Ja som dnes myslela, že dostanem infarkt. Dcéra prišla zo školy domov a že maminka, v škole sa mi smejú, že som adoptovaná a preto mám aj starých rodičov. /manžel má 50/. Pritom to boli dievčatá, ktoré dá sa povedať sú jej kamarátky. Neviem, či sa doma o tom rozprávali...., učiteľka o tom vie od prvej triedy /dcéra je štvrtačka/...no neviem, čo s tým...
@natalym dcéra nemá s vekom manžela problém...tatino je pre ňu najkrajší chlap, hoci je prešedivelý...ona nás berie za najlepších rodičov na svete... ale sklamali ju kamarátky...ktoré to počuli od rodičov, asi jedna z nich a mala potrebu roztrúbiť to po triede...a dcére dať najavo, že vedia o tom...
@teodozia Skús tú školskú psychologičku, ona sa môže s nimi primerane porozprávať, príp. zavolaj ich rodičom a porozprávajte sa, pozvi ich a kávu.
Vieš ja som mala starších rodičov, viem aké to je. A dnes sa niektorí chlapi vedie oblečením, strihom vlasov a pod. ešte viac zostariť, nič v zlom som nemyslela.
A hlavne s dcérou sa rozprávaj, ona musí byť tak trochu na takéto reči pripravená. No ľahké to nemáte.
boze ja len oci otvaram 🙄 🙄 🙄 🙄 najsmutnejsie je to ze tie dievcata to nemaju z vlastnych hlav 😖 😖
toto som ja fakt nezazila a ani si to neviem predstavit - ako som uz pisala aj v inych temach v poslednych rokoch bol na okoli absolutny boom adopcii deti inych ras - dievcatka z ciny, indie alebo z africkych krajin a nikto to neriesi, deti si to nevsimaju proste ich prijimaju medzi seba bez problemov a kebyze sa maju vysmievat ze ma niekto starych rodicov tak to by sa museli asi rehotat na sebe lebo viac nez 70% rodicov takych starych deti ako mas ty dcerku su ludia co maju nad 45 a vyssie - niekedy uz fakt ani nevies ci je to stary otec alebo otec ale nikto to nekomentuje
@teodozia No co narobis. Deti su krute, niekedy (vacsinou) nechtiac, len maju tendenciu sa vysmievat zo vsetkeho, co je ine. Cim viac rozruchu okolo toho urobis, tym horsie si myslim. Vy mate svoje vztahy vyriesene, predpokladam, ze dcera o tom, ze je adoptovana vie, takze s tym teraz nespravis nic.
Nemyslim, ze je rozumne do toho zatahovat dalsich ludi, toto su konflikty, ktore si dcera musi vyriesit sama. Dolezite je, aby sama vedela, ze byt adoptovana neznamena nic negativne. A ze problem s pochopenim maju prave jej kamaratky. 4.trieda je dost kriticky vek, ale opat - nic nespravis, ty tam nie si. Dolezite je komunikovat s dcerou, nech vie, ze ste tu pre nu. Ostatne sa zvladne. Cim menej pozornosti tato "tema" dostane, tym lepsie. Kazde cudo trva tri dni, ked nebude reagovat, vysmech prestane. Pozor - nie je to ustupovanie, je to len odmietnutie hrania takejto hry.
Drzim palce.
@teodozia toto je fakt typické správanie charakteristické pre určitý vek. Posmievanie a necitlivé poznámky vrámci kolektívu dávajú deťom pocit sily a prevahy nad dieťaťom, ktorému sú posmešky určené. Možno psychológ by ti to lepšie vysvetlil, tie decká nevedia spracovať informáciu, ktorú sa dozvedeli od svojich rodičov a potrebujú vrámci senzácie označiť nejakou nálepkou tvoju dcéru - v jej prípade nálepkou adoptovaná.
Jednoducho dcéru treba pripraviť, že aj takéto situácie môžu v živote prísť a treba ju psychicky na to pripraviť. Skúste spolu vymyslieť nejakú trefnú reakciu, ktorou tvoja dcéra bude môcť zastaviť posmievanie. Musí dať najavo, že napriek tomu, že je adoptovaná, je s touto skutočnosťou vysporiadaná a je spokojná vo svojej rodine. Ak dá najavo, že ju tým zraňujú a trápia, bude ich to baviť.
Určite s dcérou zabojujte, podrž ju, podpor, držím palce.
no nema asi moc dobre kamosky ja by som sa jej nevysmiala.Uz maju dost rozumu kto chce byt zly si dovod najde vzdy. Ja som v 2 triede pocula jednu baculatu jak hovorila tej co bola najchudsia ze je moc chuda ze umre 🙂 tak som sa nahnevala a povedala jej ze nech jej da pokoj neumre skor ona moze z tucnosty dostat cukrovku..hoci nebola az taka tucna len som chcela aby prestala trapit tu druhu..dopadlo to tak ze potom sme vsetky 3boli kamosky a stou co mala tie veke licka sme sa o tu najchudsiu trhali 🙂
A z rodicov sa smiat..to je uz v tom rannom veku najvacsia mozna urazka..ja sa pamatam ze uz vtedy urcite temy boli tabu..nikomu nesmies nic zleho povedat na niekoho mamu alebo otca (ja neviem asi tie dnesne deti nedostavaju zaklady slusnosti doma?) mne sa zdala aj moja mama "stara"ked som mala 8 a ona 32rokov 🙂 detom sa kazdy dospelak zda "stary"ale aby to riesili..to uz ozaj asi maju od svojich rodicov alebo uz neviem co.. no nic neries to mala si musi zvyknut na to ze v zivote stretne ludi co budu mat blbe reci ..a ze nie su kamosky ako kamosky a tie skutocne sa jej nebudu vysmievat alebo jej chciet ublizit..
No u nás v triede to deti vedia od prvej triedy, občas asi dačo šplechnú, v tom zmysle, že adoptovaná, "nevlastná mama" "nevlastná sestra" ale Kika to nejako tragicky nerieši, a ani ja doma z toho nerobím halooo. majú tam deti, ktorí žijú so starými rodičmi, tetou, ktoré bohužiaľ sú stále v domove...nuž tak, každý akosi žije.
juuj si ma vystrašila ale aj ma to rozzúrilo tiež mám adoptovanú dcérku zatial je len v školke tiež to netajíme a zatial má vysvetlenie ako písala @ natalym ale já by som sa porozprávala z učitelkou a požiadala by som ju aby mi dovolila sa aj s detmi v triede za jej asistencie aby som im to vysvetlila a nech sa ma opýtajú čomu nerozumia a čo im rodičia nevedeli vysvetliť a porozprávala by som sa aj o tom na rodičovskom nech máš na vždy pokoj a ešte povedz dcérke " že rodičia detí si nemohly vybrať museli si vziať len to dieťa čo majú ale vy ste mali šťastie že medzi 100 detí a rodičov ste sa vy našli ona pre vás a vy preňu držte sa
@teodozia no za par tyzdnou zase najdu inu senzaciu o niekom inom pridlho ich nebude bavit posmievat sa jej sak aj im to za chvilu prestane byt smiesne ci zaujimave..len to chudatko musi vydrzat ale hlavne je ze ona si uvedomuje ze na tom nie je nic zle ze stale ma svoju mamu a aj otca co ju lubia a co ze je adoptovana 🙂
hlavne ze to vie od vas a je stym zmierena
ona im nesmie ukazat ze ju to ranuje alebo trapi a potom ich to uplne prestane bavit
mne sa smiali za okuliare ..a ked nic ziadna reakcia tak si nasli nieco ine..na ZSke som nemala nic moc spoluziakov deti maju potrebu sa na niekom ventilovat a ked ta sa z jedneho moze stat boxovaci pytel pre celu triedu..davova reakcia-ked vidi ze henta henten si z nej robia srandu tak aj oni si kopnu ved je to brane kolektivom ako ok -tolerovane chovanie..nevidia zeby sa niekto tej obete zastaval
a ucitelia tomu moc nepomozu vacsinou tam ani nie su ked sa toto deje..
@teodozia bozeee preco???? mama je ucitelka a ked prislo dieta do skoly a malo okuliare navodila temu ako mu to pristane a ake su nadherne a ziadne posmesky skor obdiv... ja to nechapem treba upozornit ucitelku 😠 😠 hned okamzite by som za nou isla a pekne nech deti pocuvaju prednasku 😠
@cessy01 mna volali okuliarnik idicky nevidi si na cicky..alebo slepuch.. ale mala som 4dioptrie ozaj hrube skla jak popolnik 🙂 ale aj tak sebavedmie mam zdrave a mam sa rada 🙂 clovek sa musi aj naucit trosku hrosiu kozu mat ked treba ..ale to by bolo fajn keby toho deti boli uchranene zial nie kazda ucitelka je taka ze im na tom zalezi alebo ze by vedela spravne zareagovat..a vela deti sa nestazuje..takze ucitelka ani "nevie"ze im robia zle..lenze zalobaby nema nikto rad tak potom ako sa mas stazovat?Ved nejsu slepe to vidia co sa deje v triede..
@miadi kokso sestra mala cigana v triede nikto si nic nedovolil proti nemu povedat vsetci sa s nim hravali to je fakt o ucitelke 😒 ja som z dediny to bol moj problem na strednej triedna mestska hviezda podporovala mestke deti a dedincania boli pre nu chudaci.. a deti vedia byt krute.. 😠 ale to je touto dobou moj syn sa zle narodil on je taky dobracisko ze ho mam aj strach dat do skolky 😅
@cessy01 no ja som mala tu smolu ze ucitelka na prvom stupni na mne sedela a robila si zo mna posmech-tak tie deti sa potom uz aj pridali..ona ma vecne buzerovala ci som zjedla desiatu ak som ju nezjedla cez velku prestavku tak si ma posadila dopredu do lavice k nej a musela som to nasilu jest...ked videla nejaky krajec chleba v kosi tak hnet isla mna vysetrovat ci je to moje ja ze nie
a pytala sa aj spolusediaceho -ako svedka ci som zjedla moju desiatu...a jasne moja desiata este nezjedena v taske vysledok bol zas len ze som to nasilu musela jest pred nou kym ona dala ostatnym citat clanky v knihe..strasna krava to bola 🙂
@teodozia , ja by som do toho zatiahla triednu, ak je normálna. u nás sa jednu triednicku hodinu proste bavili o adopcii, pestúnstve, rómstve, konkrétne o malej, o mne, o menšej...neviem,čo presne im povedala, ale pomohlo to veľmi. Minulý rok mala malá veľmi ťažký v škole, šikanu sme riešili a vtedajšia učiteľka to riešila hodne divne, takže ten skok, že začali na malú ináč kukať deti je očividný. Držím palce, aby to rýchlo prehrmelo u vás. 🙂
Mozno trochu odveci priklad lebo sa netyka adopcie, ale... Neter bola velmi sikanovana za pehy uz v skolke. Dopadlo to az tak, ze ju sestra nacapala ako sa snazi hubkou na riad si ich zosuchat dolu. Cela rodina sme si s nou sadli a porozpravali sa o tom. Vyhladali sme jej zopar slavnych mien ( napr. Kate Moss / neviem ci pisem spravne) a snazili sa urobit z jej pieh prednost. Trvalo to sice rok ale ked prisla do skoly bola pripravena na blbe poznamky. Hned kazdemu vysvetlila ze su to znamienka krasy a ze je na ne hrda. Nik si z nej viac neutahuje. Aj ked ona sama to este nezacala brat ako svoje plus, vie sa dostat z konfrontacie bez placu. Viem ze tvoja dcera s tym problem nema ze je adoptovana, ale ked s tym maju problem jej spoluziaci treba im splechnut do oci nieco vdaka comu by jej skor zavideli- brali to ako prednost a nie minus. Napadlo mi spomenut Brada a Angelinu ( popripade vybrat nejaku osobnost ktoru by deti v jej veku poznali a bola by ona - ta osobnost adoptovana)
Moja dcéra chodí do 3 triedy a chodí s ňou aj dievčatko čo si ju rodičia adoptovali. je to nádherné blonďavé dievčatko, nechápem ako niekto nechcel také dieťa. Minulý rok sa na hodine rozprávali na tému rodina, a Lucia - meno dotyčnej slečny všetkým rozprávala ako ju nikto nechcel, dostala sa do detského domova, kde si ju zobrali súčasní rodičia. Vie to v škole kde kto, nielen deti v triede. Neviem či to rodičom niekto poradil aby jej povedali pravdu ešte v detskom veku, ale podľa mňa spravili dobre. A dostala sa do výbornej rodiny, kde ju majú všetci radi - starí rodičia, ujovia, tety, strýkovia.....
Mozno by bolo dobre oslovit rodicov tych dievcat a vysvetlit im co sa stalo, nech sa o tom porozpravaju s tymi detmi doma. Mali by sa jej ospravedlnit.
Deti sú deti ..a neuvedomujú si co hovoria ...
Je mi lúto ...ze sa preto trápy malá .. no možno sa pre to viac trapys ty .... co je pochopitelné .... je to tvoje dieťa ..
A riešenie ? Bohuzial...jediná racionalna vec je nechat to tak .... deti v škole na to zabudnu ... resp..zvyknu si ...(pár krát to možno spomenu ... no ak to nie je cielený kazdodenny posmech tak by som to neriesila s nimi ...ani s ich rodicmi)
avsak dcerke by som pekne vysvetlila ako ju s ockom lubite ... a ze ty si ju sice nemala v brusku 9 mesiacov .... no cakala si na nu celý zivot 🙂 🙂 povedz jej ako ma reagovat ak sa bude tento " výsmech " opakovat ..... no tiež usudzujem ze lepsue je asi diplomatická forma - odpovedat ano je to tak a som za nich rada 🙂 na to uz nebudu nat deti argumenty ...
Dufam ze sa tento problem vyriesi ... a cim skor na to zabudnete 🙂
PS: to že ste si adoptovali dieťatko je krásne ... a mám pocit ze vam za to musim podakovat ... pretoze aj ja mam niekoho z blízskej rodiny v inej rodine ( dozvedeli sme sa o tom neskoro... inak by sme tomu zabranili ) ... no potom prisla taká situácia ..ze nám z manzelom sa dietatko par rokov nedari... a to ma donutilo zmenit názor ... ze to tak malo byt ... 🙂 kazdy den sa modlim za to nech je v dobrej rodine kde ju lubia 🙂
@teodozia v danej situacii sice poradit neviem, ale z mojej sestry sa tak vysmievali jej "kamosky" pre vselico asi v tom veku. Bola dobry terc, skromna, ticha, nevedela sa branit. Doma sa postazovala, rodicia to povedali ucitelke, ucitelka napomenula ziakov. A skoncilo to tak, ze sestra sa strasne za to hanbila a bez ohladu na to, aky mala potom problem, rodicom nic nepovedala, aby sa to neopakovalo, maximalne sa zdverila mne, pod slubom, ze to rodicom nepoviem. Neviem ci sa z nej potom aj kvoli tomu vysmievali alebo ci len jej to bolo celkovo neprijemne, je taky dost hanblivy typ. Vyrastli a uz je to v pohode, trochu sme ju naucili sebavedomiu a tak. Ale co tym chcem povedat, urcite sa porozpravajte aj s dcerou predtym, ako to budete s niekym riesit, aby sa nestalo to, co u nas, zbytocne to skomplikovalo veci
Ja by som sa asi viac zamerala na dcérku... to, že ju to trápi, môže byť aj "varovanie", že ona sama s tým nie je ok... tým nemyslím to, že by mala problém s vami ako rodičmi, ale proste začína hľadať svoju identitu - pôvodnú... lebo výsmech ju určite núti premýšľať o tejto veci viac... a určite by som poprosila učiteľku, aby na nejakej vhodnej hodine urobila "besedu" na tému adopcia, aby deti vedeli, že to nie je nič, pre čo by sa mali smiať...
@cicimotinka mam pocit ze na tu besedu by mohla pozvat aj rodicov lebo toto by uz mali davno vediet tie deti z domu ze to nic smiesne nie je..
@teodozia Tak toto iste si pamätám aj ja zo školy aj dediny decká sa mi posmievali tiež pre adopciu aj starších rodičov ...Nemala som podporu ani u učiteľov len rodičia mi vždy vraveli že si s toho nemám nič robiť lenže to decko ťažko chápe niekoľko školských rokov som bohužiaľ pretrpela a prechodila s plačom 😔 Bola som uzavretá nikam som nechodila a keď som sa náhodou ocitla v nejakom novom kolektíve mala som panický strach že sa to niekto dozvie a radšej som prestala chodiť na krúžok ....Myslím že až dakedy v puberte som sa vzoprela a začala som brať to že som iná ako strašnú výhodu že vlastne oni všetci môžu závidieť mne lebo nie som bežne narodená ale vyvolená 😅 zabralo to prestali sa mi vysmievať a robiť mi zle asi pochopili že pri každej hlúpej poznámke mi len prihrávajú na smeč a zase sa budem len vyťahovať 😝 ( veľká škoda že som to pochopila až tak neskoro ) som si istá že ak aj náš syn ( tiež v rovnakej situácii ) bude mať takéto problémy tiež mu skúsim poradiť to čo pomohlo mne ... Skúste sa doma porozprávať aj o takejto taktike myslím že práve v dnešnej dobe je super líšiť sa hlavne teda u deti proste spraviť z nevýhody v očiach protivníka výnimočnosť .Držím päste nech sa dcérka netrápi dlho a nech niečo zaberie hlavne neprestávajte hľadať cestu ako jej pomôcť ...
Ďakujem Vám za podporu a všetky rozumné názory...súhlasím s nimi.
Učiteľka, už dávno mala urobiť s deťmi besedu o tom, neviem si predstaviť, že by som mala ísť do školy a vysvetľovať to tým deťom ja. To je všetko výchova z domu, počuli niečo a nerozumia tomu. Lenže učiteľka je skôr typ, ktorý sa stará odučiť s nemať s nikým nič...neviem čo bude ďalej, Mala sama dala názor, že dnes to povie pani učiteľke...som až zvedavá s čím príde zo školy. Večer sme sa o tom rozprávali všetci, ona nemá s tým problém, že je adoptovaná jej sa viac dotklo to, že sa vysmievali, že sme starý, je to samozrejme viditeľny rozdiel, keď má niekto otca 30 ročného a 50nika. Je v triede aj dievčatko, ktoré má obidvoch rodičov cez 50,,, sú rozvedený rodičia, otec potetovaný, otec ktorý má cca 130 kg, a čo budeme si to vytýkať, vysmievať sa?
@yukki V akom meste bývaš? Lebo je zvláštne, že v rámci užšej skupiny ľudí poznáš toľko detí, ktoré nežijú "normálne" s rodičmi. V rámci tried a okruhu kamošov mojich detí všetci žijú s rodičmi/rodičom.
@teodozia deti su krute a vedia si najst na druhych veci na posmech vzdy - raz je niekto chudy, niekto zase tucny, niekto prilis hlupy, niekto mudry, niekto ateista, niekto nabozny....ak je dcerka v pohode, ako si popisala je to fajn, treba hlavne v nej budovat to sebavedomie, lebo vzdy sa v zivote stretavame s ludmi, co na nas nieco najdu aj ked je clovek "normalny" , vieme ze postoj je vzdy o sympaiach atd....ony idu teraz do puberty, budu sa spolcovat, hadat a tak, bude to vesele obdobie, drzim palce nech to prekonate a z dcerky vyrastie sebavedoma vyrvnana zena 😉
@teodozia To je smutné. Porozprávaj sa ešte raz s učiteľkou alebo školskou psychologičkou. Dcére vysvetli, že sa nenarodila z bruška ale zo srdiečka a to je veru predsa trochu viac. 50 ročný nie je veľa, skontroluj manžela ako sa oblieka a vyzerá.
Veľa šťastia.