr celé, potom som ho posiela do chodby zistiť koľko je hodín na veľkých hodinách s ručičkamia číslami (vždy keď bolá celá), potom sme pridali pol a počase štvrť a trištvrte a vždy som ho posielala do chodby, aby mi na veľkých hodinách zistil, koľko je hodín. Jeho to bavilo, zisťovať koľko je hodín a tak sa to celkom pekne naučil. A teraz má sedem a v pohode frčíme na všetky druhy (ako za 5 trištvrte) a dokonca sme už zapojili aj anglicky (ale tam len celé, pol a štvrť).
@janka1011 Moja dcéra sa ich učila v prvom ročníku na ZŠ.
Podľa ručičiek na hodinách vie povedať, koľko je hodín, teda koľko hodín hodiny ukazujú, ale myslím, že stále presne nechápe zmysel toho, čo to znamená, keď jej poviem, že je osem hodín ráno, jedenásť hodín na obed alebo štyri hodiny poobede. 🙂