Učenie s prvákom

12. feb 2024

Baby,ako sa učíte s prvákmi?Sedíte non stop vedľa nich?Ja mam za sebou uz veľké deti,podotýkam,že v škole nikdy nebol problém,s najstarším jedine trošku drzé správanie,to sa utriaslo,známky boli jednotky,dvojky.Posledne je prvak no a k veci,učím sa s ním tak,že písať vie bez problémov,tak to rozložím na stole,on píše čo má poznačené a ja sem tam nakukneme ale robím niečo,pracujem z domu,tak niečo dorabam alebo varím.Cita tiež takto pri mne,to už som mu nad ramenom,aj to mu ide o.k.Matematiku mu prečítam zadanie,vie si spraviť,skontrolujem,málokedy ma chybu.Vela chyba,je stále chorý,úlohy máme od iných rodičov,niekdy vznikne nedorozumenie a nemá vždy všetko dorobene.Posledne dni učiteľka odkazuje,a malý plakal,že sa hnevala,že s prvákom musíme úlohy robiť spolu,čo teda si myslím,že robím.Ja neviem,úplne som zmagorena,minule zas mala problém s perom,chce atramentové,ale pre ľaváka celé zle,tak má viac pier,Stabilo,Tornado,Maped,také čo nerozmazava tak zas bol odkaz,že treba kúpiť iné pero,nie "prepisku".S čím píšu vašu prváci?Mali sme rozhovor s učiteľkou,no bola som zmätená,pred 2 týždňami chválila,že dobre číta,min tyzden ma zastavila a cítila som sa ako zlá matka čo si nevšima vlastné dieťa.S prvými deťmi som toto nikdy neriešila,proste napísali úlohy,prečítali,mali klasické pero.Asi som už stará alebo fakt dajte mi kritiku čo robím zle.

doriiis
12. feb 2024

Áno,pri prvakoch som sedela.Hlavne pri čítaní.Zle zafixované slová sú problém potom,neskôr.Pri druhakoch odchádzam pri úlohách,ktoré zvládnu sami.V treťom ročníku odchádzam od všetkého,keď trieba,dôjde,poradím.Od tretieho ročníka vyššie sa s deťmi neučím.Ucia sa sami
Pero máme obyčajne,guličkové s gelovou náplňou.Zo zásady majú moje deti zakázané gumovacie pero

autor
12. feb 2024

@doriiis no číta dobre,má veľa kníh a baví ho to,tak som to čítanie nejak neprežívala,keď vidím,že to ide bez problémov.Prvaci mali tiež guličkove?

doriiis
12. feb 2024

Áno Pilot má také fajnove perá,čo dobre píšu,nezadrhavaju sa.

janickacrazy
12. feb 2024

No každá učiteľka je iná. Naša chce len Stabilo, aby používali na písanie. Môj je tiež ľavák. Pokiaľ tvoj nosí jednotky a dobre číta aj píše, tak by som nestresovala. Pokiaľ chýba, tak pýtaj úlohy priamo od učiteľky, aby ste mali všetko na poriadku.

ivik4
12. feb 2024

Ano ucila som sa a prvakom a budem sa a nim ucit este aj v tretiaku kedze tam je toho dost. Potom nech uci viacmenej sam. Nevravim ze sedim prinom nonstop ale ano , väcsinu casu

autor
12. feb 2024

@janickacrazy úlohy učiteľka nedáva,kontaktujeme sa rodičia medzi sebou.Mne sa pár veci nepáči na jej prístupe,ale nechcem moc víriť vody,je mi jasne,že aj dieťa všeličo povie učiteľkám a rodičom doma inú verziu.

@ivik4 tak sa to snažím aj ja,sam to samozrejme nemôže robiť,ale chcem aj aby to zvládal sám,zvlášť keď už chyby nerobí.
Prelistovala som staršie úlohy,nič nemá opravované,poškrtané.Uprava nič moc,to je pravda.
Ja nechcem byť za ublizenu rozmaznanu matku čo ofukuje svoje dieťa,len mám nepríjemný pocit,že sme učiteľke celkom nesadli.A nechcem to ešte viac pokaziť

janickacrazy
12. feb 2024

No tak neviem, naša učiteľka nám pošle úlohy do Edupage normálne bez problému. Lebo ja teda nemám kontakty na iných rodičov napríklad. Ale tak každá učiteľka má svoj vlastný systém.

autor
12. feb 2024

@janickacrazy edupage nepoužíva.Aj keď ja by som to uvítala.Pri starších to bola veľká pomoc

slavomira236
12. feb 2024

Dcerka je chora teraz druhy krat od januara. Ucitelka posle hromadnu spravu tym co chybaju triedna k predmetom ktore ich uci. Anglinu prvouku si musim pozhsnat od rodocov Nasi maju pilita gumovacie. Ulohy si puse sama. Citat slabikar necita nejak je to pre nu lahke. To vie naspamat zo skoly. Cita z knihy kazdy den. V matika jej precitam zadanie spytam sa ci vie co ma robit a robi sama skontrolujem. Po kazdom prebratom pismenku pisu diktat takze jej diktujem par slov. Ulohy robia v druzine. Takze ojrem toho mini diktatu sa doma neucime ak je zdrava a chodi do skoly.

lilinka88
12. feb 2024

Pero si učiteľka vyžiadala Stabilo, môjmu aj vyhovuje,ale je pravák. Každý deň majú jedno novú stranu zo šlabikára čítať 5x, to sedím pri ňom, lebo číta po slabikach a teda sledujem či správne. Písanie majú tiež každý deň, buď prepis viet zo šlabikára alebo v zošite predpísané priamo od učiteľky, sedím pri ňom,ale robí sám, iba na konci skontrolujem. Matematika mu ide bez problémov, takže mu iba poviem čo má robiť a robí si sám, to viem,že môžem aj svoje robiť a iba skontrolujem. Ale viac menej sa dá povedať,že sedím pri ňom pri úlohách

panonia
12. feb 2024

Sedím pri nej a venujem sa jej, všetko ostatné počká. Pesničky a angličtinu precvičujeme hocikedy pri hre. Pero môžu mať aké chcú.

bubinko1506
12. feb 2024

Moji su tiez prvaci a obaja lavaci. Pero maju Tornado, teraz sme im na doma povolili Pilot, v skole ho maju zakazane. Pocas uloh som pri nich, kontrolujem, ako pisu, ci pochopili ulohu. Citam najprv s jednym, potom s druhym. Teraz boli obaja 2 tyzdne chori, tak sme vsetko postupne robili, ucitelka posielala hromadnu spravu kazdy den detom, ktore chybali. S jednym nie su vobec problemy, druhy ma oslabene sluchove vnimanie a grafomotoriku, tak s nim este hravou formou pracujem navyse.

saxana000
12. feb 2024

Nasa pise od zaciatku stabilom zasadne nezmizikuje ani negumuje.. pisanie ak maju len prepis podla predlohy dam jej nove pismenko.parkrat obtiahnut na cvicny papier a potom uz pise sama.citanie ale kontrolujem lebo to jej nejde pismenka vynechava musim ju zastavitvratit nechat nanovo vyslabikovat a spojit takisto mi jiekedy skace z.riadku do riadku.
matematiku tiez sedim pri nej potrebuje precitat zadanie niekedy aj dvakrat ale rata.uz.sama.prvouka a anglictina su vacsinou vyfarbovacky tam jej len poviem co treba a robi uplne sama.. nakoniec si dame este diktat z aktualneho pismenka a cvicenia z logopedie.ak by bola.sikovnejsia nechala.by som.toho na nu viac ale ona je motovidlo tak si.ju radsej komtrolujem. Podla mna sa s nim ucis aj ked nesedis na 5cm pri nom priebezne kontrolujes ak.sa.pomyli vies zasiahnut.ak je maly sikovny a vacsiu pomoc nepotrebuje na ucitelku sa vykasli..ona tiez v trieddle nesedi pri kazdom jednom.tie.deti pracuju aj spolocne aj.samostatne..

tehotna40
12. feb 2024

U nás tiež pero Stabilo pre ľavákov, keďže tiež je ľavák. Ulohy robíme prevažne tak, ako vy, len matiku si robí sám, keďže v tomto je mimoriadne nadaný, pocita príklady sčítanie odčítanie do 100 úplne bez problémov, takže nebudem pri nom sedieť keď počíta 6+2,4+5 😀 ak niečo nevie, spýta sa. Náš niekedy škaredo píše, tým, že je ľavák si niekedy aj rozmazava písmená, vyzerajú tie zošity niekedy hrozne ale zatiaľ sa učiteľka nesťažovala. Keď chýba, tiež posielajú učitelia do eupage ulohy, nikoho tu nepoznám, ešte ani v triede, nakoľko bolo zatiaľ len jedno rodicko, a neviem si predstavovať otravovať cudzích ľudí. Ak nemá dieťa zle známky, pekne číta, nerob si z toho ťažkú hlavu. Možno sa skus spýtať učiteľky, v čom presne mate zabrať a kde má medzery, keď vyžaduje aby ste pri nom celý čas sedeli.

autor
12. feb 2024

@saxana000 ja to nejak neprežívam,ide mu to a doteraz ma nič netrápilo.Vyslovene si spomenula,že nesedim pri ňom,ale viem ako a čo robí a to je kameň úrazu,učiteľka mala konkrétne otázky,že ako sa doma učí,či som stále pri ňom.A keď odznelo,že nie,dosť sa nahnevala ako si to predstavujem,že s prvákom treba sedieť.Ja som fakt mala normálne zle svedomie

zorkahorka
13. feb 2024

Ano, sedim pri nom, lebo... raz zle drzi pero, potom zle sedi, potom ma zle pisanku, potom pise popod ciaru, potom sa hrbi, potom tlaci perom, potom zas carbe... stale cosi.
Pero mu dali v skole, nie je to prepisovacka, pise ako atramentove alebo centrofixka - aby netlacil.
Ale vasa triedna je trdariadna britva! Spytaj sa jej, s cim ma sun vlastne problem,na com mate popracovat

autor
13. feb 2024

@zorkahorka minuly týždeň,že v jeden deň sa pomýlil pri čítaní na hodine.Tak chcela vedieť čo je za tým,či sa mu nevenujeme.Ze s kým sa učí a ako.Ja nevidím žiaden problém.Doma to ide v podstate bez chyby.Cita si svoje knihy.Rata bez chyby.Pise tiež bez chýb.Samozrejme,že sa niečo nájde.Ale mne je proti srsti decko sekýrovať a zvlášť prváka,keď sa ešte len všetko učia a je to pre nich úplne nové.

autor
13. feb 2024

@zorkahorka ako bola som prekvapená a len som habkala.