Ahojte je tu niekto kto mi vie pomoct s ulohou z matematiky? Takto znie zadanie :
Postupne sme namerali hodnoty 3,8,13,10,1,13,10,5,3,9. Vypočítajte o koľko je väčší súčet mediánu a priemeru tohto súboru od modusu tohto súboru.
@lenka095 modus tych cisel co su tam hore
Priemer: spocitas hodnoty a vydelis poctom hodnot
Median: zoradis hodnoty podla velkosti a to ktore sa nachadza v strede je median
Modus ja najčastejšie sa vyskytujúca hodnota
Vysledok je median + priemer - modus
🙈to je v ktorom ročníku?
@diavant lenze neviem aky bude modus ked cisla 3,10,13 sa vyskytuju najviac. Ze co z toho bude modus ked vsetky 3 tieto cisla sa tam vyskytuju 2 krat :/
No na nete som našla, že číslo má 1 alebo 2 pripadne 3 modusy= počet čísel (nie ich hodnota), ktorých je najviac… tieto čísla majú 3 modusy, preto som myslela či to nebude 16-3=13… o 13 viac…
Pisu ze modusov moze byt viac. Tak asi by som odcitala vsetky? Jedine to este overit s ucebnicou - aku maju oni definiciu
Autorka nápis potom odpoved 😊
@lenka095 ze vraj spravna odpoved je 16 ale nvm preco
@lenka095 ved to ani ja
Hodnota modusu je v tomto prípade nepodstatná, musíme sa zamerať len na medián a priemer, Musíme nájsť vyššie hodnoty od základu modusu. Čiže:
1. Hľadáme medián, ten je na číslach 2, a to 8 a 9, keďže 2 čísla nemôžu byť tak sa spočítajú 8+9=17, a to delené 2 lebo sú 2 čísla. 17/2=8,5 je medián.
2. V moduse sú 3 čísla, a to 3,10,13 a berieme do úvahy stredné čiže 10 je modus
3. priemer sa počíta so všetkých čísel nie len z raz o opakujúcich čiže dokopy je ich súčet 75 a je ich 10 čiže 75/10=7,5 je priemer
No a náš výsledok je v podstate medián + priemer, a to je 8,5+7,5=16 to je naše hľadané x
Výsledok je, že súčet mediánu a priemeru tohto súboru je 16.
Krásnu dobrú noc prajem a verím, že som vám pomohol.
P.S.: zaujíma ma v ktorom ročníku a kde sa to preberá?
@all10 Súbor je multimodalny, prečo by sme za Modus mali vyhlásiť prostredny modus? Podloz toto tvrdenie. Nakoniec si ho aj tak vo výpočte nepoužil. Že je súčet medianu a priemeru 16 je ľahké. Ale čo odčítať ako Modus, keď zadali multimodalny súbor?
Modus můžeme určit i v případě, že je více hodnot ve stejném výskytu takto : ke dvěma trojkám je 1 i 5 daleko o rozdíl 2, 13 je od desítek daleko o 3, ale 9 je daleko od 2 desítek jen o jednu pozici, čili má minimální rozdíl. Takže si tu devítku "jako" vypůjčíme a jako z ní "uděláme" 10 a mám tři desítky a to je náš modus. To jsme si mohli dovolit proto, že 9 má k desítce nejblíže, než jiné hodnoty k jiným dílčím modusům.
@lenka095 To, co tam uvedli, že udělají jako medián z modusů je hloupost. Kdyby totiž byla trojka celkem 3*, tak bude modus ona a to je dost daleko od "medianu" modusů. Takže logické je uvážit, že 9 je "skoro" desítka a nic blíže než 9 k desítce není a proto je desítka "skoro" třikrát zastoupena čili nejvíce.
O 13? Možno triafam. Nerozumiem textu “ od modusu tohto súboru” a v škole som bola veľmi dávno…