V akom veku ste pustili dieťa samé do školy?

candii
18. jún 2024

Ahojte v akom veku by ste pustili dieťa aby išlo samé do školy, škola je cca 7 minút cesty od bytovky, je tam aj dosť frekventovaná cesta. Momentálne má 8,5roka. A tak rozmýšľam v ktorom veku je to prijateľné ..

ninusa221
18. jún 2024

@candii ja som už v 1 ročníku chodila sama. Teda s kamoškami.

dskjhfdlkdjhl
18. jún 2024

@candii Starsia mala skolu asi tak 15 minut pesou chodzou, ta zacala sama chodit uz v druhom polroku prvej triedy, mladsia dochadzala MHD, takze rano s nou isiel manzel, ktory tym spojom potom pokracoval do prace, cize zo zaciatku vystupil s nou a isiel az ku skole, potom (tiez niekedy v druhom polroku) uz vystupila a sla do skoly sama, manzel pokracoval tym istym spojom dalej.

belllinka
18. jún 2024

@candii Od tretej triedy, keď mali 8 rokov.

patka06
18. jún 2024

V druhom ročníku ZŠ, škola cca 5 min, prechádzala cez 1 hlavnú cestu

ivuska027
18. jún 2024

Ako tretiak aj do školy aj poobede z družiny.

januska12323
18. jún 2024

Ovláda základy cestnej premávky? Ak áno môže chodiť sama.

bluka2
18. jún 2024

Od 1. triedy - 6 rokov

bluka2
18. jún 2024

V tom veku moja uz chodila MHD do inych mestskych casti na kruzky atd., takze myslim, ze mozes postupne zacat

annamivo
18. jún 2024

@candii keďže ráno musím s dcérou do škôlky, tak ho vezmem autom , domov príde väčšinou peši/ bicyklom. Je to pešo cca 40 minút pre neho, bicyklom tak 15. Chodím pre neho iba v zlom počasí., chodí takto od 2 pol keď bol prvák

yanni
18. jún 2024

To nemyslis vazne tuto otazku. 8 rocne? 7 minut? Sorry ale 7 min musi zvladnut uz aj prvak. Uz ste to mali davno nacvicit. Ja mam 8 rocnu, chodi do skoly autobusom 20 min. Teraz, ked uz je teplo a neprsi, na bicykli. Cez prazdniny nacvicte a od septembra sup sup nech chodi dieta same.

lenka2710
18. jún 2024

@candii no u nás prvákov nepustia domov bez doprovodu, takže ako prvacku som ju ráno odprevadzala aj na obed čakala, je to asi 10 minút pešo, ale je tam veľká križovatka, vlakové priecestie! Ako druháčku som ju odprevadzala len po schody (škola je na kopci, pod školou sú schody, tak potiaľ)! Poobede som predlzovala vzdialenosť 😂, potom som stála na križovatke a pozorovala ako cez ňu prechádza, či dáva pozor a nejde ako vietor bez rozmyslu! Posledné mesiace už chodila sama, sem tam som ju počkala v rámci prechádzky s menším a ako tretiacka od začiatku sama aj ráno aj poobede

joesvk
18. jún 2024

Na konci prvého ročníka. Tiež asi toľko od bytovky a cez dva prechody musí prejsť.
Tiež to nebolo zo dňa na deň. Išla som s ním, potom za ním, potom som ho zdiaľky pozorovala...

sense
18. jún 2024

Od 1 triedy, 1km do školy jeden zo školy. Od 3 triedy ako sme sa presťahovali 1,5km do školy, bud peso, kolobežka, bicykel alebo bus podľa chuti a počasia

felycity
18. jún 2024

dosť frekventovaná cesta ? je tam semafor? ja si myslím, že je to o tom ako si poznáš dieťa, prejdi to s ním nieoľkokrát s tým, že on ťa vedie a uvidíš reakcie... rovnako si poznáš dieťa ako je zodpovedné a a samostatné tam vek až tak nehrá rolu...(niekto sa bojí , niekto nie, ...) .

candii
autor
18. jún 2024

@yanni píšem že je tam frekventovaná cesta. A ešte k tomu aj vlak pri ceste. To znamená že keď jeden pruh stojí, po druhom sa stále jazdí a veľa krát sa stalo že ešte aj mňa tam skoro zrazili. Oni s tadiaľ jazdia ako šibnutí. Tak samozrejme že sa bojím.

anjelicek26
18. jún 2024

Od 8 rokov.. tri dediny, 14km, autobus... rano vozime dodnes, nazad chodi-chodia autobusom... dietatu daj co najviac vystraznych prvkov, prve dni chod za nim, idealne, keby idu aspon dvaja s kamosom... a zabojovat v obci o prechod alebo semafor, ale je mi jasne, ze je to beh na dlhy dych... kym sa nam to podarilo (davali sme ziadost, ked nastupila prva dcera) a mame ho 9 rokov neskor, strasne nieco...

tanyan
18. jún 2024

Sama poznáš najlepšie svoje dieťa a aj dopravnú situáciu, prípadne iné riziká.
Dcéra aktuálne končí tretí ročník a má kompletný servis autom do školy aj na krúžky. Ja plánujem určite aj celý štvrtý ročník voziť ráno autom a postupne možno odchody zo školy budeme individualizovať. Ale určite by som bola rada, keby chodila aspoň s nejakou spolužiačkou. Určite nemá význam riskovať len kvôli tomu, že niekto iný sa rozhodol nechať dieťa chodiť samé skôr.

vevesh
18. jún 2024

Aka je cesta? Pri jednej skole muselo dieta ist cez "fetacky park" - nosila som ho ja. Pri dalsej skole chodili deti same - 10 minut, kludna cesta, takmer rovno od prvej triedy. Pri dalsej- cesta cez les, okolo frekventovanej cesty (kde par deti aj "zobrali") - pustam az od 9 rokov samych (ak vie reagovat na urcite situacie). Cize takto pausalne sa neda povedat....

simca06022011
18. jún 2024

Mali sme 3-4 rocnik covid... ale teda potom od jari v 4roc= sama, 600m ma zastávku po ceste pesi, bus 8km, vystúpiť a prejsť mestom do školy:D a naspäť tiež. Išla by aj skôr ale nedalo sa :D
Úplne v pohode... ak to dieťa tvoje to dá, vie prejsť cez cestu, tak neviem prečo by 7min do školy nemohlo ísť samo.

simca06022011
18. jún 2024

@vevesh a kto deti "zobral" ?

simca06022011
18. jún 2024

A samozrejme keď máte sibnutu cestu, tak vieš ty ci pustiť/ nepustit... my mame úzku, bez svetiel bola a tak, ale zväčša kľud. V meste sa nebojím po ňu.

vevesh
18. jún 2024

@simca06022011 deti boli strhnute alebo nalakane do auta.

mimikarol
18. jún 2024

Ja moju 9 rocnu ešte nepustam samu. Ráno ju vozime, po škole idem buď autom alebo zo psom peši pre ňu. Máme to cca 10 minút, s toho 2x musí prejsť cez cestu. Ona by to už zvládla aj sama. Ale obávam sa tých prechodov.

louise
18. jún 2024

Máme ráno školu po ceste do práce, tak druháka aj siedmačku vozíme autom. Dcéra chodila od štvrtého ročníka domov aj na krúžky v rámci mestskej časti sama. Syn bude tiež asi chodiť sám až ako štvrták, uvidíme.

20erika07
18. jún 2024

Dcera stvrtacka ma tiez skolu priblizne do 10min pešo ale cesta k nej je otras, musi prejst cez 3 priechody pre chodcov ,najhlavnejsia krizovatka bez semaforov a najdlhsi priechod prave tam, akurat minuly tyzden tam zrazilo 14r dievča len co stupila z chodnika na cestu, takze pokial budem moct, pojdem s nou . Syn zacal v 3.rocniku, ale sa mi zda, ze kazdym rokom je rano tá premavka prehustenejsia a agresivnejsia, dat prednost dietatu na priechode je hotove umenie🤦‍♀️
Plus nehovorim kolko spoluobcanov ide nasou trasou.

deti95060810
18. jún 2024

dcéru po 3 týždňoch....
ďalšiu po 3 mesiacoch - čo sa p. uč. aj dosť nad tým pozastavila že prečo nie je radšej v družine...
veľmi záleží od schopnosti a mentálnej vyspelosti dieťaťa...

jana_eyre_2
18. jún 2024

U nás to bolo stupňovane, lebo sa u nás menila situácia - prvý šiel sám prvý krát ako 4tak, druhá ako tretiačka a posledný ako prvák.. chodia ale ráno autobusom, skolu majú pešo pol hodinu vzdialenú, poobede niekedy idú pešo, často bicyklom, keď je pekne.. cez veľkú cestu ich ale ráno manžel odprevadza keď sú s tým najmladsim (pracuje z domu) pretože je tu tak hrozna cesta že už dve deti zrazilo, z toho jedno dieťa sa už nikdy nezaradí do normálneho života..

candii
autor
18. jún 2024

@jana_eyre_2 pre Boha 😞

petko81
18. jún 2024

@candii náš má 10 a od marca chodí sám na mhd bývame na jednom sídlisku a on chodí do mesta.
Aj na MHD chodí domou.zastavka je od školu 3 min pešo.rano na priechode stoja policajti

teranus
18. jún 2024

Mal som skolu 10 minut peso od domu, musel som prejst 2x cez cestu. Matka ma vodila do skoly prve 2 tyzdne. V 6tich rokoch som uz chodieval sam ku babke MHD na opacny koniec mesta. A ze ma posolielali uz pocas prvej triedy sameho na nakup detto. A ano, aj ja som otec a dcere verim tak, ako v jej veku verili mne.