V akom veku poslať dieťa samé na nákup?

10. okt 2021

Baby v koľkých rokov ste poslali Vaše dieťa samé do obchodu po napr. chlieb, rožky? Kedy už išlo samé vyniesť smeti?

liz_lemon
10. okt 2021

mam deti 9 a 6, ale este neboli nakupovat ani smeti nevynasaju, tie kontajnery su dost vysoke, sama s tym mam niekedy problem, otvorit ich

stanulienkat
10. okt 2021

Od 7 rokov. Ale obchod nemame cez velku cestu.

lenka2710
10. okt 2021

Kamoška posielala cca po 1.rocniku, čiže 7 rokov, 8?? A tiež len tak pečivo kúpiť, žiaden veľký nákup a veru aj u nás sú kontajnery dosť vysoko, sama mam problém tam vyhodiť vrece a to moje tintinko bude vynášať smeti asi až na strednej škole 😂😂
ale triedený už bola vyhodiť, má 6

baskustek
10. okt 2021

To je individuálne, ja už dcéru sem tam pošlem, má 8

uhnakova
10. okt 2021

Máme malý obchod za rohom, nie je to cez cestu, takže obe deti išli prvý krát po drobný nákup 7 ročné, dcérka akurát teraz nedávno.

janulka1802
10. okt 2021

Moj má 5 rokov a ide do obchodu s papierikom.

haley7897
10. okt 2021

Toto veľmi závisí od toho kde bývaš - velke, malé mesto, dedina ako ďaleko je obchod, sú na trase do obchodu frekventované cesty atď.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janulka1802
10. okt 2021

@zazvorka87 a? Aj my vyzdvihujeme zo školky a budeme aj z družiny. Obchod máme blízučko a není jediný dovod, prečo
by tam nemohol. Aj ja ako dieťa som chodila na také menšie nákupy.

zuzap33
10. okt 2021

V 6. rokoch isiel kupit 10 dkg sunky

bluka2
10. okt 2021

Do obchodu som 6 ročnú ešte samu neposlala (možno lebo vlastne kvôli 1 veci ani sama by som nešla), zato do školy hej, sem tam napr. vo vlaku ísť kúpiť niečo z reštaurančného vozňa.

maickamf
10. okt 2021

Byvame v mensej obci a dcerka cca od 6rokov chodi na maly nakup niekedy, obcas ju cakam vonku, obcas ide sama z domu. Alebo zmrzku si chodila sama kupovat, ja som ju cakala. Teraz ma 8r.
Myslim, ze deti by sa uz v pohode v takom veku mali ucit nakupovat, prip.narabat s peniazmi.

lucka_ke
10. okt 2021

mohol mať tak 7-8 rokov keď si začal sám kupovať drobnosti (keksík, rožky), obchod máme blízko, žiadne prechádzanie cez cestu, na väčší nákup som ho poslala až keď mal 12, vzdialenejší obchod

nikiki29
10. okt 2021

Vyniesť smeti - ak bývate v rodinnom dome a dieťa dočiahne tak v pohode 5r. aj skôr … môj malý nemá ani 3r. a stále chce vynášať smeti 😂 do veľkého kontajnera naozaj len veľmi ťažko aj v 10r a viac.
Do obchodu v závislosti od vzdialenosti, ak na dedine, tak školák už v pohode môže. Môj brat má 9r a ešte nechodí, majú to pomerne ďaleko a väčšie mesto.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
10. okt 2021

Obchod mame max 100m po chodníku, tak šla v 5 rokoch s listockom jednu dve veci, predavačky ju poznajú., aj deti od susedov tak chodili. Smeti ale nevynáša...
Ty sama si poznáš dieťa, aj vieš kde máte obchod... Ťažko povedať kedy je správny vek...

makova333
10. okt 2021

Mna mama poslala trojrocnu 😀 za roh do obchodu a na rohu cakala. Poslala ma kupit smotanu a kedze ju nemali, vybrala som sa do dalsieho obchodu. Mama cakala, cakala a ked sa jej to nezdalo isla ma hladat. Nasla ma v dalsich potravinach. Kazdopadne zavisi od vyspelosti dietata, byt/dom a ako daleko je obchod.

pininka1
10. okt 2021

Moj najstarsi isiel sam 4rocny do obchodu, byvame v malej dedine, mal listok, je maximalne zodpovedny. Pozrel vzdy ci nieco nejde nez presiel cez cestu. Mladsieho syna ani namladsiu dceru by som takto neposlala, clovek musi vediet ake to dieta je. Ten najstarsi chodil aj sam od 9 rokoch do skoly kde dvakrat prestupoval na bus.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
10. okt 2021

@zazvorka87 ono záleží obchod a obchod...u nás tiež chodia do obchodu už deti okolo 5rokov....ale sú to malé potraviny(Jednota) a chodia tam ľudia čo bývajú v blízkosti....aj suseda posielala 5ročnú kúpiť vždy nejakú maličkosť, ale od paneláka je to cca 3minuty a nie je tu žiadna cesta, obchod je medzi panelákmi(malé sídlisko, kde každý každého pozná, menšie mesto)...my ako deti sme tam chodili tiež ako deti nakupovať samé, ale ja som mala starších súrodencov tak som išla väčšinou s nimi....

kristiii
10. okt 2021

Môj na toto dozrel, keď mal tak 8 rokov. Tak dobrovoľne-nasilu. Nevedel nájsť pravítko, čo som mu kúpila asi dva dni dozadu, tak som mu povedala, že ďalšie si kúpi sám a za svoje. Tak si napočítal zo svojej peňaženky a vybral sa do papierníctva (blízko, ale cez cestu, sledovala som z okna). Krásne to zvládol a odvtedy chodí aj po tie rožky a iné hlúposti 🙂

pininka1
10. okt 2021

@zazvorka87 nas kupil co mal a raz s nim isla.sesternica rovnako stara, to uz mali 5 rokova kupili kurca, pivo, aby ockovia mohli opekat. A moj syn mi dookola opakoval ze on to nechcel kupit, ze to Saška chcela.

patka06
10. okt 2021

moja má 15 a smeti ešte nevyniesla, lebo "smrdia" 😂😂
za to do obchodu chodila ako 5 ročná

slovakboy
10. okt 2021

Mna rodičia poslali kúpiť šampón do obchodu cez cestu a tá cesta bola dosť ďaleko ale na dohľad z domu. Skúšali ma aj mi povedali že je to tréning. Mal som 6 rokov takže to bolo v roku 1977. Všetko dobre dopadlo cez cestu som prešiel v pohode vtedy ani toľko áut nechodilo. Akurát že som prišiel k pultu a predavačka mi povedala že to je naproti. Vyšiel som z obchodu a hľadal som aký obchod to mám hľadať. Nakoniec to bolo naproti jej pultu. Vtedy boli obchody cez pult. Na ľavej strane predajne jeden dlhy pult s jednou predavačkou a na druhej strane druhý s druhou a iným tovarom. Dobre si to pamätám celé. Trosku som bol z tej predavačky sklamaný ale inak fajn.

makova333
10. okt 2021

@elizabet173 hej len mama skoro zinfarktovala 😀

benit
10. okt 2021

Svokra poslala mojho, bol prvak. Ale malinky obchodik na ulici bez cesty. Takze to zvladol.

sandri
10. okt 2021

Moj od 7 rokov chodi sam do obchodu aj na ihrisko. Do obchodu len drobnosti - rozky, maslo a pod. Ale mame vyhodu, ze zijeme v stvrti, kde sa s vacsinou ludi pozname, cize viem, ze keby sa mu nieco stalo a ja tam nie som, vzdy sa najde nejaka mamicka, ktoru pozna a moze ju poziadat o pomoc. Na zaciatku, ked zacal chodit sam, som mala nervy a pisala som do susedskej skupiny, ze ci ho niekto vidi 🙂 ja som ako 8 rocna chodila do skoly sama autobusom.

vroni
10. okt 2021

Asi od 8 rokov, mame Billu možno 200 m od domu, na rovnakej strane cesty. Viedeň.

tortelinka
10. okt 2021

4 ročný u babky na dedine, 6 rokov u nás v meste, cez hlavnú cestu