Mám dieťa stredoškoláka zťp kvôli onkologickému ochoreniu, pre ktoré som žiadala oslobodenie od telesnej výchovy. Onkológ odporúčal úplne oslobodenie vzhľadom na diagnózu. Škola je s tým ok. Dieťa necvičí.
Stala sa taká vec, že sesternica stretla cez obednajšiu prestávku moje dieťa v potravinách. Ona sa pýtala, že prečo nie je v škole, tak sa dozvedela o oslobodení.
Sesternica ktorá pracuje na školskej inšpekcii, (neviem presne na akej pozícii)mi vzápätí volala, že ako som sa opovážila dať oslobodiť dieťa, že aká dôležitá je telesná výchova, že aký dôležitý je pohyb, že to budeme ľutovať, že potom ani ostatní žiaci nebudú chcieť cvičiť, že sa to rozmôže ako huby po daždi... siahodlhý monológ, až nakoniec sa mi vybil mobil. Keď som si večer nabila mobil skúšala som jej volať ale nebola v dosahu. Potom som to vzdala.
Podľa fotiek zo sociálnych sietí nie sú na SVK. Ona vie, že dieťa bolo choré.
Čo by ste jej povedali vy? Môže to nejak ublížiť škole? Nechcem aby malo moje diy kvôli nej v škole dusno.
Dietatu by sport samozrejme prospel, ale urcite nie telesna vychova... sport a pohyb primerany kondicii a zdravotnemu stavu... nie tie sproste 10-15-30 minutove behy, skakanie na cas cez svihadlo a hodiny vybijanej ci judo ako ma dcera teraz pred maturou... kasli na to...
V prvom rade dieta, aj ked je oslobodene, ma sediet pocas telesnej v telocvicni na riti. Ako to, ze bol v potravinach??vtedy akoze nie je v skole, kto zanho ruci?
@gelifil toto bude presne to, co jej chcela osoba zo skolskej inspekcie asi povedat.. ze jej dieta MUSI sediet v skole pocas vyucovania, ci uz aktivne cvici alebo necvici je jedno... nemoze ist v tej dobe do potravin, presne toto by asi fakt inych spoluziakov hodne iritovalo to verim.
@gelifil veď som písala že to bolo cez prestávku, malé potraviny sú 20m od školy, všetci študenti tam chodia
tak naco spominal telesnu?...ani cez prestavku ziak nemoze na poriadnej skole opustit budovu skoly
Syn ti nehovori pravdu, sama pises "tak sa dozvedela o oslobodeni s telesnej"... takze tam bol po prestavke...
@liz_lemon áno lekár vyplnil príslušné tlačivo , ja jednu žiadosť v na druhý deň bolo na edupage, že je oslobodené
@anjelicek26 ach pane bože, ostatní sa museli pomáhať lebo sa ešte museli prezliecť.
A ešte maličkosť, keď dieťa nie je na hodine hneď ukáže edupage, keď mešká 5min, píše oneskorení príchod.
Asi som chodila na nejakú strednú pre debilov, lebo aj mi sme mohli cez veľkú prestávku do potravín pri škole. Toto nie je 1st zš
nooooooooo...pravopis ta tam ocividne nenaucili...a nie, dieta nemoze len tak cez prestavku odskocit do potravin....na ziadnej poriadnej skole
Problém pre školu môže byť, že žiaci chodia cez vyučovanie do potravín
Mám stredoškoláčku 18+ budovu školy môže počas vyučovania opustiť len s priepustkou od vyučujúceho.
Oslobodenie od TV na základe lekárskej správy škole neublíži.
Pre syna by bolo lepšie keby na hodinách primerane cvičil
U nás na skole sme mohli cez veľkú prestávku (45min) opustiť budovu školy... Rodičia podpisovali aj papiere, že s tým súhlasia. Bežné sme chodili do mesta či tiež potravín.
Odpipli sme sa keď sme odišli z budovi a pipli sme sa keď sme do budovi prišli.
tvoje dieťa má potraviny v areáli školy? lebo dieťa nesmie samo od seba opustiť areál školy. ak by sa mu niečo stalo (čokoľvek napríklad v tých potravinách), bol by to poriadny prúser.
Ďalej.... to, čo uvádzaš o 21:46 tiež nie je pravda. Rozhodnutie o oslobodení je oficiálny list od riaditeľky školy, ktorý je zaevidovaný a ktorý je oficiálne zaslaný poštou alebo do rúk zákonného zástupcu. To sa len tak "nezjaví" v Edupage.
@gelifil no... mne to príde opäť celé také vymyslené.... akože áno, kedysi pred 30 rokmi sa to dalo, odbehnúť... bola iná doba, teraz sa to nesmie. a neviem potom, čo za zákonného zástupcu je autorka, keď o tomto nevie.... zrejme zase vymyslená téma.
To je jedno, ci je to 1.st al 4.roc na sš. Pocas vyucovania nesmu decka opustit skolu, ak by sa im nieco stalo, staci si vytknut nohu, tak skola aj ziak ma problem, pretoze sa ti nestalo v skole,ale mimo
Ja hlavne nechápem čo by mala sesternica za problém s tým, že tvoje dieťa je oslobodené od TV. Celý príbeh je pritiahnutý za vlasy. Akože teraz myslíš, že na tú školu pošle inšpekciu len kvôli tomu?
Tvoj synak sa nevedel vynajst a obhajit sam? Co si bestia dovoluje, zamerat sa na neho, zvlast ked vie, s cim bojoval. Blbka nech zameria uz na ZS, kde su na TV plne lavicky "oslobodenych", ked to ma v pracovnej naplni. Za tych tvoj syn nemoze. Aj ty sa v niecom s nejakou absurdnostou zamontuj do zivota tej sprostej, netaktnej, vsetecnej "zeny".. Na oplatku. 🌺
@anesim no tak potom možno máte nejakú internú smernicu v školskom poriadku... mne oslobodenci normálne sedia na lavičke (II.stupeň). napokon, aký je rozdiel medzi tým, že sedia na lavičke v telocvični a tým, že sedia na stoličke v cudzej triede? za mňa osobne je to totálna hlúposť...
Vôbec by som sa s nikým o tom nebavila. Len s lekárom a školou. Ostatných je do toho veľké nič. Keď bude niekto rýpať, povedz nechaj to na nás. A koniec debaty.
Je jedno či základná alebo stredná škola. V každom školskom poriadku je napísané, že dieťa počas vyučovania nesmie opustiť priestory školy. Hoc aj len 20m. Keď sa tvojmu dieťaťu niečo stane, kto bude zodpovedný?! Škola! V tomto by som videla problém, ktorý by sa mohla riešiť inšpekcia.
Aj moj syn bol oslobodeny od telesnej vychovy a bol dohodnuty s vyucujucou ze nebude na tieto hodiny chodit kedze to boli nulte hodiny.
Ona sama mu to navrhla.
Syn sa jej mal akurát hlasit na koniec hodiny ze je v skole.
Nikdy s tym nebol problem. Ani raz za 5 rokov.
O oslobodeni rozhodol sam lekár kedze mal operáciu hlavy.
Mne by to bolo jedno co si kto mysli a co kto riesi.
Ako pise kocka vyssie, tebe moze byt jedno, co si kto mysli, co sa tyka jeho oslobodenia...ale v tom, ze je blbe, aby cez hodiny telesnej behal kade tade a ze to zle "vplyva" na motivaciu spoluziakov, co tam musia driet a on si chodi kupovat nejake chochotiny do obchodu... ved sa do toho trosku vzi... posli ho do skolskej kniznice, idealny stav, ked vraj teda fakt nemusi sediet v telocvicni... ale nie mimo budovu skoly, to nesmu ani moji stredoskolaci...
@anjelicek26 ti spoluziaci sa tiez vziju do jeho onkonemoci?
@ahhola nie, prave oni vidia len to, ze necvici a vrati sa s bagetou a flaskou mineralky... on im svoju diagnozu urcite tiez nevysvetluje... toto jej chcela sesternica vysvetlit...
Inak, stredoskolaci cez telesnu vozili - (vozia dodnes? ) obedy - hrnce s varnicami cez ulici, z jednej SŠ na druhu, kde nebola kuchyna😅to len na margo neopustania skoly pocas vyucovania.
A ked mozem jednu impertinetnu, nekorektnu?
Na ceskom idnes pisali, ze nemecke vianocne trhy navstevuju moslimaci a v tlupach tam dojdu kricat allahuakhbar... Mozno sa ti refugees prevalia aj k nam... Vy tam nemate strach? Predsa, nemate vsetci ochranu, ako wirschaffendaska🤔
(dakujem, ze nereagujes L. K.)
ved skola oslobodila na zaklade potvrdenia od lekara, nie?