Učíte sa s tretiakmi?

jakubik
16. sep 2017

Kocky,tie co mate tretiakov,ucite sa este s nimi? No moj,aha 2tyzden a dokopat sa k uloham katastrofa,sustredenie 0 bodov, ja mu na konci kontrolujem ulohy a pripravu do skoly,ale chcem aby sa sam do toho pustal bez upozornovania, kocky ako vy a tretiaci?

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@jakubik mam tretiacku, neucim sa s nou, akurat kontrolujem ci urobila vsetky ulohy a ci ich ma spravne. Za predchadzajuce dva roky si uz zvykla, ze hned ako pride z druziny, tak napise ulohy, nachystame spolu aktovku a potom ma do vecera svaty pokoj. A aj v piatok, nenechavame ulohy na vikend. Toto treba "natrenovat" hned od zaciatku.

kamajka
16. sep 2017

@jakubik musis zaviest nejaky system. A stat za tym, ako pise prispievatelka vyssie. Ja mam druhaka a tiez to tak robim, inak by to neslo. A kazde dieta je ine, niektorym treba kontrolovat, niektorym nie. Ja pri mojom musim aj sediet, lebo by obhryzal ceruzku do vecera a cumel na stenu. Mam aj siestaka a ten uz chodil zo skoly s porobenymi ulohami v nizsich rocnikoch a to nechodil ani do druziny. Sama musis vediet ako sa Tvoje dieta dokaze sustredit a podla toho sa zariadit. Neporovnavaj a netlac ho do toho nasilu. Viem, ze aj Ty mas isto dost starosti a dobre by padlo, keby sa sam pochystal, aj z hladiska pestovania nejakej tej zodpovednosti u dietata, no niektore deti pre to nemaju zmysel a je im to sum a fuk, musime na nich dozriet.

andreakg
16. sep 2017

Ja mám tretiaka, príde z družiny sa naje, potom hneď úlohy,ja len skontrolujem, musí nahlas akurát čítať, vymení si knihy na ďalší deň a keď nemá krúžok už má pokoj,lebo keď bol ešte prvák tak som skúšala, že nech si prv oddýchne a tak úlohy,ale potom bol problém sa sústrediť, takže len trpezlivosť a nepoužiť, musí si zvyknúť na režim

andreakg
16. sep 2017

Nepoužiť-nepopustiť

deti95060810
16. sep 2017

no ja mám štvrtáčku a veru že ju treba do tých úloh duriť ako zdutú kozu.... ale takú mám aj staršiu dcéru, Sú to ešte deti, ktoré si nevážia vzdelanie....
Ja ich neustále kontrolujem, píšeme diktáty, skúšame sa, či sa im to páči alebo nie....

dagaz
16. sep 2017

@jakubik neucim sa s nim. Nechavam zodpovednost na nom. Jedine citame spolu a ked sa ma nieco naucit naspamet tam to sa ucime spolu. Potom uz len skontrolujem ci ma vsetky ulohy. Takto sme to zacali praktizovat uz od prveho rocnika.

pribinak
16. sep 2017

Mam druhaka, nechávam ho, aby si aspon nieco urobil sám a ja to potom kontrolujem
Ak robim ulohy s nim, napr vrátime sa s krúžku a uz sa musíme trochu aj ponáhľať, tak začíname s tym co on považuje za najťažšie, viem, ze slovenčina ho velmi nebavi.

Prideme zo skoly, dohodneme sa, ze pol hodku ma oddych a potom ideme na to.

Diktáty nepíšeme kazdy den, to je otravne. Ale každý den musi aspon chvilu citat

jednicka1111
16. sep 2017

Mám takmer 16r. dcéru. Nikdy som jej s úlohami nepomáhala, ani ako prváčke s čiarkami a písmenkami. Ak za mnou došla, že niečomu nerozumie, vtedy som jej vysvetlila. Nechávala som jej voľný priestor, dohliadala "z diaľky". Skôr som v realite poukazovala na to, aký vplyv má v dospelosti to, ak človek patričné vzdelanie nemá.Dnes je z nej uvedomelé a samostatné dievča, ktoré "strčí do vrecka" aj mnoho chvalil dospelých... Neviesť za ručičku a nechať priestor, nech sa od mala človiečik učí zodpovednosti - môj jednoznačný názor, ktorý sa mnohým nepáčil a dnes obdivujú, aké mám samostatné dieťa.

petrina82
16. sep 2017

podla toho co tu citam mi to pride, akoby deti ani nemali ucenie, lebo ulohy je jedna vec, to si myslim, ze su schopne urobit deti same, ale my sa na kazdy den mame ucit ucivo naspamat, prirodovedu, vlastivedu, anglictinu, poucky a to podla mne nie vsetky deti su schopne sa same naucit, teda aspon 1 stranu z prirodovedy a pod. alebo su na kazdej skole ine naroky? a vyskusat ich ci to vedia naspamat, to nerobite?

pribinak
16. sep 2017

@petrina82 jasne, niektore deti potrebuju s učením pomoct. Zas sa nebudeme tváriť, ze vsetky decka su jednotkari. Du deti, ktore skola a učenie jednoducho nebavi a nejde im to.

Tam musia rodicia sedieť pri úlohách aspon 1. stupeň a musia im doma vysvetlovat učivo, skusat ich a trénovať diktaty, matiku a tak.

Len kazdy rodic musi s dietatom najde system, ktory obom vyhovuje a prináša dobre vysledky

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@petrina82 naspamat sa ucia tak akurat basnicky, nie ucivo. Pokial ma dcera nejaku basnicku, tak zvycajne uz zo skoly pride s tym, ze ju vie a teda ju vyskusam. Slovicka z anglictiny sa uci lahko, nejako okrem pisania domacich uloh doteraz nebolo treba nic a to chodi na taku ZS, ktora je dost narocna a je tym znama. Ale asi mam stastie, obom detom (starsia je na gymnaziu) vzdy stacil vyklad v skole, maju aj vybornu pamat, aj logicke myslenie, takze v tomto smere ja mam veget.

janinah
16. sep 2017

dcéry vyškolovali ani neviem ako,syn je iný prípad....ja ošediviem dočista,kým on doškoluje...a pritom mu to páli,len taká malá lenivosť....furt má na všetko čas,samozrejme aj na úlohy,môžem sa aj rozpučiť...a neučím sa s ním,len kontrolujem úlohy,pravopis a semtam námatkovo preskúšam učivo...má 12r....tretia trieda je relat, ťažká,štvrtá bola ľahšia,v tretej vybrané slová,matematika delenie,násobenie a ešte ked sa pridá príprava na 1sv. prijímanie,tak to deti majú náročné

lila69
16. sep 2017

Mam druhaka. V prvej triede podla rady ucitelky sme skusali system ze hned po prichode z druziny sa naucit, ale nebolo to dobre.
Teraz si sam urcuje kedy sa pojde ucit. Ci pojde hned, alebo za hodku -dve. Chcem ho naucit zodpovednosti, aby vedel ze ma povinnosti, ktore musi splnit. Ked je uz napr sedem hodin vecer a neni nauceny , pripominam mu a ze za hodku ide do postele a uz je najvyssi cas ist ku kniham. Tiez ked frfle ze sa nieco nechce ucit, tak mu poviem ze nemusi, ale nech pocita s horsou znamkou, alebo poznamkou, ze nema ulohu. Musi si byt vedomy nasledkov. A u nas to funguje 🙂
Ked mame kruzok, ucenie prisposobujeme tomu.
Uci sa sam, skontrolujem ulohy a nachystame tasku. Citame spolu, aby si nevymyslal nove texty 😀
Treba si najst system a viest ku samostatnosti.

jasminet
16. sep 2017

mam cerstvu tretiacku, ale nikdy som sa s nou neucila - od prveho rocnika sme zaviedli, ze domov, ulohy, nachystat tasku a ma volno... zo zaciatku si robila sama a ja som len pri nej sedela a pozerala ci to robi dobre, postupne robila sama vsetko a len ulohy kontrolujem, cita mi nahlas - co nenachysta, pripadne zabudne urobit - hold - ona dostane poznamku, zlu znamku. par krat sa stalo, odvtedy si dava pozor ci ma naozaj vsetko urobene.
a ze ucit sa naspamat ucivo? maximalne basnicku sa zatial ucili min. tyzden a tu vedela este nez zo skoly prisla.

zdenocka
16. sep 2017

Ja mam tretiaka. Ako tu boli napisane, su deti, a deti... Navyky su paradna vec, moj ich ma, ale ucit sa musim s nim. On je integrovany ziak, vela dohaname doma, pozornost je slaba, treba ho motivovat, kedze mu to nejde tak, ako by si on prial. Zboznuje citanie, cize tento rok sme uz od povinneho citania upustili, cita si vzdy ked ma cas. Z prirodovedy a vlastivedy si pamata zo skoly, to len preletime. Slovensky jazyk, matematiku a anglinu sa ucime spolu. Stylom precitaj, povedz ako si tomu porozumel, a pracuj sam. Ja si medzitym robim veci v domacnosti. Ucime sa hned, ked prideme domov, cca. o 16-tej. V druzine chodia von, je vybehany, oddychnuty. Motivaciou mu je, ze ked sa poponahla, tak ma potom volno, a moze si oddychnut pri rozpravke.

katka1981
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, moj atak funogovala v prvom rocniku, ulohy hned po skole a v piatok po skole aby ala volny vikend. Druhy rocnik horsie a treti este horsie. Nie je to len o zavedeni systemu, je to o povahe dietata. My sme mali rezim jak na vojne vo vsetkom a zrazu je taka nerezimovana akoby u nas ani nevyrastala. Predpuberta je svina, puberta bude este zabavnejsia.

sazumak
16. sep 2017

@petrina82 Nie, neskúšam...ale to je od dieťaťa. Pri staršej dcérke som sedela len v prvom ročníku, od druhého sa učí úplne sama, aj si pripravuje učebnice a projekty. Maximálne som jej sem tam niečo vytlačila, obrázky. Je samostatná a fakt ani netuším, čo sa v škole učia, je v 6 ročníku a doteraz samé jednotky, stíha aj kopec krúžkov, klavír, gitaru, spev. Úlohy si často porobila už v škole. Nikdy som ju nemusela skúšať z učiva. Mladšia dcérka je druháčka a snažíme sa zaviesť rovnaký systém, tak uvidíme, či sa to podarí 🙂 Ale už teraz vidím, že je iná povaha a aj keď je šikovná a chystá sa do školy sama, tak chce prekontrolovať úlohy a uistiť sa, či to má v poriadku 🙂

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@katka1981 neviem, moja dcera ma uz tiez dost vyznamne prejavy predpuberty, ale pravidla su urcene a dodrzuju sa. Ked sa nechas nou manipulovat teraz, tak neviem, co budes robit o 5 rokov. Mam aj takmer dospelu dceru, takze viem, ze predpuberta je len slaby odvar puberty. Rezim nemusi byt vojensky, staci normalny😉

katka1981
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, ako si prisla na to ze sa nou necham manipulovat? Ver ze sa nenecham ani nou ani nikym. Preto je u nas sustavny boj, pretoze jej neustupujeme.Viac to komentovat nebudem, nema vyznam.

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@katka1981 nechcela som sa Ta nijako dotknut, len som Ti chcela vysvetlit, ze puberta bude horsia, tak treba riesit cimskor. Ono, dolezite je, aby to dieta same pochopilo, ze ak si ulohy urobi hned, tak bude mat pokoj a je to lepsie, ako ich robit pozde, ked uz treba spat.

katka1981
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, od 2 rokov sme chodili k psychologicke.... ano presne tak, sama musi pochopit, sama musi chciet.

mawka
16. sep 2017

ja mam 14 rocneho a 8 rocnu. rovnaky pristup u oboch, ale kazdy z nich je iny. kym dcera sa od prvej triedy sama pripravuje, samu ju to napadne a robi to rada a skolu miluje, syna MUSIM kontrolovat. a bolo to od prvej triedy. ucit sa ucit sa ucit sa s nim. navyse mal dys... tie sa nam podarilo odstranit tvrdou makackou - ziadne ulavy a pod, hoci mal papier na integraciu, ale to by sme sa nikam nedostali uz tym tuplom. ale aj tak neznasa skolu, neznasa system nasho skolstva, skola ho nebavi, pritom ma nadpriemerne IQ a vseobecnym rozhladom daleko predbehol vacsinu dospelych. casto on mna nauci nove veci. on je vyrazna individualita a hoci je teraz osmak, kontrola bude. nie je sprosty, len si zije vo svojom svete. vie, cim chce byt, kam smeruje, co k tomu bude potrebovat. on sa menezuje sam a ja sediviem. ale som presvedcena, ze sa nestrati. a samostatni su obaja. mozem sa na nich spolahnut.

kaja73
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl u nas bola puberta praveze lepsia..syn ma uz 19r tak to viem porovnat..uplna pohoda dzes puberta ale zato vek 5-10r uplna katastrofa.....a ciste jednotky mal do kvarty na 8r gymnaziu,,potom 2 max 3 dvojky,teraz bude maturovat...a kedy sa uci? ´odkedy som to uplne nechala na nom-to mal 13r..tak sa uci po 21h...alebo aj okolo 23h...do 10 rokov sa ucil zasadne az po 2h hadke,vychadzalo to okolo 17-18h,od 10-13r sa ucil uz bez hadok, sam a v rozumnom case a od 13 je cisty nocny vtak..a vyhovuje mu to tak a ja to uz nemam dovod riesit.

katka1981
16. sep 2017

@kaja73,, zlatko no pamatam si ze sa niekedy choval ako autista, to je asi ten syn, kt. si spominala, presne ako moja. Pamatas? Ja mam strasne obavy z puberty ked sa pridaju hormony, na vychovu s prepacenim nesereme. Prvy truc mala 5 mesacna, okamzite sme hracku kt. nechcela pustit a spustila plac, predali. My se vsetko vzdy riesili. Dakujem, dala si mi aspon nadej.

mawka
16. sep 2017

@kaja73 ahoj kaji... no podobne aj moj maly. a kazdy ma za to dube, ze v noci sa nema co vzdelavat, bla bla, lenze taketo decka nadpriemerne nemaju potrebu spanku od 20.00 do 07.00 ... jednoducho aj keby o osmej siel spat, on sa zobudi o tretej nad ranom a fici si. a kludne by sa vtedy ucil. nechci vediet, co ja musim kvoli tomu pocuvat od okolia. som rada, ze nie som jedina s takym dietatom

kaja73
16. sep 2017

@katka1981 no spominam si..
moj bol taky skor asperger akoby..dodnes je svojsky,introvert strasny... napr vcera siel prvy raz von,len tak von v noci...uplny zazrak pre mna..dotera max kino doma do 22h najneskor,aj to raz do roka...vcera bola premiera a to mal predvcerom 19r...velmi tazku povahu mal v detstve, svojsky je ako pisem dodnes,aleto je uz OK....doma je vzorovy..pomaha v zahrade,doma-fakt vela a bez reptania....uci sa na jedotky..da sa snim pokecat...ale bojovali sme to teda 10 tvrdych rokov.

kaja73
16. sep 2017

@mawka ahoj,ty sem este chodis? no ti nasi su v urcitych veciach velmi poodbni...ved aj tie kresby-pamatas? mali ako cez kopirak..sranda toto..inak ako?

seahorse27
16. sep 2017

Ja sa s mojou tretiackou zatial neucim, uvidime neskor. Chcem od nej, aby mi ukazala, co maju na domacu ulohu. Ulohy si urobi sama, nauci sa, co treba. Ja jej to len skontrolujem, pripadne ju vyskusam. Knihy si meni sama bez upozornenia. Casto pride s uz urobenymi ulohami z druziny.

mawka
16. sep 2017

@kaja73 ja v pohode 🙂 single, s detmi, mala uz tretiacka, sla skor, maly uz osmak a bojujeme, ved oni dvaja ako cez kopirak. tvoj a moj. aj s tym chodenim von a socializaciou. viac si maly rozumie s dospelymi, s rovesnikmi on nema o com, kedze ho zaujimaju tazke temy. co ti budem hovorit. sama si to zazila. mala je uplne ina. ta sa zase kazdym a do reci, mladsi, starsi, jej je jedno, ona je velmi druzna, priatelska, ale zase velmi prisna na seba. ak sa jej nieco nepodari, je z toho na nervy, potom maka na tom, aby podala este lepsi vykon, pritom k tomu neni vedena, chapes. neviem, kde sa to v nej berie. do nicoho ju netlacime. berie sa prilis vazne.

kaja73
16. sep 2017

@mawka moj mladsi je tiez viac spolecensky,stale chce kamosov okolo seba.V skole je viac zodpovedny ako bol starsi...je druhak teraz..nema sice rad skolu,ale bezproblemov si doma sadne k uceniu,hadky okolo skoly su skor vynimka..ale inak je palica mozno este vacsia ako bol starsi...tak len dufam ze to naberie podobne obratky ako so starsim-ze mu proste dozreje aj nervova sustave a skludni sa..lebo teraz je to hystericko- panicky muzicek v neustalej pohotovosti vsetko riesit s hnevom...