Dobrý večer. Otázka na maminky prvákov.
Prosím vás ako učíte svoje deti čítať. Ja prídem pri tom svojom Kubovi hádam aj o nervy. Nekričím po ňom vysvetľujem vysvetľujem vysvetľujem. Naozaj si myslím že mu venujem obrovské množstvo času. Ale!
Čítanie je za trest aj pre mňa aj pre neho.
Písmenka pozná. Ale za toho boha ho neviem naučiť čítať slabiky a následne slova:(( rozprávala som sa aj s učiteľkou v škole, samozrejme povedala mi to čo sme doma už skúšali.
Text ktorý si zapamätá zo školy odrecituje ale nečíta!
Keď mu dám čítať niečo iné hneď znervóznie a neprečíta. Po písmenkami áno. Ja už som naozaj zúfalá. Kupila som už aj iné vydanie šlabikaru ako používajú v škole. Nepomohlo Prosím poraďte. Viem že to chce more trpezlivosti ale viem že je to trápenie:( mňa samu to trápi lebo mu neviem pomôcť:(
@sara07 ďakujem. Ale mám pocit že u nás v meste sme 100 rokov za opicami
Nepomôžem ti, ale popíšem, čo som nám raz vysvetľovala detská terapeutka na školení vo Švajčiarsku. Tento problém popisovala kolegyňa z Nemecka. A tá terapeutka jej povedala:
1. Netráp sa, máš múdre dieťa. Niečo nevie(čítať), tak sa to učí naspamäť. Veľmi dobrá vlasnost pre život. Hľadá spôsob, akým prežiť. Niektoré deti toto nedokážu.
2. Čítanie je schopnosť, ktorá prichádza v určitom veku. Tak ako chôdza. Keď je mozog na to pripravený, zvládne to ľahko. Problém našeho školstva je, že to silime. Chôdzu tiež nevieme nijako urýchliť.
Ja mám augustového chlapca, tak som práve preto dala odklad.
Drz sa!
Slabiky čítať tak, že bude držať prvú hlásku, kým prečíta druhu mmmmmma, Eeeemmmmma
keď to zvládne toto tak slová maaaaammmma
A písať, alebo vytlačiť mu vlastnev texty na čítanie, malym tlačeným každá slabika inou farbou. Stačia 20, 25 slov denne mimo skabikara. A začať úlohy čítaním, potom po prestávke všetko ostatné a po ďalšej prestávke alebo až po večeri dat čítať vlastný text.
Nam to islo tiez strasne pomaly, bola/je augustova, odklad nemala. Nastupovala 5 rocna, prvy tyzden skoly mala teda 6... prveho pol roka mylenie pismen, citanie cely rok na bode mrazu, ziadne spajanie slov, nie to chapanie citaneho textu, dlho som diskutovala s ucitelkou, nech zopakuje rocnik...ucitelka bola proti, ze snad ju kvoli citaniu nedame opakovat (pise krasne, matika vyborne, aj prvouka a zapaja sa)... cele prazdniny sme citali kazdy bozi den a teraz u druhacky viem povedat, ze konecne cita ako rovesnici...ale je to vydrete, odmakane... zacinali sme s magnetickymi tabulami a tie nam strasne pomohli, skladat pismena, skladat slova a potom tieto slova citat v knizke a tak dokola. Kazdy jeden den a nie - nesnazila som sa dobehnut tempo triedy, lebo to bolo prakticky nemozne... sli sme svojim tempom, postupne a potom sa rozbehla. Ale trvalo to neskutocne... u nas vyslovene mylenie si pismen a to ani nie podobnych. Ucitelka vravela, ze nam sa to zda podobne, pre tych prvakov su to vsetko ako pre nas klinove pismo 😂 Nakupila som knizky, kde su slabiky vyznacene roznymi farbami, to bolo tiez fajn.
Je šlabikár pre dyslektikov. On síce nemá ešte diagnostikovane poruchy učenia ale asi bude mat keď sa tak veľmi trapi
@nicolletaantusova ja zas ako učiteľka odporúčam metódu sfumato, metóda splyvaveho čítania, popozeraj si na nete informácie
@nicolletaantusova ja som mala s mladsim problem s citanim, pismena poznal, ale to citanie katastrofa. Nam pomohlo citat podctivo nezname texty s vacsimi pismenkami - kratky odsek, ale kazdy den (okrem toho, co mal zo skoly) - odporucam knihy "prve citanie" - kazde slovo som "rozoblucikovala" na slabiky, a ked cital, siel po obluciku, slabiku mal citat s dlznom ako napisala @viestta (ostatne spominane techniky nepoznam). Starsia mala citat na DU 5x text zo skoly, blbost, vedela ho naspamat, mladsi mal citat 1-2x, my sme museli 3x, aby to bolo precitane plynulo - po slabikach. Pri dcere som obluciky nerobila, nebolo treba, pri synovi ano. Teraz nema problem, je stvrtak. 😊
@nique úžasne si to napísala ♥️
@nicolletaantusova moja dcéra poznala všetky písmená, keď prišla do školy. Mala čerstvo 6 rokov, je augustová. Ani za otca spájať písmená do slabík. Naučila sa to až po druhom polroku. Potom zas zo slabík vytvoriť slovo bolo nemožné. Čítali sme veľa. Neznášala to a ja tiež. V treťom ročníku som si povedala, že to už nezvládam. Šli sme na diagnostiku a zrazu diagnostikovaná dyslexia, porucha zvukového vnímania, pomalý reakčný čas. Inteligenciu má dobrú. Vie pekne odpovedať, je jednotkárka ale aj tak má svoje problémy. Musíme sa učiť inak.
Pre mňa tie tri roky boli mučenie a už by som to riešila na konci prvého ročníka.
@nicolletaantusova ale na to by plynule cital slabiky a slova je maly. Niektore deticky potrebuju viac casu. Nam pomohlo citat tie iste veci dookola. Necitat akoby vacsi text - ale mensi text a napriklad 2x. Je to preto aby sa dieta citilo sebavedomejsie a malo z citania lepsi pocit. Ak mas pocit, ze mu to nejde tak staci aj par slov. Potesim ta - moj syn na chvoste z citania. Boli 2-3 deticky take neobratne. Cital denne, cital viac ako vsetky deti ale dobehol ich az v 3 rocniku. Jednoducho potreboval viac casu. Mozno to u vas bude to iste.
@nique ďakujem❤️ Tiež mám augustového doma ale viacerí odborníci ktorých sme navštívili neodporučili odklad lebo by sa neskôr mohol nudiť. Len toto čítanie 🤷♀️
@cucoryedka ďakujem. Toto oblucikovanie mi povedala aj moja mama že mňa takto učil citat. Možno tie úplne najjednoduchšie veci sú ideálne. Vôbec ma to nenapadlo ale určite vyskúšame už zajtra. Prosím aká je ti knižka?
V dcerinej triede sa naucili vsetky deti stylom tahania hlasok a slabik atd, ako pise viestta , uč ich učila tak ,aby proste nezastali ale stale drzali tu hlasku alebo slabiku a neopakovali nevracali sa
@nicolletaantusova isla som s nim na obluciky, lebo ja som sa tak naucila 🤣 Aj to "stare" nie je na zahodenie
V skole s oblucikmi bolo OK, neboli problemy, fotku som spravila zo Slabikara Hups vyd. Aitec (da sa kupit). Ja odkladam knihy a zosity, takze som to rychlo vytiahla a spravila foto. Krasna kniha je Belasok a Belasenka (ale uz s dlhsimi textmi). Mozno pomozu basnicky a opat velke pismena. Knihy som posunula uz sestre, takze velmi neviem odporucit "tu" konkretnu.
Áno viesta ma pravdu treba naučiť dieťa citat ,,spievanim,, mám syna s ADHD a toto bol kríz pre nás poradili nám v centre… tak sme pri čítaní spievali .., sedela som pri ňom a ceruzkou robila vlnky popod slova a on čítal a ako som ja vlnkovala tak pridával písmenka a postpne hlásky a veľmi rýchlo sa to tak naučil .
@nicolletaantusova ...ja mam prvacika a som aj specialny pedagog🙂). AKo bolo odporucene vyssie ano Trening podla Elkonina je super vec avsak ty ako pises,potrebujes pomoct uz s citanim u synceka.
Podla terajsich skusenosti zistujem,ze zalezi aj aky mate konkretne Slabikar.
Su asi aj 4 druhy Slabikarov pre prvacikov. A teda niektore su teda nic moc. U mojho syna v triede pani ucitelka uci sposobom...tahat slabiky: mmmmmma,mmmme,mmmo...
Dostane sa do toho,neboj🙂
@labocca majú tento šlabikár
@nicolletaantusova tento je trosku narocnejsi pre deti,aj neterka ho maju v skole.
Kazdy tyzden sa maju ucit basnicku...ale ono by to chcelo viac sa venovat konkretnym pismenkam a ich nacviku.
@viestta ďakujem. Vyskúšam tie sólová vytlačiť🙂
@nicolletaantusova ja len teda pre upresnenie teraz som si všimla komentár od @viestta a ona teda opísala tu metódu splyvaveho čítania v praxi, odporúčam aj napozerat videá na YouTube, tam sú konkrétne praktické ukážky ako s deťmi pracovať + mi sľub, že nebudeš ani len trošku uvažovať o tom, že by syn mohol mať nejakú poruchu ako to bolo hore spomínané, niektoré deti mali aj u mňa v triede na začiatku veľké problémy s čítaním a v priebehu školského roka sa väčšina ohromne zlepšila, uvidíš v druhom polroku... A veľmi veľmi odporúčam čítať niečo, čo syna zaujíma, mala som prváčika raz a on by len o Titanicu čítal 🙂
@nicolletaantusova Nas ma iny typ slabikara, ucia sa citat natahovanim slabik. Napr. Mama cita maaaaama. Prebrali zatial vsetky samohlasky, zo spoluhlasok m,l,v a ucia sa system citania na kratkych slovach.
@majki_ki ❤️ My by sme čítali len o traktoroch 😂😂
Netvrdím že moje deti sú dokonale. Ale sú veľmi šikovne. SYN ten ma pamäť neskutočnú stačí mu raz vidieť alebo počuť a hneď si všetko pamätá a toto je v čítaní nevýhoda. On si to proste zapamätá. Chvíľku som uvažovala či nemôže mať nejakú poruchu učenia ale po rozhovore s triednou učiteľkou som pochopila že v triede nie je jediný a niektorí sú na tom aj horšie. Samozrejme že ak by sa to časom nezlepsobalo navštívili by sme aj odborníka ale momentálne nad tým neuvažujem. Majú staršiu a prísnejšiu učiteľku tak som dúfala že už ma čo ti za sebou ale ako to tak sledujem v škole idú strašne rýchlo aj dve písmenka za jeden deň.
@anjelicek26 ahoj. Obed mi prosím napísať aké knižky s tými vyznačenými slabinami a ostatné ste pokúpili?
@nicolletaantusova nuž, staršia učiteľka nie je vždy záruka kvality 🙂 viem teda o čom hovorím, ja som nastupovala ako mladá žaba a hneď prváci, takže to bola taká skúška ohňom a odvtedy už niekoľko generácií prvákov pod palcom, vlastne, z niektorých sú už stredoškoláci... Inak, čo sa týka pamatania textov zo šlabikára, nie je to až tak výnimočné (ak si teda nepamätá aj iné), hlavne chlapci si to takto uľahčovali :D ale samozrejme, učiteľka to dokáže ľahko zistiť. Hlavne keď sa vyvoláva preskakovane. Tak teda dnes písať Ježiškovi, nech donesie nejakú peknú knihu o traktoroch s veľkými písmenami 🙂.
U nás to isté. Naučí sa naspäť. Slabiky číta. Slová jeden horor. Začínam s tým,že ju nechám samú aby si prečítala čo majú čítať a potom mi to príde prečítať, vidím malé zlepšenie.
A začali sme veľa, véela opakovať zo šlabikára (pravdaže skačeme vety..) držím palce
skus elkonina metodu a šlabikár, kde to ide postupne , uvedomenie si slov, prípadne nájdi nejaku špecialnu pedagogičku centrum kde sa tomuto venuju a skús je to fakt dobre, začína sa postupne , aj dlžne si uvedomit atd.. platí sa to ale stojí to za to
teraz skoro v každom meste je už niekto kto pracuje s touto metodou