Sťahovanie a prestup na inú ZŠ

jaroe
18. aug 2020

Ahojte, čaká nás sťahovanie v rámci mesta. Mám ťažkú dilemu, či ponechať deti na pôvodnej škole alebo zmeniť. Ak by prestupili, mali by rovnaky komfort dochadzania ako teraz - t,j. pešo do 5 minut. Ak ostanu na doterajšej škole, budu musieť chodiť autobusom, cca pol hodiny od dverí k dverám. Vozit ich určite neplanujem, možno len vynimocne. Starsi piatak, nechce o zmene skoly ani pocut, je introvert, ale priatelsky, prisposobivy. Mladsi druhak tiez protestuje, ale kedze ma za sebou len 1. rocnik a aj to bol vlastne skoro pol roka doma kvoli korone, nestihol tam este tak "zapustit" korene, tak mi ta zmena školy nepride taka drasticka. Plus bude do nej chodit este dalsich 8 rokov. Je mi to luto aj za chlapcov, ze by si mali zvykat na novy kolektiv, ked su teraz spokojni, resp. hlavne ten starsi. Ale na druhej strane neboli by ani prvi ani posledni, kto musel menit skolu, potrebuju si tiez vybudovat priatelstva v mieste bydliska, co si neviem velmi predstavit bez toho, aby tam chodili do skoly, na kruzky. Nerada by som, aby chodili do noveho domu len spavat. Co myslíte? Budem vdacna za každy pohlad. Ono keby sme sa stahovali fakt ze daleko, tak nešpekulujem a prestupia, ale takto je to take na važkach.

deti95060810
18. aug 2020

najskôr by som si zistila akú úroveň má tá nová škola...Ak OK - tak deti by som prepísala na novú školu...zvyknú si.

jumama
18. aug 2020

Presne tak ako si to napisala to starsiemu vysvetli - ak bude mat kamaratov v skole, ale nie doma, nebude s kym nat chodit von. Piaty rocnik je aj tak zlomovy, popreskupuju sa mozno trosku triedy tak ci tak... Mozno aby to zo zaciatku zvladal, tak aspon cez vikendy mu dovolte aj so starymi kamosmi byt. Je to len moj nazor, skusenost. Ja som takto dochadzala do skoly od druheho stupna, lebo som chodila do matickej triedy a velmi som tym odtrhnutim od kamaratov z prveho stupna trpela. V mieste bydliska pstupne sa pokamaratili s inymi, co mali spoluziakov tam a uz ma von nevolali, a ti co boli v skole, tak ti zas boli daleko. Ja som dochadzala medzi dvoma malymi mesteckami 12 km. Cize som za to mat skolu blizko k domu.

jaroe
autor
18. aug 2020

@jumama no ved vysvetlujem, aj to preskupenie tried som mu spomenula - u nas sa zlucuju 3 triedy do dvoch, ale moc nepomaha. Aj s tym stretavanim starych kamosov mu hovorim, ze nie je problem, raz do tyzdna by som ho mohla priviesť na naše terajšie sidlisko, aby ich sa s nimi pohral...alebo si ich niekedy bude moct zavolat do noveho domova. Vdaka za nazor

h2
18. aug 2020

@jaroe Ja by som určite skúsila deti presvedčiť na zmenu školy. Čakajú ich ešte dlhé roky školskej dochádzky a cestovať denne hodinu (pol tam a pol späť) nie je žiadna výhra. A kamarátstva z bývalej školy aj tak nevydržia, keď synovia po škole budú musieť ísť na autobus.

fokuska
18. aug 2020

@jaroe Pises, ze cesta by mu trvala 30 minut a potom, ze nechces aby do domu chodil len spavat - ved hodina denne neznamena ze pride az neskoro vecer domov. Ak je starsi syn uplne ok s dochadzanim a ak vies, ze skutocne zvladne celu tu cestu - neviem ak daleko by mal zastavku a ci je navyknuty na velke krizovatky, chodit sam a pod, ci je zodpovedny, ci by vedel rychlo reagovat keby sa nieco stalo. Cize ak on povie, ze ano, chce takto dochadzat a chce ostat na povodnej skole s povodnym kolektivom, tak by som mu vyhovela. Ved tebe to neprida ziadnu starost navyse - vozit ho tak ci tak nebudes.
Pripadne ak si to nevie predstavit, tak si to vyskusajte - rano vstat v takom case ako bude musiet, ist na zastavku a cestovat do skoly - nech si to vyskusa ci s tym bude ok, ci neuprednostni pohodlie.
Ak bude v okoli noveho byvania chodit von, na ihrisko, bicyklovat sa a pod. tak si tam predsa najde tiez kamaratov medzi susedmi - to neznamena, ze ak tam nebude chodit do skoly, tak nebude nikoho v okoli poznat.

vikusjk
18. aug 2020

@jaroe ach kdeze sa nas nasi pytali, ked sme sa stahovali, ci chceme menit skolu. Prestahovali sme sa a hotovo. Myslim, ze v tomto mali nasi to rodicovstvo lahsie pre nich, neriesili tolko veci, co dnesne matky riesia. Ale za seba ta uplne chapem, ja som tiez dceru nechala este dva roky v sukromnej skolke len preto, aby som jej nemenila kolektiv, aj ked uz mohla ist "zadarmo" do statnej... Piatak je uz velky, ten zvladne cestovat, ten mensi je otazka, ci ho bude brasko vodit do skoly, alebo ho date tam k vam a vysupnete ho vy.

jaroe
autor
18. aug 2020

@fokuska s tym spavanim som to myslela tak, ze aby tam aj žil - rozumej mal kamaratov. Stahujeme sa z bytu do RD, tak tam si to neviem celkom predstavit, ako sa pozoznamuje, predsa len je tam menej deti ako na sidlisku. A to ci je synok s dochadzanim netusim, tvari sa ze ano, ale urcite si neuvedomuje, co to bude denno denne znamenat.

h2
18. aug 2020

@jaroe Ak idete z bytu do RD, tak by som apelovala na to, že v škole bude mať kamarátov asi tiež z rodinných domov. Je úplne iné navštevovať sa s kamarátmi, ak bývate všetci v bytoch a iné, keď bývate v domoch so záhradami. Lebo decká ani nemusia ísť dnu do domu, zahrajú sa aj na záhrade. Ja viem, žijeme v dobe, kedy sa taký piatak oveľa radšej zahrá na tablete, než bude vonku kopať do lopty, ale práve preto je dobré, nechať tie decká, nech sa hrajú vonku.
Ak by zostal na pôvodnej škole, išiel by po nej domov. Možno by párkrát zostal vonku so spolužiakmi, poflakovali by sa po ulici, alebo by išli k niekomu domov. Ale tým, že on by už býval inde, by s nimi zostával čím ďalej, tým menej.
V mieste nového bydliska by tie priateľstvá nadväzoval oveľa ťažšie, než keby tých chlapcov poznal zo školy.

fokuska
18. aug 2020

@jaroe Aha, rozumiem. No urcite by som brala do uvahy synov nazor - skus s nim rozhovor, nech povie vsetk svoje dovody, nech povie coho sa najviac obava, ty mu ponukni vyhody prestupu, tak ze bez natlaku, mozno aj zmeni nazor. Pripadne ked na tom bude trvat, tak nech este teraz cez prazdniny vyskusa cely ten rezim ako som pisala - vstat dostatocne skoro, vychystat sa a ist na autobus - ak to vydrzi robit tyzden a stale bude trvat na tom ze chce ostat v starej skole, aj ked surodenci uz budu chodit do novej, tak by som to asi brala do uvahy.

katym77
18. aug 2020

My máme podobný problém, sťahovali sme sa v rámci regiónu. Dcéra ide do 1 to si myslím že zvládne. Syn ide do 7. triedy nielenže si musí zvyknúť na nových spolužiakov, ale obávam sa že aj na iné učenie (predtým Rimavská Sobota teraz Nitra), doteraz bol jednotkár netuším ako to dopadne teraz. Pritom je hrozný introvert. Normálne netuším čo nás čaká. Aj som sa s ním rozprávala či ho niečo trápi tak priznal sa že je z toho nervózny.

zuzanka.zuzu
18. aug 2020

prestúpiť sa dá vždy, tak by som staršiemu nechala možnosť skúsiť či bude zvládať dochádzať - mňa to vyliečilo hneď 🙂 však 11roční sú úplní lenivci 🙂

aby ťa neobviňoval, že prestupom stratil kamarátov (nebude dlho trvať a NIKTO nebude volať do partie "kamoša na víkend" to je totálna hlúposť, aj keď to bolo dobre myslené) a obzvlášť, keď idete do RD čiže úbytok detí nastane automaticky

s mladším by som ani nediskutovala, ten by prestúpil hneď.

jaroe
autor
18. aug 2020

@zuzanka.zuzu aj to ma napadlo, ze nechat ho skusit, lenivy je veru dost. Kazde rano ho musim nasilim tahat z postele, neviem si predstavit, ze teraz by som musela este doslednejsie dozerat na to, aby nacas vstal a stihol bus, nechodi totiz kazde 3-4 minuty.

zuzankkaa1
18. aug 2020

@jaroe ja som tak davala dievcata do inej skoly. Druhacku a tretiacku. Mali tam silne kamaratstva ale nedalo sa inak. Zvykli si v pohode. Namotivovala som ich,rozprávala som im o novej skole v samych superlativoch. Tak boli spokojne. Zvladli to. Nova skola pre vas v blizkosti bude lepsia,aj bude mat nové vztahy uz z okolia kde budete byvat,len im to prospeje. Drzim.palce 😊

katka0123
26. jún 2021

@jaroe ahoj, ako to dopadlo?

jaroe
autor
26. jún 2021

@katka0123 je naspať v pôvodnej škole. Snažil sa veľmi, ale nesadli mu spoluziaci vobec. Po obnoveni prezencnej vyucby som ho prehlasila a je stastny ako blcha. Cestuje sam. Tu zatial nema kamosov, chodi na futbal, ale tiez to je zatial kratko. Ktovie ako by to cele dopadlo, keby nebol lockdown...

katka0123
26. jún 2021

@jaroe uff. To je to, ze nikdy nevieme ako to dopadne. Nas to caka v sep.

jaroe
autor
27. jún 2021

@katka0123 držím palce. Druhý syn - druhak je veľmi spokojný, aj so spolužiakmi aj s učiteľkou.

katka0123
27. jún 2021

@jaroe Dakujem. Myslim pozitivne, ale ocakavam aj problemy. Hold, niekedy je zmena nutna.