Učenie písmen - prváci ZŠ

moosh
23. sep 2024

Dobry den pajem,

rada by som sa informovala aj u inych rodicov prvacikov na ZS, kt. nastupili tento školsky rok. Ake pismenka sa uz naucili? U nas uz presli velke tlacene A, M, O, S, E a L, par dni robili rovne ciary, vlnovky a hned presli na tlacene pismena. Pisane este nie.

mne sa to zda velmi rychle, tak by som rada vedela, ci je to vsade tak 🙂

Ďakujem

pribinak
23. sep 2024

@moosh tak závisí podľa akého šlabikára sa učite
Momentálne sú schválené 3 druhy

dzina007
23. sep 2024

su niektore slabikare ktore maju na zaciatok par pismenok tlacenych aby sa nacvicovalo sluchove vnimanie a tiez vizualne ze rozdiel medzi VA a pochopenie slabikovania. Takto to ma Lipka.

Následne ak pretrénujú ruku a nacvicia prve slabikovanie budu pismenka A M atd preberat este raz aj v malej a aj pisanej forme.

evkamotka
23. sep 2024

Moj je prvak a rovno pouzivaju všetky velke tlacene

moosh
autor
23. sep 2024

@pribinak
@dzina007 ano, idu podla LIPKA slabikara

dzina007
23. sep 2024

@moosh aj moji chalani obaja sli a bol to fajn slabikar, ono je prave super ze medzitym ako trenuju ruku nezahalaju a ucia sa zaklad citania aby pri ozajstnom uceni uz mali nejake zaklady.

miroslava21
23. sep 2024

Moj je prvak a maju slabikar Lipka. Presne ako ty sa cudujem, ze idu hned tlacene velke pismena. Dnes prebrali E. U nas len par rovnych ciar pisali, inak ziadne pisanie viar, oblucikov ci vlnoviek. Nemame ziadny zosit na pisanie. U nas mame dokonca na nasej zs to nove pismo, comenia script. Tak som sama zvedava ako to ide pokracovat. Ale tak ucitelka a osnovy vari vedia co maju robit 🙂 len je to nezvyk pre mna, lebo starsi isiel uplne inaksie

skolara
23. sep 2024

@evkamotka zrejme idú podľa Štefekovej Šlabikára. Každý šlabikár má iné poradie písmen.

benit
23. sep 2024

Idu podla lipky asi. Treba si zvyknut, potom idu 2 pismena tyzdenne citat aj pisat. Tempo je brutalne, ale tak je to nastavene aby stihali vsetko prebrat. Asi sme to museli zvladnut aj my, len si to nepamatame😁

benit
23. sep 2024

@miroslava21 tak komenia script nema obluciky.je to pre deti omnoho jednoduchsie a rychlejsie sa naucia pisat

kate_cs
23. sep 2024

Každý rok sú tu témy o tom, ako rýchlo, či pomaly idú prváci. Prečo nedôverujete ich učiteľke? Je to osoba vzdelaná, pravdepodobne aj s praxou a prečo zisťovať na fóre plnom neodborníkov?

muskazlata90
23. sep 2024

@moosh ja mam prvaka, slabikar maju Aitec, myslim ze to je ta Lipka. Preberali zatial A, E, I, O, U, P, H, S. Cisla 1-6. Pisane pismo maju standardne, maju v skole pisanku, na domace ulohy druhu pisanku, fialovu. Pisu dost vela, domace ulohy sme niekedy robili aj hodinu. Teraz sa ucia pisat "lastovicky". Pre nas to zatial nie je problem, syn sa niekedy aj v skole nudi. Ale je pravda, ze my sme cele leto trenovali grafomotoriku, lebo mal zly uchop. Teraz to ide uz lahko.

sella38
23. sep 2024

Zaujimalo by ma, ake mas zamestnanie a ci ti pani ucitelka rozprava do toho, ako mas pracovat.....
Je viacero slabikarov,kazdy ma inu metodu, ine poradie pismen...
Neskusis to predsa len nechat na kompetentnu osobu v akole?

moosh
autor
23. sep 2024

@kate_cs
@sella38 zienky, ak máte veľa energie a nemáte si ju kde ventilovať kľudne zbehnete do fitka alebo si ísť zabehať do lesa. Opýtala som sa ako to je u inych prvacikov,keďže nemám skúsenosť,prvaka máme prvýkrát. Dakujem všetkým za normálne odpovede a prajem pekný deň 🍀

sella38
23. sep 2024

@moosh nie, napisala si jasne... tebe sa zda,ze je to rychle. Mne sa zda, ze si dnes pracovala pomaly...
Ventilujete sa vy - rodicia a pomaly a isto vytlacate zo skor ucitelov,ktori stoja za to... Aj tebe pekny den.

moosh
autor
23. sep 2024

Stále nechápem z akého dôvodu sa stále nájdu uštipačne komentáre na normálnu otazku. Skúste sa prosim vcítiť do iného človeka a možno si spomenúť aj na seba,keď ste mali prváčika a táto etapa bola aj pre vás nová.

tramtada31
23. sep 2024

Moje dieta je na O práve (šlabikár Lipka). Ale už sme vedeli pisat tlačeným, takze pre nás to nie je rýchlo, ale skôr opakovanie.

rejka7
23. sep 2024

@moosh šlabikár od Virgovcikovej, má niekto taký? Stále píšu čiary, slučky, kadečo a písané A, 🤷

misana84
23. sep 2024

Skoro? Sak moja 5 ročná ich pozná a vie napísať

bubinko1506
23. sep 2024

@rejka7 moji mali slabikar od Virgovicovej minuly rok. Najprv robili len ciary, obluciky, vlnovky, lastovicky, potom sa ucili samohlasky a az po nich zacali m, l, s. Kym ine triedy uz citali slabiky a jednoduche slova, oni sa motali na samohlaskach. Za mna je teda omnoho lepsie koncipovany slabikar Lipka, pouzivala som ho doma na doplnkove citanie.

prosimopomoc
23. sep 2024

@moosh v prvom rocniku sa vali ako o zivot, nenadarmo sa hovori, ze je to prelomovy rok v zivote cloveka, z '' babatka'' gramotny clovek

scila
24. sep 2024

@moosh mám dcéru prváčku a zatiaľ žiadne písmená.
Synovia mali iné šlabikáre Lipku - a áno, oni išli neskutočne rýchlo. Ale obidvoch som už predtým naučila písmená, tak sme stíhali. Keďže som počítala s rovnakým extrémnym tempom tak dcéra už išla do školy s tým, že vie čítať a teraz som prekvapená, že stále dokopy nič.

kikuska_wedge
24. sep 2024

@moosh pridaj sa do skupiny prvacikom od septembra 2024 vyhnes sa v buducnosti negativnym komentarom vo fore 😉

evkamotka
24. sep 2024

@skolara ano ten ma

skolara
24. sep 2024

@evkamotka ten šlabikár sa hneď od začiatku venuje všetkým písmenám v tlačenej forme a až potom prichádzajú na rad písané písmena.

senta_sofia
24. sep 2024

@moosh ak maju lipka slabikar, tam sa idu najprv tlacene a popri tom precvicuju zakladne tahy pismen a potom sa vratia naspat k pisanemu A. Ide sa rychlo, na Vianoce uz poznaju vacsinu abecedy a do toho sa ucia cislice. Mne to vychadzalo tak, ze obden mali nove pismeno.

miskajerry
24. sep 2024
21mirka21
27. sep 2024

Ahojte nasi maju taky Slabikar kde je na uvodnej strane Šašo.. taká biela učebnica ... A aktualne uz deti presli takmer všetky velke tlacene pismenka zaciatkom tyzdna uz som so synom presla DZ DŽ Š Č Ť Ľ Ť X .. ucia sa po novom .. denne trenujeme hodinu cca plus hrami.. a to som pracovne vytazena plus synovi varim kazdy den obed do skoly lebo je alergik ..ucia sa novou formou kde je zapojenych cca 400 škôl .. synovi to ide velmi dobre.. tiež som sa prv bala tempa v skole ale doverujem ucitelke. Nech sa detickam dari v prvom rocniku 🙃🙂

alexis617
27. sep 2024

@rejka7 my sme na tom rovnako