Tajný Santa v škole

22. dec 2024

Deti si dávali v skole tajného santu. Určite aj mnohé vaše. Len sa chcem spýtať na názor, či je v poriadku tam dávať veci, ktoré boli zjavne používané a ešte tak pre úplne iný vek? Napríklad, že 8r dieťa dostane hračku určenú pre vek 3 roky? Poviem úprimne, ze som z toho za syna sklamaná. Každý rok dostane používanú hračku z poličky z detskej izby...

sweet20
22. dec 2024

V skole som sa s tym nestretla.. iba vo firmach.. neviem koho to napadlo v skolach robit.. zober si to z druhej strany, urcite rodicia nic nebudu kupovat druhym cudzim detom... tak daju pouzivane

autor
22. dec 2024

@sweet20 tak ja vždy kúpim nové

sweet20
22. dec 2024

Tak mali by platit tam nejake pravidla.. ale tak asi ucitelka rodicom nic o tom na rodicovskom nepovedala.. ak by som bola ucitelka , tak na rodicovskom poviem, (ja by som to ani v mojej triede nezaviedla, ale ak uz..) , ze bud to pojde z triedneho fondu alebo by sa nastavili pravidla tak aby aj rodicia suhlasili..

terezia323
22. dec 2024

Určite sú rodiny a rodičia, ktoré majú problém kúpiť darčeky pre svoje deti, nie ešte kupovať darčeky na secret Santa.
Aj mne by bolo ľúto kvôli synovi, ale viem sa vcítiť aj do takych, ktorí majú problém niečo kúpiť

erika237
22. dec 2024

Poucenie do buduceho roka, ak by sa organizoval secret santa, nech sa urcia pravidla, ale teda uprimne modlim sa, aby dcera v skole toto nemala.

mikadooo
22. dec 2024

Vôbec neriešim, akože my už máme za sebou x ročníkov, "darčekovania", a y ročníkov ešte pred sebou, takže nás už podľa mňa neprekvapí nič 😄. Pravdupovediac, tie moje decká dostávajú toľko somarín, že aj keď je to "nové" tak načo je to dobré, keď ich to zabaví minútu, alebo to vôbec nepotrebujú a potom je to hodené v kúte 🙄🙄🙄. A naopak, keby aj používaná hračka pre trojročného a môjmu 7-ročnému sa páči, asi ho to poteší oveľa viac, ako tretí "nový" stojanček na perá, ktorý dostala 10-ročná dcéra a poputuje - šalaláááá rovno do charity. Secret santa v škole nám žily netrhá... Tiež máme problém, čo vymyslieť, aby to nebolo moc drahé, ani lacné, ale nebol to odpad, aby sa to páčilo a nebola zábavka len na 5 minút... Aj tak si myslím, že tieto veci koľkokrát tak dopadnú, niekde hodené bez záujmu, však to asi nie je playstation, alebo lebo za 100e, ale bude pod stromčekom... Mimochodom, syn dostal sviečku z včelieho vosku 😁. Ale bola "nová". No poviem ti, taaaaaak sa potešil... 🤣. Ale sme pokecali, aké je to super, že zapálime si pri štedrej večeri (čo na tom, že mám kúpenú inú), bude tam JEHO sviečka, tak potom to poňal úplne ináč a vlastne bol spokojný s darčekom. 🤷

jana_eyre_2
22. dec 2024

Ja si myslím, že táto aktivita je úplne mimo, nechcem sa však nikoho dotknúť.. ak by moje dieťa dostalo niečo čo nie je pre jeho vek a zjavne použité, využijem to ako príležitosť na vysvetľovanie a ilustrovanie že nie každý má toľko peňazí aby mohol kupovať nové veci, mnohí ani pre vlastné deti a nie to ešte pre cudzie..

Mňa hrozne hnevá, že všade na sociálnych sieťach sa každý ide predbiehať ako duchovné vníma Vianoce a ako si ich máme užiť ale aj tak sa to hemží zbytočnosťami ako sú tajni santovia.. každé dieťa z bežnej rodiny zo strednej vrstvy dostane kopa darčekov, nevidím dôvod na to aby si deti vymieňali ďalšie zbytočnosti.. ak je v triede niekto kto je sociálne slabší, bolo by omnoho prospesnejsie zapojiť deti do pomoci slabším.. ale ja viem že toto je opäť divný názor pre mnohých, čo už ja som si zvykla že som Mimoň..

autor
22. dec 2024

Tam išlo o hračku do 5e, takze nič veľké. Nejde o to, ale o princíp.

mojemenonikto
22. dec 2024

Tajný Santa má zmysel v dobrých partiách, či už priateľov, alebo kolegov. Podmienkou je aby sa tí ľudia dobre poznali, mali rovnaký zmysel pre humor a potom si spoločne vtipné darčeky rozbaľovali. Bohužiaľ žijeme v dobe, kedy má mnoho ľudí kúpiť zmysluplný darček pre svojich rodinných príslušníkov, nieto pre kolegov. A nápad robiť tajného Santu v detskom kolektíve, kde navyše darčeky obstarávajú rodičia, ktorí sú uplne mimo, je úplne uletený. Celý zmysel tajného Santu sa tak vytratí. Ak chcú v škole, alebo v škôlke rozdávať darčeky, tak by to mali urobiť tak aby každý rodič kúpil tajný darček pre svoje dieťa a nie pre cudzie. Potom by si ho v škole našli pod stromčekom. Ale aj tu by som urobil pravidlá, napríklad by som limitoval hodnotu darčeka, aby sa nestalo, že niekto dostane tablet a iný ponožky a budú si zbytočne závidieť. A prvoradá podmienka ja, že by sa škola alebo škôlka mala najskôr s rodičmi dohodnúť a nie robiť to preto, lebo to chcú učiteľky.

tramtada31
22. dec 2024

A neriešiš to len ty? My sme mali secret santu v skole už pred 30 rokmi. Ako prvacka som dostala z kinder vajicka hracku od spoluziacky, čo je logické, že bola pouzita hracka ešte aj bez cokolady. Ja som sa z nej tesila, evidentne veľmi, keď si to doteraz pamatam.

lindous
22. dec 2024

Pre niekoho je aj tých 5€ dosť, niekoho dieťa si zas mohlo spomenúť v ten deň ráno, že treba niečo doniesť, niekto sa na to vykašľal lebo to povežuje za blbosť... syn to zobral ako? keď píšeš, že ty si za neho sklamaná? je aj on? ak áno, porozprávajte sa o tom, že ľudia sú v rôznych situáciach, ja chápem že to zamrzí, ale nie je to ani nič čo by ma prekvapilo... a do budúcna by asi bolo fajn hodiť reč s rodičmi a triednou, že by bolo možno vhodné zaviesť radšej inú tradíciu...

zuzulka558
22. dec 2024

Na škole sme mali kúpila som a jej spolužiačke to padlo pokazilo sa a dcera mi hovorí ze ta krava povedala sak nevadí, ale sak to je vyvrhel som povedala nech si z toho nič nerobí, budúci rok sa nezapojime sama mi tak povedala dcéra ze série im na to

miskajerry
22. dec 2024

Ja som to v mojej triede nerobila nikdy, lebo deti boli z rôzneho sociálneho prostredia, myslím, že niektorí možno ani doma nič nedostali od rodičov, nieto ešte, aby kúpili niečo pre spolužiaka, to by radšej do školy neprišli

jana_eyre_2
22. dec 2024

Aký princíp?

prasiatko30
22. dec 2024

Buff ten secret santa je o nerv - milion veci co mam robit a este si pamatat, ze niekto nema co robit a vymysla este secret santu🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️a este ked ti dieta dojde vecer pred, ze zajtra je SS a musi nieco doniest stoj co stoj - takze viem si zivo predstavit ako niekto bali pouzitu hracku ako darcek aby sa nepovedalo.😂😂😂

mojemenonikto
22. dec 2024

@prasiatko30 😁😁😁 Tipujem, že to pokojne takto mohlo byť. Moje deti zásadne oznamovali keď bolo treba niečo dôležité doniesť do školy deň predtým večer po ôsmej, keď mali ísť spať 😂

prasiatko30
22. dec 2024

@mojemenonikto pripadne variant, ze dieta ani doma nic nepovedalo a zobralo iniciativu do svojich ruk 😂😂😂

martinkatinka
22. dec 2024

Ide o princip? No aky podla teba?
Mozno prave niekto chcel ineho potesil a nemal ine moznosti.

patus_2
22. dec 2024

Som učiteľka a tajného santu nerobím. Asi jediná zo školy. Jednak sa im snažím vysvetliť, že darčekov dostane väčšina z nich veľmi veľa, jednak nechcem zaťažovať rodičov. Chcem predchádzať problémom, presne kvôli podobným situáciám a viem, že niektorí rodičia majú hlbšie do vrecka a aby pred vianocami ešte dávali 5-10€ z rozpočtu pre cudzie dieťa mi nepríde v pohode. A povedzme si pravdu, v 90% sa dávajú iba blbosti, ktoré skôr alebo neskôr skončia v koši... Aj napriek tomu, sa mi stále ozvú rodičia, ktorí chcú navrhnúť veľmi peknú a milú akciu, tajného santu...

liz_lemon
22. dec 2024

@sweet20 vobec to tak nemusi byt, u syna sa tajny Santa konal uz 6x, a vzdy bol spokojny, dostal úplne nové a pekné veci, takisto sme pekné veci aj my darovali jeho spoluziakov, u dcery sme mali tento rok premieru, a tiez super, aj co mi spominala, co dostali druhe deti, tak naozaj fajn, napr. Lego, maľovanie podľa čísel, squishmallows, bolo vidiet, ze sa vsetci snazili, a to sme o tom ani info od ucitelky nemali, ze to budu robit, a zapojila sa aj ucitelka, mne sa to celkom paci, ze to robia, a vzdy ma tesi, ked nieco vyberame pre spoluziaka/cku

katkaseiner
22. dec 2024

dcera mala secret santu uz niekolko rokov, vzdy sne nieco pripravili, kupili, ale dcera nikdy nic nedostala. Ide len o princip, bolo jej smutno. Tento rok bol secret santa divne komunikovany, vraj si nebudu tahat ale kto chce, niekomu darcek da. Tak sme sa na to vykaslali, dcera ostala posledne 3 dni doma (bolo jej zle a mala aj vysetrenie) a v posledny den doniesol syn darcek ktory v skole od spoluziačky dostala. Urcite jej nieco pripravime tiez, neide nam o cenu toho darceka ktory nikdy nedostala, cisto len o princip. Teraz ju spoluziacka prekvapila a bola velmi rada

vreckovka2
22. dec 2024

Autorka, su deti, ktore doma nedostanu ziaden darcek a ich mama je rada, ze im da na veceru chlieb s lacnou pastetou. Naozaj su take deti a velakrat ich rodic/rodicia aj pracuju, ale skratka im to nevyjde. Mnohe tie deti odmietali chodit do skoly pre vysvedcenie, lebo sa hanbili, ze nemaju ani na 1 kvet, alebo cokoladu. Pripadne kvet odtrhli niekde v predzahradke a aj tak sa hanbili. Raz som dostala tielko ;). A detom nevysvetlis, ked vidia ine deti. Skus mat pochopenie, ze aj tomu dietatu, co danu hracku darovalo to pravdepodobne bolo velmi luto.

autor
22. dec 2024

@martinkatinka ze ja by som nikomu nedala používanú vec. Jasne, ak ide o darčeky, tak zrazu všetci sú tu chudiatka. Tak ja nie som milionár, ale našťastie tých 5e ešte mám aj pre cudzieho ak treba.

autor
22. dec 2024

@vreckovka2 samozrejme ak by to tak bolo, tak pochopenie mam, ale obávam sa, že to tak nie je. Ze ide proste o ľahostajnosť. Ale možno sa mýlim, akurat ze to nie je prvýkrat co sa nám to stalo a v triede také chudatka nevidím. A vždy sa losuje iné dieťa, ktoré da inému dieťaťu.

siska53
22. dec 2024

Nevsimla som si, ze by deti dostavali pouzite veci. Ani u syna, ani u dcery..

prasiatko30
22. dec 2024

To nie je o lahostajnosti je to aj o tom, ze nepodporujem hromadne darovanie sprostosti - zlosti ma ked sa mi objavuju po dome kraviny, na ktore dieta do 2 dni zabudne. Je to konzumismus a nerada to podporujem. Som omnoho radsej ked si idu niekam sadnut, alebo si idu ako trieda zakorculovat ako aby si kupovali sprostosti

monika07142019
22. dec 2024

My sme dopadli rovnako, ako nejde mi o to že sme minuli peniaze na ine dieta, učiteľka určila rozpočet 1.5 ,, ale o to ako bol syn sklamaný,, lebo si dal na tom záležať boli sme v hracakarni, kúpili sme len jojo za 1.6 ale syn to platil zo svojich našetrenych peňazí, ešte vyrábal pozdrav, balil čokoládu,, aj keď to nebolo veľa, dal si na tom naozaj záležať ,, a on dostal Milka čokoládu 2 mesiace po záruke,,

lienka9
22. dec 2024

Asi by som chapala,ze nie kazdy ma na to peniaze a niekto moze dat aj pouzite..dalsia vec,vela ludi teraz moderne "recykluje veci",tak mozno to bol zamer.je mozne aj to ze dieta co malo byt "santa" nic neprinieslo a ucitelka dala co mala po ruke,aby tvoje dieta neostalo bez darceka..nevies co je za tym..ale urcite by malo byt ist od ucitelky aky je odporucany obsah balicka (napr hand made,alebo max suma),lebo potom rodicia mozu len tipovat..

mane01
22. dec 2024

Moje dieta nedostalo nic, lebo sa ma nu spoluziak vykaslal. A triedna to velmi chce, tohto santu, ale vobec neriesi organizaciu. Takze niektore deti sa snazia nieco zaujimave vymysliet, ine sa na to vybodnu, ale oni darcek dostanu…uplna blbost toto! Clovek nema co riesit len taketo blbe vymysly!

autor
22. dec 2024

U nás bolo určené suma do 5eur, nosiť sa môžu celý týždeň darčeky, dávajú sa potom v piatok. Neviem ako ma pani učiteľka ošetrené ak by niekto nedal, dúfam, že také by sa nestalo, ak by áno, tak nenechala by som dieťa bez darčeka ako učiteľka. A možno by bolo lepšie ak by sa nevedelo dopredu komu dávaš a zrebovalo by sa. Teda to si myslím ja, že by bolo možno lepšie, neviem. Ale napadá mi, že ak niekto nemá niekoho rád, že by mu proste odflakol darček, možno nie.