Synovi sa smejú kvôli našej výchove

miladka333
14. jan 2016

Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?

pribinak
14. jan 2016

Ked sa budu za tyzden hrat hodinu - dve na PC tak z nich psychopati este vyrast nemusia, sko prepac, ale toto je dost predsud voci ostatnym detom
Moj syn je predskolak a pc mu poziciam, nema ziadne strielacky, staviame mesto, zeleznice, ma formuly, Auticka a puzzle

mimikas
14. jan 2016

@miladka333 mozno keby ste trosku povolili, nebolo by to tak zle 😉, mozno sem tam pustit film a dovolit neaku tu hru, zas pre dieta je to velmi tazke byt vyluceny z kolektivu

letasi
14. jan 2016

@miladka333 niekedy aj prilisna opatrnost a zakazy dokaze z deti urobit psychopatov...treba najst zlatu strednu cestu

mechurik
14. jan 2016

v dnesnej dobe je potrebne zit s technikou. ved uz ani nepiseme perom...

janinah
14. jan 2016

Porad sa so psychologom,príde čas,že im nebudeš múcť diktovať čo majú robiť a potom môžu byť ako utrhnutí z reťaze....treba žiť podľa zlatej strednej cesty.....mám 10r. syna a aj na pc chodí,aj tv aj krúžky má,športuje,výborne sa učí a ajvonku sa doosť vybehá.....mimochodom pre tretiaka je na pc kopa doplnovačiek na vybrané slová,diktáty,matemaika,pytagoriáda.....na pc nie sú len strielačky

dominikav123
14. jan 2016

@miladka333 vacsiu traumu bude mat zo sikany v skole ako z toho, ked si pozrie telku alebo zahra nieco na kompe

lubiss
14. jan 2016

A ze sa mu posmievaju a deti sa s nim nebavia lebo sa asi nemaju o com.kedze nepozna to co riesia co je pre nich in to z nich psychopatov neurobi???

kristinkahugo
14. jan 2016

Ved az ty využívať techniku a nepýtas "tradične" radu u psychológa ale tu na MK?Tak prečo to zakazovať detom? V normálnej miere ma vsetko aj výchovný charakter.
Ved predsa chces aby boli vzdelaní nie?

sandri
14. jan 2016

Zbytocne detom stazujes zivot - s PC coskoro zacnu robit v skole, ako sa asi budu citit (nama ten starsi), ked dostane za ulohu pripravit referat na pc a on ho po prvy raz zapne az vtedy? Nebude tusit co s nim ma robit? Je ine nedovolit sa hrat na pc dietatu 10 hodin v kuse a ine ho k nemu nepustit vobec. O com sa asi maju s detmi bavit, o tom, ze boli na ihrisku? Jasne, ze o aktualnych rozpravkach a nie o tych, ktore ste im vy vybrali na DVD...

saurian
14. jan 2016

@miladka333 aby deti "zapadli" do kolektivu, jednou z dolezitych veci su rovnake zaujmy.
doba je proste taka aka je, takze asi by som trocha "popustila" a co-to im dovolila. dnes je to proste nevyhnutnou sucastou zivota.
a potom - aj sama vidis negativne dopady na deti uz teraz, a v neskorsom veku by sa ti mohlo stat ze ked uz sa potom raz k tomu (napr strielackam) dostanu, tak sa toho nebudu vediet nasytit, prip. ti to budu robit za chrbtom (mozno sa to nestane, ale riziko tu je).

jana_eyre
14. jan 2016

No myslim ze ziaden extrem nie je uplne dobre riesenie, uplne ich drzat mimo dnesneho sveta..

Nemyslim, ze maju zrovna pozerat hluposti v tv, ale zas drzat ich uplne mimo techniky a mysliet si ze moderne hry na pc vychovavaju psychopatov je prehnane, nie?

Vo vsetkom treba hladat zlatu strednu cestu.. Deti raz vyrastu a budu sa rozhodovat same.. My im musime ukazat aj prikladmi co je spravne a co nie..

libka1
14. jan 2016

@miladka333 nájdite nejakú zlatú strednú cestu. toto je ako keby ste ho drzali mimo realitu. treba sa trochu prisposobit dobe. ja tiez s tymi brutalnymi hrami a nezmyselnymi serialmi nesuhlasim. myslim ze mu viac ublizujete ako pomahate takymto striktnym pravidlom. neber to v zlom, je mi jasne ze to robite v dobrej viere a v snahe vychovat z neho dobreho cloveka, ale dobu nezastavis a byt vyluceny z kolektivu nie je prenho urcite ziadna slast 😉

qidko
14. jan 2016

@miladka333 Ahoj podla Teba tradicna vychova je bez PC a telky vies akej dobe zijes?Nemas to trochu popletene?Dnes su deti krute a ver ze vasi chlapci budu tazko zapadat do kolektivu nikomu neuskodi ak I'm dovolis pocitac na par hodin denne ved aj Ty ho pouzivas a skoditi to?

lanugo
14. jan 2016

@miladka333 a ty sa cudujes? Jasne, ze ho vyclenia a budu sikanovat.A co si cakala? Ked nejdes s dobou, tak ides proti nej.Aj ty mas urcite pracku, zehlicku varnu konvicu, ...a si preto leniva zena?A ked si myslis, ze vsetky deti , ktore maju povolene pouzivat technologie dnesnej doby budu psychopati, tak by si mala absolvovat par sedeni u odbornika

sardinka335
14. jan 2016

@miladka333 nie je to dobrý napad uplne deti odstrihnúť od sveta...na PC a tabletoch sa daju hrat aj ine hry ako strielačky...napr. Minecraft tam decka stavaju ...to mi pride celkom neškodne, alebo SUbway surfer kde zbieraju mince...dcera mam malovanie na taku tvar, pizzu....
Umenie nie je tieto veci deťom zakazať...to je najmenší problém, umenie je vedieť v tom chodiť a davkovať to primerane. Nemyslím si ze ked budu hrat vyššie spomenuté pol hodinu nech aj denne tak z nich budu psychopati - na to treba troška viac dispozícií a faktorov, ktore sa musia spojiť. Skor budu outsideri čo sa PC týka a proste ,,mimo misu,, a bude to im samým luto...pripadne vam to začnu vyčitať. Ako sa vraví všetko s mierou....Mne moj syn uz v 9 rokoch ked niečo neviem na mobile pride a ukaze...no to som dopadla... 😀 😀 😀 Doba je taka a vyzaduje si aby mali deti aspon šajnu o nejakej hre...

maslenka47
14. jan 2016

@miladka333 skus tento svoj prispevok napisat na nejake forum pre (stredo)skolakov. Mozno si tamojsich reakcii uvedomis, ako sa tvoje dieta chuda musi v skole citit. Ze si nema s miestnymi co povedat....

Dieta sa potrebuje socialne integrovat a identifikovat aj v kolektive spoluziakov. Nie len doma medzi rodicmi. Je to velmi dolezite pre jeho buduce fungovanie v svete dospelakov. Je len na tebe, ci budes nasilu dieta izolovat v prostredi tvojej domacnosti a povinnosti, alebo mu (v rozumnej miere) umoznis formovat si osobnost vlastnu. Ako obvykle, akykolvek extrem je dietatu len a jedine na skodu.

argyro
14. jan 2016
hoogy
14. jan 2016

uplny zakaz nie je nijako vychovny... a este stylom,ze mat rodicovsky zamok na telke.... co im vobec nedoverujete? deti sa vam takto mozu vzdialit.tento pristup moze fungovat tak do 5 rokov maximalne. sa cudujem,ze sa vam syn uz davnejsie nevzpriecil. radsej rozumne vysvetlit co je vhodne pre nich pozerat aby si vedeli vybrat program. a obmedzit ich casovo a dodrziavat to.

maria117
14. jan 2016

@miladka333 schvalujem Tvoju vychovu do kstej miery, ale cisto len zakazy su pouzitelne len do isteho veku... a bolo by fajn najst nejake prijatelne riesenie pre vas oboch.... jasne, ze by som mu teraz kvoli tlaku triedy nedala do izby pc i telku, nech si robi co chce,kedy chce...ale trosku dovery a usmernenia....najst nejaku hru,ktora by sa vam pacila obom,resp jeho by zaujimala a pre teba by bola priatelna... a kludne by som ju i legalne kupila,hoci by bola i drahsia a dovolila,nech si zavola spoluziakov a zahraju si ju i oni....a s tou telkou, ja osobne nepozeram uz niekolko rokov,vynimocne,ked sme u niekoho..a vo vlastnej domacnosti ani neplanujem mat...radsej you tube al cosi pod, no moja ma estelen 6m, tak uvisim, ci nezmenim casom nazor...

slavka1307
14. jan 2016

@miladka333 Ja k tomu len toľkoto: jeden otecko sa sťažoval učiteľke na ZŠ - I.stupeň, že sa mu nepáči, že deťom káže robiť kadejaké projekty, že si musia kadečo vyhľadávať na internete, že však ich to má naučiť učiteľka, že on si nepraje, aby jeho dieťa sedelo toľko pri počítači kvôli úlohám. Učiteľka mu odpovedala, že sa majú presťahovať do stredoveku.
Viem, že ste tu písali o hrách atď., ale tak ako píšu vyššie, všetko s mierou. Úplne bez toho v dnešnej dobe asi neuspejete.

argyro
14. jan 2016

Preco synovi zalezi na tom co si o nom myslia ini? Ak nedokazete deti vychovat k zdravemu sebavedomiu tak sa radsej prisposobte okoliu. Mimichodom, pc gramotnost je v dnesnom svete nevyhnutnost a 8 rokov je najvyssi cas.

katrin21
14. jan 2016

ziadny extrem nie je dobry.. PC aj TV im povolte v rozumnej miere.. ajj nejake tie hry, ved su aj ine, ako len strielacky...

argyro
14. jan 2016

@hoogy ten zamok na telke mi tiez vyrazil dych. To je ako dat sladkosti za mreze nech na ne vidia ale nemozu si dat. A vy rodicia telku pozerate miladka?

katrin21
14. jan 2016

@slavka1307 s tym oteckom suhlasim.. tiez sa mi to nepaci a to hlavne preto, ze keby tie projekty robili aspon na zaklade precitanych knih, vyhladania info.. Ale nie .. funguje to tak ze:
mami , vytlac mi nieco v praco o Amerike.... SUp, nalepi ,alebo v lepsom pripade prepise na A3, ani poriadne nevie co.. a projekt je na svete...
Tiez sa rozculujem nad tym... nepaci sa mi to a tiez preco by kazdy mal mat doma napr. tu tlaciaren.... ze ano.... A hlavne, ze ked je potom nerozhodna znamka, tak tie znamky z projektov neberu ani do uvahy , ze ved len projekt. to sa stalo nam teraz.. Normalne asi ucitelke poviem, ze nabuduce dcere poviem, nech ziadny ani nerobi ( pritom ona si robi poctivo, ziadne kopirovacky z netu, zbiera viacero info...) a nech jej da 5 , ze nemala projekt a nech sa to potom neopovazi brat do uvahy .. tak ako teraz nebrala do uvahy dve jednotky !
A to som byvala ucitelka, ale toto sa proste nerobi , je to demotivacne.. naco to potom to dieta robi? nanic.. papier pre papier.

8291
14. jan 2016

Tiež si myslim že par hodín do tyzdna by neuškodil počítač ani tv,treba ist s dobou,počítač bude zachvilu potrebovať aj pre školské práce.moj synovec dva dni pred nastúpil teraz do školy po prázdninách,išiel písať domacu úlohu.Mali napísať slohovu prácu na 5 strán na tému obchody.ked som vosla ta nim do izby bol na notebooku,tak mu hovorim že kedy chce písať sloh som,ze už píše.skoro som odpadla.no a funguje im to na gymply tak že ako trieda majú zalozenu fb stránku len pre nich a on ked to napíse,tak to hodí na tu stránku a profesorka to skontroluje.Som sa naňho pozerala ako bager na tvrdú hlinu.ziadne pisanie na dvojharky s okrajom a keď sa pomýliš tak odznova prepísať,lebo škrabance,zatvorky nesmu byť ako volakedy.

tvojzlysen2
14. jan 2016

tkzv. skleníkové deti
PC hry ani USA braky z teba neurobia blázna, naštuduj si niečo prosím

elusive
14. jan 2016

Poviem ti taký môj prípad. Na strednej na druhom stupni fičali Vyvolení a South Park.
Všetci spolužiaci to pozerali len mne to naši zakázali. Neznášala som pondelky lebo som sa s nimi nemala o čom rozprávať lebo všetci točili o tom istom a ja som sa hrala, že sa učím.
Táto doba je proste taká. Musí tam byť aj internet. Do 4 rokov je podľa mňa mobil, tablet a podobné vymoženosti sprostosťou pre dieťa, ale už v predškolskej triede a v škole to treba ovládať. Už samotné úlohy od učiteľov to od teba vyžadujú.
Každý kto sa vymyká, je outsider a vie to nepekne zamávať s detskou dušou. Samozrejme treba s rozumom, ale nie zatvárať oči pred dobou v akej žijeme.

sandri
14. jan 2016

mna by len zaujimalo, ci si zakladatelka temy z tychto prispevkov nieco odnesie, kedze vsetci tu mame v podstate rovnaky nazor...

jaja102
14. jan 2016

Ja tu budem asi za trubu,ale ja ti celkom rozumiem.chces len proste decká od niečoho uchrániť a dať im do života iné hodnoty a základ.mne sa to náhodou páči.no doba je,aká je...minule som z mojim malým synom (2,5roka)čakali v alergo ambulancii a bolo tam cca 7 detí,každé z nich držalo v ruke mobil,alebo tablet,a to boli niektore z nich ešte aj mladšie od nás..ked sme vytiahli z tašky knižku,a začali sme čítať,pripadala som si ako z ineho sveta.a zamok na telke je podla mna v poho.pretoze dnes kludne o pol stvrtej,ked deti chodia z druziny daju dva a pol chlapa,co je teda riadne perverzne...a teraz kamene do mna. 😉

argyro
14. jan 2016

@jaja102 ale naco tam ta telka potom je ked je na nej zamok? Inak suhlasim