Ahojte. Prichádzam k vám po radu, lebo ja som už zúfalá. Mám 2 synov, dvojčatá. Majú 10 rokov, ale s jedným z nich je práce ako s prváčikom. Odmieta si písať domáce úlohy, odmieta sa učiť, nechce si pripravovať tašku, v škole často vyrušuje. Ak ho aj donútim, všetko len odflákne. Keď ho nútim učiť sa, sedí na knihou aj 3 hodiny a reve. Tak isto, keď mu dám napr. prepísať domácu. Neprepíše. Sedí a ručí ako tur. Lebo to sa nedá nazvať plačom. Počuť ho na celú ulicu. Vyskúšali sme už všetko - odmeny, výlety, spoločné hranie sa, ale aj tresty, zákazy, a už bohužiaľ aj dostal. Boli sme niekoľkokrát aj u psychologičky. Syn je nadané dieťa, má nadpriemerné IQ, ale aj poruchy dis... Odporučila nám zmenu školy, čo sme aj spravili. K zlepšeniu nedošlo. Dnes ráno som mu nestihla skontrolovať tašku, zas donesie 2 poznámky. Pred učiteľkou sa už strašne hanbím, ale ja už fakt neviem, čo mám robiť. Už len ranné budenie do školy je strašné. Trvá mu aj 20 minút, kým vylezie z postele a celé ráno zdržiava. Šikanovaný nie je. Inak (mimo školy) je pritom strašne zlaté dieťa. Vo všetkom nápomocný, slušný k ľuďom, citlivý. Podľa psychologičky a špeciálnej pedagogičky nenastal žiadny výchovný problém, vraj nám nemajú vôbec čo vytknúť. Ale veď musím robiť niečo zle, keď je taký. Poraďte. Inak jeho brat - dvojča, je zase v škole ukážkový, ale doma v praxi nepoužiteľný. Bez pomoci nevie ani kúpiť chlieb či vyniesť smetie. Všade potrebuje brata. Ale toto lahšie natrénujeme, ako to učenie. Ďakujem za rady.
@jankita krásne sa ti dopĺňajú, úžasné... Neboj za pár rokov sa tomu budeš smiať... Čím viac pozornosti tomu venuješ, tým to bude horšie... To je taký zvyk v rodinách s viacerými deťmi, že ten čo neposlúcha dostáva za ' trest' najviac pozornosti... Potom ti to druhý syn dáva vyzrat doma... Nič, jeho škola, jeho zodpovednosť, nebude si plniť úlohy, zakázať Pc, futbal, telku... To čo má rád a viac neriešiť, nekomentoval... Ono to príde..m
@jankita obávam sa, že bude musieť z tvojej strany prísť prijatie tvojho dieťaťa takého, aký je. Robíš všetko, čo je v tvojich silách, viac urobiť nevieš a nemôžeš. Je to v povahe, žiadna neprimeraná výchova, človeka nezmeníš len tak lebo rodičovi to tak vyhovuje. Tiež som musela syna takto tlačiť do učenia, kontrolovať, zákazy u nás nefungovali, toto nemalo žiadny efekt. Zákaz v pohodičke pretrpel a fičal v pôvodnom lajdáckom režime ďalej. Jediné, čo fungovalo, bolo učiť sa s ním a podávať mu učivo v záživnom kontexte. Lebo tie učebnice napríklad dejepisu, to bola nuda neskutočná. Keď som mu učivo oživila, lepšie sa mu to učilo. Lenže u nás to fungovalo asi tak, že najprv sa nachytali zlé známky a poznámky, potom sa opravovalo atď. Učiť sa systematicky? Toto nehrozilo, celú zš to jednoducho neišlo. Teraz chodí na sš, ale nie je to oveľa lepšie, ale ja už mám nad tým väčší nadhľad-
@jankita zobrať mu všetko z dosahu..PC,mobil,tablet,žiadne treningy,žiadny kamoši...pokiaľ sa nepreberie k životu..
ak má ráno problém vstať,bude chodiť spať skôr..
prvé čo urobí ked príde domov,pobaliť tašku a učiť sa..môžeš ho max tak preskúšať,či to vie..
čím viac mu beháš okolo zadku,tým mu ten život zľahčuješ..
@jankita a ako reagujes, ked 3 hodiny ruci ako tur? reagujes nejako nanho?
Napada ma este par veci:
1) Ja by som si urcila priority, co ma urobit - napr. prepisat domacu ulohu (predpokladam, ze raz ju uz napisal) pre mna prioritou nie je. Nech ju ma taku, aku ju urobil 1x.
2) Rano by som ho budila skor, aby vstal nacas. Ak bude vsetkych zdrziavat, vystrcila by som ho von v takom stave, v akom by prave bol. Kludne aj v pyzame. A v ten vecer by siel do postele skor a rano by som ho zobudila o kusok skor.
3) Asi by bolo vhodne si s nim sadnut a dohodnut sa na nejakych pravidlach. Ako nadpriemerne nadany by mal vediet sam spisat, ake povinnosti ako skolak ma a urcit priority. Ak chces nejake doplnit, dohodnite sa, ktore (napriklad, ako som uz povedala, opatovne prepisanie domacej ulohy je nieco navyse) Tie spisat do tabulky a na kazdy den /tyzden mu to vytlacit, nech si odfajkne, ked to splnil. Skolsku tasku kazdy den po skole vyprazdnit a podla rozvrhu dat veci na dalsi den. Po splneni povinnosti moze mat volno. Inak nie.
Inak to 3 hodinove rucanie by som mu v ziadnom pripade netolerovala. Co ma 2 roky??? To treba razne stopnut.
@dominika6 už nemá nič. Žiaden tablet, má zakázaný pc, x-box, telefón ma za trest len úplne základný, primitívny s tlačidlami a mini displejom. Spať chodí o 8mej, na spanie sa chystá od 7mej a napriek tomu o pol desiatej ešte vybieha na wc.
@flientica v škole tiež nevedia čo s ním. Už má aj asistenta 2x do týždňa.
@simsalabim ďakujem za nápad s tou tabuľkou a spísaním pravidiel. Ja som mu už síce napísala niečo ako poradie povinností, ale zaberalo to asi 3 dni. Možno keď si to spíše sám, vydrží to dlhšie.
V pyžame ísť nemôže, do školy chodíme 2 zastávky busom alebo peši, keď mešká MHD. Z toho by bol zápal pľúc.
Na to ručanie už nereagujem. Kedysi zo začiatku som mu dohovárala, teraz už len ignorujem. Aj tak ručí ďalej. Tiež by som to rada stopla, ale neviem ako. Nepomáhajú ani zákazy, ani odmeny. Spať chodí skoro, ale nevie zaspať. Úlohy musí prepísať, len keď sú samý škrtanec a chyba. Inak beriem do úvahy jeho disgrafiu a nežiadam nemožné. Ale ak má v každom slove 2 chyby, tak ma učiteľka požiada, aby to prepísal.
ja mam skoro 8 rocneho a mala som aj rovnake problemy, normalne som si s nim sadla a kludne bez emocii som mu povedala
Nechces sa ucit? neuc sa. ja uz som do skoly chodila a nepotrebujem to, je to tvoj zivot, tvoje povinnosti, aale pamataj si ze vsetky nasledky si budes znasat sam.
Najprv to nefungovalo ale ked videl ze mnou ani nehli jeho zle znamky a cervene more v zositoch zrejme sa uvedomil. opytal sa ma
tebe to nevadi? a ja som mu opat kludnym hlasom povedala ze nie, ja uz skolu ukoncenu mam aj tatik, mame dobru pracu, pretoze sme sa ucili, ak sa nechces ucit neuc sa mne je to jedno, ja nebudem kopat kanale a zbierat hovna a odpadky po meste v oranzovej veste so vsetkymi ciganmi.
este skusi ze ale ved ja som tvoj syn, nebudes sa hanbit ist somnou po meste? a ja som mu povedala ze kym je maly tak nie a ked vyrastie a bude uratovat ulice tak sa k nemu nikdy nepriznam...
ja viem krute, ale zaucinkovalo
podstatne je aby si vyydrzala aj keby ta islo od zlosti rozhodit, ja som to samozrejme vsetko robila za asistencie a velkej spoluprace triedneho ucitela, ten mesiac co sme to praktizovali bol neskutocne dlhy ale oplatilo sa.
Aj sem tam este skusa revom alebo vyjednavanim ale bohuzial
a najdolezitejsie by som bola zabudla, ked prisiel s tym, ze on nechce zbierat hovna a kopat kanaly som mu bez akychkolvek emocii povedala: Ok, ale ja stanovim pravidla a ak ich nemienis dodrziavat, odmietam sa s tebou ucit a tlacit ta do niecoho, je to tvoj zivot a ako sa zariadis, tak budes mat.
tu su pravidla
1. na kazdu domacu ulohu budes mat v ramci dlzky a narocnosti stanoveny cas, ak ju dovtedu neurobis beriem ti zosit (vacsinou je to 20minut)
2. ak vypracujes domacu skor ako uplynie cas mas dve moznosti
a) ides sa hrat kym ti neuplynie cas
b) pokracujes inou ulohou a usetreny cas mozes investovat do dokoncenia ulohy, ktoru si nestihol v stanovenom limite
3. kazdy druhy den piseme diktat a podla narocnosti stanovim kolko chyb v nom mozes mat aby si nemusel pisat novy
4. pri citani mam v ruke ceruzku a kazde chybne precitanie ti v knihe oznacim, taktiez ti na zaciatku oznamim podla narocnosti kolko chyb mozes mat aby si nemusel citat odznova
funguje nam to zatial skvele, aj ucitel vidi zlepsenie a najma zrychlenie co bol u nas najvacsi problem, nieje to 100% ale mam doma kludne dieta, ktore vie co ho kazdy den caka a ja nestresujem co zase bude vystrajat. dokazal uz napisat aj diktat s 2 chybami co pre neho bolo takmer nemozne, nakolko tym, ze sa nesustredil urobil aj 15-17 chyb v zopar vetach (chyby ako bodky dlzne makcene a velke pismena na zaciatku vety ci mena)
@0silvia0 nie, druhý nie je taký urevaný. Resp. neplače kvôli úlohám, ale je citlivý na kritiku a nespravodlivosť, alebo keď sa udrie. Ale on sa skôr schová a plače potichu. Od narodenia boli neskutočne uplakaní.
Pomôcť mu nevie, a už ani nechce. Nie sú v rovnakej triede. A synovi netreba pomôcť v zmysle ze niečo nechápe, on len nechce.
@jankita presne toto su moji bratia. Jeden v škole jednotkar, no sam nevie spraviť nič a druhy z ročnika do ročnika prechadza len tak tak so štvorkami ale zas je veľmi šikovný čo sa týka napr. Domacich prác. Momentalne je uz brat 7mak ale zo zaciatku sa s nim mamka ucila asi do 5teho rocnika, potom uz musel sam a ked nezaberalo uz nic tak ako u vas, tak ocovi padli nervy a zmastil ho jak žito. Vtedy chlapec pochopil že jednoducho aspoň na 4ky sa musi naučiť a začal sa učiť. Aj keď len na 4ky ale nemoze byt každy ing ... 🙂
Skus psychologické vydieranie, keď nič nezaberá. Na mna tak mama stále, že všetci mame Vs, nie je dôvod, aby si si ju neurobila aj ty.. evidentne zabralo, VS som skoncila dve😀✌️ Alebvazne, na nás boli rodičia strašne prísni, keď bolo rodicko, už som upratovala dva dni dopredu, cakala ich s navarenou večerou a vyzerala, kedy prídu a robila sa, že spím a to bolo na gympli na vysvedčení sem tam trojka. Nepamatam si, či nás bili, ale skôr nám tak vážne dohovárali.
@jankita a nema aj adhd?
@liluu my mame aj poruchu pozornosti, teda nie my,ale syn 🙂, niekolko dys.. tiez ma 8, dostali sme inštrukcie pre nas i pre ucitelov a podla debaty s 2 psycho,co mali takéto deti, ale uz u dospele, tak len nepovolit,aj ked bude revat, prosto tieto deti su taketo, su ine ako tie ostatne, uplne inak reaguju.. zlepsi sa to okolo 12r. Pritom tie deti su inak sikovne, mnohe aj velmi inteligentné, len je to s nimi o nervy. Pri uceni vymyslat co a ako... Pritom su veci,co ho velmi bavia, zvladne ich lavou zadnou. Casto sa pyta na veci,co by este nemusel sa pytat a vedieť ( ale na vznik deti sa este nepytal ). Fakt rozdiel on a dcera..
Neposedny, cez prestavky nevydrzi byť v klude. To tazko vsetko opisat. Syn muzovho kamarata je este horší, ak to teda mame nazvat klasickym zaradenim ci delenim deti na dobre a zle..Ale.ten aj chodi do školy pre taketo deti, len to je platena skola, my na to nemame. Tiez je inteligentny, velmi spontanny, len nevydrzi sediet, hned sa na vsetko vsetkych opyta, neboji sa nicoho a nikoho..
@jankita niečo podobné máme v rodine, tiež sa jedná o lenivosť zo strany chalana. Začalo to na základnej a pokračuje aj na strednej. Robil všetko možné len aby sa nemusel učiť a robiť úlohy. Nikdy "nemali" žiadne úlohy,projekty.Rodičia mu chystali knihy, zošity, učili sa s ním...bez jedného z nich ani len neotvoril knihu.Všetko z dosahu mu museli vziať, aj tak sa dokázal hrať aj s gumkou na teplákoch počas učenie-mučenia. Tiež mal stavy, že sa rozreval lebo sa mu tak nechcelo učiť. Nebol ochotný sa učiť,
Nič neporiešili, teraz je dokonca podporovaný zo strany otca, načo mať dobré známky,dáko bude,za policajta ťa zoberú. Matka už rezignovala, nezaberali zákazy..dvojaká výchova, otec ho hneď všade pustil aj keď mať zakázala, dovolil všetko.S kamarátmi vonku, mobil,hry to áno, učiť sa ani za svet.
A pritom nie je ani nepozorný,hlúpy, len je podporovaný v tom, že všetko zaňho niekto urobí a nejako sa všetko utrasie a nejako bude.
@majulino toto nie je zlá metóda, ale u nás by nefungovala. A to z jediného dôvodu - tvrdohlavosť. Neustúpil by, aj keby mal prepadnúť. Keď bol malý, odmietal jesť všetko okrem rožkov, suchej ryže a sladkého. Pod lekárskym dohľadom som ho vyhladovávala. Skončilo to takmer nemocnicou a jesť normálne nezačal. 3 dni nič nezjedol. Nič. Potom to lekárka stopla a začínali sme kúskom čokolády, aby rýchlo nabral energiu a vrátili sme sa aspoň k ryži a rožkom. Keď som mu povedala, že bude kopať kanále, tak mi povedal že aj toto musí niekto robiť a jemu by to nevadilo. Ale pritom chce byť programátor. Drsný prístup ho totálne zabrzdí. A učiteľka by s tým pravdepodobne nesúhlasila. Skúsim si s ňou dohodnúť stretnutie a porozprávať sa o tom.
@saskia_98 problém je, že on je veľmi inteligentný. Učivo sa dokáže naučiť za 5 minút, on len nechce. Známky nemá zlé, teda kým sa s ním učím. Akonáhle neskontrolujem, 4ka strieda 5ku. A poznámok viac ako známok. Proste musím dohliadať a tlačiť ho do všetkého.
@siska53 no adhd nemá, má "len" poruchu pozornosti. Bez hyperaktivity. Aké inštrukcie ste dostali? My len také, že treba s ním písať komentované diktáty, spratať mu všetko zo stola, trénovať pozornosť, ale to je všetko. Inak je môj syn taký istý ako tvoj 🙂. Presne aj ja vnímam, že on je iný ako ostatné deti. To čo platí na iné deti, naňho nemá žiadny účinok a naopak. A pritom je neskutočne inteligentný. Keby sa len trošku snažil, zvládol by všetko ľavou zadnou. Vznik detí mal zmáknutý už v škôlke (jasné že nie do detailov).
@jankita aj moj brat nechce a akonahle ma ťažsiu ulohu a jemu sa nechce pride za mnou že ukaz mi jak sa to robi lebo neviem a ja ky mu ukažem, cela domaca spravena .. A toto robi či pri mne, mamke alebo ocovi .. Nie je hlupy len je lenivy a velmi pohodlny na to, aby zatažoval svoju hlavu ked niekto druhy to spravi za neho. Kym sa s nim učila mamka, nosil 2 sem tam 3 akonahle sa uči sam, poznamka, 5, 4, poznamka, 5, poznamka ale keďže už má 13, neni možne že by mamka nad nim sedela a učila sa s ním keď žiadne poruchy nema len je lenivy.
@jankita no mne to pripadá ako vedomé bojkotovanie školy, akoby tvoj syn nedokázal prekonať akýsi odpor k učeniu a škole. Skús sa s ním porozprávať, či by pre neho nebolo hanbou, keby prepadol a chodil by znova do toho istého ročníka s mladšími deťmi. Či to za to fakt nestojí priprieť sa a aspoň sa snažiť. Čo vlastne chce dokázať tým, že sa nebude učiť, bude dostávať päťky, poznámky, prepadne a čo potom? Skús s ním prejsť možné následky a jeho predstavu riešenia týchto následkov. Dostane päťku, bude ručať. Prepadne, bude ručať. Čo tým ručaním dosiahne? Ja by som išla týmto smerom - akousi analýzou jeho pocitov z toho všetkého.
@jankita ja mam zatial male deti takze z vlastnej skusenosti povedat neviem, ale podla pripadov v rodine ti poviem, ze treba sa zmierit s tym, ze jeden syn ma vztah ku skole a druhy nema. Tym nehovorim, ze mu mas lajdackost tolerovat. Prosto su deti, ktore skola bavi a tie, ktore skola nebavi. To este neznamena, ze z neho vyrastie zly clovek. V rodine mame hned 2 pripady kedy sa chlapci nechceli ucit a maminy sa s nimi ucili po 8 triedu, kontrolovali ulohy, skusali, ci sa naucili. V momente ako prestali, tak sa deti prestali ucit. Chlapci skoncili ucnovky, obaja su pracoviti, slusni. Len ich skola nebavila...
Vymenili ste skolu za aku?
@jankita v pyzame do skoly ist moze 😉 Bundu na seba+topanky a je vybaveny. Zapal pluc nedostane 😇
A to 3 hodinove rucanie... Ja som tvrdas. Povedala by som mu, ze bud prestane, alebo ho oblejem studenou vodou 😇 Pripadne si ho nahram na mobil a pustim to kamaratom. Kto to ma 3 hodiny pocuvat?! 10 rocne dieta uz MUSI, opakujem MUSI vediet, ze taketo spravanie sa netoleruje. On ta tym citovo vydiera a ty sa nechas. Musis najst nieco, co to rucanie skonci. Ak vydiera on teba, ty budes vydierat jeho. takze bud s tym skonci, alebo....
A ucitelka ta poziada, aby to prepisal, ked tam ma vela chyb? preco ziada teba? Ty chodis do skoly ci syn? Nech poziada jeho a ked to nesplni, nech si nesie nasledky sam. Neviem, aky je postup pri dyslektikoch, ci je vobec OK ziadat, aby to prepisoval....
Inak si myslim, ze syn tebou manipuluje. Spisat zoznam povinnosti, ktore musi splnit a bodka. citove vydieranie rucanim zatrhnut. Trvat na dohodnutych pravidlach vratanie vcasneho vstania a urobenia zakladnych skolskych povinnosti (ak ich urobi lajdacky, jeho vec). Ako uz bolo spomenute, povedat mu, ako moze skoncit, ked sa bude zle ucit a uz to nechat na nom.
Mimochodom, ma doma nejake povinnosti okrem ucenia? K tym pristupuje ako?
Vidis ale sama si napisala, ze syn co ma v skole dobre vysledky je trochu nesamostatny veci co sa tykaju bezneho zivota, druhy zase vybavi vsetko co potrbeujes, pomaha, mozno to tak maju proste podelene, neda sa to jednoducho akceptovat?
@simsalabim no ono to tak funguje v škole. Aj mne pani učiteľka v deviatej triede písala poznámky, že mám dohliadnuť na to, aby sa syn do školy pripravoval. Pani psychologička (to som tam bola len raz na konzultácii) zasa tvrdila, že v deviatej triede sa nemajú čo rodičia starať do prípravy detí a treba to rozhodne nechať na deti so všetkými pozitívnymi aj negatívnymi dôsledkami. Takže táto dilema stále nie je vyriešená - učitelia chcú, aby rodičia deti kontrolovali a mali pod dohľadom ich školské povinnosti, pritom je to vlastne kontraproduktívne... Ale sú deti a deti. Napríklad o dcére (teraz je deviatačka) ani neviem čo sa učí, aké má úlohy, čo preberajú atď., všetko si to ona dokáže porobiť/naučiť sama a nezaťažuje so svojím učením nikoho. A pritom so synom som sa vynervovala dosť. Ako hovorím, sú deti a deti. Niektoré je zodpovedné, iné lajdácke, niekto je snaživý ale nejde mu to, niekto aj potenciál má, ale sa mu nechce...
a nenapadlo ti jednoducho, ze tvoj syn sa nudí? mam jedneho kamarata - nikdy sa neucil, ulohy flakal ako sa dalo, na hodiny nechodil.....ale prirodzena inteligencia je u neho dokonala. nepotrebuje sediet nad knihami, nad ulohami...proste to chape a vie to. ked sa ho nieco opytas, poradi ti, vie ako ma dane veci riesit.... skus syna nechat tak, v zivote znamky nemusia vela znamenat aj tak na nich nikto neprihliada. bude sa v zivote spravnym smerom - tym jeho
@jankita nie je viac unavený ako brat?je niečo z čoho vie mať radosť, vie byť spontánny veselý?nechýba mu železo, aj deti môžu mať uzkost, depresiu.spi podľa mňa dosť nemôže byť ráno tak unavený
Ako reagujes, ked plače?Z jednej časti s tebou manipuluje a drží TA v hrsti, lebo vie, že Ťa to vytočí.To je pekne, že sa treba zmierit s povahou, nejde mu to blabla, ale sú veci, ktoré všetci musíme robiť, aj keď nás to nebav.í.Nemoze plakať, keď príde vždy niečo čo mu nebude po vôli.Ja by som povedala učiteľke nech s ním pohovori od cudzieho psychológ, ucitel to vezme inakšie ako od mamy.A čo otec aký má prístup?
Chodila by som na terapie k psychológovi
@jankita a prečo reaguje tak negativne? Skúšala si zistiť? Prečo hoci je bystrý a šikovný nerobí šk.veci sám? Možno nie dokonale ale sám. Príde mi to ako nonstop vzdor keď musí robiť lebo sa mu povie...a ako som čítala vie sa dobre zaťať. Myslím že formou nátlaku uňho nedosiahneš nič, on vydrží asi viac ako okolie... a hanbiť sa nemáš za čo,veď ho lúbiš a snažíš sa... ako bude reagovať keď prestaneš tlačiť? Myslím okolo učenia nie ráno keď má vstať. Ako reaguje na otázky? Čo robí doma okrem úloh?
V skole nevedia ako dalej? Nevedia nejako pomoct?