Ubližovanie dcére v škole

8. sep 2023

Zdravim vas.....no neviem čo už je toto za svet... možno ste čítali tu diskusiu z pred par dni ako sikanovali chlapca v skole.
Ja mám velmi podobny problem,len z par rozdielmi.ide o dievcatko. Mam dcerku je tretiacka na zs. Su v triede 10ti chlapci a 2 dievcatka vratane mojej dcerky. Moja dcerka je vsak integrovana ma vysokofunkcny autizmus. V preklade to je tak, ze uci sa riadne, nema asistenta lebo podla ucitelky ho netreba. V uceni nema problem je ako normalne deti. Jej problem je v socialnom smere. Cize nadvazovat kontakty, ona za nikym nepride sama, cize nema vela kamaratov. To dievcatko co je s nou v triede sa s nou kamarati uz od mala su kamosky, ale ona sem tam ide aj za starsimi dievcatami a nasa nie, tie ju medzi seba neprijali a vtedy ostava sama medzi tolkymi chlapcami. Doteraz 2 roky to bolo ako tak. Ale teraz sa to velmi zhorsilo. Vysmievaju sa jej a raz ju zamkli ja wcku. Plakala tam asi 15 minut az ju nejake dievcata vyslobodili. Ucitelky presne take pripecene ako v tamtom prispevku. Nereaguju na nase podnety aj ied to dieta nieje uplne zdrave. Nadavaju jej ze je smaradovh a podobne veci. Ale co je najdôležitejšie je ze to sa zhorsuje a nikto to neriesi. Boli sme zaceodicmi. Preberali to javrodicovskom. Podali pisomnu xiadost na zriadovatela a stazovali sa na ZŠ a podali podnet na statnu skolsku inspekciu. Pondelok hned prvy den jej urobili to ze jej ponukli cukrik. Ona si ho zobrala otvorila a kazali jej to zjesť. Bola ti tam ostruziny z ceruziek. Robia si z nej proste fackovacieho oanaka a stupnuje sa to. Ma uz vybavenu skolu. No ja mam strach ze pijde tan a tam bude to iste, jedze ue v socialnych veciach slabsia. Slubili jej wsustenta v nove skole. Chodime k osychologovi kde ju ucia ako sa zachovat v takýchto situaciach ale zatial bez vysledku. Cabsolutbe neviem co budeme robit.

colsami
8. sep 2023

Ked ste absolvovali to vsetko co pises, naozaj by som zmenila skolu. Neboj sa dopredu, urcite je sanca ze to bude pre Tvoju lepsie. Drzim palce.

autor
8. sep 2023

Ospravedlňujem sa za text neviem ci z toho vyjdete ale mám pokazený mobil

autor
8. sep 2023

@colsami venujeme sa jej odmalicka na 100%
Ale tie medzery tam proste su. Tie komunikačné veci niesu ako u zdravych deti. Ona rozpráva, ale nie vždy dobre gramaticky a tu ako zacne hovoriť hneď deti spozorneju. Tu hy som pottebovala pomoc ucitelky aby ju vedela nasmerovať a deťom vysvetliť tieto veci. V skolke ma uzasne ucitelky nebol tam problém . Tak som bola spokojna ze ved ide s tymi istými detmi aj do zs. Ale nieje to tak kedze ucitelky zlyhali.

vanilkovazmrzka
8. sep 2023

Vedenie tej skoly by sa malo hanbit!

Ak bude mat na novej skole asistenta, tak to urcite nebude zle, neboj sa. Drzim palce, aby jej na novom mieste bolo lepsie, aby si rychlo zvykla a nasla novu kamaratku…

autor
8. sep 2023

@vanilkovazmrzka ucitelky sa navzajom kryju a mna s manzelom poslali do prec lebo sme vraj precitiveli vzhladom na dg dcérky. Čo nieje pravda lebo ja som nikdy nepchala nos do ich vnútorných veci. Spoliehala som sa na pedagogicke zamestnanyne nakolko v skolke som mala velmi veľmi dobre skusenosti. Riaditeľka na novej škole mi povedala ze ak chceme a ucitelka si ho vyžiada bude ho mat. Maju ho k dispizicii na škole už teraz. Zlozenie triedy g tej novej škole je take ze 5 chlapcov a 6 dievčat

viera
8. sep 2023

To je len prvy stupen na ZS😟Som myslela ze taketo veci sa deju skor 2stupen ZS a SS…Podla ucitelky asistenta netreba?Ved z cpppap ak mate diagnostiku tak oni urcuju ci asistent ano alebo nie a nie ucka na zs…U syna na SS bola sikana,ale to je SS nie zakladka🤦‍♀️uz som to tu spominala niekde a rodicia sa sprepacenim nesrali…Nabehli aj s policiou do skoly…To si mala vidiet ako rychlo sa vsetko vybavovalo…Toto sa strasne tazko cita coho su deti schopne az k neuvereniu…Osobne by som si ocekovala tu druhu skolu aj triedu do kt.ide ale verim,ze to bude lepsie.Urcite ju odtial berte…A asistenta by som tiez dala…

tanyan
8. sep 2023

Určite treba čo najskôr zmeniť školu, lebo takéto toxické prostredie môže spôsobiť regres. Nerozumiem ako môže niekto taký pracovať s deťmi.
Ďakujem Bohu za úžasnú triednu našej dcéry, ktorá je schopná rešpektovať všetky deti v triede aj s ich osobitosťami a podporuje ich. Pri vzťahových problémoch v triede dokonca zorganizovala externú psychologickú podporu v rámci vyučovania.

jamimo
8. sep 2023

ach jo... až ma pri srdci bolí 😢 Neskutočná bolesť a zúfalstvo. Z mojej strany súcit voči vám, a hnev na ľudskú primitívnosť, NEprofesionalitu, obmedzenosť myslenia a lenivosť!!! Lebo tak to v skutočnosti v praxi funguje. Česť a chvála normálnym, pokrokovým a uvedomelým pedagógom, okoliu...
Presne viem o čom píšeš. V blízkom okolí má známa dcérku vysokofunkčnú autistku+ asistentku v rámci vyučovania. Dcéra chodí do 6. ročníka, veľmi dobre sa učí. V minulosti, ak asistentka vytiahla päty z triedy len na wc, spolužiaci si HNEĎ našli dôvod na šikanu, posmešky, zle robenie. Raz sa dievča tak bránilo, že sotila spolužiaka. Druhý krát, že hodila peračník agresorovi do koša, ináč nevedela... Hneď sa zdvihla vlna nevôle, odporu voči jej osobe. Zo strany rodičov agresora najviac, + šikana zo strany školy = super dôvod zbaviť sa žiačky, veď predsa o "starosť" menej. Rodičia si povedali a dosť! Inšpekcia, kontrola, výpovede asistentky. Škola musela riešiť... Veľmi som rodičov morálne podporovala. Zvažovali odchod na inú školu. Opýtala som sa ich: Halóóó, prečo by ste odchádzali, vy odídete, ale šikana na škole ostane. Nech si škola rieši, to čo zanedbala.. Lebo? Najlepšia škola je tá, ktorá hneď na začiatku šk. roka (aj v rámci primárnej prevencie=prednáška) vyhlási, že šikanu NEAKCEPTUJE 🚩🚩🚩 a aktívne ju bude riešiť ak nastane. Dobrá škola, nie je tá, ktorá vyhlási, že na jej pôde sa šikana nenachádza🤔 Už to je podozrivé pchanie hlavy do piesku...hm však čo, obeť to nevydrží, odíde a problém vyriešený 🤦‍♀️
Tu napíšem viac o prístupe k danému dievčaťu:
Zhodou okolností poznám 2 deti (dvojičky) z danej triedy. Na návšteve som sa ich nenápadne opýtala, ako v škole, spolužiaci a tak... Na spolužiačku (autistku) sa vyjadrili : Ona je taká divná... Ja: aká divná, ako sa to prejavuje? Ako to na vás pôsobí? Dvojičky : taká šibnutá, nedá sa s ňou rozprávať... Ja: Aká šibnutá? Vám nikto v škole nikdy, za tých 6 rokov nevysvetlil, že dievča má zdravotný problém, s ktorým sa narodila, nemôže za to a máte jej byť nápomocní??? Dvojičky vypleštili na mňa oči a zborovo: Niééé, nikto nám to nepovedal, to je problém zdravotnýýý? ... Ja: Ani pani triedna učiteľka? Odpoveď : niééé. Ja: dvojičky a čo ste si mysleli, prečo má asistentku? Odpoveď : lebo je hlúpa... Ja: hlúpa? tak to by asi nemala samé jednotky, či? Dvojičky na mňa pozreli a vtedy im to docvaklo: Jáááj, vlastne áno, to by musela mať 4, 5...Ja: Nooo, ale aj žiaci so 4, 5 nemusia byť hlupáci. Každý z nás je v živote šikovný v niečom inom, niekto je frajer v matematike, niekto výborne pečie torty... Tak si nabudúce dobre rozmyslite, či je fakt niekto tak hlúpy. Lebo VŽDY je niekto aj múdrejší od vás, nás, odo mňa... Hlupáci sú tí, ktorí vedome ubližujú slabším a smejú sa na tom, to je hlúpe správanie... Ticho. Dvojičky sa odišli hrať, šuškali si a videla som, že som im dala chrobáka do hlavy.
Rodičia dvojičiek: ty kokso, to si sa ako s nimi rozprávala, to by sme my nevedeli, ty si aká znalá, my sme si tiež mysleli, že to dievča je nejaké divné...Ja: Viete, ono sa stačí pozerať aj pol metra od seba, zamyslieť sa, komunikovať, zaujímať sa... Ako nemôžete vedieť akú spolužiačku majú vaše deti za celých tých 6 rokov??? Takéto deti to majú sakra ťažké a ešte aj nepriazeň okolia... Neuveríš, normálne sa hanbili. Ale nie predo mnou, ale sami pred sebou.
Rodičia dievčaťa bojovali, nevzdali to, vytrvali... Zrazu sa veci pohli, v triede nastal poriadok, pomaly sa buduje súdržnosť. Zrejme niekomu docvaklo, že je potrebný iný prístup.
Aj keď si vždy poviem, že ma už nič neprekvapí... každým dňom ma prekvapí, viac prebitý strop a dno. Autizmus je v roku 2023 téma, spoločensko-zdravotná, pedagogicko-sociálna požiadavka, nežijeme v roku 1980 🤷‍♀️
Úplne chápem, že nemáte silu bojovať a trápiť dieťa v nepriaznivom prostredí kolektívu. Rozmýšľam nad tým, že ak dcérka pôjde do inej školy, navrhla by som učiteľke súčinnosť, vytvorila prezentáciu o autizme (adekvátnu k veku detí), prípadne prezentáciu o dcérke= fotky keď bola bábätko, s hračkami, v snehu, na kolobežke+ spojila s prevenčnou prednáškou = vysvetlila, že je taká ako spolužiaci, vie sa tešiť, aj smútiť, že má prežívanie ako každé iné dieťa.... že jej netreba ubližovať a smiať sa... Popísať jej reakcie a prežívanie na krízové podnety, zároveň vysvetliť, že sa toho netreba báť... Že každý máme niečo iné: veľké chodidlo, malé chodidlo, vysoký, nízky, blond, tmavý, modré oči, zelené, okuliare, načúvací aparát, starí, mladí... Tu by som sa zastavila a opýtala sa, či by sa spolužiaci svojmu dedkovi z rodiny smiali za to, že má paličku, pomalú chôdzu a nepočuje? Zborovo, by odpovedali, že NIE! Tak? Nesmejte sa ani mojej dcére... Deti pochopia. Len sa im treba venovať, vysvetliť... Na tomto treba budovať súdržnosť, dôveru, pomaly sa približovať ľudsky- detsky k sebe. Smutné konštatovanie, že stále málo... Z koho strany? Nech si každý odpovie sám.
Veľmi držím palce, majte silu a vytrvalosť, nenechajte sa zahnať do kúta. Prajem už len tie lepšie zajtrajšky 💪
Posielam 💓💓💓🤗🤗🤗

jamimo
8. sep 2023

@tanyan paráda, posielam vašej pani učiteľke 💐

autor
9. sep 2023

@jamimo ďakujem veľmi pekne. Presne tak, presne o tom to je, že zlyhala učiteľka. Nič detom nevysvetlila, dokonca obviní nás, že sme citliví. Asistenta vybaviť nechce, jednak je lenivá a po ďalšie, to by mala za zadkom už niekoho trebalo by makať. Ja ich prerábať nebudem to je praca zriaďovatela, rady školy atď. Tu ale tiež nebude nič prevratné, všetko rodina, preto to tak vyzerá. Ja osobne poznám učiteľku, ku ktorej by dcéra išla v prípade zmeny školy. Skúsim sa s ňou porozprávať a ak uvidím, že vie čo má hned na začiatku robiť ako predísť niečomu takému, nebudem váhať a preložíme ju inam.
Vtedy už nebudem pozerať na nic a na nikoho a pôjdem cez všetko, aby som v povodnej škole urobila všetko na čo mám ja dosah. Budem žiadať aj karné pre riaditeľku a učiteľky, nech im vezmú osobné príplatky, pôjdem aj na hygienu, urobím všetko aby sa to tam zmenilo. Budem za kravu, lebo určite budem ale bude mi to už jedno

ariannazara
9. sep 2023

Hrozna doba, včera som išla a išlo jedno dievča na kolobezke mozno taka 6tacka a zastavila jedna pri nej taka 3tiacka a pýta sa jej ako sa máš? A ona zle a neopytas sa ma prečo? Lebo ta vidím 🥲 no mala som akože dosť...keď som to počula - strašne kruté sú tie deti.

autor
9. sep 2023

@ariannazara deti niesu kruté, sú presne také ako ich vedú a vychovávajú rodičia...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
9. sep 2023

@monsterablue to si nemyslím, pretože ešte pred zápisom do o zs som bola za riaditeľkou a oboznámila ju s našou situacioum s tym že pokiaľ nevedia vytvoriť podmienky pre dceru nemam problem ju dat inam.

sulavikova
9. sep 2023

Pedagogického asistenta, či asistenta učiteľa určuje výlučne poradňa CPPaP! Máte to jasne napísané v správe z poradne! Treba len riadne čítať. Škola ako taká môže poskytnúť pomoc, pokiaľ má kapacitu. Rovnako rodič má možnosť robiť celodennú asistenciu vlastnému dieťaťu. Možno by ste zistili, ako tá “šikana” vôbec prebieha… predtým ako hanobili školu. Nerozumiem, že ak sú vaše problémy skutočnè, prečo ich “riešite” na MK a nepreradíte dieťa do špeciálnej školy resp. sa neporadíte s odborníkmi.

autor
9. sep 2023

@sulavikova ale prosím vás. Samozrejme, že sme čítali správu. Špeciálnu skolu v žiadnom prípade neodporúčajú.
Chodievame do trnavy k Jánošíkovej a teda pokial sa orientujete v tejto problematike určite viete, kto to je. Dotyčná Jánošíková taktiež neodporúčala asistenta.
Nás problém spočíva v tom, že škola absolútne nevie integrovať dieťa, nemá pojem o integrácii.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sulavikova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sulavikova
10. sep 2023

@fotoportret každé dieťa vyžaduje osobitný prístup pedagóga a samozrejme nemôže za to, akých má rodičov. Každopádne je tu vždy možnosť zmeny školy poprípade si doplniť pg vzdelanie a vyskúšať si to v štátnej škole pri dnešných rodičoch a ich detičkách na vlastnej koži. Odporúčam!!!

sulavikova
10. sep 2023

@fotoportret alebo stačí dieťaťu založiť tému na MK a samozvané “matky- odborníčky” mu pomôžu. Aspoň si prečíta, ako klesli matky ich spolužiakov a možno pochopí, prečo sa tak správajú ostatní žiaci v škoke. Btw. Špeciálna škola neznamená to, čo kedysi osobitka pre deti s IQ 80! Teraz sú zriadené centrá pre deti práve s vyšším intelektom i keď majú aspergera! Menšia komunita, zvýšená starostlivosť o jedinca. Stojí za zváženie, či necháte rozvíjať jedinečné dieťa v jeho rovine, alebo ho “integrujete” medzi ostatné deti, čím môže byť nedocenené po viacerých stránkach.

vreckovka2
10. sep 2023

Predpokladam, ze nemate nic pisomne. Len do buducna odporucam, nech by bol akykolvek problem. Vzdy ked pridete za ucitelmi riesit problem, ziadajte pisomny zaznam podpisany vsetkymi zucastnenymi. Ked sa situacia graduje , skola tutle, treba ist na policiu so vsetkymi zaznamami. Ci ma dieta diagnozu, ci nema, kryt sikanu je nepripustne.
Nerozumiem, ze ucitelka s 12 ziakmi v triede si nevie narobit poriadky. Ono triedna ucitelka by mala systematicky pracovat s triedou ako celkom. Su rozne techniky, hry. Ak ich nevie ucitelka, moze si vyziadat pomoc od psychologa. Kolektiv treba stmelovat. Nemusia byt vsetci kamosi, ale nesmu sa navzajom sikanovat. S triedou sa da krasne pracovat, len treba trosku snahy.
@sulavikova pri 12tich ziakoch musi mat kazda triedna ucitelka kapacitu riesit taketo spravanie ziakov. Aj keby nema asistenta. Toto je jednoznacne chyba na strane ucitelky. Nie kazdy zije v meste, kde ma moznost dat dieta s autizmom do skoly pre ziakov s autizmom. Plus ak ma dieta od odbornika odporucenu integraciu, preco mu vziat tuto moznost? Skrz ucitelku, ktora s takym dietatom, resp. celou triedou nevie/nechce pracovat?

sulavikova
10. sep 2023

@vreckovka2 pohovor so zákonným zástupcom, pokiaľ prebieha v škole v dohodnutom termíne (nie, že mamka vrieska na chodbe cez prestávku svoje práva) má vždy písomnú formu, ktorú podpisujú všetci zúčastnení: teda aj žiaci, ich rodičia, učitelia, psychológ, výchovný poradca, či policajt a riaditeľ.

vreckovka2
10. sep 2023

@sulavikova bodaj by to bolo tak, ze ma vzdy pisomnu formu. Zial nema, ani ked je dohodnuty termin. Ja z autorky nemam pocit, ze by bola zrovna matka, ktora vykrikuje na chodbe prava svojho dietata.

autor
10. sep 2023

@sulavikova takéto centrá sú tak možno 3 na celom Slovensku kdesi pri Ba. Tu, kde žijeme je obrovská skola aj s materskou školou pre autistov a celkovo pervazivne poruchy aj mental. retardaciou a co ja viem čo. Všetky deti su tam spoku natrieskane plienkovane ktoré nevedia o svete, vydavajuce vselijake zvuky. Boli sme tam raz! Raz! A bolo to niečo strašné. Dať tam dieťa, ktoré je samostatne, navštevuje krúžky, bez problemova adaptacia na zs, s tým, že sa nevie tak dobre vyjadriť, že nepovie vždy všetko gramaticky dobre. Sorry ale pokial si učiteľka, tak už viem, prečo je školstvo tam kde je je. Ver mi že by bolo pre mna omnoho ľahšie strčiť decko do specky a mať kľud.

autor
10. sep 2023

@vreckovka2 máme všetko písomne zaznamenané. Všetko. To ale nič nerieši, pretože presne ako si uviedla. Ucitelka nemá najmenšiu snahu kolektív stmelovat. Samozrejme, že som sama povedala, nemusí byť najlepšia kamoska so všetkými, ale chcem to aby ju respektovali presne tak, ako moja dcéra respektuje ostatných. Toto mám učiť ja učiteľky??? Ved to je nonsens. Okamžite by mali taketo panie uc odovzdať diplom. V zivote som na ziadnu ucitelku nezvysila ani len hlas. Niesom ziadna hus ktorá sa nevie správať. Naopak učiteľka zacala kričať na mna, na mojho muza a na nasu dcérku ked sme ju slusne poprosili o vysvetlenie, prečo mi dieťa zamykaju kdesi v šatni.

vreckovka2
10. sep 2023

Ja by som so vsetkymi papiermi zasla na policiu. Zalezi sice od policajta, poznam aj takych aj onakych. A dobre, ze dcerke riesite inu skolu. Vytaca ma takyto pristup zo strany skoly a ucitelky. Ani si nevies predstavit ako. A ako tazko sa s tym bojuje. Aj toto je jeden z dovodov preco sa pravdepodobne do skolstva uz nevratim.

autor
10. sep 2023

@vreckovka2 normálni učitelia zo školstva doslova utekajú a zostávajú tam iba takí, ktorým absolútne nezáleží na dobro žiakov, im ide iba o to, aby im pipla výplata na účet. Takto to nefunguje, určite nie v školách a s tak malymi deťmi. Ja som už tak strašne znechutená, že sa to nedá ani povedať. A najviac keď počúvam tie blaboly o integrácii.
Popravde ja už nevládzem, mam tiež náročnú prácu a tiež potrebujem v nej fungovať a byť psychicky ok. Nech sa tam správajú v tej škole ako chcú, oni majú zodpovednosť nie ja. Ja som sa už dosť nabehala za nimi a snažila sa o rozumnú komunikaciu a rozumné riešenia. Zajtra ešte ideme do novej školy, už som sa rozprávala s triednou uč. tak som veľmi zvedavá čo vymyslí, vravela, že pripraví deti na príchod našej "inej" dcéry, že sa vždy snažila stmeľovať kolektív za každých podmienok. Tak dúfam, že to tak bude, že tie deti neodsunu hned moju na začiatku, kebo to by bolo hrozné, to už naozaj neviem čo by som urobila.