Tretí ročník - zvládanie učiva

luska30
22. sep 2016

Ahojte.
Chcela by som sa informovat ako zvlada vase dieta ucivo v tretom rocniku. Mne sa zda ze u nas je problem. A neviem ci vo mne ci v dcere ☹ uz som z toho na nervy. Majy teraz vstupne pisomky a jej stale robi problem +- do 100. Stale mi pocita na prstoch a pri slovnych ulohach tazko urcuje znamienka. Zo sjl maju y/i poucku a vybrane slova po l vie odrecitovat ale pouzivat nie vzdy. A to sa s nou ucim denno denne aj 3 hodiny. Nestiha na hodine dopisovat.

luska30
autor
22. sep 2016

Dajme tomu toto robila teraz a to pocitame kazdy den aj 3x a vysvetlujem jej to. Kedy musi odminusovat atd. Vlastne sa to ucila aj v druhom rocniku.

janickacrazy
22. sep 2016

@luska30 No moj syn nemal problém s matikou v 3.triede vobec. Mne sa zdá, že sa učíte hrozne dlho, 3 hodiny je veľmi veľa pre také dieťa, musí byť z toho už unavená a možno ani poriadne nevníma. Moj syn v tom veku napísal úlohy a bežal von. Problém mal skor s diktátmi, ked už niečo. Možno keby si jej vybavila nejaké doučovanie alebo niečo také.

akab
22. sep 2016

tretiaci sa vybrané slová budú ešte len uciť. K príkladom dávajte dcére aj riadok na výpočet. Aj pre niektorých dospelých by bol problém vypočítať ich spamati.
Dávajte dcére vždy jeden typ príkladov, lepsie si ich utvrdí.
Napr. len slovné úlohy, len pyramídy, len okienkové príklady atď.
Ak je štvrtácka, tak tretiacke učivo budú v škole opakovat...

bohuslava8
22. sep 2016

zober ju do zariadenia centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie
to sú akreditované centrá na určovanie dys porúch potom to liečia a všetky zš berú ich výsledky.
to sa objednáš na pohovor, potom sú vyšetrenia, niekedy ked majú moc detí to trvá aj pol roka kým sa dostaneš na vyšetrenie

anjelic
22. sep 2016

@luska30 Mám tretiačku a doteraz opakujú učivo z druhého ročníka ... určite sa ešte neučia vybrané slová, ale opakujú tvrdé spoluhlásky a tým pádom aj li/ly. Matematika tej mojej žabke celkom ide, ale aj tak sa stane, že v rýchlosti niečo domoce, ale prsty nepoužíva /maximálne, keď sa už nevie hnúť z miesta pri zložitejšom príklade/. Ale zas učiť sa s ňou tri hodiny? To by u nás skončilo nervami, krikom a slzavým údolím... podľa mňa prehnané nároky na dieťa. A učiteľka je ako spokojná s výkonom Tvojej dcéry v škole? Pokiaľ ona nevníma nejaké podpriemerné výkony, nestresovala by som dieťa zbytočne vyšetreniami v CPPP, môj starší syn tam bol až na odporúčanie učiteľky a má dyslexiu - nehodnotili mu diktáty známkou, ale len počtom chýb. A to už jeho diktáty a písmo boli katastrofálne, nie že niekedy sa nezadarilo.

luska30
autor
22. sep 2016

No chystam sa ist za ucitelkou a uvidime. No v skole sa ucili v druhom rocniku kde sa po L pise y. Lyze,lyzica.mlyn,plyn,plys,...poucku vie ale npr. pise v diktate boly...alebo Zilyna..inak tiez opakuju ucivo druheho. Syn je teraz prvak jemu to ide lepsie. Nic porozpravam sa s ucitelkou a uvidim. A s ucenim no cvicime a ked jej to nejde tak cvicime dokedy to nepochopi aspon sa k tomu nepriblizi. A ked jej to uz ide tak ju necham. Ale na druhy den je zas vsetko fuc a odznova vsetko vysvetlovat. Pri prikladoch npr 73-26= miesto sest a kolko je tronast vela krat pocita 6-3 potom vela krat zabudne priratat jednotku aj pri plusovanych s prechodom. V skole im to podpisovat pod seba nedovolia. Musia to rovno vypocitat v takejto forme 73+26=

akab
22. sep 2016

@luska30 vybrané slová nie sú po L :O)
Podľa napísaného nevie rozlišovať tvrdú a mäkkú výslovnosť ď, ť, ň, ľ.
Príklady 73 - 26 nech si rozkladá. 73 - 20 - 6. Robia to tak aj výborní žiaci. Nemusí si to písať, ale počítať v hlave s rozkladom.

anjelic
22. sep 2016

@luska30 no naši v škole prechodom cez 10 nerátajú... čiže nie 73 - 26 /šesť a koľko je trinásť, jedna mi zostala/ ale ako @akab vyššie napísala, tak z rozkladom postupne /73 - 20 - 6/. Pokiaľ takto postupujú v škole, tak zbytočne jej vnášaš zmätok do učenia. A pri troch deťoch som sa naučila jedno - neporovnávať, aj keď majú rovnakých rodičov, vlohy na učenie nemusia mať rovnaké a zbytočne to to slabšie dieťa deprimuje, že nedosahuje také výsledky ako súrodenec ani napriek najlepšej snahe.

luska30
autor
22. sep 2016

Ok vyskusam este ten druhy rozklad mozno jej to pojde lepsie ak ked aj tam sa jej stavalo ze odratala 20 a potom na 6 uz zabudla. Ale tak vyskusame este raz.No nie su vyslovene vybrane slova po l ale su urcene kde sa pise y ako som spominala. Dakujem vam za rady. Pomohli ste mi.

mom311
22. sep 2016

@luska30 a prečo im to v škole nedovolia písať pod seba? To je divne. Nejaké nové metódy? Či to len ich učiteľka si to vymyslela?

jeennyv
22. sep 2016

@luska30 ja som sa pocas skoly a tak celkovo aj v rodine stretla s tym, ze doslova kazda matikarka ma svoj styl na scitavanie, odcitavanie atd. lenze kazdy clovek je iny, a nie vzdy ten styl danemu cloveku sedi, preto podla mna pocitaj s dcerkou tak ako to vyhovuje jej, ci vam spolu, aby ste si to vsetko vysvetlili atd..ucitelky vacsinou chvilu hubuju, ze to treba tak pocitat ako ony atd, ale v konecnom dosledku ich v dalsich rocnikoch bude zaujimat hlavne spravnost vysledku, nech uz postup bude akykolvek a hlavne v matematike sa k vysledku da dopracovat rozne...s tym, ze jeden den to vysvetlis a na druhy den sa ide od znova, to tiez poznam a tazko s tym nejako bojovat.... vysvetlovala som matiku kamoskam znamym, a vela ludi ma tento problem jeden den sa nauci a na druhy den ten isty priklad a nic, nula bodov, to proste niekto ma vlohy na matiku niekto nie....

barla5
22. sep 2016

@luska30 scitanie odcitanie do 100 sa ucia tak ako uz bolo spomenute. Ziadne 6 a kolko je 13. Pod seba si budu pisat neskor ked prejdu na 3-a 4-ciferne cisla.

mom311
22. sep 2016

@barla5 janlen nerozumiem,ze ked si to neskor budu pisat pod seba,tak preco to nemozu robit aj teraz? Ja v tom nevidim logiku a to som ucitelka matematiky (sice uz ex). 🤔

mom311
22. sep 2016

@jeennyv presnne rak by to malo byt. Dieta ma pocitat,tak ako mu vyhovuje. Podstatne je,ze sa vir dopracovat k spravnemu vysledku.

barla5
22. sep 2016

@mom311 aj veľké cisla budu pocitat v riadku, nielen pod sebou. 5237 - 2849 = Vsak ani ja to takto nevypocitam

mom311
22. sep 2016

@barla5 to by ma zaujimalo kto mudry toto vymyslel. To je taka blbost podla mna. Ani ja to nevypictam takto. Asi pojdem vratit diplom. 😐🤓

hettinka
23. sep 2016

@luska30 ak roblém pretrváva a má ho iba ona v tej triede, šla by som sa poradiť do CPPPaP, aby sa potvrdila, alebo vylúčila nejaká porucha učenia (diskalkúlia), alebo pozornosti, prípadne iný problém.
Ja som s obidvomi deťmi bola hned v 1. ročníku, ked som videla problémy. Staršia mala poruchu koncentrácie a oneskorený vývoj reči ... nosila mi aj 5-ky, nechápala slovným úlohám, alebo zasnenene pozerala, domáce úlohy tiež trvali veľmi dlho. Pani učiteľka mi povedala, že je v triede najslabšia .... nasledovali sme odporúčania a dnes je v matematickej triede na gymnáziu, prijatá bez prijímačiek (monitor napísala na 96 a 100%). Takže dá sa to, len sme to mali na začiatku ťažšie.
No 3 hodiny su neskutočne veľa, dieťa na 1. stupni sa ma učiť maximálne hodinu! Ak to nechápe a toľko precvičujete, nie je to normálne.

lyrra
23. sep 2016

@luska30 moj syn je tretiak a pokial ide o matiku, tak v druhej triede cely posledny stvrtrok pocitali do sto s prechodom cez desiatku a to buď vedla seba alebo pod seba, ale teraz sa k opakovaniu toho este ani nedostali a pocitaju sice do sto, ale bez prechodu cez 10, s cim decka problem nemaju. Obcas nejaka chyba z nepozornosti. Ale pribudli im narocnejsie slovne ulohy, v ktorych si treba pozorne precitat zadanie a zamysliet sa a s tym ma problem. Zo slovenciny tiez vybrane slova po L bez problemov vymenuje, ale pouzit castokrat nevie, ma zafixovane, ze L je tvrda spoluhlaska, u nas (kde byvame) sa vo vseobecnosti rozprava velmi tvrdo, takze s tymto je dost problem. Jemu ale Y/I ujde aj pri CH napriklad. Dost drasticky sa mi zda prechod pokial ide o dlzku diktatov - su dvojnasobne dlhe oproti druhej triede a hodnotenie chyb rovnake, jemu sa este obcas stane, ze zabudne v slove napisat pismenko, opravuje cele slovo a potom uz nestiha pisat dalej a kontrolovat. Ja sa s nim tiez dost ucim, lebo vidim, ze to potrebuje, aj ked ak by sa pocital cisty cas, pocas ktoreho sa fakt ze uci, nebolo by to nic dramaticke - on je extremne hravy a v ramci ucenia sa dokaze zahrat aj so zositom a perom, takze ak chcem, aby sa naplno venoval uloham a uceniu, musim pri nom sediet a to aj vtedy sa stane, ze sa zapozera do okna. Zaciatok mal dost tazky, ale uz sa zacina rozbiehat. Podla mna to chce len cas, aby deti nabehli, niekomu to trva dlhsie, niekomu menej. Drzim palce.

lyrra
23. sep 2016

@akab aj ja som bola presvedcena, ze vybrane slova po L neexistuju, my sme sa to takto urcite neucili, ale syn dostal minuly rok ucebny material, ked bolo doslova napisane, ze "vybrane slova po L". Takze na jednej strane sa ucia, ze L je tvrda spoluhlaska a ze po tvrdych spoluhlaskach sa zasadne pise Y, ze vybrane slova su po obojakych spoluhlaskach a na druhej strane tu mame vybrane slovy po L. Psycho 🙂 jediny motiv vidim v tom, ze tam, kde byvame sa rozprava velmi tvrdo, a tak decka nemaju sancu zvukovo rozlisovat li a ly.

lyrra
23. sep 2016

@luska30 este ma napadlo, ze problemy synovi a jeho spoluziakom robi aj citanie s porozumenim - precitaju si text a dostanu k nemu otazky - uz dva krat to urobil "len" na 70 %.

luska30
autor
25. sep 2016

@lyrra no taketo podobne to mam aj ja,akoby som seba pocula 😉ach je to vycerpavajuce.

mravvcek
25. sep 2016

Baby cely sposob akym ameruje dnesne skolstvo je podla mna na houby. Neviem kto zostavuje ucebnice,teda viem ale co ich k tomu vedie. Keby ste videli niektore zadania a ulohy otrasne. To co bolo dobre vypustaju. Napr.taka nasobilka ma byt podla mna memorovana a nie dopocitavanim a viacnasobnym scitavanim. Pre prakticky zivot je naj naucit sa to naspamat. Jasne pri vyvodeni ukazat vysvetlit ale potom drilovat. Takisto vybr.slova. a nie vydumaniny co sa teraz vymyslaju. Aj deturence su zmatene,rodicia a ucitelky tiez. Tie knihy a ucebne osnovy su hruza.

mravvcek
25. sep 2016

@mom311 zial su to nove metody a postupy co vydunali v met.centrach teoretici. A najhorsie je ze vam pride na hospitaciu a kontroluje to. U nas aj inspekcia ☹

celasapremenim
25. sep 2016

@mravvcek neboj prezili sme to tiez nedavno a mas pravdu

alby2014
25. sep 2016

@mravvcek doteraz si pamtam, ako som sa nasobilku ucila napsamat a ucitelka hovorila priklady a ruky len tak lietali, ako sme to vedeli....samozrejme, ze nam prv vysvetlili princip, ale potom naspamat. Je to rychle. PLus pozeram ako sa dnes uci citat a uz teraz mam hrozu ako moje deti pojdu do skoly a to som prosim ucitelka.

mravvcek
25. sep 2016

@alby2014 ved aj ja som ucitelka na 1.stupni a presne ako hovoris je to trapenie takto ucit. A detickam sa to tazsie chape. Nie som za memorovanie vsetkeho ale nasobilka a vybr.slova by sa mali vediet naspamat. Ved aj pamat musime cvicit. V dnesnej dobe uz mame problem si zapamatat tel.cislo a vtedy sme ovladali cisla na pevne linky vsetkych kamosov 🙂

hettinka
25. sep 2016

syn chodí do alternatívnej školy, násobilku vedia od 2. triedy všetky deti v triede bez toho, aby sme sa doma niekedy niečo biflili. Naučili sa to V ŠKOLE prostredníctvom hry. Vybrané slová taktiež, naša pani učiteľka neuznáva, že deti to vedia odrecitovať, ale vo vete to nepoužijú správne. Lenže čo počúvam v okolí, učiteľky v škole len preberajú a preberajú, neprecvičujú to poriadne a dieťa sa väčšinu učiva učí doma. Môj syn sa doma neučí prakticky nič, naučený príde zo školy. Úlohy majú na precvičovanie staršieho učiva, alebo aby získali istý návyk pre vyššie ročníky, alebo píše projekty.
Napr. na každé obojaké písmenko mali mesiac a cvičili a cvičili a cvičili... to isté násobilka. Jasné, že sa pomýli, najmä teraz po prázdninách mu niečo z hlavy vyfučalo, ale nie je to o tom,a by som ja doma musela učiť decko 3 hodiny denne to, čo sa malo naučiť v škole.

alby2014
25. sep 2016

@hettinka no oni za to nemozu, tak je postaveny ucebny plan a tematickocasove plany plus ramcove ucivo, co dava ministerstvo. Ked mas raz malu dotaciu hodin a niekto hore napise, co mas stihnut unreal veci, tak na opakovanie vela neostava.

vydrnik
25. sep 2016

Moja zacla 4triedu,a co vela znamych nechape ked naju DU zo SLJ alebo ine tak velakrat ze to maju opisat z internetu inac som na nu pysna od 1 triedy sa dobre uci na same 1 z vyznamenanim, ale I stredoskolak alebo clovek z maturitou nevedel niekedy poradit z DU hlavne z MAT,ani SLJ jej nerobi problem I ked niezme rodile Slovenky ale zme z Ceskej republiky ale muz jecSlovak

hettinka
25. sep 2016

@alby2014 ja som učiteľka, síce na inom type školy, ale viem, ako sú natlačené plány, koľko toho treba prebrať ... no taktiež viem, že sa dá učiť aj tak, že sa postavím pred katedru, odrecitujem, odprednášam, deti píšu poznámky a doma sa biflia naspamäť. Je to pohodlné pre učiteľa, jedna hodina ako druhá, deti znudené, demotivované, ruky ich bolia od písania, ale hodina prejde a učiteľ nemusí nič vymýšľať. Len diktuje a skúša ... a dá sa učiť aj moderne, že tie poznámky spracujem do pracovných listov, aby som nemusela diktovať toľko a v škole robíme, tvoríme, učíme sa v interakcii, viac robia žiaci ako ja. ja len usmerňujem a motivujem.
Rovnako to funguje v synovej škole, inak by nemohli byť s učivom aj rok dopredu oproti klasickým triedam a to ešte stíhajú 2x do týždna mať aktivity, v kuse niekam chodia.