Učiteľ znižuje známku, ak dieťa nerieši podľa neho

sandri
17. dec 2024

Ahojte, ako postupovat, ked ucitel na pisomke strhava body za nedodrzanie "jeho" postupu riesenia? Dieta chodi na doucovanie, tam sa ucia priklady vypocitat inak, ako to robi ucitel na hodine. Dieta malo pisomku - vysledok spravny, postup iny. Za kazdy priklad tak dostal znizeny pocet bodov - lebo nedodrzal spravny postup. Bola som aj v skole kvoli tomu, ale nepochodila som - treba vraj pocitat tak, ako sa to ucia a nijako inak... Mne to pride uplne na hlavu, ze dieta ma spravny vysledok a trojku z pisomky, lebo postup.... Idealne ak by tu boli ucitelky, co mi vedia dat relevantny nazor.
Este k tomu, preco to robi dieta inak - vykladu na hodine nerozumie, vobec nechape ako to od nich ucitel chce a na doucovani sa snazia najst iny sposob, ako to pochopit a dopracovat sa k rieseniu.

macekovam
17. dec 2024

tak ak dava body aj za postup tak mu to neuzna.. podla mna by malo ratat tak ako on vysvetli.. a doucujuci by ho mal doucit to comu nerozumie v skole...

janka_266
17. dec 2024

@sandri už 15 rokov dozadu sme dostávali body aj za postup, ale teda netrval matikár na jednom konkrétnom.....ale tiež si neviem predstaviť ako budem synovi pomáhať s matikou, keď teraz sú na všetky počty nové špeciálne postupy, asi len nech na doučovaní mu vysvetlia ten postup, aký majú v škole a nezavádzať ďalší

januska12323
17. dec 2024

Nie som učiteľka ale keď sa učia jeden postup a ten dieťa nevie nemôže ho predsa oznamkovat ako dobrý, dostane body za tie veci, ktoré má dobre. Akokoľvek sa to zdá neférové. To máš ako keby napísal len výsledok.

patka06
17. dec 2024

Učiteľ určite boduje aj postup, ktorý žiaci musia dodržať
Ak postup nebol - známku dal správne.
Keď dieťa nerozumie má sa predovšetkým spýtať v škole alebo nech na doučovaní preberú/vysvetlia postup, ktorý v škole nepochopil.

didush27
17. dec 2024

@sandri u nás bolo niečo podobné.. syn nerozumel, tak mu manžel vysvetlil podľa toho ako sa učil on pred X rokmi..
Syn prišiel domov a vravel.. oci, dostal si z písomky 3 😁 výsledok správny, postup zlý

sono2
17. dec 2024

@sandri dcéra ma rovnako v zahraničí. Už v prvej triede bolo škrtnute, keď nebol jej postup. Pritom výsledok správny

vevesh
17. dec 2024

@sandri mali sme pred 25 rokmi na skole to iste- jeden ucitel nevedel vysvetlit, hodnotil len svoj postup, druhy vedel vysvetlit viacero sposobov, on chcel vidiet "cestu" a vysledok, kde ta cesta sa nemusela zhodovat z jeho, len musela byt logicky odvodena- vymienavali si hodiny, tak ze naa raz ucil jeden, raz druhy. V skratke, nepochodilo sa pri tom prvom ucitelovi. Ak on vyzaduje urcitu cestu a tu aj ohodnocuje, tak ju musi ziak v pisomke napisat, inac znamka dole. Takze bud sa syn tu cestu nejako nabifli, alebo budete zit s tou 3, ale s tym, ze matiku chape. Mne ako rodicovi je schodnejsia druha cesta, ale chapem, ze nie kazdy sa dokaze s tym zosobnit. Drzim palce🤞🤞

vevesh
17. dec 2024

@januska12323 do ciela neexistuje len jedna cesta. Neschopni matikari tejto vete nerozumeju...🤐🤐🤐

colsami
17. dec 2024

Dovolim si oznacit @lonely66 myslim ze je ucitelka s praxou, urcite povie svoj pohlad... 🙂

maranco
17. dec 2024

Keby dieťa prišlo z inej školy, z domáceho vyučovania, bolo choré učilo sa doma/v nemocnici/od súrodenca alebo prišlo zo zahraničia tiež bude diskriminované? Veď ak úloha má niekoľko správnych postupov na riešenie, tak je správne vyriešená.

biba_18
17. dec 2024

na daného učiteľa matiky a jeho postupy by som sa totálne ale totálne VYBODLA. nenúť dieťa počítať spôsobom ktorý mu nevyhovuje - dôležité je že bude rozumieť a nie aké bude mať mať známky - v ďalšom štúdiu mu pomôže že vie a nie že mal postup podľa nejakého trápneho učiteľa matiky ... matematika NIE JE o jednom spôsobe výpočtu - ale to tento učiteľ nepochopí - pretože nie je matematik. iba zhodou náhod učí matiku ...

sono2
17. dec 2024

@vevesh tak ako v živote. Dcéry učiteľka chce tiež len svoje postupy, farby zvýrazniť atď, ceruzka fixa.
Dcére opakujem, že ma robiť tak, ako to chce ona.

zuzanaete
17. dec 2024

Ja by som to pripisala jesitnosti alebo obmedzenosti daneho ucitela. Je v poriadku, ak hodnoti aj postup, ale mal by akceptovat vsetky mozne postupy. Ved najdolezitejsie je, ze dieta tomu rozumie a dopracuje sa k spravnemu vysledku.

annm81
17. dec 2024

Neporadím ako postupovať, resp. asi si nijako nepomôžete. Jedine požiadať učiteľa o vzorové riešenie a to prebrať na doučovaní. Bohužiaľ toto je typický učiteľský prístup (predpokladám, že dieťa malo síce iný, ale korektný postup, ako sa dopracovalo k výsledku). Zažila som osobne učiteľov, ktorí jednoducho iný postup nepochopili, alebo skôr vôbec nerozumeli žiadnemu postupu, ale ten svoj mali nabiflený. Zažila som otca, ktorý sa šiel doťahovať s učiteľkou, lebo jeho stredoškolák mal správne vypracovaný test, na rozdiel od učiteľky. Doniesol jej vytlačené odborné články, ktorým perfektne rozumel, lebo to bola jeho oblasť výskumu - nepomohlo... daň za to, že podmienky v školstve sú aké sú a učiť môže v podstate ktokoľvek... v každom prípade vám držím palce.

vevesh
17. dec 2024

@sono2 vies co, ja som tiez zazila vela krat nematikarov ucitelov- ale na toto som prisla az vtedy, ked sa k nam dostali ozajstni matikari (v 17-18r!). Ti vedeli vysvetlit matiku aj trulkovi a zrazu aj nase "triedne matematicke nemotovidla" (ktore vacsinu pisomiek opisovali, lebo nerozimeli) mali z 5 zrazu 2-3 a zamilovali si matiku ( a vsetci isli studovat aj smery s matikou😅😅). Ale viem od znamych, ze napriklad takych ucitelov vobec vo svojom zivote v zivote nestretli, tak tazko pochopia, ze sa to da aj inac....

sandri
autor
17. dec 2024

@annm81 dakujem. Mna to mrzi aj kvoli dietatu - syn spokojny, mami vsetko som vedel, vsetky vysledky mam spravne a bum, trojka...

macekovam
17. dec 2024

@zuzanaete to ano ale potom odpoved pre ucitela je co.. spatna vazba.. ze jeho postupu neporozumelo.. ucivo nezvladol..ci nie?ved ked 30 deti pouzije kazde svoj postup tak potom co mam ovladat vsetky mozne cesty do ciela ? ako tu niekto napisal...ved aj my si pamatame postup ako to ucili nas..

biba_18
17. dec 2024

@annm81 moje dieťa má matematické myslenie - a na základnej škole samé 3-ky len preto, že mali učiteľku matematiky a nie matematičku. kompenzoval to tým že ju nachytával na matematických hádankách, bola z neho na prášky a v podstate znižoval jej rešpekt pred ostatnými žiakmi - ale čo chcela, to mala ... jediné čo dosiahla bolo že mu matiku totálne znechutila (ja na ňu nemám dobrého slova, ten chlapec by vyštudoval matfyz ľavou zadnou so správnym prístupom...)

biba_18
17. dec 2024

@macekovam matematik samozrejme ovláda všetky správne postupy ... tento učiteľ matematiky zjavne nie...

vevesh
17. dec 2024

@macekovam ano, na to sa studuje 5 rokov matematika na pedagogickej. Ucitel tie postupy ma vediet a ak je chyba v postupe, musi ju logicky zdovodnit, ze je to chybne. Teda mal by a nie "len moj postup je spravny"...

januska12323
17. dec 2024

@vevesh tvrdím, že existuje len jeden? Učia sa určitý postup a písomkou si učiteľ overuje či ho deti pochopili, pri ďalšom postupe bude hodnotiť ten.

3petka
17. dec 2024

@sandri Príde mi to naozaj nefér, lebo je naozaj jedno ako sa k výsledku dopracuje len nech je správny.
Ako učiteľ by mal poznať aj postup tvojho syna, ten skontrolovať a ak je ok nemal by to riešiť ako mínus body

Toto mne sa nepáči na dnešnom školstve, chcú z detí urobiť ovečky a všetko aby robili takto a nijak inak. Ak niekto vybočuje z nejak línie už je zle a učiteľ si nevie dať rady.

hipuska
17. dec 2024

Tak zalezi, o aky priklad sa jedna. Napriklad, slovne ulohy - zapis, postup, odpoved celou vetou. Taktiez, ak sa pocita uhol v trojuholniku, tam je tiez dolezity zapis. Toto deti nieco učí.
@biba_18 Ak by dieta malo matematicke myslenie, dal by mat-fyz lavou zadnou, tak primitívna matematika ho na ZS neodradi....

simsalabim
17. dec 2024

@januska12323 lenze oni sa ten dalsi postup ucit uz nebudu 🤷‍♀️ Chore to je.

wilkova
17. dec 2024

Ja sa ospravedlňujem, ale fakt nechápem prečo sa majú veci vždy robiť iba predpísaným spôsobom a žiadnym iným. Cieľ je jasný a ak ho dosiahnem /logickým spôsobom, svojim umom, legálne, a bez podvodov/ tak som proste úspešný a úlohu som splnil.

tarvika
17. dec 2024

ak je ten postup dobry a vedie k spravnemu vysledku nevidim dovod strhnut body. samozrejme musi to byt naozaj dobry a spravny postup, ak sa napriklad ucia rovnice a ma slovnu ulohu, musi pouzit tie rovnice, nie inak to pocitat.

biba_18
17. dec 2024

@hipuska - jeho neodradila matematika - ale učiteľka matematiky

basulaak
17. dec 2024

@sandri no to mi je ale ucitel chuy. Do zivota to co uci to dieta? Kreativne myslenie 0. Len stroho a slepo pocuvat a opakovat. Ked mi niekto nepovie/neukaze tak ja neviem…Veeelmi zle toto.

viera
17. dec 2024

@biba_18 LEPSIE BY SOM TO NENAPISALA👍PRESNE TAK👍

vevesh
17. dec 2024

@januska12323 ak dieta napisalo iny SPRAVNY postup, pochopilo logicku ulohu. Nema byt co znizovana znamka na zaklade postupu, ak je vysledok spravny. Ale toto ti uzna iba matikar, nie ucitel, co nahodne matiku vystudoval nabiflenim vzorcov.