Spolužiaci mu robia zle

12. jan 2024

Ženy, vopred upozorňujem,že nechcem žiadne uznanie od rodiny, ani od nikoho..
A mne samej je veľmi nepríjemné sa do toho nejak miešať a zasahovať , tak preto som ani nič doteraz nespravila.
Ale deti prváci , provokujú a vraj mu robia zle ,chlapčeka z mojej rodiny, je to dieťa môjho súrodenca, ale nebavíme sa spolu už dlhšiu dobu.S malým sa stretávame podľa možnosti .Ono vo veľkej miere , myslím ,že to súvisí s jeho vzhľadom , ma 6 rôčkov ,ale oblečenie mu kupujeme na 12, nakoľko má vysokú (neriešenu) nadváhu , nelichotivý účes ..nechcem aby to vyznelo blbo , nechcem súdiť výzor ale viete ako to myslím.Maly by tak nemusel, keby rodičia ho brali bicyklovať , a behať, celkovo niečo preto robiť, nakoľko len sedí pri televízore,kvôli pohodliu rodičov .Teraz som sa dozvedela ,že v škole si ho už vyhliadli chlapci , a normálne má zdvíha zo stoličky, že rodičia to neriešia , viem nie je to moje dieťa, (ale poznám ho dobre)ale už to trvá pár týždňov ..keby to je moje dieťa ,na ktorom je páchané niečo tak by rincalo sklo a lietali pánty z dverí v škole .
Áni som nespala , čo rozmýšľam že pôjdem sa porozprávať s učiteľkou, že toto nie .Ona o tom vie ,ale vraj nemá žalovať na spolužiakov.Mne sa to nepise ľahko , so súrodencom a jeho polovičkou dobré vzťahy nemáme, nebavíme sa ..nechcem od nich nič , mne ide len o toho malého , nech sa to neprehupne do tvrdej šikany a potom bude zle..ale stále vo mne prevláda ,že nemám sa toho starať, nie je môj, a rodičov má.

simsalabim
12. jan 2024

Je to tvoj synovec, takze ti nie je cudzi. S ucitelkou nemas pravo nic riesit, to musia rodicia. Ale vies sa tomu dietatu venovat - zobrat ho na turistiku, na bicykel, plavat, vies ho k zdravsiemu zivotnemu stylu.

anjelicek26
12. jan 2024

chudak dieta, optika robi vela, potom psychika, ked sa ho nikto nezastane :( Chodi do tej skoly aj tvoje dieta? Skus odchytit ucitelku aspon na chodbe ako teta by som urcite aspon nieco skusila poriesit. Nie, nie je to tvoje dieta, ale synovec... jedno by mi to tiez nebolo...

autor
12. jan 2024

@simsalabim aj ja mám syna ,ktorý má predpoklad nadváhy , bola som upozornena aj pediatrickou ,že treba dávať pozor na to ..ale môj chlapec musí kolobezkovat, bicyklovať , behať, na ihrísku poskakovať , a prídem unavená z roboty ,a tam je maminka doma ,ale kedy to ovplivnim? Má vďaka tomu super postavu, samozrejme pozerá aj netflix ale je to dieťa potrebuje pohyb.

simsalabim
12. jan 2024

Ved ak byvate blizko, vezmi aj jeho von.

autor
12. jan 2024

@simsalabim hodinu cesty ale u našich môžem sa pokúsiť ,bývajú tam často

autor
12. jan 2024

@anjelicek26 veď to že optika, myslím že tam to chudák schytal na plnej čiare, ono tie deti si hneď všimnú ..a v dnešnej dobe deti 😔, ja to vidím aj na chodbách v škole , už dokonca v škôlke to je..nie nie sú z rovnakej školy

letfenixa
12. jan 2024

Učiteľka sa s tebou o synovcovi nemá prečo rozprávať. Treba to riesit s jeho rodičmi.

autor
12. jan 2024

@letfenixa ano veď toto, viem že vôbec nemusí

autor
12. jan 2024

@letfenixa mňa to napadlo len zato , že mi je to strašne ľúto .

nesana
12. jan 2024

Presne ako píše simsalabim, keďže ste rodina tak by som ho skúsila motivovať ku športu, že by ste ho vzali so sebou na výlet keď pôjdete všetci alebo proste s tvojimi deťmi že by behal vonku, bicykloval a tak. Ale toto majú riešiť rodičia - je mi z toho smutno, pretože šikana je hrozná.

autor
12. jan 2024

@nesana veď aj mne , naozaj ,zato som rozmýšľala ,že učiteľke by som niečo povedala..ale jasné nie je to moje dieťa , viem..tam bola túžba mu pomôcť, nič iné .áno skúsim to tak že ho zoberiem , von , vybehať sa ..lebo on je inak tak dobrý chlapec

majah212
12. jan 2024

ak si na instagrame skus napisat barbora_bali venuje sa sikanovaniu a moze ti poradit ako dalej (je to pravnicka a pomaha mnohym rodicom). Neviem co to majú za učitelku, ale zaslužila by si ona kusok toho "sikanovania" aby vedela ako sa citi dieta. O ziakovi sa nemusí s tebou rozprávať, ale musí riešiť výskyt šikanovania v triede (skús sa s nou porozpravat vo vseobecnej rovine, ze mas informacie o výskyte sikanovania v triede medzi ziakmi a pod.) ak to nejde cez ňu, zájdi za riaditelkou aby sa to prešetrilo (ak nepomoze je tu aj skolska inspekcia) Nemusíš hovoriť konkrétne mená, ak má škola intervenčný tím (psycholog a pod.), tak môžu začať riešiť celú triedu a zlepšovať kolektív. Druhá vec je potom pracovať s chlapcom, pomáhať mu zvyšovať sebavedomie, sebahhodnotenie, keby chodi sportovať, do kolektívu, tak aj to by mu pomohlo, pretože ak to bude držať v sebe, tak to môže skončiť neskor tragédiou (vid nedávne udalosti v školách)

ibatanecnica
12. jan 2024

jediné čo ti zostáva, brávať ho s vami von. Učiteľke nehovor nič. tá môže niečo naznačiť jeho rodičom a vzťahy sa ešte zhoršia, aby potom nezrušili aj stretávanie sa a nebudeš mať šancu brávať ho von. Bolo by dobré keby chodieval pravidelne von a aktívne niečo robil. Pretože ak to bude iba 1-2x do týždňa nejakú hodinku a zvyšok týždňa bude doma sedieť a jesť, tak sa nezmení nič. Ale zase lepšie ako nič. Možno si časom aj on uvedomí, že musí neičo robiť a bude aktívne športovať. Držím palce
Dcéra mal a v škole tiež takého spolužiaka a u nich neviem čo - aký mali problém ale na všetko bolo náplasť - jedlo. Keď prišla mama alebo babka pre chlapca tak sme nepočuli nič iné len o jedle sa bavili - aký hamburger mu spraví, či aj hranolky a pod. Našťastie sa mu nikto neposmieval ale roky mal vysokú nadváhu. Potom sa odsťahovali, tak neviem ako je na tom teraz. Už len zo zdr.hľadiska by s tým mali neičo robiť.

sidicek
12. jan 2024

A ty si sa to ako dozvedela ,keď bývate od seba hodinu cesty? Ak nechceš riešiť priamo s rodičmi, tak by som na to išla cez starých rodičov. Nech sa s nimi porozpravaju oni dotlacia ich k riešeniu problému s učiteľkou. Ty tam ani nemusíš figurovať, starí rodicia sa porozpravaju s vnukom ,ktorý sa im postazuje a následne oni s rodičmi.Mozno potom aj oni s učiteľkou, keď pôjdu napr. Pre neho do školy, ak to rodicia odmietnu riešiť.

muchacici
12. jan 2024

Určite by som zašla aj za učiteľkou, poprípade riaditeľkou, aj starých rodičov by som do toho zapojila. Mne sa nepáči, že učiteľka vravela, že nemá sa bonzovať, ale to je šikana a to dieťa sa nemá na koho obrátiť, kto by mu pomohol a zastal sa ho. My sme dospelí, nemôžeme si takýto vážny problém pohadzovať ako horúci zemiak, lebo nakoniec sa vždy trápi iba dieťa. My sme zodpovední dieťa ochrániť a zastať sa ho, ak sa niečo deje. A to platí aj v prípade, že nie je naše vlastné. Deti sú niekedy bezbranné a bezradné, kto sa ich zastane, ak nie my, dospelí?? Nesmieme pred tým zatvárať oči, musíme pomôcť

autor
12. jan 2024

@sidicek viem to od starých rodičov , normálne ma to nás.alo, že rodičia vedia ,že má problémy v škole , a nič ,učiteľka nič..toto ja nikdy nepochopím, mne by len raz dieťa spomenulo idem,riešim , ,ale tak zas my sme taký s mužom , radsej skôr ako potom ho volať zo strechy a nič nepomôže (preháňam už asi samozrejme) a aj našim sa sťažoval malý ..

ibatanecnica
12. jan 2024

je smutné, že rodičom je to jedno ale neviem či ty s tým niečo poriešiš ak učiteľka a vedenie školy nemá záujem. nie si zákonný zástupca dieťaťa.

autor
12. jan 2024

@ibatanecnica len vieš ak sa niečo stane (čo samozrejme nemusí a nezajde to nejak ďalej) potom každý bude zalamovovat rukami a riešiť, prečo tomu dotyčnému nik nepomohol..a teraz myslím všeobecné, vie sa o niečom, nikto nič a potom sa vo veľkom rieši ,že prečo , kto je viac na vine, či rodičia alebo škola..pritom vedia o Tom všetky strany

danielllka
12. jan 2024

Ja by som napísala súrodencovi správu a oboznámila ho v nej o situácii, aj keď sa nebavíte, stálo by mi to zato, pomôcť synovcovi. Prekusni hrdosť, predsudky, čokoľvek a napíš mu- správu, mail, myslím že v tvojej situácii je to jednoduchšie, ako telefonát, ktorý ti nemusí zdvihnúť, prípadne sa pohádate..

ibatanecnica
12. jan 2024

to je to pokrytectvo, v ktorom žijeme. Preto má dieťa zákonných zástupcov, aby za neho riešili veci, s ktorými si dieťa nevie dať rady.
Ale už ďalej nikde nie je definované čo v prípade, ak rodičia na to kašlú. Poznám pár prípadov, kedy sa ľudia zamontovali do niečoho, čo sa ich netýkalo, len aby pomhli dotyčnej osobe a nakoniec sa to otočilo proti nim - zákon bol v podstate proti nim. To, že to bolo z ľudksého hľadiska v poriadku, neriešil nikto. Zákon je nad.

miriam11
12. jan 2024

Išla by som za učiteľkou a vysvetlila situaciiu. Zároveň poprosila, aby o mne nehovorila rodičom. Ale riešila by dom. Chudák chlapček.

sidicek
12. jan 2024

Jasne ,radšej skôr ako neskoro.My mame napr na škole aj psychológa ,ktorý rieši celú triedu už pri náznakoch sikany. Problém je aj učiteľka, ktorá ak to aj vie ,tak núti dieťa o tom mlčať rečami o žalovani. Co mam skúsenosť z okolia, tak aj keď rodicia riešia, tak pokiaľ je škola k tomu slepá tak nič nevyriešia a skončí to tým, že sikanovane dieťa odíde a sikanatori zostávajú. Jedine ešte cez tých starých rodičov skúsiť najprv triedna ak nepochodia tak riaditeľka.

euka210
12. jan 2024

Naucit dieta sa branit...verbalne aj fyzicky...podporit v nom sebavedomie a ze ho druhi nemozu otlkat.
Moji si tichej povahy v skole a ja sa stale pytam na vztahy a kolektiv. A kopec malickych veci s mojimi som riesila, co ich trapilo...vekom sa to lepsi, v matike su dobri a toto im pomaha.
Keby sa to zhorsovalo, tak je to synovec a sla by som za uckou, ked rodicia nie su ochotni. Ucitelka slovne vie zdvihnut status ziaka v triede aj zdvihnut sebavedomie...ak chce. Plus moze urobit hodinu zameranu na sikanu...u nas cely 2r.mal take projektove vyucovanie k tejto teme v jeseni.

tanyan
12. jan 2024

Pokiaľ o tom rodičia aj učiteľka vedia a nič neriešia, tak zisti či je na škole školský psychológ alebo poradca, tak skús kontaktovať jeho / ju. Táto osoba by ti mohla pomôcť nájsť cestu ako synovcovi pomôcť.

almia
13. jan 2024

Starala by som sa o svoje deti nie cudzie..!

lenka.25
16. jan 2024

A starí rodičia nevedia zasiahnuť ? Toto keby sa dialo mojim deťom a ja ako matka na to kašlem , tak by mi moji rodičia vyčistili žalúdkom, že by som na to nikdy nezabudla .

autor
16. jan 2024

@lenka.25 museli zasiahnuť, pretože som s malým bola , a povedal mi že jeho chytia dvaja a tretí ho kope do brucha , alebo že ho veľmi bijú, ničia mu školské pomôcky, celé farbičky mu zničili ..takže sa to.muselo riešiť a som mu povedala ja sama ,že ak toto nepomôže ,tak pôjdem ja do školy a to potom uvidia

autor
16. jan 2024

@lenka.25 takže uvidím, horšie je ,že toto rodičia vedia dva mesiace a riešilo sa až včera..ja toto vedieť , idem hneď ,riešim , a to čo by som ja v škole spravila za randal , policajti by ma brali, nie aby mi malého kopali do brucha a ničili mu veci, a robili zle..

autor
16. jan 2024

@lenka.25 a mi aj bude jedno že to nie je moje dieťa, šikana a zvlášť takáto u 6 ročných detí je neprípustná na komkoľvek,či rodina alebo nie..potom sa čudujeme že deti skáču z mosta, striech, rezu sa atď..

autor
16. jan 2024

@almia a práve takýmto prístupom sa deje čo sa deje..a potom? Milión,trilion diskusii, kto za to môže , prečo to nik nenahlásil , prečo sa nik nestaral , všetci vedeli, ale boli ticho ..