Pekny den. Zo skusenosti, nechali by ste 9 rocne dieta poobede do 17hod same doma? Je inak velmi zodpovedny. Do druziny ho z kapacitnych dovodov nezobrali, ide o malu skolu.
Asi by som musela, aj ked nerada. Ma smart hodinky, tak by som ho kontrolovala telefonatom ale aj polohu by som si pozrela.
Ale samozrejme ako pise sissy27, urcite by som prioritne riesila niekoho, s kym by mohol byt.
Podla mna je dost maly na to, aby mohol byt takto sam doma kazdy den. Ono prilezitostne oki, ale nakzdy den, no neviem moc rada by som teda nebola. Mozem vediet dovod, preco ti ho nezvali do druziny? Ak tak by som mu pohladala nejake to strazenie
Zabezpečila by som si nejakú študentku, ktorá by ho aspoň pre môj pokoj skontrolovala. A nedali by sa aspoň ne niektoré dni zabezpečiť krúžky v škole?
@sissy27 No ved to, s pracou nepohnem, tak rozmyslam, co robit. Starki su tak na pol hodinu cesty. Raz za cas by pomohli, ale nie kazdy den.
autorka - asi by som to rozdelila - raz do týždňa nech zostane, 2x by som zabezpečila nejakú študentku a 2x starkých
@vulka To nie je zly napad, ale sme mala obec, o tej 13hod, ako konci, su este vsetci studenti v meste. Ale popritom ma napadla mozno nejaka dochodkyna, asi popatram tymto smerom. Dakujem
a s nejakym spoluziakom keby ste sa dohodli, ktory by mal pripadne rodicov doma? u nich by sa zahrali a potom by ste si u nich dieta o 17.00 vyzdvihli? samozrejme za nejaku fin.odmenu
alebo jeden tatko z nasej triedy spominal, ze dal namontovat interierove kamery, syn o tom nevedel a on si obcas z prace pozrel, co robi, samozrejme aj telefonicky ho kontroloval. Ale tak on je rozvedeny, tak bol na syna sam, nebolo to na dennej baze, ze by bol doma sam
skúsila by som nájsť nejakú pomoc - študentku, aktívnu dôchodkyňu, susedku, možno sa nejak spojiť s rodičmi ktorí sú v rovnakej situácii a nejako by ste to zlepili...
ale holt ak sa nedá tak sa nedá, budete to musieť zvládnuť. Ono zas my sme boli v tomto veku omnoho samostatnejší ako naše deti dnes, a to sme nemali ani toľko vymožeností. Takže verím, že v prípade potreby to zvládne.
@peta2202 Nezobrali viac deti, vyssie rocniky, personalne to nemaju, ako vykryt. Ja som do novembra este doma s mladsou, tak v odovodneni je, ze musia byt obaja rodicia zamestnani. Dovtedy ok, ale co potom od novembra, hm?
tretiak to zvládne, dovtedy máte ešte čas všetko natrénovať.
Skuste sa opäť pytat od novembra do druziny a uvidíte, co a ako. Budete uz zamestnaná. Skuste sa porozprávať s pani riaditeľkou o vasej situacii na vynimku, moze zobrať. Teraz zalezi od pani riaditeľky kolko bude dati v Škd.
@marci77 Dobry napad, skusim aj rodicov. Niektori su veru doma s detmi. Syn je velmi zlaty, bezproblemovy, tak snad by to slo. Aspon niektory den v tyzdni a nejako to snad polatame.
@safina541 Aj nad tym som rozmyslala, aj ci skusit pisat odvolanie teraz. Ale viem, ze skratka dalsiu vychovavatelku nemaju a cez maximum v triede asi ist nemozu. Pritom nie je sam koho neprijali.. Ale za rozhovor to asi stoji. Dakujem
@sissy27 Mate pravdu, nejako to poriesime, dostala som tu par fajn tipov, len ma to cele zaskocilo. Celu dobu riesim len malu, ako skolka, ako to budeme stihat, ako vyzdvihovanie a nenapadlo ma, ze sa to skomplikuje aj tymto smerom k starsiemu.. Asi som dufala, ze ten navrat do prace nebude taky komplikovany🙂
áno nechala, je už dosť veľký. Respektíve, nemá žiadne krúžky? Nechodí s kamarátmi von? Veď keď skončí okolo pol jednej, pol druhej, pôjde na obed, domov, to zas nie je až taká dlhá doba do piatej.
@belllinka Tiez som myslela, ze by to doma zvladol, ale je pravda, ked je to raz za cas a keby takmer kazdy den. Na kruzok mu treba ist medzimesto. Doteraz sme ho vozili. Ale teraz sme planovali jeden den v tyzdni v spolupraci so starkymi, se by sa naucil chodit autobusom. Uvidime, ako to zvladne, ale tiez viackrat v tyzdni by som este viac trpla, ako keby mal byt doma. S kamaratmi bol v druzine a potom podvecer po ulohach. Najlepsi kamarat mu ostal v druzine.
Moje deti tiež takto ostávali samé od 1.rocnika, do družiny síce chodia no s mužom robime aj do 20.00 a k tomu misia ísť busom z vedľajšej dediny. Podľa mňa ich to naučilo veľkej samostatnosti , aj keď teda doteraz mam strach keď sú sami a to už je syn siedmak. No na vyber nemáme
Skuste za to nic nedáte
Mladšiu ti od novembra vzali do škôlky?
Pripadne ti ju môžu nevziat, žeby si ostala doma ešte na predloženom rodičaku?
Zvládol by to toho by som sa nebala, ale druhá vec je ako bude tráviť čas na mobile, Pc...doma bude o 13
Záleží, aké je dieťa a aj ako ďaleko má cestu a ako ju pozná.
Mala som tretiakov, čo mi pripadali ako škôlkari, čo sami ani cez cestu neprejdú, ale mala som aj takých vyspelých, že pfuuuu.
A jednu špeciálne si pamätám, bola veľmi zodpovedná, tak rodičia jej napísali, že keď chce ostať v družine môže a keď chce ísť domov, tak môže ísť sama. Ona bola veľmi zodpovedná, samostatná. Niekedy mi povedala, že veľmi rada by zostala, ale má veľa úloh a chce ešte stihnúť ísť von s kamoškami alebo má krúžok, tak si ide domov robiť úlohy. Alebo si sadla do zadnej lavice a že bude sa zapájať, až keď si spraví úlohy, lebo nebude stíhať potom. Mala aj krúžky, na ktoré sama chodila.
A napr moja sestra v treťom ročníku chodila z mesta sama domov do 25 km vzdialenej dediny (najprv na električku a tak na vlak). Mame pravidelne volala alebo písala sms-ku (sadám do briky, do vlaku, som doma).
Musíš si poznať dieťa. Ale ako ti písali vyššie, telefón alebo Smart hodinky sú must have v tomto prípade, dobrá je možno aj kamera domov, pre každý prípad (aj keď ja osobne by som sa necítila dobre s kamerou v dome, ale kvôli dieťaťu je to iné). A skúsiť nejakú dôchodkyňu na blízku, aspoň raz za týždeň, oni si k dôchodku radi privyrobia, budú radi za spoločnosť a malého budeš vychovávať úcte ku starším a hlavne po tom všetkom bude oveľa viac samostatnejší 😊
Ano. S nasimi sme sa ucili len v 1. rocniku, potom to zvladali uz sami. V 9. rokoch by som si uz ziadnu hlavu nerobila.
Moja dcéra je 3tiacka a keby nebola iná možnosť tak áno, je veľmi samostatná, šikovná, zatiaľ by si spravila ulohy a učila sa ,ma mobil takže by som ju vedela skontrolovať
Sameho domaby som ho nechala. Vie sam prist spravil by si ulohy a kukal tablet ked ma tablet nevystroji nic. S mladsou sestrou uz nie to by nedopadlo dobre. Ked je sam je ok. Sameho by som ho nenechala rano ist do skoly lebo to by nedal on ma cas nepozhasinal by nezamkol dvere trpla by som cely den do skoly by dorazil mozno na pol 9tu😆
Moja vydrzi cely den sama doma. 9 ešte len bude mať, ale keď idem do prace a nemám ju kde nechám tak ostane sama. Pripravim jej jedlo na cely den, všetko jej nachystam na stol aby nemusela nič hladat, ani skrinky otvarat. Ma zakazane chodit na balkon, chodit ku dveram, dokonca si ohreje polievku na indukcii. Voláme spolu niekoľkokrát za deň. Vždy jej poviem co ma upratať aby sa nenudila (aj keď sa nenudi, lebo stále niečo robi). Môžem sa na ňu fakt spoľahnúť.
príležitostne by som možno nechala, ale 5dní v týždni nie... resp. nerada by som, ale otázne je, či máš inú možnosť...