Ahojte,
mozem sa spytat ako to mate Vy s ucenim a Vasimi detmi na prvom stupni?
Ucia sa radi, ucia sa same, nutite ich do uloh? Plus ako to mate s telefonom ci inymi technologiami doma nastavene? Dakujem, M. K.
moja dcera sa konecne prvy rok uci sama a to ej v 8 rocniku. cele roky problem. na zaciatku prveho stupna telefon nemala, cize tam enbol tento rpoblem. neskor uz ano. bojovali sme s tym.
@kovarovicova ucia sa same ale vie byt aj rev..najprv 100 krat poviem ze treba ist citat citanku potom pol hodinu reve a potom zacne uz citat. Syn 5tak uci sa sam ja ho vyskusam ale tiez je to z odvravanim a revom.
@kovarovicova kdeže 🤦🏻♀️. Šiestak a zakaždým prečítaj to, sprav to..... Akurát ak má nejakú úlohu,tu si.spravi sám. Tie však našťastie nemávajú.
Dcéra je už na strednej a keďže je dyskárka, aj teraz jej kde čo vysvetľujeme. Na ZŠ som sa s ňou intenzívne učila každý deň celý prvý stupeň, potom som pomaličky uberala a prenechávala čoraz viac zodpovednosti na ňu. Syn je prvák, vie už čítať, počítať. Trošku zápasíme s písaním, ale ide to. Je cieľavedomý, snaží sa, aby nešiel pod riadok, či udržal správnu medzeru. Cvičím s ním pár riadkov navyše. Je to od dieťaťa k dieťaťu. Ja som napr. bola jednotkárka, no žiadala som od mamky, aby ma vždy vyskúšala. Potrebovala som mať istotu, že to viem 🤷🏻♀️
Prvé dva ročníky sme sa s nimi učili všetko.Od tretieho ročníka sa učia sami.Prvy stupeň ešte úlohy kontrolujem,počúvam čítanie a píšeme domáce diktáty.Od druhého stupňa všetko robia sami.
Vnučka je vo 4. ročníku ZŠ a učí sa sama. Niekedy chce vyskúšať. Ale učí sa sama od prvej triedy. Vnuk to isté, celú ZŠ sme ani nevedeli, že chodil do školy a učil sa na 1 a 2. Teraz je na SŠ a tiež sa učí sám, jedine matematika mu moc nejde, s tou sa mu niekedy pomôže.
Mám druháka. Úlohy píše sám, ja kontrolujem (už len preto, aby som mala prehľad, čo sa učia) prípadne vysvetlím, čo je potrebné. Nemusím nútiť. Máme už od začiatku zavedený systém, že hneď po príchode domov si spraví úlohy, až potom hra. Pravda je, že učiteľka má dobrý systém - úlohy dáva tak, aby ani najpomalšie deti nad nimi netrávili viac ako 20 minút, reálne nám to trvá zvyčajne len desať. Učiteľka tiež požaduje, aby úlohy vypracovávali výlučne deti, rodičia môžu len nasmerovať.
Syn používa tablet na hry - povolená je hodina týždenne, ale väčšinou má iný program, tak na to zabúda a skôr je to hodina za mesiac. Ráno pri chystaní sa do školy, a večer pozerá rozprávky - 30 minút denne. 2x mesačne si pozrieme nejaký celovečerný film.
dakujem kocky, ste strasne zlate vsetky...
mozem sa spytat, ohladom tych, ktore mate problemy s dietatom a ucenim /alebo mali ste/ co Vam najviac pomohlo? Zaviedli ste niektore pravidla, alebo ako ste motivovali deti? Dakujem velmi pekne, M. K.
Som učiteľka a matka.. a neucim sa vyslovene s dcérami (Max v prvom ročníku keď sme mali prvé čiary a písmenká). Ale kontrolujem úlohy resp. pomáham ak nerozumeju zadaniu (ale nikdy neriešim za ne ako tu denne vidím ). Skontrolujem ci majú splnené povinnosti. Mám dve baby v škole. Obe mali cca v druhej triede problém,že sa im velmi nechcelo a teda musela som ich motivovať,aby sa škole venovali,ale len napísanie úloh a čo bolo treba. Žiadny dril navyše. Mobil ešte nemajú ani jedna,ale najstaršia má 11 rokov a dostane teraz na Vianoce svoj prvý. 😬 Toho sa kus obávam ako to budeme regulovať lebo teória je iná ako prax väčšinou 😆.
Ešte doplním ,že mám tretiacku a piatacku.
To podla dietata.. starsi je 6tak a nikdy som sa s nim neucila, nebolo treba, vsetko si pamata z hodiny. Mladsi je 3tak a s tym sa ucim denne. Prejdeme kazdy predmet, ktory nasled.den maju. Zaberie mi to tak pol az hodinu. Prirodovedu, vlastivedu opakujeme od zaciatku. Slovinu napr precvicujeme aj online-wordwall, smartbook. Mobil mozu hodinu cez tyzden, dlhsie cez vikend. Ten mladsi robi vsetko skor, ako robil starsi-napr.dostal mobil neskor ako mladsi. Mladsi sa zvezie pri starsom..
S druhackou sa ucime matematiku jej staci povedat co ma robit a skontrolovat.pisanie a citanie sme pri nej.telefon na hry cez tyzden nedostane to ma dovolene iba cez vikend alebo teraz ako boli prazdniny a telku moze pozerat ak ma vsetko do skoly urobene a pripravene tak cca pol hodinu/hodinu.kym je este pekne chodime radsej von hned po skole domov prideme je 5 hodin rychlo najest potom ulohy.viac casu by asi ani nemala aj keby chcela.lebo potom sprcha zuby citame rozpravku a o 8 je povinne v posteli inac by som ju rano nezobudila..
Mam.druhacku, neucim sa s nou pravidelne,,lebo ulohy stihne bud v skole alebo napise sama doma. Ked potrebuje pomoct, pomozem. Ulohy jej kontrolujem. Ked bude mat tazsie ucivo, urcite sa budem ucit s nou.
Telefon len niekedy alebo ked si chce na dvore pistat hudbu a choreografie.z tanecnej.
@kovarovicova neucila som sa s dietatom nic, o co nepoziadalo. DU nerobil, ked nechcel, v skole s tym boli ok. Ak nahodou bolo nieco fakt treba a nespravil, niesol nasledky. Telefon mal a ma tlacitkovy, takze toto som ja fakt nemusela riesit. Za PC bol tolko, kolko chcel, ak som mala pocit, ze je to prilis, tak som mu to povedala.
s deťmi som sa učila celú zš... ešte v 9 roč. sme doma učili - pripravovali, rátali monitor pretože naša škola nato zvysoka kašľala - uč. matiky tvrdil že monitor je blbosť....
to isté prijímačky na sš.