Ahojte, mam 7 rocneho syna, je jedinacik a teraz bude koncit prvy rocnik. Chcela som sa spytat na vase skusenosti, ako vase deti v cca tomto veku travia svoj volny cas doma? My sme sa nedavno prestahovali na dedinu, pozname tu zopar susedov z ulice, ti bud nemaju deti alebo ich maju male (2-3 rocne), takze syn tu zatial nema ziadnych sebarovnych kamaratov. Do skoly chodi v meste, kde sme predtym byvali, ihrisko tu v dedine nie je, len jedna smyklavka, kde su vacsinou mamicky s mensimi detmi, takze nejake vyrazne prilezitosti na spoznanie deti z dediny moc nie su. Synovi to zatial velmi neprekaza, ma kamaratov v skole, hravaju sa v skolskom klube a sem tam si kamarata zavola k nam alebo ideme za nim do mesta. Problem je ale v jeho traveni casu doma. Momentalne ho zaujima len tablet, hranie hier, pozeranie youtube... Donedavna sa rad hral s legom, rad hral spolocenske hry, kreslil si, no momentalne ho do akejkolvek inej zabavy doma mimo tablet musim nutit. Mame aj dvor a zahradu, ale samemu sa tam nechce byt. Teraz v ramci skolskeho roku to nejak organizujem, aby ten cas travil aktivne mimo domu, vymyslam program, ale bojim sa prazdnin nakolko pracujem z domu a syn bude musiet cca 3-4 tyzdne stravit so mnou doma, zatial co ja budem pracovat. Nechcem, aby svoj cas travil na tablete, ale nic ho nebavi a ja sa mu popri praci nemozem stale venovat. Samozrejme ze jednym z rieseni je zakaz tabletu, resp. jeho vyrazne obmedzenie, ale co so zvyskom casu? Hraju sa este Vase deti v tomto veku s hrackami, resp.co zvyknu robit doma?
@pribinak Na tyzden pojde do denneho tabora, na tyzden pojdeme ma dovolenku mimo sr, tyzden bude s manzelom, tyzden so mnou, co sme si volno zobrali a tyzden mozno u starych rodicov. Zvysok ho budem mat doma popri praci, kedze moznosti sa minuli a ten cas musim dako zorganizovat
Áno mám na 100% rovnaké dieťa 🤣
V tom veku mal môj syn celé leto vykryté dennými tábormi, mínus 2 týždne spoločnej dovolenky. Vyberali sme podľa jeho záujmov, takže väčšina táborov bola športových - hokej, multi šport, futbalový, s plaveckým výcvikom… jeden mal na farme, v ZOO, kulinársky… skratka, čo ho v tom roku zaujimalo. Určite by som dieťa nenechala doma sedieť na iPad
@nnnuuunnn A ako to s nim riesis? Lebo mna to hrozne hneva, ale ked mu zakazem tablet, tak som ta najhorsia mama na svete. Minule bol u nas jeho spoluziak a ked som sa ho spytala, ze ako sa doma hrava, tak povedal, ze na tablete predsa teta , hracky su pre male deti
@sisaka Ako bolo by to fajn riesenie , ale zial je to dost financne narocne zaplatit tieto tabory na 4-5 tyzdnov. Zaplatili sme jeden a spolocnu rodinnu dovolenku, co je pre nas tak akurat financne prijatelne.
A kto by sa nenudil keď ty pracuješ a on chudák doma sám. Ja tiež pracujem z domu ale odmietam aby take malé dieťa bolo so mnou doma kým ja pracujem, zaplatím ďalší tábor a bude aj u starých rodičov dlhšie . To dieťa naozaj nemá čo robiť doma same znudene
Nemá žiadneho bratranca? Zeby šiel ešte na prázdniny ku nemu
Al by umieral od nudy, tak by som ho dala mizno ešte do pobytoveho tábora
Tabory sú drahé, ale mojou prioritou bolo, aby dieta trávilo prázdniny aktívne, takže som tie peniaze obetovala, aj môj syn ma telefón/iPad v ruke, keď nemá čo robiť, nechcela som aby tak prežil leto.
wau prestahovat sa na dedinu kde umrel pes a este zakazat synovi jedinu cinnost kde nemysli na to ze rodicia boli tak sebecki a nezistili si situaciu v danej dedine a moznosti pre syna... vsak nema moc na vyber kedze $ nie su, rodina ina si ho nechce ocividne zobrat... tak hadam mu nechces zakazat aj to jedine zatial co moze robit...
Mňa napadlo, či nemajú podobný "problém" aj jeho spolužiaci, že nemajú v lete ako tráviť čas. Či by sa nedala vytvoriť skupinka 3-4 deti kamošov, a nejako by sa spolu zabavili vždy u nejakého kamaráta za dohľadu rodičov. Proste to nejako zorganizovať, aby nebol sám na PC hrách zavesený, počas toho čo budeš pracovať. Aj keby boli deti u vás tak by sa skôr zahrali na záhrade nejaké spoločenské, loptové hry atď.
@janettdamian problém je, že dieťa chodi do školy do mesta, nie na dedine, takže tam chúďa ani nikoho nepozná.
Moja dcéra chodila do školy mimo spádovej školy a tiež bol problém s udržiavaním sociálnych kontaktov s rovesníkmi po škole lebo jej najbližšia kamarátka bývala od nej 5 km, niektoré aj 20 km a presne koli tomu sme syna dali do spádovej školy, má dokonca kamošov, ktorých pozná od škôlky, drvivá väčšina jeho kamošov býva tak blízko, že k ním môže pešo zájsť a môžu spolu tráviť čas.
Problém je, že aj keď sú s kamošmi, tak ich to ťahá k mobilom. Vidím to keď chodím s malou. Chvílu lopta a potom sa vyvalia na zem s mobilmi. Aj keby si bola v meste, tak by si s tým bojovala. Veď to asi každá matka musí nejak riešiť.
Ja by som mu vyhradila čas na tablet počas tvojej práce,ináč nie. Keď dokončis prácu,tak ho niekam vezmi..na bicykel,do lesa,na prechádzku,do mesta,na návštevu k babke,tete,bratrancom. A počas tvojej práce by som mu dala aj nejaké úlohy,napr. popratat si izbu alebo umyť si topánky. Viete čo ženy,cudzie deti sa tak ľahko vychovávajú🤣🤣🤣👍👍
Mam 7r a 8r. 8r tablet nechce ale keby som mh zapla telku presedel by pri nej cely den. Ma jh zapnutu len raz max dvakrat denne po 1 rozpravke/filme. Inak sa hra s figurkami legom vojakmi a odkedy sme dost obmedzili televizor (ziadna telka od pondelka do stvrtka) tak ovela viac cita.
Mladsi 7r keby som ho nechala je na tablete cely den ale ma povolenu 1h denne (niekedy to predlzim ale nieje to pravidlo a mhsi byt na to dovod alebo odmena). Ked nieje telka alebo tablet tam cita alebo dost sa chce hrat spolocenske hry alebo si sklada lego.
Niekedy sa hraju bratia spolu jiekedy aj 3 hodi y su od seba a kazdy ma svoj svet.
Ak ich pustim vo jeden bh len bicykloval druhy vezme loptu a kope si ci so mnou ci ao stenou.
Ale akonahle by som zvolnila u nas s tabletom a TV hned by zabudli ze sa vedia zabavit aj bez neho.
A inak v lete uz aj minuly rok sme fungovali tak ze pocas dna som im dala aj zopakovat si matiku ci slovinu.
ja mam podobne, 7 rocnu jedinacku. hladam jej kamaratky aktivne, ze napriklad na gymnastike som poprosila rodicov, ci ich dieta nemozem zobrat k nam sa hrat. lebo ten jedinacik sa chvilu sa pohra, ale potom ide k tej telke. je to pre mna namahavajsie, vymyslat kde jej zoberem rovesnikov a prihovarat sa, pytat sa, ale lepsie ako nechat ju samu. ona ma deti tiez rada.
No toto nebol dobrý ťah odsťahovať sa na dedinu mimo kamarátov, keď máte ešte aj finančne nie najlepšiu situáciu. Co tam ma ten chudák sam robiť? Môj sa pohrá aj s legom ale urcite nie niekoľko hodín. Spoločensku hru s nim musí niekto hrať, tak len ten tablet mu zostáva. Ja mam vykryte celé prázdniny tábormi, aktívnou dovolenkou a starými rodičmi a aj tak ešte poobede /večer ide pred dom a hra sa s deckami z baraku. Deti nechcú byť samé. Ja by som aj dovolenku v tvojom prípade obetovala a zaplatila mu radšej tie tábory nech ma zážitky a zmysluplne vyplnený cas.
Tabor? Nemusí ísť na pobytový, daj ho do denného tábora.