Sťahovanie sa do iného mesta a prijateie dieťaťa do školy

11. feb 2024

Ahojte, v lete sa chceme presťahovať do iného mesta, zatiaľ len do prenájmu. Zaujíma ma, tie ktoré ste toto absolvovali, ako to je so školou pre dieťa? Pôjde nám do prvej triedy, nemáme ešte prechodné bydlisko, budeme ho mať až v auguste. Bude nejaký problém s prijatím dieťaťa do školy v inom meste?

ovaaa
12. feb 2024

Predpokladám, že vieš kde sa sťahuje s takže obvolala by som školy a vedela by som na čom som.

autor
12. feb 2024

@ovaaa nevedeli sa k tomu vyjadriť dopredu

thoughtfulweirdo
12. feb 2024

Viem, že u nás je s tým problém, jedna pani mi vravela, že si musia vybavovať trvalý pobyt k známym do mesta, lebo oni majú v dedine vedľa a že im povedali, že bez šance na prijatie a prechodný tiež nestačí. Ale toto sa môže mesto k mestu líšiť, závisí to hlavne od počtu prihlásených detí.

simca06022011
12. feb 2024

normalne chodte dieta zapisat na zapis. U nas v meste su po skolach deti zo siroka daleka a nie nemaju tu trvaly pobyt... mali sme dieta zapisane na dve zs, na jednu sa robili "prijimacky" a tym padom na druhe aj kopa miesta pre deti ostala :D A nemyslim, ze je to rarita.
Len si treba zistit ake velke skoly su tam a kde, kolko deti sa hlasi ci vela/malo...vychytene skoly budu mat natresk ale casto maju nejaky "vyber". a veru, s bydliskom nemal nic spolocne. Kedze sme v bb a deti mame aj zo slatiny, zvolena, okolitych dedin vsetkych. Do prihlasky som okrem bydliska pisala aj to, ze napr. pracujem v danom meste, vela rodicov ma doslova pracu cez cestu... cize cokolvek co tu napiseme moze byt u vas uplne inak ,zalezi to iba na meste/a pocte deti.

autor
12. feb 2024

@thoughtfulweirdo jedná sa o školy v Trnave, tak snáď nebude problém s tým, že na zápise nebudeme mať ešte ani prechodku, ach až si ma vyplašila týmto

autor
12. feb 2024

@simca06022011 napíšem to do prihlášky, ideme 160km od nášho bydliska, snáď nám ju niekde zoberú, len to budú nervy kým nám príde rozhodnutie o prijatí...

lulu0123
12. feb 2024

Nie je sanca zmenit trvaly pobyt k niekomu?Ono zalezi od skoly ci ma dost miest.Do nasej spadovej skoly napriklad nevezmu ani vsetky deti s trvalym pobytom.Sme Ba Ruzinov.A viem,ze kvoli vychytenym skolam si tu bezne matky s dietatom menia trvaly pobyt.

autor
12. feb 2024

@lulu0123 nemám ku komu 😔

simca06022011
12. feb 2024

chodte a povedzte ze v lete sa stahujete, tak preto sa tam hlasite... ved to da logiku predsa :DDD my sme takto dedinsku skolku riesili, zapis na jar, a tiez som len povedala, ze stahujeme sa v lete (nakoniec sme sa stahovali az v decembri) a normalne nas zobrali

autor
12. feb 2024

@simca06022011 no veď práve :D tak dúfam že sa to podarí 🙏

janickacrazy
12. feb 2024

Tak povinná školská dochádzka je v zákone, tak dieťa ti do školy zobrať musia. My sme sa tiež sťahovali, do školy deti zobrali bez problému, do škôlky nie, mali plno. Treba sa hlavne pýtať v predstihu, ideálne písomne.