Dve staršie dcery boli v uceni maximalne samostatne ,od 1.ročnika ZŠ som snad ani nemala šajnu,čo preberajú v škole,najstaršia je ale nadpriemer.intelig. a uz ako predškolácka sama čitala knihy.takze to je trochu ina kapitola.tretia dcerka je uplny opak,musim na nu dozerat este vo 4.rocniku.moja otazka je,do kedy ste sa s detmi doma spolu ucili?🤔
@zuzinabila do 5 ročníka teraz je 7 už len občas preskusam geografiu, dejepis
Mám teraz 14 rokov. Moja mama sa so mnou učila do 2 triedy. Potom už len kontrolovala žiacku knižku. 😅
keby potrebovala a vedela by som jej pomoct pokojne aj do 9. triedy by som sa s nou učila.
ale mozno by si ju mohla skusit nechat naucit sa naozaj sama... aby si videla ako to zvladne... mozno sa len zbytocne spolieha na teba a neveri si... mozno by to zvladla aj sama... vyskusaj.. jednu 5 este opravi... a mozno budes prekvapena a aj ona sama🙂
čo máš na mysli učiť sa. Lebo mám slečny na druhom stupni, ale ja len kontrolujem niektoré predmety.
so staršou sem tam prerátam zopár príkladov z mat., vysvetlíme chémiu, pozrieme fyziku.
s mladšou prerátame zopár príkladov z mat., napíšeme diktát, a vyskúšame dejepis s fyziku..
O niektorých predmetoch nemáme ani šajnu čo berú. Akonáhle sa neobzriem - prospech ide dole vodou...
@zuzinabila syna som kontrolovala až do 9 ročníka , a aj skúšala. Keď som ho nemala pod dozorom , išiel dole. Prestala so na strednej , dnes je na VŠ a je plne samostatný len mi povie na čo spravil skúšku . Tretiu dcérka je 4 táčka a s ňou sa učiť musím . To je ľajdaňa prvej kategórie ako v o vzťahu k sebe , tak k svojej hygiene, tvrdohlavá mulica, všetko stratí , zabudne , trojku mi oznamuje ako normálnu vec . Štvrtá dcérka, tak to je taký zodpovedný človiečik , ide do prvej triedy a už má napísaný " plán " , kedy sa bude učiť , kedy sa bude hrať 🙂. Takže ešte ma čaká jedna šichta s treťou dcérou.
@macekovam no,presne totonu nej nefunguje.ked uz mam pocit,ze nabehla a necham ju,o par tyzdnov sa zase prestane snazit,resp.nevie byt samostatna
@deti95060810 ano,toto ,co opisujes myslim ako ucenie sa s detmi.
Skusat na pisomky,preratat priklady,zopakovat,skontrolovat...
@maminuska to akoby si pisala o mojej🙂vsetky tie veci robi,resp. nerobi😂a ked nema dozor,ako vravis,ide dolu vodou.
@zuzinabila tak moja má jednu dvojku na vysvedčení teraz , diktáty nám kazia slovenčinu . Ale keby som ju nechala tak , tak skončí aj na trojkách . A vieš čo je najhoršie , že jej by to ani nevadilo, má to úplne na saláme.
@maminuska aj ja ich mam 4.tri su velmi sikovne ,vsetko im ide lavou zadnou.ja vravim,ze este stastie,ze ta tretia,hoci jej to nejde takto lahko je zase stastna povaha..ona to ma totiz na haku a tym padom sa kvoli neuspechom netrapi a neporovnava😂
@zuzinabila ja mám detí 5 , posledný je šte syn , ale ten má len 2 . Musíš len vydržať, takýto ľudia sa majú v živote dobre, oni si tú svoju cestu najdú a často je ďaleko lepšia ako u čistých jednotkárov. Len jednoducho inak vnímajú svet, táto moja divožienka je taká slobodovoľná dušička, umelecky cítiaca a tak to potom aj vyzerá s jej zošitmi , v jej izbe .
mam siestaka ucime sa stale, ale to je ina kapitola je aj integrovany takze v podstate ak nad nim doslova nesedim tak ho zaujima vsetko ine len nie zosit ma poruchu pozornosti...bohuzial ,ak mate samostatne dieta buchnite si sampanskym lebo ja uz som unavena jak jeden pes z celej jeho skoly....
@maminuska tak aspon ma nejaku prednost,ma rada umenie.moja ani to.okrem toho ze je spolocenska a rada vari a pecie.mozno si otvori restauraciu🙂
@lubiss tak vela sily prajem!no,tato moja stvrtacka samostatna teda ani zdaleka nie je a vidim to tak,ze nas este cakaju dlhe boje.na tom druhom stupni to asi bude tazke
@zuzinabila dobrý kuchár alebo cukrár sa hravo uživí . Je potrebné vyzdvihnúť to dobré a to podporovať . Dcéra chodí do ZUŠ , vyhráva súťaže , platím jej ešte súkromne maľovanie u jednej maliarky , do školy a zo školy chodí sama , a nakúpi drobnosti po ceste, teda ak to nevypustí z hlavy , len to učenie keby tak nemala na háku 🙂
@zuzinabila neucila som sa a ani nekontrovala obsah tasky a ulohy ani pri jednom dietati. Moj najmladsi by sa napr. nenechal ani vyskusat, aj keby som chcela. Ma svoju hlavu a nic s nim nepohne. Ked nechce, proste sa neuci, dostane zlu znamku a potom opravuje. Asi potrebuje ten adrenalin. To som pri starsich nepoznala, ti brali skolu zodpovedne.
@zuzinabila ahoj . Prisposob sa potrebam dietata, na toto neexistuje predpis... U nas sa napr. Mamina so starsim bratom ucila az po maturitu, o mne ani nevedela ze existujem od 2hej triedy... Ja som sa s dcerou ucila/ kontrolovala ju po 4tu triedu, teraz je 7macka a sem tam jej dovysvetlujem matematiku alebo fyziku ak to v skole nechape, inak len pocuvam (ona mi vsetko rada rozprava ked sa uci). Syn je 3tiak a s nim sa zase okrem matiky musim ucit vsetko -piseme pravidelne diktaty, opakujeme si slovicka a robime spolu aj citanie s porozumenim. Kazde dieta potrebuje hold nieco ine...
@zuzinabila povedzme si ale uprimne, su tie znamky pre zivot dolezite??? Mozno sa bude mat v zivote lepsie ako keby sa mala pre znamky trapit a byt frustrovana. Samozrejme netvrdim ze sa nemas s nou do skoly pripravovat ak to potrebuje ale mozno az tak nebazirovat na tych znamkach, ved buducnost nie je o tom co mala v 5. rocniku na vysvedceni.
@azbestica znamky ani mna nezaujimaju,skor jej pristup,aby nebola leniva a snazila sa
@maminuska presne tak je to hrozne vycerpavajuce ked po praci este 3 hodiny sedim nad skolou,nehovoriac kolko mu pripravujem kadejakych zjednodusakov aby sa to aspon ako tak naucil, projekty su na mne no des a hruza....sa tesievam na prazdniny viac ako on a to nehovorim ze vsetko hned pozabuda cize ked pride nejaka polrocna pisomka tak to ma jasnu 5 pretoze samozrejme tristvrte veci zabudol a za 3 dni to donho vsetko nenatlacim znova. @zuzinabila ano druhy stupen je tazsi samozrejme zalezi na akej je skole moj synovec chodi do dedinskej skoly a ani zdaleka nerobia tolko co my, my napriklad mame kazdy tyzden 3 pisomky minimalne, kopukrat sa ucime aj cez vikendy co maju tolko toho navaleneho a synovec si pozrie v nedelu vecer ze co vlastne mali jake ulohy a co sa ucit :D
@zuzinabila poznala som jednu maminu, ktora sa so synom ucila ci preskusala ho este aj v 9. rocniku. On to vyzadoval. Ona by s tym uz davno prestala, ale jej syn ju o to vyslovene prosil. Bol si vtedy viac istejsi.
Takze by som to uvazila vhzladom na potreby dietata. Kazde dieta je ine a podla toho sa zariad.
@zuzinabila nie každé dieťa je typ zodpovedného jednotkára, ktorý berie školu vážne je to pre neho dôležitá vec. Ako matka by som dohliadla na primerané výsledky na ZŠ a vybrala prakticky zameranú strednú odbornú školu, z ktorej sa uplatní aj bez VŠ - napríklad cukrárka by využila aj záujem o prácu v kuchyni, aj umelecké vlohy. Pokiaľ má "šťastnú povahu", nebála by som sa o dieťa, že sa neuplatní.
Veľmi na ňu netlač, lebo školu jej môže ešte viac znechutiť, ak sa doma rieši len to, čo bolo v škole, aké sú úlohy na ďalší deň.
Skús dohodu, že si urobí časť úloh, o ktorých si myslí, že ich zvládne samostatne a so zvyškom jej pomôžeš. Neprenášaj 100%-nú zodpovednosť za dcerine učenie a známky na seba. Je to jej škola a jej známky ... a ked budú horšie, tak bohužiaľ, je to jej výkon a možno na viac nemá. Niekedy sa trojkár s množstvom záujmov uplatní oveľa lepšie, ako bifľoš, ktorý popri škole zabudol žiť. Štvrtáčka by sa doma nemala učiť viac ako 1 hodinu. A zapíš ju na výtvarnú, ak už nechodí.
Ja deťom so školou pomôžem, ak ONI prídu, že im treba pomôcť. Inak sa len spýtam, či má syn všetko hotové a ak viem o veľkej písomke, prejdeme to ... ale musí to byť už naučený, nie že sa s ním ja učím. Len preskúšam. A dbáme aj na relax, krúžky, šport. Škola nie je stred vesmíru.
@lubiss asi ste ten prípad, že syn prenáša zodpovednosť za jeho učenie na teba. učí sa bez záujmu, v škole na hodine asi veľmi pozor nedáva, preto všetko pozabúda. Asi by som zašla za psychológom, či nemá vývinovú poruchu učenia, alebo iný problém.
Moj syn chodí na 8-ročné gymko, čo je náročnejšie ako akákoľvek ZŠ, ale domov si nenosí skoro žiadne DU. V škole dáva pozor, úlohy urobí za 30 minút. A pred písomkou si v podstate len zopakuje, lebo si veci pamätá z hodín. Jasné, že v dejepise si musí pozrieť roky, alebo v slovenčine autorov a diela ... ale teda 3 hodiny sa učiť, alebo celý víkend, to nepoznáme.
Mam stvrtaka.Uci sa sam, s ulohou pocka len vtedy ak si neni isty ci spravne porozumel.Skusam ho a kontrolujem ci ma vsetko spravene potom ma volno..Trenujeme pravopis pripadne temy, kt.hned neporozumie.Ak by to bolo na nom neucil by sa vobec.Obcas bojujeme.
Myslim, ze to vo velkej miere zavisi od toho ake je dieta. Ako napreduje, co mu viacej vyhovuje. Mam kamosku, co ma dceru prvacku na strednej a skusa ju. Lebo tiez su si obe potom take istejsie, ze vie to co vediet ma. Podla mna nic na tom zle nie je
@zuzinabila niektore deti su jednoducho narocnejsie. Mam aj ja doma taky exemplar. Celu zs mal na haku, ked som sa s nim ucila ja, dokazal mat jednotky, ak som sa s nim neucila, tak stvorky. Jeho to aj mrzelo, ale nemal nikdy tu vnutornu sebamobilizaciu na to, aby sam od seba sa systematicky ucil. Vzdy nachytal zle znamky, potom opravoval, no des... Toto je uz syndrom lenivca a lajdaka, ktory vie zabrat az pod tlakom. Teraz je tretiak na strednej, ktoru si vybral sam. Odborne predmety na jednotky, ale to, co si musi vtlkat do hlavy ako ekonomiku, literaturu (na pravopis ma cit) sa s nim musim ucit ja. Matiku potrebuje tiez doucovat od doucovatelov, jeho ucenie matiky az boli...
Takze nezufaj, nie si sama, ja o dcere tiez ani neviem co sa ucia, co robi v skole, lebo vsetko sama zvlada, ale syn to je horsie a treba ho dokopavat do povinnosti. Ak by som to nerobila, davno je zo skoly vykopnuty
@zuzinabila s dcérou od 3. triedy vôbec, ani som nevedela, čo berú. Bola zodpovedná, samostatná, mala jednotky.
Syn je v sekunde (na Zs by bol siedmak) a toho občas kontrolujem. Aj skúšam, ale neucim sa s ním tiež už na 2. stupni. Toez sa učí veľmi dobre, ale je roztržitý a bordelar, takze občas musím pozrieť, čo má vlastne v taške.