V koľkých rokoch ste učenie nechali už len na dieťati?

mudreocko
16. jan 2017

Mamicky, chcem sa s Vami poradit. V kolkych rokoch ste ucenie nechali uz na dietatku?
Mam 7 rocneho druhacika, no je strasne spomaleny, zamysleny...3 ulohy robime dve hodiny.
Snazim sa aby bol samostatny, najprv mi precita zadanie, potom mi povie vlastnymi slovami co ma robit (vacsinou nechape, musim mu to dlho vysvetlovat), potom urobi prvy priklad, najprv povie vysledok a ked mu ho schvalim, tak ho napise.
Lebo chcem aby mal ulohy v skole urobene dobre, aby nedostal poznamku.
No stale mame s tym problem, ze je pomaly a strasne zabuda.
Svokra mi radi, aby som sa s nim neucila.
Nechala ho sameho robit ulohy, dat mu na to napr. 15 minut na jednu ulohu a ze ked nestihne, ma smolu. A v skole dostane poznamku.
Podla nej mu to pomoze sa naucit samostatnosti a ze nebude taky pomaly.

Podla mna to tak nebude fungovat.
Treba sa ucit s detmi ked tomu nerozumeju, a nie nechat ich tak, napospas...
Co vy na to?
Ake su vase skusenosti?
Dakujem

ekyna
16. jan 2017

ja sice este nemam skolou povinne dieta, ale pride mi nazor svokry zly a ze malemu akurat zhorsi prospech a sam seba bude mat za nemozneho, neschopneho a nijako mu to neprospeje. Podla mna je kazde dieta ine a treba sa mu prisposobit. Napr. so mnou sa nasi ucili do tretej triedy, lebo som sa ucila rada, dobre a lahko, ale napr. manzel nebol az taky dobry ziak a mamina sa s nim ucievala do cca 7.triedy. A je z neho inteligentny samostatny clovek s vysokou skolou a super pracou, takze urcite ho to negativne neovplyvni ak sa s nim budete ucit dlhsie.

natalym
16. jan 2017

V tretej????? Asi tak. No vieš keď voláš dieťatko v jeho veku, tak aj aj sa tak bude chovať. Troška prestať ofukovať treba. Nemáš úlohu? No Tvoja chyba.

zonjushe
16. jan 2017

Tak so mnou sa rodicia v zivote neucili, nikdy mama nekontrolovala ci mam vsetko zbalene, ci mam ulohy, ale ja som strasna poctivka, tak vedela, ze tam nie je o com..mala som celu zakladnu skolu ciste jednotky..dcera pojde o rok do skoly, tak isto na nu dohliadnem, ale dufam, ze bude samostatna ako ja..

felycity
16. jan 2017

ahoj, mám dcérku, ktorá je už piatačka, nikdy nebol problém, ale prvé 2 roky som dozerala ako robí úlohy, potom som jej povedala, že čo vie, nech si urobí sama a ja skontrolujem a ostatné preberieme... v podtate sú predmety, ktoré aj tak musíš vždy minimálne preskúšať ak chceš , aby to fakt vedel aspoň ja to tak vníma napríklad čítanie, angličtina... druhého mám chlapca a sme prváci, všetko mu trvá, akokeby sa nesústredil, mimo školy všetko si zapamätá, vnímavý je, ale napríklad ak sa má učiť slovíčka z angličtiny tak nám to trváááá, to isté aj písanie....ja by som tvojho syna už ako druháka začala postupne učiť samostatnosti, prebrala by som s ním, čo majú za úlohy nech ti vysvetlí, či chápe, potom bud nech si to spraví nanečisto sám a až potom na ostro alebo ho nechaj nech to spraví sám a skontroluj.... , ale myslím si , že pokiaľ mu budeš neustále pomáhať tak sa nenaučí samostatnosti - hlavne v škole ked budú mať niečo robiť, ak tomu porozumie čo má spraviť tak ho nechaj, ja som tiež povedala, ked môjmu to trvá alebo sa nesnaží, že už nebudem ani zvyšovať hlas ani nútiť, je to jeho práca a jemu povie pani učiteľka, že je to zlé, on dostane horšiu známku nie ja ale on to však neznamená, že mu nemáš pomáhať a povzbudzovať a chváliť... na tvoju otázku: ak nerozumie treba vysvetliť a skúsiť ho nechať samého urobiť a tak to ho postupne trénovať....

skeblicka77
16. jan 2017

dievcence moja ja neviem, tiez som bola samostatna a nikto sa sa mnou neucil, len sestry ma obcas skontrolovali, ale mne to pride, ze dnes vyslovene ucky vyzaduju, aby sme sa este hadam aj s pubertakmi ucili. mam starsieho syna a toho som nechavala cca od tretieho rocnika, teraz je siestak, jasne, obcas urobim namatkovu kontrolu, vyskusam ho.. ale ja som mala v tretom a stvrtom rocniku s tou samostatnoustou zle skusenosti, ucka mi vyslovene povedala, ze vsak nato su rodicia, aby sa s nimi ucili a ked som sa jej spytala, ze naco tam je potom ona, tak si na chlapca zasadla a musela som ho prelozit, teraz mam aj prvaka, ucim sa snim pravidelne, ale snazim sa niektore veci nechat na neho sameho, jasne podla jeho schopnosti, ale z dialky dohliadam.Podla mna je to inak velmi individualne,niekto potrebuje postrcit este aj v piatej triede a niekto je schopny fungovat od duhej sam

janka258
16. jan 2017

So mnou sa rodičia tiež v živote neučili a ja som sa s dcérou prvý polrok v prvom ročníku, potom je to už na nej. Kým som sa učila s ňou, tak nemala 3 veci zo 4, lebo mamina.Poptom som jej povedala, že som na rodičovskom oznámila, že už sa učí sama (troška som zaklamala) a odvtedy zabudla možno 3 veci za polroka 😀 netreba preháňať s ofukovaním, veď dnešné deti nemajú inú povinnosť len školu, nemusia na pole alebo tak, tak si myslím, že druhák musí zvládať sám a učiť sa zodpovednosti

babulina
16. jan 2017

Mame doma tretiacku a prvaka. Tretiacka si robi ulohy sama bez dohladu od druheho rocnika, iba na konci kontrolujem ak ma pocit ze nie je si ista. Pokial nerozumie zadaniu tak vysvetlim ale skor tak ze ju navediem na to, nevysvetlujem do poslednej bodky. Diktaty jej diktujem obden (maju teraz vybrane slova, to do hlavy nenaskavce samo a iba cvikom). Pri vacsich pisomkach si opakujeme spolocne.
S prvakom sa ucime dennodenne, ale od druheho polroka budeme prechadzat na rezim podobny tomu sestrinmu.
Zasadne nerobim tasku s nimi, nebalim telesnu pokial si nepovedia a ani nestruham ceruzky iba ak ma poziadaju ze potrebuju pomoct, Poznamky uz par doniesli obaja, maju to ako ponaucenie.
Ucit sa treba s detmi ak nieco nie je v poriadku (to uz kazda mama si pozna svoje dieta), ale treba ho naucit rozmyslat samostatne nie vsetko im predzut do posledneho susta.

alicka850
16. jan 2017

Ja mam prvacku a moja uloha je len precitat jej zadanie a skontrolovat vysledok. Medzitym si robim ine a ona svoje. Sama si nachysta zosity, v ktorych ma ulohu a sama sa pobali na nasledujuci den. Ja to na tajnasa skontrolujem, ale ona to nevie. Nechavam to na nu akoze, nech sa uci samostatnosti. Zatial sa nestalo, ze by zabudla nieco.
Na tvojom mieste by som nad synom nestala, uistit sa, ci pochopil a potom ho necbat, nech si pise sam. Ale bez casovycb limitov a stresov. Nema nejaku poruchu ucenia, co hovori na to ucitelka? Aj v skole je taky?

barcelona94901
16. jan 2017

@mudreocko bože moja svokra presný opak tvojej,ta by sa učila denne 3 hodiny okrem úloh ! Neberie vôbec do úvahy,že naše deti chodia domov o piatej s nami ,ze majú aj krúžky ,,,chce mať vnukov jednotkarov,biflosov ako keby im to malo v niečom aj pomôcť ,,,

poetka77
16. jan 2017

každé dieťa je jedinečné a jeho potreby sú rôzne, píšem zo svojej učiteľskej praxe i z rodičovského pohľadu. Niektoré deti sú nesamostatné i piatom ročníku, iné nemajú problém už v prvom ročníku, ak potrebuje tvoje dieťa pomoc a oporu, treba mu ju dať, ale po malých krokoch treba uberať. Napr. skúsiť v jeden deň, nech si pobalí veci sám do školy, matka len skontroluje, keď to bude dobré, pochváliť, zmotivovať, aby sme na ďalší deň mohli ísť o krok ďalej, napr. skúsiť si vypočítať príklady z matematiky sám a tak postupne. Nechaj sa viesť osobnosťou tvojho dieťaťa, ale dať mu aj pocítiť mieru zodpovednosti.

medovka14
16. jan 2017

ja mam stvrtacku a od polky tretej triedy si robi ulohy a pripravuje sa sama... no ucitelka s tym mala problem, neustale nam prizvukovala, ze to musime robit s nou a kontrolovat jej to... ja som odmietla, kedze so mnou sa mamina ucila (kontrolovala ulohy) v prvom polroku prvej triedy a potom nic... dcera bola zvyknuta, ze jej pomahame, pomaly chcela diktovat postup aj vysledok, tak sme to zrusili... a pomohlo to, je viac samostatna, iba ak niecomu nerozumie, pride sa poradit 🙂

junova
16. jan 2017

@mudreocko Ja mám 7 ročnú dcéru druhacku. Úlohy si robí sama, má ich hotové za pol hodiny. Ja jej ich len skontrolujem, keď nechápe zadanie vysvetlím jej to. Ona j velnie samostatná. Učebnice meníme spolu, skôr ja len dohliadam. Ja som sa tiež sama učila od druhej triedy.

evittam
16. jan 2017

@natalym 👏 Presne tak - zo 2x doniesol syn poznámku, že nemal úlohu alebo dokonca 5 - a? Koho je to vina?
U nás práve prvý a druhý ročník úplne bez problémov - možno tiež 1-2x zabudol - stáva sa. Tiež ako píše @junova - vždy bol samostatnejší a ja som len skontrolovala ak bolo treba - teraz začal trochu lajdačiť ale tie poznámky a 5 ho postavili do "pozoru". Čiže väčšinou si robí úlohy sám - ak nevie a potrebuje pomôcť tak skontrolujem. A vždy ak zahlási, že už má úlohy tak podľa rozvrhu ich spolu skontrolujeme.....😉

salamistka
16. jan 2017

neučievala som sa s dcérou, ale vyskúšala som ju večer, keď som prišla z práce...na prvom stupni sme sa učili spolu, 10-15 minút stačilo, chystala si veci do školy od začiatku sama, úlohy z matematiky či v pracovných zošitoch som jej zo začiatku kontrolovala, neskôr už nechcela...mne nerobilo problém skúšať ju, nie je to o samostatnosti, ale ide o záujem rodiča o svoje dieťa, rodič by mal vedieť, čo dieťa v škole preberá, starostlivosť o žiaka nezahŕňa podpisovanie známok v žiackej knižke...keby moja dcéra chcela, aj teraz s ňou prejdem učivo, keby potrebovala vysvetliť alebo vyskúšať...o tom som ja mama, aby som tu bola pre ňu aj v takýchto prípadoch...

libawet
16. jan 2017

@mudreocko určite to záleží od mnohých faktorov u dieťaťa. Ja som sa so synom učila do konca štvrtého ročníka - napriek tomu, že bol šikovný, úlohy, skúšanie, chystanie na druhý deň, pomôcky, od piatej triedy sa učil už sám, no kontrolovala som ho a diktáty sme písali až do konca 9.ročníka, čo samozrejme už veľmi tvrdo odmietal, no vždy som ho zlomila, neustúpila som, pretože správna gramatika patrí k všeobecnému IQ človeka. Môžem zodpovedne prehlásiť, že moje snaženie sa pri synovi prinieslo svoje výsledky, úspešne odmaturoval na gymnáziu a dnes je tretiak na VÚT Brno, FIT. Nebolo ľahké, veľakrát, pri ňom sedieť a ísť spolu predmet po predmete, pretože som toho od rána mala sama dosť a plus aj v práci, no nebanujem, každá snaha, energia do dieťaťa vložená sa vždy v pozitívnom vráti.

evittam
16. jan 2017

A teda samozrejme píšem s ním diktáty a skúšam ho - to beriem ako samozrejmosť.😉 A vidno to na výsledkoch.

emarekova
16. jan 2017

Ja mám tretiačku,učila som sa s ňou len v prvej triede. Ani jej nekontrolujem,či má všetko nachystané,chcem aby bola samostatná v týchto veciach..keď niečomu nerozumie alebo potrebuje preskúšať vtedy príde za mnou. Za tento polrok si raz zabudla úlohu a raz pracovný zošit. Nechávam to na nej,zatiaľ z toho tragédiu nerobím. Keby som videla,že to takto nefunguje,tak sa jej povenujem viac.

alaguema
16. jan 2017

@mudreocko podľa toho, čo píšeš, tvoj syn asi nie je študijný typ. To treba vziať do úvahy a nečakať žiadne zázraky a podporovať ho viac v tom, čo mu ide, aby mal jasno, že niečo vie, že na niečo je súci. Čo to je, musíte už vedieť vy. Ale zároveň od neho vyžadovať výsledky primerané jeho schopnostiam a zodpovednosť. Naozaj nerozumie väčšine zadaní? Nie je už tak trochu aj lenivý a zvyknutý, že mu všetko naservíruješ pod nos? Asi by som mu vysvetlila, že je v normálnej triede základnej školy a ak nerozumie jedinému zadaniu, tak tam asi nepatrí a budeme hľadať riešenie - inú školu. To by ho mohlo prebrať. Detto zabúdanie. Zabudol si? Tvoj problém. Treba ho nechať pocítiť následky. Tým, že zaňho všetko urobíš, mu robíš medvediu službu.

zuzliq
16. jan 2017

Mám dvojčatá - štvrtákov. Jeden z nich bol vždy samostatnejší a od druhej triedy stačilo len skontrolovať úlohy, prípadne vysvetliť, čo nerozumel. Ten druhý je ale iný prípad - stále vo svojom svete, vždy mu to dlho trvalo, mala som z neho nervy. Až keď som ho takéhoto prijala, pochopila som, že to nerobí naschvál. Každý deň som sa mu venovala niekoľko hodín, doslova ho učila učiť sa, nevzdávať sa, sústrediť sa... . Chválila som ho vždy, keď si nezabudol zapísať úlohu, nezabudol povedať, že majú písomku, proste za somariny. Veľmi sa to zlepšilo, teraz je už samostatný, zodpovedný. Odporúčam nevyhrážať sa dieťaťu, ako radí svokra a nenechať ho jednoducho tak. Ono si samo nevie poradiť, nerobí to naschvál. Treba spolu s ním bojovať a zlepší sa to.

pribinak
16. jan 2017

mam prvaka, ulohy si napise sam, ale musim sediet vedla neho, lebo neustale odbieha, riesi hracky a komiksy a potom chce stale jest a pit a potom zas beha na wc, ale ked sedim vedla neho a vacsinou sedim na konikovi, pekne pracuje, nemusim ani velmi kontrolovat.

asi by som mu dala na stol hodiny, aby videl ako dlho sedite pri ulohach, druhacik by mal byt uz hodiny trochu poznat, aby bol v obraze kolko casu travi nad ulohami a dohodnut sa s nim, ze toto je uz dlho a po toto cislo na hodinach je to este ok

salamistka
16. jan 2017

autorka, mala by si sa riadiť vlastnou intuíciou, keď ti tá radí, že sa treba malému venovať, lebo to potrebuje, tak to tak urob...je to tvoje dieťa, ty vieš, čo je pre neho najlepšie, nikto iný do vašej situácie nevidí...nemusí byť silou-mocou samostatný, kým bude treba, tak sa sa s ním uč a keď to ty uznáš za vhodné, tak to už necháš na neho...je to len na tebe

junova
16. jan 2017

@libawet Nás mala mama štyroch, nemala čas sa s každým učiť celú základnú a aj tak máme všetci vysoké školy . Ked sme niečo nechápali, vysvetlila nám ale všetko bolo na nás. Ja mám len jedno školopovinné dieťa, druhé skolkara ale dcéra mi sama povie, že ona chce úlohu urobiť sama a ja jej to mám len skontrolovať. Chodí na olympiády z matematiky a to sa jej venuje 15 minút denne. Som za venovať sa deťom ale sú aj samostatne deti, ktoré to nevyžadujú. Nemám kvôli tomu výčitky. Nie je to mojou lenivosťou, len jej samostatnostou. Ale samozrejme obdivujem ťa a tvojmu synovi blahoželám k úspechom v škole🙂

emilia25
16. jan 2017

Tato anglina v prvom rocniku ja to nechapem pisat citat pomaly nevedia po slovensky a uz im pchaju slovicka co ich to aj tak ucia rodicia zo zlou vyslovnostou a nie ucitelia anglictiny.aky zaklad potom tie deti maju no zly.ja mam tiez syna v 2hom rocniku a stale sa s nim ucim.teda ulohy piseme spolu aj buduci rok mu minimalne ich budem kontrolovat kedze uz budeme mat dalsieho prvacika.a chvala bohu anglictinu nemame ani v 2 rocniku.aj ked v skolke sme chodili a chodime.

mima4
16. jan 2017

@emilia25 a ty ked si sa ucila hovorit ako dieta, myslim po slovensky, vedela si uz citat?
lebo ja nie... 😉

a tak funguje aj ucenie sa jazyka, a sú rodiny, kde jeden rodic hovori s dietatom po slovensky, druhy anglicky... a dieta ma 4 roky

emilia25
16. jan 2017

@mima4 ano ale ja hovorim o skole nie vsetci rodicia sa ucili anglictinu a ziju v amerike.proste rodic ktory nevie ani ceknut anglicky tak dieta nenauci spravnu vyslovnost max ako sa to pise nie vyslovuje.

mudreocko
autor
16. jan 2017

@alaguema ja zanho netobim veci.
On je samostastny...vsetko vecerne ako chystanie tasky, oblecenie na rano umytie si robi sam. Aj rano vsetko sam..dokonca aj desiatu si robi sam. Vsetko som ho naucila. Aj do skoly ide sam. Na to asi 5 minut peso.
Ale vsetko robi strasne pomaly. A trva mu to nekonwcne dlho. Nieco aj zabudla urobit, tak mu to pripomeniem ked to nema spravene a urobi to. Ja za neho nic nerobim.

mudreocko
autor
16. jan 2017

Vacsinou su dievcatka lepsie ziacky.
No aj moj keby sa viac snazil bola by som stastna.
Ide o to ze ja chcem aby mal ulohy napisane dobre a pekne pismo. Viem ze to je zase moja chyba...a mala by som to nechat na neho. No ja nechcem vyzerat zle pred ucitelkou ze sa s nim neucim.
Lebo ona hned vola mne ked si nerobi ulohy lebo ich nemal poznacene,
alebo ze pise strasne pomaly a nestiha.
Jemu je to podla mna jedno, ze dostane poznamku...ja mu dam potom trest, lebo vidim ze ho to netrapi ze mu ja aj ucitelka hovorime ze je pomaly a nesustredeny.
Uz ani neviem co mu mam zakazat. Alebo co mu slubit dobre ..ze ked bude sa viac snazit.
Ako to robite vy? Ako tie deti motivujete?
Ja ho chvalim ked nieco dobre urobi..ale ked z 5ticj dni 3dni pride s nedokoncenym zadanim DU...uz nemam nervy.
Niekedy mam pocit, ze to robi naschval...ze nechape zadaniu...no bojim sa ze ked to necham uplne na neho, ze potom ked mu to skontrolujem bude zase gumovat a gumovat..alebo prepisovat....
Uz som zufala ☹
Pisala som dnes ucitelke mail. Uvidim co mi odpise.

katarinamarkova
16. jan 2017

@mudreocko čiastočne súhlasím s tebou, čiastočne so svokrou.
Dieťaťu treba pomôcť s úlohami - ale len v prípade ak niečo nevie. Nie stáť nad ním a počúvať ako číta zadanie a počúvať ako ráta a následne mu výsledok schváliť a následne mu ho dovoliť napísať.
Sprav si úlohy, ktoré vieš, ak budeš potrebovať ohlás ma. po napísaní úloh skontrolovať - t.j. keď sú hotové.
nečudujem sa, že je taký spomalený a nesamostatný, ak vie, že úlohy spraví mamička 🙂 a on je v podstate len čitateľom a zapisovateľom, zodpovednosť žiadna - výsledok mu mamička schváli, zle to nikdy mať nebude....aj keby, mamička to včas opraví.

sitina1
16. jan 2017

Ja som sa s dcérou učila mesiac, potom mi povedala, že ju zbytočne mýlim a bolo vymaľované. Občas keď bola už staršia prišla vyskúšať slovíčka, skontrolovať sloh. Švagriná sa ale so synovcom učila do 4 ročníka, pritom je veľmi šikovný. Len sa mu nechcelo, stále niečo pri úlohách vymýšľal, nezaberali ani prosby ani hrozby, tak ho musela neustále kontrolovať.

magduska2
16. jan 2017

@mudreocko tak ja to mám momentálna presne tak ako ty...tiež mám druháka. ..je síce šikovný ale mne to príde ešte ako samozrejmosť, že si sním sadnem a robím úlohy ..momentálne som ešte na RD tak mám na neho čas ,rada sa mu venujem a celkom ma aj zaujíma čo a ako sa učia a v neposlednom rade aspon viem ako na tom je a nemusím byť na vysvedčenie prekvapená 😆
Myslim si,že to je len na tebe a dieťati. .ty musíš vedieť najlepšie ..nám to takto vyhovuje a je mi jedno co na to okolitý svet 😊