Dobrý deň. Prišiel čas a ja chcem kúpiť tašku budúcej prvacke. Ja z toľkých diskusii, možnosti, toľkej ponuky mám doslova bolehlav 🤦 môj výber sa zúžil na ospevovaný topgal a belmil. Má prosim niekto skúsenosť s aktovkou belmil ? Odrádza ma plastový spodok, nevadí to dieťaťu pri chôdzi,behu, nebucha ho to do chrbta? Prípadne som našla batoh tzv skrupinovy predok, je na zipsy a predok je celý pevný. Má niekto prosím skúsenosti s týmito taškami? Prípadne reálne foto ako tie tašky vyzerajú ? Som z toho zuuuufala, prosím poraďte 🙏🙏🙏
Zúfalá zo školskej tašky? Nepreháňaj. Syn mal cely prvý stupeň Topgal. Aj po 4 rokoch tá taška bola vo veľmi slušnom stave
Môj syn ma Topgal už štvrtý rok a ta taska vyzera stále ako nova
miesto cetifikovanej tasky som kupila obyc batoh tlapkova patrola - pretoze je lahky. AJ tak som ho prve dva roky nosila ja :D Nastastie si vela knih a telesnu nechavaju v skole. Tieto drahe batohy su neuveritelne tazke a ked tam dieta nahadze vsetko co ma tak vazia aj 3-5-7kg. Nebudem nechavat dieta aby nosilo tak tazku tasku. To je tak fajne na skoliozu. Pekne krasne som prve dva roky tasku nosila a teraz ked je starsi, vacsi, silnejsi, tak si tasku nosi sam.
K poznamkam, ze som neviem aka matka len dodam, ze 95% rodicov u nas nosi tu tasku dietatu.
@kittykat22 neuveriteľne ťažké? Topgal nemá ani kilo.
@pribinak 0,8-1,2 ... ako ktora. A hadzat na chrbat kilo bez nicoho mi pride fakt dost.
Myslim,ze taska do vahy kila je totalne v pohode... aj tak to najhorsie je to, co tam decka nabalia a to prehne aj dospeleho taska/netaska 🙄 Som rada, ze mam moznost ich vozit cele styri roky ZS... na strednej maju uz skrinky a veci si len striedaju, co beru domov a co nie.
A k otazke - moji maju obaja belmil, teda maly, dcere sa rozpadla v druhom rocniku (odparal sa ten plastovy spodok), takze tak, nastvata som bola riadne...tak sme museli kupovat novu... inak rozdelenie priehradiek je skvele, tam sa tomu neda co vytknut...
My máme eegobag cubo Light, je skvelá, mame tretí rok a ani na jednej veci nie je vidno, že je používaná. Ma ich väčšina detí, myslím eegobag na skole. Rôzne druhy majú. Ale u nás majú úplne prázdne tašky, jeden, dva pracovné zošity, peračník, desiata, ani pitie nesmu nosiť. Okrem iného je vložený. Ale aj tak je ta taška úplne ľahká sama o sebe. Myslím si, že väčšine prvákov nosia rodičia tašky, pripadne sú deti vozene.
@kittykat22 inak to je síce fajn, ale neviem si predstaviť ako sa s tým ruksakom narabalo v škole. Muselo to byť dosť nepraktické...od rozdelenia veci, po uloženie atď.. Ono tie tašky pre prvákov sú aj na to prispôsobené, aby deti vedeli rýchlo a samostatné manipulovať s vecami.
@kittykat22 ježiš nepreháňaj. Fakt kilo je veľa? Zdravé 6 ročne dieťa to nijak nezaťaží
@fiafia Z výberu školskej tašky netreba mať vôbec strach. V prvom rade dbaj na čo najnižšiu hmotnosť prázdnej školskej tašky (každé deko k dobru pri taške umožňuje viac do nej dať, aby nedošlo k prekročeniu odporúčanej max. hmotnosti záťaže chrbta dieťaťa). Potom je dôležité ergonomické tvarovanie zadnej časti tašky a nastaviteľnosť popruhov, aby tieto tašku čo najviac "pritiahli" tašku k chrbtu a tým pádom ťažisko presunuli čo najbližšie k osi chrbtice (aby dieťa taška neťahala k zemi a dieťa sa zbytočne nezakláňalo).
No a čo sa týka značiek, tak medzi renomované značky určite patria: Bagmaster a Topgal (kedysi jedna firma), ďalej určite "čistokrvná" česká značka EMIPO (vyrobené skutočne v ČR, nie Číne pre ČR), STIL atď.
Plastové dno nie je kontraproduktívne, práve naopak, prispieva k lepšej ochrane obsahu tašky pred premočením (deti tie tašky položia kdekoľvek, častokrát aj do mláky)
pozri napr. tu: https://www.loria.sk/skolsketasky/0/0/2/48
alebo tu: https://www1.pluska.sk/archiv/zdrava-bezpecna-s...
a výber rôznych tašiek i setov máš tu: https://www.google.com/search?client=firefox-b-...
@pribinak suhlasim, to kilo taska je najmenej... moja je druhacka a ma 122cm a odnesie ju aj plnu, ale teda nevidim to rada, oni tam nosia neskutocne vela veci... citanku, pracaky, pisanku a to je len nemcina a to takto skoro kazdy predmet 🙄 Dni kedy maju plavanie chodi ako ovesany vianocny stromcek.
@pribinak @anjelicek26
nejde o to kilo. Ale ze tam ma neuveritelne vela veci a potom sa to nahromadi. Knihy A4, pracaky, extra zosity, peracnik, voda, jedlo ... a tak potom je dalsich par gramov jednoducho vela. Deti casto nosia este veci na kruzky - extra oblecenie, lopty .. maju strasne vela veci.
@anjelicek26 Nejde o to, koľko sa do tašky vojde. Spravidla majú tašky pre prvákov nosnosť cca 7 kg, čo je aj s hmotnosťou tašky cca 8 kg. To je však príliš veľa ako záťaž chrbáta dieťaťa !!! Je to nezdravé.
Pre 1-2 ročník by nemala váha tašky (včítane učebníc) presiahnúť 2,5 kg !!!
Preto je nesmierne dôležité vyberať čo najľahšiu tašku, aby bola rezerva na "náklad".
Odporúčanie (tip): deťom dávať fľašu na pitie ráno prázdnu a dieťa si naplní fľašu vodou až v škole (úspora hmotnosti cca 0,5 kg podľa objemu fľaše)
@paulinam99 tak ze si to v tych plytkych umyvadlach u nas naplnia je utopia, plus posledny rok-dva take cirkusy robili s covid hygienou, ze ani to by nepreslo... tych par gramov lahsej tasky to nezachrani, bohuzial... nasa kilo nema, ale proste celkova vaha je hruza des...
@anjelicek26 Podľa lekárov by hmotnosť záťaže chrbta (plná taška) nemala byť viac ako 10% telesnej váhy dieťaťa. Priemerná váha prváčika je cca 23 kg.
10% z 23 kg = 2,3 kg
1kg z 2,3 kg však tvorí až cca 43 % !!!
0,5 kg z 2,3 kg tvorí až cca 21 % = cca 1/5 záťaže, a to je významná úspora
Prázdnou pollitrovou fľašou oproti plnej šetríš 21% obsahu tašky alebo na záťaži chrbtice dieťaťa. Naozaj to nie je zanedbateľný podiel. Aj keď Ti dieťa nepoďakuje hneď, neskôr to oceníš, ak nebudeš musieť riešiť skoliózu a podobné problémy s vývojom chrbtice dieťaťa.
@kittykat22 veľa sa nahromadí aj v ruksaku ktorý ty odporucas
Je na učiteľke a škole aby sa dohodli čo všetko si deti môžu nechať v škole
@paulinam99 Moja Ma 20.3 kila a nastupovala s 18 kilami. U Nas maju plytke umyvadla a aj ten ony na vodu nizko takze Tam flasku proste nenaplnis.. a aj bohuzial nosi podstatne podstatne vacsiu vahu, cca 6 kil ked to zvazim🫣 chod to vysvetlit ucitelka a nie mne...
@anjelicek26 OK, beriem. Sú to odporúčania, nie príkazy. Je na každom rodičovi, do akej miery sa nimi bude riadiť. Neušetríš 0,5kg na vode, tak sa budeš snažiť ušetriť na učebniciach, či iných veciach nosených v taške. Kde je vôľa, tam je aj cesta.
6kg záťaž pre 18-20 kg dieťa je však veľa.
Samozrejme, je rozdiel, ak je dieťa vozené až pred školu alebo chodí pešo niekoľko stoviek metrov a stojí na zastávke a podobne.
Príklad: 6kg z 18 = 33%, skús si dať na chrbát Ty 33% svojej váhy a nos to počas dňa. 20kg vreco cementu by asi nikdo z nás nechcel počas dňa nosiť na chrbte. 😉
@paulinam99 ved pisem,ze ich nastastie mam moznost vozit.. moji stredoskolaci maju lahsie ruksaky podstatne Ako Tito moji Mini...
dievcata mali Topgal. synom som kupovala "obycajne" ceske Emipo tasky, neboli drahe, boli pohodlne a lahke. Chalani ich mali v oblube. Mozno nie su take odolne ako Topgal, ale najneskor v stvrtom rocniku zacalo kazde dieta zobronit, ze chce studenstky batoh, a nechce ziadne dinosaury, auta a vily na taske. takze na 3-4 roky nosenia nam to uplne postacilo.
a podobne ako @kittykat22 som detom casto tasku nosila. Moje su drobne deti, posledny syn bol augustovy a cerstvo 6rocny mal 111cm a 17 kg pri nastupe do skoly. moje najvyssie dieta malo pri nastupe 116cm.
Staršie dieťa topgal - má ju už 7-my rok. Po porovnaní s Herlitzom (druhé dieťa) by som kúpila Herlitz, je ľahšia, ergonomicky lepšia. Kúpia som tu na koníku za 12 eur aj s poštou a slúžila ešte 4 roky,
@kittykat22 tie drahe su najlahsie na trhu, preco pises blbosti?
@negymama Môžem potvrdiť. Moje deti tiež "vyrástli" na poctivých českých školských aktovkách zn. EMIPO. A čistenie tašky ? žiadne handričky, šup do práčky a bolo to. Vydržali v pohode.
A od 4.triedy prešli na batohy (dcéra Stil, syn najprv Walker a neskôr na strednej Bagmaster). Synov batoh Walker používa dodnes manžel /"zdedil" po synovi/, a to má už syn 23 rokov. Jedine, čo sa na batohu "pokazilo", bol plastový držak bežca zipsu, t.j. už je iba kovový, ale plne funkčný. Preto pre mňa sú batohy Walker a Bagmaster topka na trhu, lebo sú prakticky nezničiteľné.
Všetkým , ktorý sa vyjadrili k téme bez posmechu z mojej zufalosti pekne ďakujem. Na objasnenie - moja dcéra mala od mala hrču na chrbte po vyšetreniach nam povedali,že To má z preferovania jednej strany,teda aktuálne riešime skoliozu a teda nemienim výber školskej tašky podceniť a je pre mňa dôležité kúpiť jej to najlepšie pre ňu...
@fiafia ahoj, ja som tiez dlho vyberala skolsku tasku kvoli nespravnemu drzaniu tela. Napokon sme tasku boli spolu kupit slavnostne 30.6., ked mal posledny den skolky. Ako znak, ze uz je z neho skolak. Mala som vybrate po dlhych studiach beckmann a Lego. Ta Lego mu bola obrovska, siroka, nesedela na chrbte. Ma treti rok beckmann a taska stale vyzera ako nova. Kamoska kupila topgal a teda neviem ktory model, ale bola neskutocne tazka, ta beckmann bola ovela lahsia. Odporucam tasku pred kupou vyskusat, ako sedi na chrbte.
@fiafia ja ti uplne rozumiem, my sme skoncili s tym ze syn mal zakaz nosit skolsku tasku a pritom nieje ziadme tintitko. Lutujem ze sme sa nechali zlomit reklamov na tie uzasne ergonomicke tasky a nedali mu od zaciatku len vak. Tasky su brutal tazke ked sa naplnia a nehovoriac este telesna, nejaky kruzok a pod. Uz aj taska ktora vazi 1kg je vela, to my povedala aj neurologicka. Ak mate takyto problem zvazovala.by som moznost aby ste mali jednu sadu knih v skole a druhu doma. Nosili by ste len zosity. My sme to tak mali, doktorka nam dala papier.
zúfalá si z úplnej blbosti...
dcéry mali Topgal. To sú nezničiteľné tašky. Vymenili sme ju po 5 rokoch - lebo všetci spolužiaci mali iné. Darovala som ich charite. Môžu slúžiť niekomu ďalších x rokov....
Pozri ešte bagmaster - to je veľmi podobné ako Topgal - možno ťa osloví dizajn....