Triky na čítanie pre 10-ročného

mishellitta
29. júl 2023

Ahojte. Moj 10 rocny syn strasne nerad cita knihy. Zo skoly maju zadanie, ze maju citat a robit citatelske denniky. Uz som pozicala rozne zanre, kupila som mu aj tensie knihy a vyskusali sme aj komix. Cita mechanicky, bez porozumenia a tym padom ani nevie o com cita. Povedala som mu, ze ma citat nahlas, ale to musim davat cely cas pozor, lebo on jednu stranu cita 10 minut a nikam sa nepohneme. Navyse to odflaka a neprecita niektore slova, takze sa musime vracat. Naliehal, ze chce citat v tichosti, nechala som ho. O 5 minut prisiel, ze ma precitanych 50 stran. Takze to tiez nikam neviedlo. Dala som mu aj na vyber knihy, vybral si, no ked zacal citat, tak ho to nebavilo. Trapime sa. Viem, ze nie kazdeho bavi citat knihy, ale v skole to maju povinne a znamkuje sa to. Poradite mi ako na to, aby necital len mechanicky a bol schopny napisat citatelsky dennik? Dakujem za vsetky rady.

kacena4
29. júl 2023

čítať nahlas nám pomohlo zozačiatku čítať na striedačku vetu ja svet týra o jednej knihe vyčítala samostatne s porozumením najviac nám pomohlo kniha od hubl o ôsmej na arche je to kratka knizka s malo textu ale neskutocne humorna

akvi
29. júl 2023

@mishellitta tak ja by som dieťa určite nenutila, iba mu to viac sprotivis. DU nie su povinné a nijako vymahatelne a ani sa nemôžu znamkovat, to je inak sila, že ani cez prázdniny si to učitelia neodpustia. Skôr, ako nejaké "splnenie úlohy", by som riešila to, či to čítanie s porozumením zvláda alebo nie. A ak, tak trénovala práve to. A najhoršie, čo môžeš spraviť pri dieťati, ktoré čítanie nebaví a ani nezvláda to porozumenie, je dávať mu čítať dlhé príbehy. Začať treba pár vetami, ktoré prečíta za chvíľku, ideálne nenásilne, keď niečo spolu robíte, napríklad ti bude čítať recept a tam hneď vidíš, či chápe, čo prečítal.

dzina007
29. júl 2023

Lidl mal super knihy. Su to par stranove pribehy na konci ktorych su otazky ktore vyplnia tajnicku.

A proste ked klame pri citani po tichu tak proste citat nahlas a naozaj ho pocuvat. Ja viem ze to stoji cas. Ale aj keby mal citat denne jednu stranu za 10 minut yak bg som pri nom tych 10 minut sedela a porozpravala sa s nim stale o tom co cita.

sense
29. júl 2023

My sme čítaAli pred spaním stránku ona, stránku ja.
Nežijeme na svk, naša denníky nerobí, ale je aplikácia kde je katalóg kniziek a ktorú prečítala ti zadala a potom boli otázky o tom co čítala a zbierali sa tam body.

jumama
29. júl 2023

David Walliams je vase riesenie - Najhoršie deti na svete, Babka gaunerka, Malý milionár, Polnocna banda, ma ich kopec - moja dcera sa na nich rozcitala. Obsahom brak, ale to je jedno, hlavne nech cita, a uvidi, ze dokaze aj hrubsiu knihu sam. Tieto vacsinu deti rozcitaju. Alebo knihy Roalda Dahla - Hastrosovci, Kamos obor...

Druha rada - ak by ste mali citacku, tak zvacsit mu pismo, nech ma na stranku malo textu a to tiez ani nevie ako, ak ho kniha chyti, tak precita celu.

joesvk
29. júl 2023

Môj 9 ročný má momentálne rád knihy Grázlik Gabo. Požičiavané z knižnice.

macekovam
29. júl 2023

@mishellitta čítať knihy s krátkymi príbehmi.. Po prečítaní pre rozprávať dej...

vulka
29. júl 2023

@mishellitta A Ty čítaš? Vidí ťa syn, že čítaš? A rozprávaš o tom, čo čítaš a čo ťa zaujalo alebo odradilo?

mishellitta
autor
29. júl 2023

@vulka ano, u nas doma sa cita. Mame aj obrovsku kniznicu. Aj starki citaju.

hradnapani
29. júl 2023

ak cita mechanicky bez porozumenia, asi by som zvazila aj nejakeho spec.pedagoga navstivit. Mozno ma aj nejaku dyslexiu alebo nejaky iny problem. Citanie s porozumenim je klucova vec pre dalsie studium, nepodcenovala by som to, da sa s tym pracovat, ak vies ako. Mozno ho to nebavi prave preto, ze nerozumie alebo je to pre neho narocna cinnost.

vulka
29. júl 2023

@mishellitta A neskúšala si prejaviť záujem o to čo číta? Myslím tak, že by si sa ho pýtala ako pokračuje dej. Alebo čo ktorý hrdina urobil. A čo si myslí o niektorej postave. Samozrejme musela by si si to vopred prečítať. Nebavilo by ho rozprávať Ti o deji príbehu alebo knihy?

mishellitta
autor
29. júl 2023

@vulka Skusala. Vzdy sa ho cela stastna pytam ako to pokracuje a on mi povie len jednou vetou nieco velmi vseobecne a ze ostatne si uz nepamata. Ale rozprava mi kosato o Pokemonoch alebo o tom co sa mu paci. Skratka strasne ho to nebavi a nechce sa mu.

mishellitta
autor
29. júl 2023

@hradnapani boli sme uz a povedala nam, ze je OK. Len ho to nebavi.

dzina007
29. júl 2023

Ono strasne tazko sa niekedy hladaju knihy ktore zaujmu. Co ma okrem pokemonov este rad?

Napriklad nas syn ma rad superhrdinov a tym padom som v zaciatkoch cielene vyberala marvel tematiku.

Druhy syn ma zas rad roztomile veci ako krtek a disney rozpravky tak som sla tym smerom.

Prvy nas citatelsky dennik vznikol hned v prvom.rocniku. ale nepisali sme texty ale ku kazdej knihe ktoru precitali sme kreslili obrazky, to ich celkom bavilo.

Obcas davam sutaz chalanom, kto precita za mesiac viac stran /ale nie knihy co poznaju ale nove/ vybera aktivitu mesiaca napriklad laser arenu, bounce park a podobne, nieco co nemaju bezne. Podmienka je ze obaja musia precitat aspon 100 stran ak sa chcu zucastnit vybranej aktivity. Ale u nas uz je 100 stran mesacne nic kedze uz su rozcitani a sutaz je zamerana na to aby si rozsirili obzory novymi knihami lebo starsi syn sice cita ale ma niekedy blok skusat nove knihy a stare uz pozna naspamat tak ho takto motivujeme najst novu tematiku.

lgpd_nika
29. júl 2023

@mishellitta ahoj, v prvom rade vám odporúčam navštíviť logopeda 🙂 ukáže vám všemožne spôsoby ako synovi pomôcť s čítaním, nakoľko popisujete že sa mu sita ťažko a bez porozumenia, to by ani mňa nebavilo. Po druhé mu musíte ukázať, ze čítanie je super. Nechajte jeho nech si vyberie co chce čítať. A naozaj to nechajte na ňom. Ak si vyberie letak z tesca, čítajte letak z tesca. Dôveruje mu a podporuje ho 🙂

vulka
30. júl 2023

@mishellitta A keby si kúpila práve knihu príbehov o Pokemonoch?