Ahojte mamulky mam doma dvoch prvacikov a chcela by som vediet ci neexistuje nejaky cvicny zosit na spajanie slabik alebo mate nejaku radu aby to krajsie vedeli napisat ? Dakujem
@angel2017 dobrý večer. Som učiteľka 1-4. Píšu už deti perom, alebo sú ešte pri ceruzke? Existuje veľa cvičných zošitov, ktoré kúpite v bežných kníhkupectvách, ale stačí vám aj obyčajný zošit, kde deťom písmená /slabiky/ slová predpíšete. Avšak ja by som to ešte neponáhľala. Zamerajte sa skôr na grafomotorické cvičenia, jemnú motoriku, uboľňovacie cviky ruky... Deti sú v škole len 5 týždňov a nemôžme od nich čakať zázraky. Buďme trpezliví. Potrebujú si zautomatizovať dané tvary a prepojiť mozog s rukou. Nie je to jednoduché 🙂
Ale mam jej to ja predcitavat?a ona opakovat?toto bola prva uloha z citania a som zostala uplne prekvapena ze tomu vobec nerozumie lebo vyslabikovat slovo dokaze akekolvek co pocuje.
Ved snad to pojde casom...
@zuzana247 nám učiteľka povedala, že preto aby vedeli skôr čítať. Že nečakajú na celú abecedu ale pár základných písmen a postupne budú pridávať...
Problém je hlavne v tom, že decká to ešte nechápu. Mnohé netušia čo je prvá hlaska, dokonca ju nevedia ani určiť. Nastrihaj písmenká a ukladaj M+a=ma. Ale musí to znieť asi takto mmmmmmma, nesmieš učiť m a=ma. Ťažko to potom dieťa odučíš
ja mam tiez dvojicky chalanov dnes zacali pisat mama a tesim sa ked pridu domov lebo to m im neslo este
@elisebah91 to je sice pekne,ale ked nepozna pismenka,tak to nevie precitat. Zopakuje to len po mne a za 5 minut zas nevie co tam je 🤔
Tak neviem,ci mam dieta ucit abecedu,alebo citat po slabikach
@zuzana247 rob tak ako robia v škole...neplet dieťa lebo nebude vedieť poriadne ani jedno ani druhé .
@angel2017 nemám skúsenosť so šlabikárom Lipka a nepoznám túto metódu celkom presne, ale pri písaní slabík je to všade rovnaké. Aj my sme teraz prebrali A, M, takže začneme spájať. Možno je na vaše dieťa pero ešte skoro. Mám aktuálne prvákov a z 24 som pero zatiaľ "dovolila" šiestim. Ďalší na to ešte proste dozrejú časom. Mám kolegyne, ktoré píšu s deťmi ceruzkou aj celý polrok. Naozaj treba tú ruku iba uvoľňovať a trénovať, trénovať. Pravidelne písať to, čo sa písalo v škole. Ono to príde, nebojte 🙂
@saxana000 skúste to hrou. Na jedného plyšáka smr nalepili v triede M na druhého A. Posadili sme ich každého na iný koniec lavice. Jeden čítal M, druhý A. Potom som ich približovala k sebe - spolu povedia MA.
M - A - MA. Ťažko mi je to vysvetliť keď ma nepočujete, ale akutát pozerám a je k tomu aj video na youtube.
Ak to nepôjde ani takto, tak odporúčam čítať Mmmmmmm a držať do vtedy kým nepovie aj to A. Proste hovorím prvé písmenko a hovorím ho do vtedy, kým ma nenapadne to druhé. Verím, že ste ma aspoň trošku pochopili.
To je super napad urcite vyskusam.
Dakujem
@matus7030 aj my mame ten isty 🙂 Ked mame na domacu ulohu citat slabiky na preskacku na zaciatku slova v strede,tak staci,ze si ukazeme pismenko najprv na tej abecede (nech si to zapamata trosku vizualne) okolo slabikara a ja mu to precitam,ked nevie?
Dakujem aj ja za radu,nam to ide tazsie 🙂
@angel2017 je zaciatok oktobra...cvicny zosit doma a trenovat, nic ine. V skole sa ucia ako sa spajaju pismena do slabik...len pisat a pisat, rozpisat ruku. Moj treti mal hrozne pismo na zaciatku, ku koncu 1.roc.uz to bolo celkom ok.