Súkromná verzus štátna základná škola

9. mar 2023

Ahojte, dnes som zistila, že v našom okolí je súkromná ZŠ, pochopila som z krátkeho rozprávania, že je tam skôr montessori princíp, čo mne veľmi imponuje. Manžel s tým až tak stotožnený nie je. Sadli sme si a vypovedali ( jeho pre a proti). Argumentoval mi tým, že nebude mať spolužiakov, kamarátov z rovnakej mestskej časti, kde bývame. Ja to ako zásadný problém nevnímam, pretože ani momentálne sa po škôlke nestretáva so spolužiakmi. Má kamarátku ( staršiu) z vedľajšieho domu. Videli by ste toto ako ,,proti" ? Aká je vaša skúsenosť, ak by ste vedeli porovnať tieto školy. Za mňa je to jasné, ide tam, ale chcem to nestranne aj manželovi vyargumentovať a možno mi ukážete aj iné ,,negatíva", ktoré nevidím.
Ďakujem za všetky názory žienky 🙂

andrea_82
9. mar 2023

áno, mať kamarátov je dôležité, ale nebrala by som to ako najdôležitejší argument. Skôr by som si zistila, ktorá škola má lepšie výsledky napr. v monitoroch, pri prijímačkách na strednú školu, aké krúžky poskytuje, v akých časoch má družinu a podobné veci. Ani montessori prístup nie je to, čo by mňa úplne presvedčilo.

nelca84
9. mar 2023

ja len k tomu, ze "ani momentalne sa po skolke nestretava so spoluziakmi" 😂 snad to nechces porovnavat so zakladnou skolou, ver, ze tam sa uz bude chciet so spoluziakmi stretavat, mozno nie hned v 1., 2. rocniku, ale neskor urcite ano

pralinka25
9. mar 2023

moje decka chodia do sukromnej skoly ktora je na opacnom konci mesta. spoluziakov ma aj z inych miest a obci. vlastne zo sirokeho okolia. byvame v dome cize ani na sidlisku si nesplasi kamosov ani so spoluziakmi nebyva blizko seba.
ja neviem. je to mozno aj nevyhoda ale ako sa to vezme. ma kruzok na ktorom je s tromi kamosmi ktori byvaju blizko pri nas. a aj tak nechodia spolu von. ale v podstate ani nejak velmi nemaju kedy. skola, kruzky, ucenie, potom sa chce zahrat oline hry s kamosmi kde si pri tom aj pokecaju a je vecer. ma 12 rokov a uz sa vedia stretnut aj z opacneho konca mesta a ist spolu von. v podstate nepocitoval to on nikdy ako problem co sa tyka kamaratstva skolskeho. sem tam si spravili prespacky raz u nas raz u kamosov ked boli mladsi a nebol to problem.
tento argument som aj ja mala ked sme rozmyslali nad skolou ale bala som sa zbytocne. teraz to iste dcera. ma 7 a jej kamosky su doslova z ineho mesta. ale tiez to riesime sem tam prespackami. nema fakt akosi ani cas chodit von len tak. stale nieco ma (pretoze sama chce kruzky na ktore chodi)
ale teda
@andrea_82 ti napisala dobre tie kriteria na ktore sa treba zamerat. treba premyslat aj nad tym ako z tej skoly bude pripravene to dieta na strednu skolu atd. je vela premennych ktore si treba vsimat. kamosi su ten najmensi problem. premylsi si dovoz a odvoz, cenu v pripade dalsieho dietata.
my sme vybrali skolu ked sme mali jedno dieta a zrazu mame tri neplanovane a teda poviem to tak. je to s financiami velmi zaujimave. aj s tym rozvozom.
pozri si hodnotenia, kruzky a tie studijne vysledky a moznost neskorsieho uplatnenia.

liz_lemon
9. mar 2023

skolu, pokial nie je nejaka fakt hrozna, je najlepsie mat v mieste bydliska, samozrejme su tu tie uz spominane priatelstva, ale hlavne ti odpadne vozenie, my byvame 5 min od skoly, a deti chodia same aj rano aj poobede, su tak skor samostatne, osobne vidim len same vyhody, nikdy by som neuvazovala na sukromnou, nakoniec mozes zistit, ze ziadny Montesori pristup, sa v skutocnosti nekona

@pralinka25 moznost neskorsieho uplatnenia zo ZS?

pralinka25
9. mar 2023

@liz_lemon ano dostat sa na dobru strednu skolu je dost dolezite a vela alternativnych ZS skol s tym ma problem.

autor
9. mar 2023

Odvoz nie je problém, ja si sama určujem pracovnú dobu a ani teda nie je treba družinu, alebo ako sa to teraz volá. Čo sa týka referencií školy, je relatívne nová, má len dva roky, čiže tam si neviem veľmi overiť výsledky z dlhodobého hľadiska. Plánujem, že pôjde na 8 ročné gymnázium, čiže by tam chodila 4 roky. Škvp a švvp spĺňať musia, čiže toho by som sa asi nebála. Ja si tiež tak myslím, že by kamaráti problém nemuseli byť. Dochádzať by musela do školy tak či tak, pretože v našej mestskej časti nie je škola, takže jedine sad busom, pre prípad staršieho veku. Každopádne tam pôjdem, pozriem sa na ňu, porozprávam sa s riaditeľkou a uvidíme. Napadá vám žienky este niečo, na čo sa zamerať na stretnutí? Pomohli ste mi pozrieť sa na to aj z iného hľadiska trošku. Ďakujem 😊

evica17
9. mar 2023

Ty plánuješ, ale bude aj dieťa chcieť ísť na osemročné ? O Tom kam budú smerovať študijné kroky tvojho dieťaťa nechaj naňho,ty môžeš akurát tak usmernovat. Môjmu mužovi tak svokra naplánovala.kde na strednú pôjde a čo bude študovať,a tým mu iba predĺžila štúdium o dva roky,keďže po dvoch rokoch mu dovolila ísť na strednú akú chcel ,ale musel ju robit od prvaku zas. Na tej jej doslova trpel.

autor
9. mar 2023

@evica17 neviem, momentálne má 5 rokov a teda, nie je kompetentná sa rozhodovať o takýchto veciach. V 11 tiež nepredpokladám, že bude natoľko rozumná, aby chápala dôležitosť vzdelania v budúcnosti 😊

autor
9. mar 2023

@evica17 aj mne mala naplánovala, kam pôjdem na strednú a robim úplne niečo iné, vysokú mám tiež úplne inú, k svojej práci nepotrebnú. Predpokladám, že dcéra bude neskôr pracovať v našej firme.

evica17
9. mar 2023

No ale v 11 si môže povedať či ostane na ZŠ alebo pôjde na gymnázium. Veď vzdelávať sa bude aj tam aj tam, a myslím že to je jedno.

autor
9. mar 2023

@evica17 áno, ak vyslovene bude odmietať gymko, nemusí ísť, môže ostať na ZŠ a pôjde na klasickú strednú, to je jasné.

behulka
9. mar 2023

Súkromné školy mávajú vyšší podiel detí so špeciálnymi potrebami, overila by som si, či s tým táto konkrétna nemá problém. Ďalší problém by som videla vo vyššej fluktuácií učiteľov, ale tiež to tak nemusí byť.

galixx
9. mar 2023

Ktora konkretne ZS to je? V BA v Lamaci? Lebo to je myslim jedina akreditovana montessori skola na SK, aspon pred par rokmi bola. Ak ano, my sme s nou velmi spokojni, ma aj dobre vysledky monitorov a aj uplatnenie ziakov na strednych skolach. Ide o to, co je pre teba dolezite… chod sa do tej skoly pozriet, stretnut sa s riaditelkou, ucitelmi, pozriet na vyucko…nasa skola tieto veci umoznuje..podla toho sa rozhodnes

autor
9. mar 2023

@galixx ďakujem, no nie je to v ba a oni sa teda neprezentuju ako montessori, ale majú takú myšlienku. Aj táto škola má možnosť pozrieť aj vyučko, čo aj spravíme.

autor
9. mar 2023

@behulka táto funguje dva roky, tak nepredpokladám, že sa tam už stihla učiteľka vymeniť 😁 ale spýtam sa aj na toto, vďaka 😊

mooonika1975
9. mar 2023

ja len o tých kamarátoch, naši mali kamarátov v okoli domu a potom zase v škole a zase iných na tréningoch . Takže sme to neriešili vôbec.

gabika99
11. mar 2023

Na gymnázium sa ide z 5 triedy, teda 5 rokov bude na ZŠ. A kamaráti sú, aj nie sú problém. My bývame v maličkej dedíne, nie je tu škola, ale v susednej. Napriek tomu dcéra chodí do školy do mesta, kde ma kamarátov. Stretávajú sa počas prázdnin, ale je to fakt o vozeni. Budeš robiť taxikárku ako ja, ale máš výhodu, ze, mate vlastnú firmu.

vroni
11. mar 2023

Mne chodia decka na sukromnu, kamaratov som do uvahy nebrala vobec, úroveň skoly bol pre mna jediny argument, ktorý ma zaujimal (ale "nasa" skola ide az do maturity). Kamaratov si nasli na skole, nakolko je jedina dvojho druhu siroko-daleko, väčšina deti dochadza z inych casti mesta, ale kamaratia sa krizom-krazom a je im fuk, kde kto byva. Tie prve roky su pre rodicov este logisticky narocnejsie, ale nie je to ziaden zufaly problem, vybrala by som tu skolu znova.

jawa22
16. mar 2023

@galixx ahoj, mozem sa ta prosim spytat, ci by si bola ochotna (do spravy) napisat mi vysku skolneho, ak som spravne pochopila, ze mas deti v montessori lamac? Zvazovali sme tuto skolu, ale nemaju nikde zverejnenu sumu, co je pre nas konkretne dost "kamen urazu".

anal
25. feb 2024

@galixx Ahoj. Aj ja by som ťa mohla poprosiť o bližšiu recenziu ? zvazujem tú školu ale čítala som posledný rok zlé recenzie na komunikaciu učitelov a riaditela s rodičmi a tiež neviem najst skolne, ja by som chcela syna aj dcerku MS aj ZS nech nemusim vozit na 2 strany. Ďakujem 🙂