Úlohy pre prvákov na prázdniny

1212lucia
13. apr 2017

Ahojte, chcem sa spýtať mamičiek, ktoré majú prváčikov, že či aj vaše detičky dostali cez Veľkonočné prázdniny toľko veľa úloh. No môj má písať 2 strany opakovanie vety v zošite + A4 precvičenie písania, potom nové písmeno ho naučiť doma spolu s vetami čo je dokopi ďalších 5 strán, čítať má zo šlabikára 3 strany opakovanie + čítanie toho nového písmena čo sú vlastne 4 strany, z matematiky majú 2 strany pracovný list + A4 s príkladmi na precvičenie + písať diktaty. Takže písať má ako keby: 9 strán, čítať 7 strán a počítať 3 veľké strany. Podľa mňa je to strašne moc a ešte k tomu, nerozumiem prečo by rodič doma mal učiť dieťa nové písmeno písať a aj čítať. A keď príde v stredu do školy bude ich to asi skúšať ako sme ich to my rodičia zvládli doma sami naučiť. Nie som proti opakovaniu cez prázdniny u prvákov, je to normálne, ale toto podľa mňa prehnala a navyše aj to nové písmeno, prečo by som ho ja mala doma učiť, aby ich ona len skúšala, alebo nás rodičov, že ako sme ich to naučili. Najviac ma hnevá, že to zase ovplyvní program celej rodiny.

bzuko
13. apr 2017

Toto nie je normalne!! Ucitel nesmie prenasat zodpovednost za nove ucivo na rodica! Urcite by som sa na rodicovskom zdruzeni voci tomu ohradila. A ulohy? Sama som ucitelka a na prazdniny ulohy nezadavam, taktiez syn je druhak a na prazdniny nikdy ulohy nedostavaju. Ziadne. Vasa pani ucitelka je az moc narocna, deti si potrebuju aj oddychnut, na to prazdniny a sviatky su.

moonlight1210
13. apr 2017

@1212lucia aj mne sa to zda celkom dost. polovica by uplne stacila.

Ake pismeno ho to mate ucit pisat?

monicm
13. apr 2017

Tak to je naozaj priveľa. Toľko úloh nemá ani môj štvrták. Opakovanie je jedna vec a cez prázdniny nevyhnutná, ale učiť ho nové písmeno? Určite sa treba ozvať. Možno o aj telefonicky počas prázdnin. Deti si majú oddýchnuť a možno tak hodinku povenovať opakovaniu a nie sa 3 hodiny učiť. Myslím denne.

evittam
13. apr 2017

@1212lucia Nasa triedna nedava vobec ulohy na prazdniny. Prazdniny su prazdniny.😉

1212lucia
autor
13. apr 2017

@moonlight1210 Je to F aj veľké aj malé. Keby to bolo ešte nejaké Ď, alebo tak, veď D sa učili len by pridal mäkčeň, ale to f hlavne malé je také ťažšie. Hnevá ma to, som z toho taká sklamaná, lebo oni im stále dávajú toľko úloh aj v týždni. Ja som bola už aj za učiteľkou aj za riaditeľkou, ale povedali len, že pokiaľ nestíhajú v škole, majú to na úlohy. V škole spravia za jednu vyučovaciu hodinu 2 -3 strany v predpisovom zošite + určite robia aj niečo iné napríklad každý deň píšu diktat, rôzne cvičenia, na MAT 1 -2 str A4..., na čítaní 1-2 strA4...Podľa mňa to nie je málo + každý deň nám dajú minimálne na Dú 2 str. písať, matematika 1 str. A4 + čítať 1-2 strany. Denne s ním píšem doma diktaty a trénujeme príklady, lebo aj to vyžaduje, aby nosili ukázať. Toto je bežné, o víkendoch ani nehovorím, tam je toho viac, veď sú akože doma 3 dni.
Mám doma aj staršiu dcéru stvrtáčku, takže viem to porovnať, ona nikdy nemala toľko úloh a už vôbec nie cez prázdniny. Ja som rodič, ktorý sa deťom venuje, chcem aby sa dobre učili, ale nie za takúto cenu. Ten môj syn je z toho zhnuseny, normálne plače keď sa ideme učiť, ale nie preto, že by to nevedel, ale preto, že už vie, že tam budeme sedieť s malými prestávkami hádam aj 2 hod.Potom nech sa nečudujú, že rodičia nemajú čas svoje deti niekam zobraziť a tráviť s nimi voľný čas, veď kedy by mohla ísť normálna rodina niekam na výlet, keď nie cez prázdniny alebo cez víkendy. A to mám zo sebou brať aj úlohy? Toto nám robia stále, aj cez vianočné prázdniny aj cez jarné prázdniny, dokonca aj keď majú nejaký výlet v škole alebo tak, na Dú majú vtedy toho 2x toľko, ako keby boli v škole. Som z toho úplne unavená, po robote, keď prídem domov tak aj mňa aj moje dieťa čaká ďalšia šichta. Som sa nejako rozpisala aj vyžalovala, ale už to vo mne vrie dlhodobo, je mi ľúto len tých detí.

stella333
13. apr 2017

@1212lucia Nie je to normalne. Moje deti ucili uz rozne ucitelky, niektore ulohy nedavali, niektore ano, ale v takom mnozstve to normalne urcite nie je. Deti si maju cez prazdniny oddychnut, na to tie prazdniny su.

sykorkauhliarka
13. apr 2017

F ? ja som bola v tom ze pismena sa ucia podla abecedy to je podla narocnosti ?

nice202
13. apr 2017

@1212lucia ja mam prvacku a nie nie je to vobec normalne. Je to pretazovanie deti. Rodic nema suplovat ucitelku preto, ze ona nestiha na hodinach. Okrem toho si myslim, ze pismenka by sa mali ucit pisat v skole.

nice202
13. apr 2017

@sykorkauhliarka ano, ucia sa podla narocnosti 🙂 a nie podla abecedy. Moja sa uci napr. Dz - Dž

krajinka
13. apr 2017

tak moj prvak nedostal na prazdniny jedinu ulohu, maju si oddychnut...nove pismeno vzdy najprv preberaju v skole a doma len cvicia...a to F je jedno z najtazsich😨

1212lucia
autor
13. apr 2017

@sykorkauhliarka nie, nie je to podľa abecedy, najprv boli samohlasky potom spoluhlasky, aby mohli slová slabikovať. Ale ona ešte aj tak skáče, aj 6 strán dopredu,potom sa vráti,... Keď skočí vpred, tak čítame texty aj s písmenami, ktoré sa neučili, lebo samozrejme, že autor šlabikára nepočíta s tým,že učiteľka bude skákať a zaradil tam všetky písmena. Ale jej to zjavne nedošlo, lebo ona ich normálne skúša, akože veď rodič doma vysvetlí.

nice202
13. apr 2017

@1212lucia inak neviem ti poradit, mozno ak by ste sa ozvali viaceri rodicia, ze to je prilis vela uloh, tak vtedy by sa s tym nieco dalo spravit. Jedine potom prelozit na inu skolu, ak aj riaditelka ma taky isty nazor ako triedna.

1212lucia
autor
13. apr 2017

A tak to je to aj teraz, v škole skočila vpred, prebrala tie ľahšie Ď, CH. Lebo to sa učili (D, C,H) a na prázdniny nám dala to F, ktoré ona vynechala.

kaja73
13. apr 2017

nasi dostali 3 strany citanie a jednu pisanie..to je vsetko..ked mate slabikar kuko a prebate len f tak ste dost pozadu..nasi maju ô...81 strana...mozno preto stresuje ucitelka..inak nasi nemavaju vela uloh ani cez tyzden..max 1 strana pisanie a jedna citanie,alebo jedna str.matika a jedna citanie..a stihaju preberat vsetko rychlo..

mata1001
13. apr 2017

Velmi vela uloh im zadala...nasi preberaju ď Ď,ale ulohu nedostali ziadnu...
Poradit ti viem len tak, ze ja by som mu to rozdelila na 5 dni...kzzdy den nieco a mozno este tak ze rozdelit na ten dany den napoly-doobeda a poobede...
Mu piseme diktaty denne, aj matiku, ma aj ulohy aj citanie ale tolko ako vy tak tolko este ani nemal.a pismenko sa doma ucil v jednom jedinom pripade a to ked bol chory ale to ne iny pripad...

plutvonozec
13. apr 2017

Podľa mňa to nie je normálne. Týmto spôsobom Vaša učiteľka znechutí deťom školu už v prvom ročníku. Na rodičovskom by ste to mali riešiť. Moja dcéra má písať jednu stranu a jednu stranu čítať. Môj názor je, že čo sa týka domácej prípravy prváka nemala by presahovať tak 30min. Veď sú to len prváci potrebujú sa aj pohrať...

vladinka
13. apr 2017

@1212lucia zda sa mi,ze p.ucitelka nejako nestíha.My sme F pisali asi pred mesiacom. Teraz sa učia X, maju na DU 4riadky, takisto X v slabikari,teda len jedna strana a matematika 4 priklady do zosita.To je všetko.Vasa p.uc.to nejako flaka,a potom im to dava na domacu. Moj syn nikdy nemal tolko vela uloh ako je to u Vas😕 to veru nie je v poriadku 😒 pocas prazdnin by si mali aj oddychnut podla mna 😔

monicm
13. apr 2017

@1212lucia Pýtala som sa kamarátky, ktorá je učiteľka na prvom stupni a sama tvrdí, že to nie je v poriadku. A ona radí spojiť sa viacerý rodičia, ktorý majú rovnaký názor a ísť za ňou. Nie ale na rodičovskom, ale mimo a hlavne nie s krikom, ale v kľude a urobiť s ňou dohodu. Maximálne koľko toho na úlohy a pod.

1212lucia
autor
13. apr 2017

No poviem vám takto, ja som sa už skúšala pýtať niektorých rodičov, že aký je ich názor. Ale oni len povedia, že aj oni sú z toho prekvapení a tak podobne. Nepriamo naznačili, že aj ich deti tiež plačú doma nad dú. Ale oni akoby sa báli povedať niečo učiteľke aj jeden pred druhým , lebo sa boja, že si budú ostatný myslieť, že ich deti sú hlúpe. Tak sa všetci tvária, že je síce toho dosť, ale akože v pohode ich dieťa to zvláda. Lebo dnešné deti sú všetky. ,,nadpriemerne inteligentné", tak nikto nič nechce priznať, lebo je to tak.My sa rodičia moc nepoznáme, stretneme sa málokedy. Jednoducho si myslím, že nikto nechce byť ten čo to začne, lebo sa boja. Ja som jej to jemne naznačila medzi štyrmi očami a ona sa dívala, že od čom hovorím, že čo chcem. Potom sa pýtala aj na rodičovskom, že či si to ešte niekto myslí a všetci akože nieeee, moje dieťa všetko zvláda. I keď učiteľka potom, hovorila o nich ako im to nejde a deti ako nechcú pracovať, presne tí čo sa tvária, že ich dieťa je jadrový fyzik. Takže tak, aj ja som už ticho, lebo čo človek urobí sám.
A ešte k tomu, možno je pozadu s učivom, ale prečo mám ja robiť jej robotu, veď aj ja keď mám toho moc V práci nenosím jej to domov. Viete potom my rodičia sme tí zlí, ktorí keď prídu z práce nehrajú sa s nimi, len stále poď sa učiť, poď sa učiť. Ja chcem, keď prídem domov z práce tráviť s deťmi voľný čas ako ja chcem a nie stále pomaly až kým nejde spať, ako mi to ona bude určovať. Nehovorím, že nemajú mať úlohy, ale toto.

jankalukasova
13. apr 2017

@1212lucia toto nie, že nie je normálne ale je to priam choré... ja by som to proste neurobila. A keď nepomohol rozhovor s pani riaditeľkou, dala by som podnet na ministerstvo. Presne si spomínam ako som bola na ZŠ a v tretej triede sa matematikárka vyjadrila, že aspoň hodinu denne príklady, slovenčinárka, že aspoň jeden diktát + normálne úlohy a príprava na iné predmety. Môjho otca to tak pobúrilo, že sa opýtal čo teda robíme v škole. Keď nezabral rozhovor s riaditeľkou, rodičia sa dohodli a išlo to vyššie. Ako dieťa som mala pocit, že nerobím iné, len sa učím... žiadne krúžky, žiaden park. Len tam sa dohodlo viac rodičov a podporili sa. Skončilo to výmenou pani učiteľky a zrazu nebol problém.
Ja by som na rodičku normálne povedala, že to proste s dieťaťom robiť nebudem a to, že pani učiteľka v škole nestíha, je jej problém, nech prehodnotí svoje učebné postupy. Výhovorky na tému "slabá trieda" nech si nechá. Iste... aj to môže byť. Ale mám pocit, že drvivá väčšina prípadov je o tom, že jednoducho látku nevedia podať.
Pre tých čo sa do mňa pustia chcem len dodať, že nemám nič proti učiteľom, ani ich neponižujem a dokonca si myslím, že mali byť viac rešpektovaní... ale toto je o inom.

jankalukasova
13. apr 2017

@1212lucia a ešte dodám, že toto nie je o zvládaní a nezvládaní učiva a o tom, kto je nadpriemerne inteligentný a kto je pozadu... to je o tom, že prváci by sa gro mali naučiť v škole a doma si to zopakovať.. a to rozhodne neznamená stráviť celé poobedie nad učením. Takže nechápem tých rodičov, ktorí sa teda tvária, že ich dieťa to zvláda a je to tak v pohode. Sú to malé deti a pomer medzi "prácou" a odpočinkom by mal zostať v rozumných medziach.

stratilikova
13. apr 2017

@1212lucia otras...rozhodne by som ho neucila nové písmeno (tobôž F!) a hneď po sviatkoch by som tam napochodovala a požadovala vysvetlenie + nahliadnutie do časovo-tematického plánu, najlepšie za prítomnosti zástupcu pre 1.stupeň (tí mávajú lepší prehľad aj "páky" na učiteľov než riaditeľ). P.uc. očividne nestíha a vy máte suplovať jej prácu a tým "maskovat" jej neschopnosť! Hoc by som bola aj sama z rodičov, čo sa sťažuje.
A nechapte ma zle, som z učiteľskej familie, sama som pár rokov učila, väčšinou učiteľom fandím, maju to teraz s rodičmi ťažké, ale toto je priveľa...

novana
13. apr 2017

@1212lucia, neverím, ze by pedagóg dal toľko úloh. (naviac nauciť dieťa nové písmeno!) Jedine, že by u vás vyučovala upratovačka.

novana
13. apr 2017

@stratilikova, požadovala by si márne, pretože TVVP (v minulosti časovo-tematické), už nepatria do povinnej "výbavy" učiteľa. 😉

miriam11
13. apr 2017

@1212lucia dcera prvacka mavaju tiez vela uloh v týždni, učíme sa aj 2 hodiny. Na prvakov dost. Kazdy den im dava diktát, kontrolne prace z matiky atď... Teraz na sviatky im dala len citat, chvalabohu dcera uz cita velmi dobre a rychlo. Aj ked je toho vela, staci jej to raz precitat. Ta vasa ucka je prilis narocna, chce ich naucit, ale prehana to.

mirkaaa80
13. apr 2017

@1212lucia no asi majú sklz, preto sa máte doma učiť to F. Náš sa učili už aj ž,ď, de,te,ne, le,di, ti, ni,Li a idú na Ch. Na prázdniny dostali 4 str. matematiku prác.listy ( 90 príkladov,5 slovnych úloh), jednu str. z písania, diktát každý deň 2 riadky, a čítanie opakovať 20 strán. Chudence deti. Ešteže malého to bavi.

stratilikova
13. apr 2017

@novana a cim sa teda ucitel riadi? a ako a kym je kontrolovany?

stratilikova
13. apr 2017

sama mam este male deti, ale uz som pocula od kamaratok, ze nad ulohami na prvom stupni travia mnohe aj 2h denne....ako je to mozne? su tie deti hlupejsie ako sme boli my? ja som byvala po skole cele dni vonku, vobec sa nepamatam na nejake dlhe ucenie...

mirkaaa80
13. apr 2017

@stratilikova dostávajú veľa úloh. Vieš čo, som prekvapená....Ale za tých 30 rokov, co som ja bola prváčka sa v školstve moc nezmenilo. Akurát viac na tie decká navalia...Ale pritom vedia oveľa menej😏

sonulka8
13. apr 2017

@1212lucia ahojky.no teda uuuufffffff,to je straasne vela.. 😲.moj prvacik dostal len naucit sa basnicku naspamat..dva odstavce..ziadne citanie,pisanie,pocitanie..a starsi piatak nema ulohy vobec..ze nech si uziju prazdniny..