Strach 10 ročnej dcérky

30. mar 2022

Pokusim sa vam to opisat. Dcérka ma 10 rokov a mám pocit, ze je asi na nás az prílis navyazaná alebo ma strach...nechápeme jej správanie... Bojí sa spat sama v izbe aj ked ma zapalenu lampu. Taktiez sa bojí chodit sama do skoly na autobuse, place, ze ona autobusom íst nechce. Ked sa jej spytame, ze coho sa bojí, tak sa snazí nahodit inú tému a neodpovedá. Stále sa chce túlit a ospravedlnuje sa vkuse...naozaj často a to aj vtedy, keď nic zle nespravila. Dam priklad- manzel pozerá tv a ona príde ,, Prepac mi ocko." on sa spyta, že kvoli comu a ona odpoveda ,,len tak." alebo ,,neviem." Z niecoho má strach, ale fakt nechápeme z coho... Podla vas sa boji toho, ze ju opustime alebo nieco podobne? Mal to niekto podobne? Rozmyslali sme aj na psychologom, ale to neviem.....

mariaveronikag
30. mar 2022

Nebol by zlý nápad zájsť s ňou k psychologičke.

bilancia
30. mar 2022

mozno ma nejaky zly zazitok? nemohol ju niekto napadnut v autobuse alebo po ceste do skoly ? nikdy neviete ,ak ma nejaku traumu, tak o tom nechce rozpravat, mozno ten psycholog by bol dobry zaciatok.

lucia147852
30. mar 2022

Tomuto by som sa viac venovala, to nebude len tak. Nestalo sa jej nič traumatizujúce? Odkedy je taká? V hre môže byt aj sexuálne obťažovanie/zneužitie. Pokec so psychológom by nebol odveci

pinaofina
30. mar 2022

Uf, cele mi to prislo zvlastne, ze zrazu sa tak boji, ale ked si napisala, ako sa chodi ospravedlnovat, tak mi az mraz presiel po chrbte. Psycholog urcite a cim skor.

pribinak
30. mar 2022

Toto je na psychoterapeuta, určite sa niečo deje. Takéto správanie Štandardne nie je

0silvia0
30. mar 2022

Ako dlho trva toto vystresovane obdobie?

katkamatka7
30. mar 2022

Podľa popisu to vyznie ako jej nepríjemný zážitok v autobuse , ktorým viní seba a ospravedlňuje sa otcovi. Ale môže byť za tým niečo iné, ako vyznieva z popisu.
Skús ju nechať kresliť, čokoľvek, čo dcérka uzná za vhodné. Jej správanie naznačuje jej spôsob vyrovnania sa s niečím nepríjemným. Možno doma v príjemnej atmosfére naznačí. Pod tlakom, aby povedala, čo ju trápi, to nedokáže sama povedať.
Ak by sa to stupňovalo a neviete si s tým poradiť, prekonzultujte s psychologickou poradňou.

autor
30. mar 2022

Ja len aby si nemyslela ze sa na nu hnevame ked ju zoberieme k psychologicke, ale asi to bude jedine riesenie

katkamatka7
30. mar 2022

Desaťročná môže považovať seba za niečím nedostatočnú, chybnú, ak sa zrazu dozvie, že je u psychologičky. Slovo psychológ môže byť pre ňu neznáme a môže spôsobiť strach z neznámeho. Ak sa rozhodnete spoločne s mužom, navrhni, že pôjdeš sama poradiť sa. Môžeš vziať obrázky, čo nakreslí, môžeš pozrieť v jej zošitoch, čo si píše, ako píše, ktoré slová ako vyjadrí písmom.
Prípadne jej daruj denník, kde si môže ona písať, čo zažila, čo ju teší a daruj jej aj kľúč, ktorým si denník uzamkne. Aby vedela, že sa do neho pozrieš len vtedy, keď Ti dcérka dovolí.

autor
30. mar 2022

@katkamatka7 Pravda, presne na to myslim, ze by si to myslela. Pojdem sa poradit sama s manzelom a mozno aj ten dennik je dobry napad

luccija
30. mar 2022

A chodila tým autobusom predtým?je jedináčik?deti sú zle možno jej niekto povedal niečo zle, alebo vynadal...je uzkostliva.Skus sa porozprávať večer v posteli čo sa deje v škole, či ju niekto nesikanuje, nevyclenuje z kolektívu.Mozno má strach ani nevie z coho

luccija
30. mar 2022

V škole nemáte psychologicku?

katkamatka7
30. mar 2022

Pri pozeraní tv a filmov sa mohlo stať, že sa stotožnila s hrdinom príbehu a prežíva to, čo videla. Ak sa jednalo o film neurčený pre jej vekovú kategóriu, čo viac dodať?

salamistka
30. mar 2022

Veľa by som ju objìmala,rozprávala sa s ňou čo najviac a niekedy by som jej dovolila spávať pri vás a dùfala,že sa vám otvorí a povie čo ju trápi...ùzkosťami prechádzala v podobnom veku aj moja dcèra,chodili sme ku psychologičke,tie samotné sedenia u nej jej ani tak nepomohli,skôr bol pre ňu dôleżitý ten pocit,že sa jej snažìme pomôcť, że hľadáme riešenia a urobìme všetko pre to,aby sa lepšie cìtila.

autor
30. mar 2022

@katkamatka7 Nie, lebo sa ospravedlnuje často a nie iba ked pozeráme tv

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. mar 2022

@luccija Ma mladsieho 4rocneho braceka

autor
30. mar 2022

@salamistka Spava s nami uz asi tri tyzdne

hipuska
30. mar 2022

U nás to bol jeden z prejavov šikany v škole. Zavolala by som triednej, ako sa správa v kolektíve, či není odstrkovana, či je zapojená v kolektíve. Poprosila učiteľku o "sledovanie".

paciko9
30. mar 2022

Urcite k psychologičke. Mam znamu jej dcera sa stale bala byt sama stale sa ospravedlnovala za nieco. Nakoniec zistili ze ma nočne desy. 10rocna baba uz inak vnima, mozno sa vam to boji povedat

autor
30. mar 2022

@paciko9 nocne mory?

luciannka83
30. mar 2022

Moze mi autor napisat sukromnu spravu prosim?

paciko9
31. mar 2022

Ano

katkamatka7
31. mar 2022

Sny sú stále zahalené tajomstvami, ktoré sú predmetom bádania. Určite ich nepodceňovať. Dospelým sa už sníva menej alebo dokonca vôbec a po rokoch ich sen prekvapí a na sen zabudnú.
Aj dospelí si po zvláštnom sne povedia: veď to bol len sen, to nie je pravdivé. No dieťa si takúto vetu od dospelého môže vysvetliť, že ho nechápe, nerozumie a ostáva samé s bojom so snom, v ktorom ,,zažíva" strach, boj, prekonanie niečoho". Nie je nezvyčajné opakovanie sna.
Nie je ťažké si predstaviť, že nepríjemné sny môžu byť po vzhliadnutí ťažkých filmov a môžu sa prejaviť oveľa oveľa neskôr, ako ich zrak, sluch zaznamenal.

gabika99
3. apr 2022

Ahoj, moja čerstvo 11 ročná sa tiež boji a je na nás veľmi naviazaná. Autobusom tiež nechce cestovať. Jediný rozdiel je, že sa neospravedlňuje. V svojej izbe nechcela vôbec spávať, že stále vidi oči. Tak sme izbu vymenili. A ešte doma sama nezostane za nič na svete. Teda na hodinku, dve áno, ale napr. celý deň nie, keď mali online a my sme mali ísť do práce, museli sme sa striedať. Ale teda u nás je to takto od malička, nie od určitej doby. Nútiť ju nebudeme do ničoho, zatiaľ cestuje do mnou autom, do a sa striedame cez prázdniny a pod. Mala obdobie, že ani na wc nechcela ísť sama, večer sama do izby a pod. To ju už prešlo. Myslím, že príde čas, zet aj cestovať bude chcieť, aj sama zostať doma.

autor
4. apr 2022

@gabika99 Aj nasa to tak mala, ze jednu dobu sme museli stále ked isla na zachod stat za dverami...inak nesla a mavala zapchy...

0silvia0
4. apr 2022

@gabika99 nepomohlo by takemuto bojazlivemu dietatu domace zvieratko? Psik alebo macka? Necitilo by sa az tak same. Moj syn sa jeden cas bal spat vo svojej izbe, lebo radiator vydaval zvuky. Dala som mu tam kralika, ktory v klietke buchotal a potom ho ten strach presiel.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
4. apr 2022

@0silvia0 neviem.. Kupili sme jej zosit aj nejake pera a farbicky a povedali sme jej, ze si moze pisat zapisnik, ze aj ja som sa zvykla obcas vypisat na papier, ze co ma trapi atd, ze to clovek obcas potrebuje-tak som jej to vysvetlila. Nieco pisala, ale nevieme este co. Cakam prilezitost, ked si to budem moct nenapadne zobrat a precitat.

katkamatka7
4. apr 2022

Keď príde sama a bude chcieť sama od seba na niečo poukázať, možno považovať jej pracovanie so strachom za spracovateľné 😉