Ahojte maminy. Chcem sa opýtať hlavne tých čo robia v školstve. Dcéra je šiestačka. Je šikovná a učí sa celkom dobre. Problém je v tom ,že tento rok na rozvrh hodín dostali v piatok šesť predmetov ktoré sú náročné na prípravu. Žiadna hodina na oddych. Konkrétne: matematika,biológia, dejepis, slovenčina,angličtina a na koniec geografia. Je možné sa na takýto rozvrh ohradiť? Keby to je v pondelok,alebo utorok tak nie je problém.( Tam majú štyri hodiny náročné a dve oddychové - výtvarnú alebo telocvik) No na konci týždňa je to dosť ťažká príprava. Napr. dnes : písomka z angličtiny, odpoveď z dejepisu. Pravdaže musí vedieť aj ostatné ak by náhodou išla odpovedať či písať písomku. Minulý týždeň v piatok padli až tri známky...ďakujem za každu radu
môžeš sa ohlásiť že či je to vhodné mať takýto rozvrh, ale zas si nemyslím že niečo vybavíš...
asi to takto vyšlo, to sa stáva....
Čo ja viem, či má význam niečo riešiť, to by museli asi zmeniť rozvrh v celom ročníku, kvôli učiteľom a triedam...a zase sa môže ozvať niekto iný, kto s ním nebude spokojný. My sme mali v škole pravidlo, že v jeden deň nemohli byť (už neviem presne) 3 veľké písomky, tak skôr sa opýtaj na to...
Za pokus nič nedáš, ale pochybujem, že po dvoch mesiacoch školy budú meniť rozvrh celému druhému stupňu, aby poprehadzovali predmety. Skôr by som to viedla cestou ako píše @danyelia
Dcera ma taky den, riesim to tak ze sa neuci v den pred ale 1/2 pred lahkym dnom , isto maju rozostup medzi predmetmi aspon 1 den
aj syn minuly rok, ked bol siestak mal taky rozvrh ....presne v piatok, 6hodin takychto narocnych na pripravu
nastastie SJL, MAT a ANG im dali termin pisomky na iny den .....ked ich deti poprosili
treba sa ozvat na rodicku....ale podla mna sa nic nevyriesi, lebo moj je uz siedmak, ma 2hodiny nulte pricom druha skupina nema .....a teda opytala som sa na to na rodicku, ci sa s tym neda nic robit, ze nie
A plati v skolstve myslim to, co pise danyelia, ze max. 3pisomky denne mozu byt
@danyelia tri písomky sú akceptovateľné no musí vedieť aj ostatné skrz odpoveď..zo začiatku roka sme to neriešili ,dalo sa to zvládnuť no postupne to začína pribúdajúcim ucivom byť dosť náročné. Rodičovské bolo,ale skôr išlo o platby. Ďalšie bude ani nevieme kedy. Mňa skôr zaráža že pri zostavovaní rozvrhu si pedagógovia nevšimli takýto nápor v piatok...
no syn je piatak a tiež ma takýto jedeň deň. vo štvrtok matematika, anglina, slovenčina, bio, dejepis a fyzika nakoniec...
@anickaaa6aaa takéto dní musia byť, no dať ich na koniec týždňa je na deti moc.
Moj je siestak toto je jeho rozvrh . Pozerala som a zdá sa mi to dosť vyvážené . Ale im sa ešte prvý týždeň vedel zmeniť . Ini rodičia nenamietali ? .
Naši majú napríklad stredy bez domácich úloh . Čo im umožní viac času sa na štvrtok naučiť ,kedze nemajú žiadne úlohy .
ahoj.rozvrh nezostavuju ucitelia, ale vedenie skoly, príp.len zastupca cez pocitacovy program...
Ako neviem ako u vas ale v 6 rocniku uz dava kazdy predmet iny ucitel a ten ucitel nedava predmet len v jednom rocniku ale vo viacerych - to by museli menit rozvrh polovice skoly. Cize naozaj vidim nerealne, zeby vam nejake ohradenie pomohlo. Skor viest dieta k tomu aby sa pripravovalo priebezne a nenechavalo vsetko na poslednu chvilu
To nie je také jednoduché. Rozvrh musí vyhovovať mnohým učiteľom,triedam,triedy sa delia, ucebne musia byť voľné,telocvičňa musí byť voľná,jednoducho je to ako je. Často ten rozvrh nevyhovuje ani učiteľom a nič s tým neurobia. Minule sa tu rodicia pozastavovali nad neopravenymi písomkami. Len tak na okraj, ak učí učiteľ v desiatich triedach a v jeden týždeň píše z celku písomku,naozaj ich za dva dni neopravi. Tým som len chcela povedať,že nedá sa vyhovieť všetkým a všetkému. Akurát to, že sa nepíšu 3 veľké písomky v jeden deň,to je také zaužívané,ale inak sa s tým asi nepohne.
Nedá sa upraviť rozvrh len im, museli by meniť celému druhému stupňu, žiakom , učiteľom, triedy, labáky, učebne, telocvične,... to nemáš šancu.
Žiaci sa musia dohodnúť s učiteľmi, aby veľké písomky nemali naraz (nemôžu byť 3 veľké v jeden deň, ale napr "5 minútovky" alebo skúšať učiteľ môže). Takže je to len o komunikácii s učiteľmi. A to nech si rieši dcéra (a spolužiaci), nech sa vie sama ozvať, odkomunikovať si to, hľadať riešenia,...
A učiť sa priebežne. A v deň, keď má toho menej, sa učiť už aj na piatok, nech toho nemá v jeden deň veľa.
Ja som si napríklad dávala dní, kedy sa ktorý predmet učím a nie že sa učím len to, čo mám na druhý deň. Tým pádom stačilo večer predtým už len zopakovať.
To je všetko veľmi super návyk, ktorý jej pomôže na strednej, výške a celkovo v živote.
Nespravíš s tým nič, rozvrh sa nerobí len tak, ale keďže na druhom stupni už učí (skoro) každý predmet iný učiteľ, tak to nie je také jednoduché. Určite nebudú teraz v druhej polovici októbra meniť rozvrh celému druhému stupňu. To už sa nedá.
Pripravovať sa priebežne, napr. ak prvý dejepis je v utorok a na stredu je toho menej, tak sa naučiť nové učivo už v utorok, nie až vo štvrtok, deň pred ďalšou hodinou dejepisu. Alebo niečo potiahnuť cez víkend. Zostaviť rozvrh na 2.stupni je veľmi náročné, je tam veľa viazanosti na učebne, telocvičňu, delenie na skupiny. Niekedy to tak vyjde, bohužiaľ. U nás v škole je zaužívané, že za deň len jedna písomná previerka dlhšia ako 20 minút. Vyučujúci predmetov to vopred zapisujú do tlačiva v danej triede, aby kolegovia vedeli, že nemajú v ten deň dávať ďalšiu veľkú previerku. Funguje to druhý školský rok a osvedčilo sa to.
Ahoj, ja som od fachu. Ako ti už hovorili, rozvrh robí vedenie (obyčajne zástupcovia školy), pričom je naň naviazaná celá škola a v strede školského roka je vysoko nepravdepodobné, že by ho zmenili. Viažu sa naň aj ostatné triedy, učitelia, učebne, atď.. Bohužiaľ, niekedy sa tak stane, že je jeden deň ťažší než iný. Odporúčam synovi si napr v stredu, keď má ľahší deň, teoretické učivo 2x prečítať (geo, dej), vo štvrtok to len dotiahnuť. Čo sa týka maximálneho množstva písomiek za jeden školský deň, mali by to byť 3 veľké testy. Nevzťahuje sa to na 5min, 20 min, ústne odpovede. Známku môže dostať pokojne na každej hodine. Veľké písomky a ich termíny už mnoho učiteľov aj zapisuje do edupage, vie sa tak vyhnúť prekrývaniu termínov, prípadne problém s termínmi testov treba riešiť s triednym.
Moj syn ma tiez jeden den: fyzika, matika, sjl, biologia, dejepis. Nikdy som sa nad tym nezamyslala, ci je to narocne alebo nie. My sme tiez urcite ako deti mali kadejake rozvrhy, neviem si prestavit ze by sa nase mamy kvoli tomu stazovali v skole... Neviem ci tym nieco poriesis. Najdolezitejsie je ucit sa priebezne, minimalne si aspon precitat co sa ucili na predoslych hodinach.
Dieťa je pedant alebo ty? Na bežnú hodinu sa nepotrebuje veľmi učiť, stačí si zopakovať učivo. O písomke vie zase aj pár dní dopredu môže sa učiť cez víkend a pred písomkou zopakovať.
@anickaaa6aaa Piatak ma fyziku? Moja dcerka ešte nie...
Presne tak... tie piatky sú tak či tak náročné samy o sebe. Moja dcérka mala hrozný piatok minuly rok a bol to veru masaker... vecer o siedmej padala od vycerpania... vsetky tazke hodiny im vysli na posledný deň.
Ja som mala tiež takéto dni na škole a dnes som tu 🤷🏻♀️ nenapadlo by mi žeby toto išli riešiť rodičia, áno boli perné dni, ale nech si zvyká taký je život a stredná alebo gymko bude horšie.
@anickaaa6aaa Aj ja mam piataka a fyziku este nemaju.
Nechcem byť zlá ale nech si zvyká, zas netvárme sa, že musia vedieť 20 kníh na každý predmet. Prídu vyššie ročníky, náročnejšie učivo, SŠ, VŠ... Naučiť sa jednu A5 stranu/predmet a urobiť si 10 príkladov z matiky tie deti nezabije. Všetci sme si prešli fancy rozvrhmi v škole a tu sme. Buď ju to naučí robiť veci systematicky, kým toho nie je tak veľa -čo jej pomôže v budúcnosti alebo ju to zožerie, that's all.
Moj je sice este len stvrtak a tiez ma prirodovedu vlastivedu matiku slovencinu angluctinu v jeden den..a ucitelov maju roznych od 1rocnika ucia ich aj ucitelia z 5-9 ...aspon bude zvyknuty pri prechode na druhy stupen
@slavomira236 a ktorý je to deň?
no tak neviem ake skoly, ale aj na gymply sme mali max 2 pisomky velke na den. Ziadne tri. Toto napr by som sa ohradila na rodicku a nie ziadala menit rozvrh.
Dcera je 7macka apisomku maju jednu na den a aj to HLASENU vopred, cize s naucia aj tyzden dva na nu, ked tak tie mini bleskovky mavaju hlasene napr. den dva vopred, alebo len tak namatkovo, skusanie velmi vynimocne, iba ak si niekto chce nieco opravit. PRipadne prezentacie na jazyky mavaju. A inak tento rok maju tiez piatok zaujimavy, podla mna preto, lebo v nizsom rocniku vzdy mali piatky aspon 2hodiny vychovy, predsa mladsie deti to horsie davau. Teraz maju FJ, AJ, MAT, BIO, SJ a Informu a tiez mavaju napr. pisomku z matiky pomaly kazdy piatok.
Zaujimave ze ked to teraz pozeram, kazdy jeden den maju nejaku veget hodinu, pripadne dokonca veget hodina + telesna... okrem piatka.
Ja len k tym pisomkam, lebo vidim, ze ani len ucitelia neovladaju pravidla. Metodicky pokyn, ktory je btw. zavazny pre skoly hovori, ze v jeden den moze byt LEN JEDNA pisomna praca, ktora trva 25 A VIAC MINUT. Este raz - len jedna! A je to zavazne. Takze skoly si naozaj nemozu vytvarat v tomto vlastne pravidla..
No jasne na rodičku povedať a nech sa to vyrieši