Som povinná zaplatiť zrpš?

samanta82
21. okt 2015

Ahojte.Učitelka neustále naháňa syna že kedy prinesie peniaze na zrpš.Zaujímalo by ma či som povinná to vôbec platiť alebo je to dobrovolné.Lebo to je dosť veľká suma,aspoň pre mňa.Za jedného 20€ a za dalšieho 18€.Dala som obom detom po 5€ na triedny fond lebo viem že z toho dávaju na sladkosti na Mikuláša a iné.Prosím ak sa niekto tomu rozumiete o viac info čo som povinná zaplatiť.Vopred všetkým dakujem 🙂

akvi
21. okt 2015

Zrps nie si povinna zaplatit..

emily203
21. okt 2015

Ja viem tak, ako pise akvi.

stanislavao
21. okt 2015

nie, ZRPS nie ste povinna platit, ale su to peniaze pre deti. z toho sa kupuju pomocky na vyucovanie, ktore pouzivaju aj vase deti.

margarita
21. okt 2015

zakonne povinne to urcite nie je, akurat je to moralne otazne, ak to teda vyzaduju od vsetkych, TY nezaplatis, ale skola z toho kupuje potom vsetky veci pre vsetky deti, ini rodicia to mozu vnimat ako nefer...jasne, ze kazdy pocita kazde euro, ale napr. u nas je to az 30 eur za dieta, a to mame tiez 2.
az mi budu chodit do skoly vsetky 4 😀 budem cely rok setrit na septembrove vydavky 🙂

moon1979
21. okt 2015

ZRPS je poplatok, ktorý schváli rada rodičov a je jednotná pre celú škôlku ... nakupujú sa z toho veci potrebné pre deti v danej triede, teda veci bude používať aj tvoje dieťa

zuzin78
21. okt 2015

moja to musela zaplatit a co z toho nakupuju netusim,ale urcite ziadne pomocky do skoly nie.nakolko este aj fixky na tabulu kupuju rodicia, zosity tiez ,hygienicke pomocky tiez...ked niekam idu,aj na to sa zbieraju rodicia....

mawka
21. okt 2015

tiez mam taky nazor na ZRPS, ale kedze je to pre deti, tak ok. tento poplatok sa platil odjakziva, co si pamatam. u malej v skole si skola zriadila o.z. a celkom sa mi ta myslienka paci, lebo je to transparentnejsie ako vseobecne ZRPS. len u teba sa moze stat, ze bude nejaka akcia a ked si nezaplatila ZRPS, budes potom extra nieco platit. alebo nieco sa bude kupovat a tvojim detom nekupia? ako sa budu citit... a zase naopak, tvoje deti dostanu veci, za ktore ini rodicia zaplatili. skus na to pozriet aj z tejto stranky, tiez by sa ti to nepacilo. ja viem, ze je to vela penazi, coraz viac, kazdym rokom pplatim zrps aj triedny fond navyse. ale.... uz teraz idu decka na vylet mimo slovensko, nejaky vzdelavaci program maju, co sa dejepisu tyka a nemuseli sme platit nic navyse, ide to prave z toho zrps. viem, ake je narocne s tymito poplatkami, ale na to sa treba pripravit pred zaciatkom sk. roka. mala 15, maly 17, potom triedne fondy 10 a 12 e, nehovoriac o ZUSke 36 e rok a zrps aj na zuske na rok 15 e. plus milion dalsich veci. ale je to pre deti, beriem to tak.

zuzuzuzka
21. okt 2015

U nas to funguje tak, ze platis iba za jedno dieta 20€ ,druhe uz nie....moja mama mala 4 deti, tak to by boli vydavkov teda, kebyze za kazdeho treba tolko platit

tiumen
21. okt 2015

Je to povinne "dobrovolné" 😅 vždy sa hovorilo čo sa nám z toho platí, ale keď sme si to počas školského roka všímali tak sme aj tak nevedeli čo nám z toho vlastne platia 😂 výlety, koncerty, žiacky preukaz, poistenie, školskú skrinku, atd nič nešlo zo zrpš ale platili sme si to sami !!! Ale teraz hovorím o strednej kedže na tú som ešťe nedávno chodila 🙂 tak isto papiere na kopírovanie hocičoho sme si museli kúpiť sami a Mikuláš na strednej nechodí takže vlastne zbytočne vyhodených 20€ 😀 ale mala som spolužiačku čo to nezaplatila a na konci roka sa mi zdá že jej triedny nechcel dať vysvedčenie pokial to nezaplatí..

jergova
21. okt 2015

aj ja som toto isté riešila minulý týždeň,chodia mi do školy dve deti,každým rokom sa ZRPŠ zvyšuje na našej škole,teraz si školská rada odsúhlasila 40eur na každé dieťa,tak sme sa s manželom nahnevali,napísali sme obidvom triednym učiteľkám,že nesúhlasíme s takou veľkou sumou,bolo nám povedané,že máme si napísať žiadosť o zníženie poplatku,tak sme tak urobili,teraz čakáme,či nám to školská rada schváli.Je to smiešne,aby o nás niekto cudzí rozhodoval koľko budem platiť za dieťa,keď je to dobrovoľná platba a pritom to vlastne ani nie je,keďže rozhodol za nás niekto iní.Sme nahnevaní a zároveň sklamaní z našej školy-pritom je to Cirkevná škola.Na všetkých školách u nás v meste sa platí 15eur na jedno dieťa.Je to fakt neférové.A úplne súhlasím s tiumen,všetko si platíme sami a to sú deti na základnej škole.

lejlla
21. okt 2015

nam tiez povedali ze to nie je povinne,ale tym padom by si musela kupovat dietatu vsetky pomocky,zosity,vykresy....a aj u nas ked mas na skole dve a viac deti,plati poplatok vzdy iba jeden (u nas najstarsi surodenec)

anuska74
21. okt 2015

Keď máte zástupcu z rodičov opýtajte sa jeho, nie je problém nahliadnut do presného rozpočtu kam peniaze išli, mal by to viesť niekto z rodičov , najčastejšie ekonom, volí si ho tiež rada zložená z rodičov.
u nás je to tak. Tie peniaze musi byť presne na cent vedené niekde, tak si to overte a potom treba hovoriť či to dieťa používa či nie.

anett98
21. okt 2015

prestne ako píše @anuska74 .... ja som v školskej rade, poctivo sa vedie účtovníctvo, peniaze idú na výlety, dopravu, odmeny pre žiakov, rôzne školské aktivity...v spojení s 2% z daní sa napr. po dva roky kúpila interaktívna tabuľa... Takže využitie tam je a každý rodič má právo nahliadnuť do rozpočtu ako aj využitia finančných prostriedkov. Bohužiaľ mám skúsenosť, že len malé percento to využije, ale hlavne, že sa sťažujú na čo finačné prostriedky boli použité 😒 No určite len pre deti...

sasa1983
21. okt 2015

No ja neviem. Toto ma byt vysoka suma? Viem,ze sa hned do mna obujete,ale je to pomerne smiesna suma,navyse to ma celkom vhodny ucel-vlastne dieta a jeho trieda. Kontrolovat,na co islo 20+18eur,ked okolite polozky stoja ovela viac (uz len take topanky pre male dieta kolko stoja a treba ich casto menit). ..

maminkynafazulka
21. okt 2015

Ja by som si pýtala papiere o tom kam vlastne tie peniaze šli.. Nebudem dávať neviem koľo peňazí za to aby učitelia mali na káávičky a takéto prkotinky keď aj tak si všetko musíme platiť my.. a ani toaletný papier nedajú na wc,kriedy možno jedna dve v triede keď zmiznú tak si chodia požičiavať do vedľajšich tried.. no povedzte mi začo je vlastne to ZRPŠ..

miku1
21. okt 2015

V našej škôlke sa platí 60 € na rok za 1 dieťa....Nakoľko som v Rade rodičov, viem, na čo všetko tie peniaze idú a viem, že aj tak ich je vždy "málo". Hoci sa nám darí vybaviť aj sponzorov, ale tých akcií v škôlke je strašne veľa (čo je fajn, aspoň tie deti majú vždy nejakú zábavu, aktivitu, prosto niečo....). My máme platbu rozdelenú na polovicu. V septembri 30 € a v januári 30 €. Okrem rôznych aktivít pre deti sa z tých peňazí kupujú nové hračky, zariadenia do tried, ....to všetko bude využívať aj tvoje dieťa. Neviem, ako to je, pri 2 a viac deťoch v škôlke. Zatiaľ mi chodí do škôlky len staršia dcéra. Čo sa týka výdajov, vždy sú k nahliadnutiu, takže každý kto chce, môže prísť za hospodárskou škôlky, ktorá je poverené od rodičov viesť účtovníctvo a môže si overiť, na čo všetko peniaze použité boli.

lubina
21. okt 2015

tento poplatok sa schvaluje rodicmi na plenárnom rodicovskom zdruzeni. Ak s nim nesuhlasis, tak si mala moznost namietat na tomto zdruzeni,, ak ste ho uz mali...alebo tak urob, ak ho este len budete mat. Inak potom ho uz rodicia musia zaplatit, kedze si to odsuhlasili, ak nezaplatia, tak ich dieta moze byt vylucene z ucasti na roznych akciách, ktore sa hradia prave z týchto penazi. U nas v skole sa z toho napr. hradi kino na Mikulasa, alebo na MDD, tiez navsteva divadla apod. Vyska prispevku u nas je 12 euro na dieta.

lienka737
21. okt 2015

Veľmi dobrá otázka 🙂
Zo zákona to povinné nie je, takisto to nie je nijako právne vymáhateľné.

Na druhej strane je to nespravodlivé voči ostatným, ktorí to zaplatia.

Za tretie - určite sa informuj, čo sa z tých peňazí kupuje, pretože viem, že tieto prostriedky slúžia často na pohostenie pre učiteľov a podobné záležitosti. Treba sa informovať a nedať sa odbiť. Mali by mať všetky výdavky podložené dokladmi (faktúra, príjmový lístok).

mijo53
21. okt 2015

Hovorí sa, že školstvo je zdarma a tu čítam, že peniaze idú na zošity, výkresy, kriedu, odmeny žiakom. Dieťa si myslí, že dostalo odmenu zo školy za dobrý prospech, dobré chovanie ap. a to vlastne zaplatil rodič, môže ho rodič potom odmeniť aj doma, nepriamo učíme deti klamať. Škola nech bojuje o peniaze na také účely na ministerstve, biskupstve ak je to cirkevná škola a nie aby sa rodičia skladali.

kris557
21. okt 2015

U nas je na rodinu 15 €. Platia sa z toho tiez nejake pomocky. Tiez od jedneho ziaka zo skoly pytali dlho peniaze - potom ako sa na rade dozvedeli ze su socialne slabi tak bola 1 cudzia mamicka ochotna za neho zaplatit. Je to dobrovolne povinne chapem ze vela ludi na to nema ale presne ako vyssie pisu je to potom nefer voci ostatnym.

martina833
21. okt 2015

@jergova dobrovolna platba je to iba preto, aby sa z toho neplatila dan zo zisku a nenavysilo sa to 🙂 ako v kazdej neziskovke,
@samanta82 vsetko sa to pouzije len pre deti, takze mala by si to zaplatit

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sorciera24
21. okt 2015

Nie prispevok ZRPS nie je povinny! ...nemusis ho zapaltit, ani ho od teba nemoze nik vynucovat...je to len prispevok...ale!.....mne osobne by bolo dost trapne nezapaltit tento prispevok, nakolko to ide na pomocky, ucebnice, ceny, sutaze, vylety atd. ......a vlastne ti, co zapaltia sa skaldaju potom, tym co nezapaltili....pre mna trapne.....ak si v takej financnej krize, tak nepalt,a le potom pozaidaj aj napr. o socialne stipendium.....inak ho nepaltit je pre mna zvlastne, halvne, ekd z toho cerpa aj tvoje dieta....ale ako myslis, zapaltit to nemusis....

jbizakova
21. okt 2015

my sme mali v skolke 150 € na rok a chodili mi tam dve deti cize som platila 300 €. Viem ze sa z toho platil Mikulas, rozne vylety, darceky, pomôcky.

katarina822
21. okt 2015

treba byt na rodicovskom tam sa hlasuje o zvyseni znizeni sumy. niekdedy bolo ze ak skolu navstevovalo viac surodencov tusim platilo sa len za jedneho lebo ked su napr. traja a co viem suma sa pohybuje okolo 15-20eur. naraz za 3zaplatit je vela.

sojorez
21. okt 2015

mam na starosti peniazky zrps v skolke,u nas sa zatial zbiera na rodinu, z nich sa platia vystupenia pre deti,mikul.balicky,knihy pre predskolakov,material na pripravu napr.dna matiek,nove preliezky na dvor,vystavba doprav.ihriska v skolke... a zhodou okolnosti boli i rodicia,co neplatili (co pre dieta znamenalo ziadny balicek,ziadna kniha,ci chodil aj na predstavenia uz neviem)... ku zaciatku sk.roka vzdy davam vypis investovanych penazi (mensie polozky preplacam ucitelkam rovno,o vacsich sumach su rodicia informovani),kt.zaroven aj visi vo vstup.hale....

blumka
21. okt 2015

u nas ZRPS odsuhlasuju vsetci rodicia, ktori dojdu na plenarne rodicovske zdruzenie, takze nielen rodicovska rada...zatial nikto nenamietal aj ked sa zvysuje. U nas to je ale tak, ze prve dieta plati 15 a za kazdeho surodenca su to uz len 3 eura. No a to co ucitelka zo ZRPS kupi je k nahliadnutiu. mam druhacku a teraz na zac.roka nam ucitelka povedala co kupovala a za kolko.
Ja som napr. pokladnik pre skolku a vzdy na zac. sk.roku ked je plenarko musim povedat kolko penazi sa pozbieralo, kolko a presne na co sa minulo...a nie su to len sladkosti na mikulasa...to je vlastne jedina sladka polozka..zvysok su vystupenia rozne, divadla, vstupne do ZOO napr., nejake nove hracky ci knizky na vianoce. Plus, cely sk. rok maju rodicia moznost nahliadnut, spytat sa kde idu peniaze.

povinne to ale nie je..ak sa vam zda vela treba sa ozvat, ziadat o znizenie,, pripadne sa popytat o nejaku zlavu pre surodenca

gabrielachochulka
21. okt 2015

z mojej skusenosti, robila som tr. dôverničku dcere na gympli , nie je to povinne, ti najbohatsi,od ktorych by som to necakala, jednoducho nezaplatili.... a nič

dugyna
21. okt 2015

hm ta suma je oproti nasej az smiesna.

Mala chodi do skolky a zrps maju 60 eur, vysku schvaju rodicia na plenarnej schodzi. ak su dve deti tak suma nie je 120 ale nizsia. A plus 20 eur bol triedy fond.
Plati sa to raz rocne oba poplatky. To mi pride dost vysoke ale zaplatit sme museli a aj zaplatili.

Keby sme mali sumu 20 a 5, tak by som sa ani nezapocudovala a zaplatila. Pri nasej sume som sa vsak cudovala ale co uz zapisnica bola, na plenarnu som nesla a manzel bol na sluzobke..takze bohuzial osobne som to ovplynit nevedela.
Ale zase v skolke maju 1krat do mesiaca divadielko a plus chodia tam koniky ich vozittiez usim 1krat do mesiaca a to je zo zrps, mikulas....a ine. Z triedne fondu kupuju pomocky a odmeny...

jamabe
21. okt 2015

@maminkynafazulka prosím ťa, kým napíšeš nejakú hlúposť, tak si to radšej 2x over... až mi tlak zdvihlo - zo ZRPŠ majú učitelia peniaze na kávičku?? Keby si sa obťažovala na začiatku šk. roku prísť na plenárne rodičovské - tam by ti presne do centa povedali, na čo boli peniaze použité. Je to len a len pre deti. Škola to nemôže použiť na prevádzku, na platy či odmeny učiteľom a podobne. Naopak. By si sa čudovala, koľko učiteľov musí DO školy nosiť vlastný materiál, pomôcky, keď chce niečo s deťmi v škole vytvoriť, vyzdobiť si triedu a podobne. 😒
@samanta82 povinné to naozaj nie je, ale ako to bolo už viackrát napísané - je to nefér voči ostatným deťom. Odporúčam nabudúce ísť na plenárko na zčiatku školského roku a ozvať sa. Inak - ja platím dcére v škôlke 50 e zrpš (okrem každomesačného poplatku a stravy)... štátna škôlka.