Dieťa sa nám v 1. a 2. ročníku mimoriadne snažilo. 3. ročník je pre ňu už ťažký. Diagnostika jej vyšla na špeciálnu školu, ale ani psychologička mi nevie poradiť, čo mám robiť. Známky v škole má dobré. Potrebovala by úľavu na matematiku, ale nedá sa to vybaviť. Poruchu učenia uznajú len vtedy, keď dieťa dosiahne v diagnostike určitý počet bodov. V špeciálne škole by bola nadpriemerná, v normálne škole je to pre ňu ťažké, porucha učenia sa nedá vybaviť. Chcem sa spýtať, či niektorá z nás nemá podobný problém. Za všetky rady vopred ďakujem.
@uctovnik skúsenosť nemám, ale možno by som ako rodič začala tým, že nebudem sa trhať o samé jednotky, proste nech má aj 3-4 a budem s tým spokojná, nebudem na dieťa tlačiť a stresovať ho.
A ak sa na tejto škole nedá vybaviť žiadna úľava, možno to by to šlo na inej, skúste pozisťovať...
Nikto nie je perfektný vo všetkom, možno je slabšia v matematike a v jazykoch alebo biológii bude excelentná...
a co znamena, ze 3 rocnik je pre nu tazky? Je rozdiel ked ma vydrete 3-4 a ine ked sa snazi a aj tak prepada s 5
@uctovnik V tom texte je viacero zavadzajucich info,trebalo by to lepsie opisat. Ako sa prejavuje nezvladanie skoly ked pises ze znamky ma dobre? Aky intelekt vysiel dietatu ze mu odporucili specialnu skolu? Ak mu vysiel intelekt na specialnu skolu- teda pasmo mentalnej retardacie,nezvladalo by vsetko, nie len matematiku....nezvladalo znamena za ma pri maximalnom usili 4ku. Specialnu skolu si treba dobre premysliet,dieta tam moze byt statne lebo exceluje no zaroven straca moznosti uplatnenia sa na dalsom vzdelavani pri strednej skole.
Skuste ine diagnosticke centrum
@cervenaruza123 aj my by sme také niečo potrebovali, Má rovnaké podmienky ako ostatné deti. Bez papiera, že má poruchu učenia sa to nedá vybaviť.
A tie vysledky su na hrane alebo hlbsie pod hranicou?
@uctovnik nemoze to byt sposobene aj nesustredenostou alebo aj malou slovnou zasobou.ono potom tie deti ani nerozumeju co sa pyta a tie testy su skreslene pritom to dieta moze byt sikovne a vela si zapameta.ale ked ju boli aj hlavka skor by som ju dala na neurologiu.ci mozog sa spravne vyvija.
@uctovnik Aj ja som mala s matematikou tusim od 3 alebo 4 rocnika problem a vlastne som ho mala aj na strednej,Tiez som si vydrela 4 a obcas 3 z matiky ,ale mne s ucenim nikdy nikto nepomahal o to tahsie som o mala.Dodnes uz pomaly 40 rocnej zene sa mi snivaju velmi zle sny ohladom písomiek a skusania z matiky az sa zobudim s busenim srdca a precitnem ze to bol len sen.Nastastie som mala aj na zakladke aj na strednej ucitelky ktore moju neschopnost v matike tolerovali ,lebo z iných predmetov som mala 1,2 obcas 3 takze chapali ze to nie je problem inteligencny ale ohraniceny na diskalkuliu ci ako sa tomu dnes hovori.Aj ked videli ze na matike opisujem pisomkz tvarili sa ze nevidia,tak som poodpisovala aspon postupy nach mam aspon3 alebo pri tabuli to uz bolo katastrofa ,ale velamak tej tabuli pre istotu nevolali.V zivote som matematiku nepotrebovala,zarobila som si na vsetkoco mam,nemam hypoteky, a naucila som sa plynuleanglickz aj francuzsky jazyk aj pisomnu formu,lebo vacsinou ludia co maju problem s matikou sa velmi lahko ucia cudzie jazykzy ,historiu , umenie a humantine vedy a navyse som lavacka takze ja celkovo vyuzivam opacnu hemisferu ako pravaci.´Dcerku velmi chapem je to velmi narocne aj dost nespravodlive ze aj napriek velkemu usiliu su tie vysledky slabsie sa trosku cudujem ,ze mne za sociku takto ucitelky akoby vychadzali v ustrety a dnes co sa uz o rozncy h poruchách vie su taky rigidny.Samozrejme to pisovanie písomiek nedavam ako navod,ale pre mna to bolo o preziti a neprepadnuti na skole kedze som vysla z rodinného prostredia kde som nebola dostatocne stimulovana a nepomohol mi s úlohami nik,dokonca ani starsi brat ktorému matika sla.
Neuvazovala si o domacom vzdelavani? Mozno by to pre vas bola najprijatelnejsia cesta...
Do specialnej skoly je ju dat skoda, pokial zvlada ostatne predmety. Tak by si ju viac zabrzdila. Podla mna by som sa asi zmierila s tym, ze proste v matematike dobra nebude ale to neznamena to, ze by som sa nesnazila jej s nou nejakym sposobom pomoct. Mozno by bolo fajn skusit doucovanie za pomoci nejakej ucitelky
@uctovnik
Ahoj, poruchu učenia nemusí mať stanovenú na to aby bola dcérke schválena intergrácia, resp. individuálny prístup k hodnoteniu žiaka. Prešla som si so synom celý tento proces, ale Samkovi bola diagnostikovaná porucha pozornosti, t. j. ADD, nie ADHD....Triedna učiteľka ma na to upozornovala, že sa nevie sústrediť atd, spočiatku som to brala ako bežnú vec, ale začalo sa mu to odrážať na známkach, nie preto že by nevedel, ale preto že nedával pozor, resp. mal menej času na riešenie rôznych úloh. Tak som to začasla riešiť...tiež v centre psychologicko pedagogickom, či ako a to volá, spadá pod školstvo...potom sme absolvovali niekoľko testov, kde zisťovali jeho IQ , EQ, atd...potom sme šli na EEG vysetrenie k neurologovi, ktorý to potvrdil tiež. A na základe všetkých týchto správ som požiadala ja ako zákonný zastupca školu o integráciu. A údajne je na nich či schvália alebo nie....psychologicko pedgogické centrum má len odporúčací charakter. Mne to schválili, ale dopredu som vedenie školy "upozornila" že pôjdem si za tým dokým to dosiahnem.
@uctovnik ja mám vlastnú skúsenosť. Ako dieťa som vynikala vo všetkom okrem matematiky. Psychologička odporúčila našim, aby ma otestovali, pre podozrenie na dyskalkúliu, no keďže sa naši hanbili, že by mali doma blázna, viac sme tam nešli. Na matike som doslova trpela, ale vždy som sa dokázala naučiť tak, aby som mala na vysvedčku 3. S učením mi pomáhala kamarátka, lebo v škole nebol priestor, aby sa mi zvlášť niekto venoval a výkladu učiteľa som nerozumela. Dá sa to zvládnuť, len fakt treba veľa trpezlivosti a niekoho, kto to dieťa doučí...
@ostorha s tými jazykmi máš asi pravdu. ja som vždy zas vedela matiku, chodila som na olympiády a rôzne súťaže. vlastne som okrem matiky nič nevedela. ale naučiť sa nejaký jazyk je pre mňa hotová pohroma. Vôbec mi to nejde do hlavy....sme rôzny
Prve dva roky je len slaby odvar a rozbeh, tretia pridaju no a stvrta je uz fakt zatah...vidim to na dcere... bude to uz len horsie, kedze zvysuje sa hlavne tempo. Neviem co by som robila, veru ale ak dieta place, boli ho hlava a musi driet ako kon a vysledok aj tak zly a aj psycholog povie, ze na taku skolu nepatri...tazko radit. Asistenta na to treba ine diagnozy, jedine, ze si vydupes, ze asistent budes ty a zadarmo... len neviem, ako si ochotna odijst s prace a venovat sa tomu na 100%.
ja tomu asi nerozumiem. Integrujú sa predsa deti zo špeciálnych škôl, aké iné deti by sa mali integrovať? Deti, ktoré zvládajú požadavky bežnej ZŠ predsa netreba integrovať...
@anjelicek26 4r. je záťah? každý ročník má čosi do seba....
@bona_dea Nemáš pravdu, integrujú sa napr. deti telesne postihnuté, ktoré ale majú intelekt v norme, čiže nepatria do špeciálnej školy. Takisto deti s poruchami učenia alebo poruchami pozornosti, IQ majú normálne alebo aj nadpriemerné, čiže čo by robili v špeciálnej škole? Autorkine dieťa má asi nižší intelekt, ked mu vyšlopodľa testov, že patrí do špeciálnej ZŠ, preto aj normálnu ZŠ nezvláda.
@janickacrazy ok, na slovenskú legislativu a delenie všetkého možného sa nechytám... mala osm za to, že špeciálne školy nie sú len pre de ti s MP
Dnes je trend integrovať v normozš aj deti s IQ v pásme ľahkej mentálnej retardacie. Čiže ak aj vyšlo dcérke IQ v danom pásme,môže byť integrovaná v normálnej ZŠ. Pôjde pomalším tempom, bude mať iné učebnice,iné testovanie a možno asistenta. Bude vzdelávania podľa tzv. Variantu A.
@deti95060810 isteze ano, ale mam pocit, ze v stvrtej vyrazne pridali, je pravda, ze u nas v nemecku asi este viac, kedze znamky rozhoduju - deti nim koncia zakladnu a idu na strednu skolu... hlavne v matike mam pocit, ze toho maju 3x tolko ako rok pred tym...
@anjelicek26 neviem či zakladateľke diskusie pomôže opis nemeckého školského systému 😕
@uctovnik Priznam sa, ze osobnu skusenost nemam, ale mali sme kedysi spoluziaka, ktory trochu zaostaval, neviem samozrejme aku presne mal poruchu, ale vedeli sme, ze on potrebuje viac casu na pisomky a podobne. Tusim tiez riesili, ze ho dat do specialnej skoly, lenze dohodli sa s ucitelmi, ktori k nemu mali trosku trpezlivejsi pristup a snazili sa mu vychadzat v ustrety v ramci jeho moznosti. Vlastne vsetko absolvoval s nami, len ako vravim, na niektore pisomky mal viac casu, pri odpovediach z neho dlhsie tahali odpovede a ta podobne. Nam bolo povedane nieco v tom style, ze ma nejaku miernu poruchu ucenia a ze mame chapat, ked mu to pojde pomalsie a ked sa mu ucitelia budu venovat osobitne.