Ja uz fakt neviem, co za dobu zijeme. Je mi zle.
Synovi sme dali tlavitkovy mobil, aby nebol od mobilu zabisly, ako vela ludi v dnesnej dobe. Uci sa fajn, je zlaty, sikovny, ale proste nechcu sa s nim kamosit, lebo ostatni maju dotykove telefony, kto ma iphone je pan v skupine a ze nemaju spolocne temy....... Co viem, tak su non stop na mobile aj doma, namiesto hry vonku su na mobile doma a hraju sa nejake hry spolu. Aj moj by urcite by bol zavisly, ALE NECHCEM TO.
A to, ze sa mu aj vysmievaju uz ani nehovorim.....
To fakt mu mam dat do ruky dotykovy. Viem, ze by som bola prisna ale... Stale tam je to ale. Ja si myslim, ze je na to maly este.
Bude mat tento rok 8 rokov.
Ja si nemyslím, že je toto realita a dnešná doba. Že je bežné mať iphony v 8r a kto ho nemá, s tým sa nebavíme.
Buď ste natrafili na ozaj divnú vzorku detí, alebo je problém úplne inde ako v tlačítkovom telefóne. K tomu sa ja osobne prikláňam, ale tak neviem všetky detaily.
Brat má 9r a telefón dostal pred rokom. Kopa jeho spolužiakov telefóny vôbec nemá a normálne sa všetci kamarátia.
Pokiaľ decká využívajú telefóny aj na to, aby sa napr cez whatsapp dohodli, či pôjdu spolu von a on tým pádom zaostáva, lebo sa s ním nevedia skontaktovať. Ja stále počujem ako sú dnešné decká iba na telefóne a nič iné nerobia ale vieš koľko detí vidím behať po vonku u nás po dedine? Celé leto plné ihriská. Možno to tak u vás nie je, iba hovorím svoj pohľad na vec, že to nemusí hneď byť tragédia mu dať dotykový mobil. Veď rodič určuje, koľko času na ňom bude tráviť.
Hmm, moje deti dostali telefón až v 10r. a s kamarátením problém nemali. Mali dovolené polhodinku denne na pc alebo na mojom mobile. Tak by sa nedalo? Nejaký kompromis, aby sa mohol aj zahrať s kamošmi? Mimochodom, neviem či malý trošku neprifarbuje situáciu a proste chce dotykový mobil 😁.
radsej ziaden ako dotykovy ... su to deti .. a zial toto je dnesna doba... nemusi mat iphone..ale neaky lacny smartphone by z neho zavislaka nespravil... mozes tam dat detsku kontrolu ked tak.... moja ma skolsku skupinu -dohaduju sa tam ohladne skoly, ucenia a podobne..hry na nom nema a mam k nemu pristup ... neurobula by som z nej outsidera len preto,ze mne sa to nepaci.. doba je aka je a ak to mas pod kontrolou tak preco nie
Ako vies ze by bol zavisly? V dnesnej dobe sa tomu necudujem, ja teda mam nieco po 20 ale uz urcite aj za mojich cias by to bolo divne, ze niekto nema mobil alebo tlacitkovy... Staci pri mobile nastavit jasne pravidla a nebude problem, ked porusi zobrat na isty cas napr vikend, tyzden a potom vratit. Dohodnut sa, napr. ze na noc ho nebude mat pri sebe, alebo cez vikendy len na 2hod a tak predides tomu aby bol na nom nonstop, podla mna aj z tych deti nemaju vsetci 24/7 mobil ale aspon ho maju.
Nie nedaj. Vysvetli mu o com je skutočne kamarátstvo.
Aspoň bude poznať hodnoty od mala. Deti su hnusne a je aj chybou rodicov, ze toto tolerujú. Nie kazdy chce/môže si dovoliť dotykový telefón pre - sorry 8 ročných zasranov! Ôk, pokial je to v nejakých pripadoch nutné, mat v tomto veku telefón, hmm. Ale ma ktorú prdel prosím ta su 8 rocnym deckami telefóny ci uz v škole alebo vonku?
Ja by som mobil dala. Celkovo odopierať technológie mladým, ktorí ich budú vyslovene navždy potrebovať k životu je na smiech.
Však si len vezmi, kde si sa ty prišla poradiť 😂
To nie je o dobe ale o prostredí. Pre 20-30 rokmi to bolo za značkové oblečenie.... Len sa zmenil predmet, ktorý je v kurze. Žiadna novinka. Chodí hold do školy s deťmi, ktoré doma nemajú vzor v reálnych hodnotách.
U nás na škole sú od nového roka telefóny zakázané. Tiež to bolo " ty nie si môj kamoš lebo so mnou nehráš takú a takú hru" ... Ja by som mu ten telefón dala a stanovila jasné pravidlá. 45 minút denne keď bude mať napísané domáce úlohy a urobené všetky jeho povinnosti v domácnosti, z neho závislého človeka nespraví. Môžte to vyvážiť aj tým, že aký čas bude na telefóne, taký istý potom musí čítať knihu alebo športovať . Ja mám 6 ročného. Telefón dostal od otca. Ja som ho teda k nám nosiť zakázala, môže ho mať len u otca, ale cez prázdniny som povolila. Sama som prekvapená ako s ním funguje. 15 minút sa zahrá nejakú matematickú hru a potom sa ide radšej hrať normálne s hračkami. Ešte ho to nebaví, nesiaha po ňom každý deň.
Súhlasím, že 8 ročné dieťa značkový telefón nepotrebuje ale snáď je kopec ďalších možností, ktoré by vám vyhovovali. Takto nemá ani foťák, edupage ani možnosť písať s nimi mimo školy.
8 rocny potrebuje iPhone? Nepotrebuje. Matka ste dobra. Potrebuje novych kamaratov, toto su “kamarati”, ktori uz teraz maju v hlave …..
@lenkakravcova a hra sa aj so spoluziakmi nejake hry? Tu ide hlavne o to u nich.
@danieladugard Vieš o tom, že ajfonik vie stáť aj 100 eur rovnako ako android? :D
Moja má 11r a až teraz pomaly začínajú mať aj iné deti telefón. V 8rokoch nemala ani moja dcéra telefón a čo viem v triede tiež nikto
Nedám synovi dotykový mobil aby nebol závislý ….. to je take smiešne čierno-biele videnie sveta
Kopec deri má dotykové mobily a nie sú závislé. Majú krúžky a aktivity ktoré ich bavia. Syn chodia 5x týždenne 2fazovo na tréningy, dotykový mobil má snáď od úplného začiatku a závislý určite nie je
Áno, zahrá sa na mobile. Aj hodinu. Ale potom prejde robiť iné
V triede j neterky mali takého chalana ktorého rodičia presne mali takéto čierno-biele videnie
Chalan urobil všetko len preto aby mu niekto mobil cez prestávku požičal
Postupne do prešlo do takej psychickej šikany, že v podstate chceš mobil? Urobíš toto a toto. A on chudák urobil. Triedny pajác z ktorého sa všetci smiali
Nie preto že nemal dotykový mobil, ale preto že urobil čokoľvek aby si ho mohol požičať
@procrastique 8 rocnemu telefon pokial viem, netreba vobec.
Tak a musí sa kamosit a nimi? Môže si nájsť iných kamošov, mimo týchto ...
Môj 8r syn nemá žiadny a ani veľa jeho spolužiakov..
@danieladugard ako ktorému dieťaťu
Môj 8 ročný syn cestoval sám na krúžky, ráno odchdzal sám do školy. Takze mobil bol úplne super
"Synovi sme dali tlavitkovy mobil, aby nebol od mobilu zabisly"...
ten dôvod je úžasný, fakt si pobavila 🙂 Chudák decko. Nemali ste mu dávať žiaden, urobili by ste lepšie.
Ja som v tejto téme dobre zmätená. Tema kde 3 ročne deti pozerajú telku, pomaly fakle a vidly, ale 8 ročný potrebuje smartfon? 😅
Ako je to na tebe, ale tiež si nemyslím ze je to len kvôli telefónu ak to teda fakt nie je nejaká veľmi zvláštna zbierka deti.
Ja ti neviem. Syn má tiež osem, chodí na školu v zahraničí a mobil nemá ANI JEDEN jeho spolužiak. Čo mám kamarátov, kolegov, známych na Slovensku, tiež v takomto veku decká nemajú telefón, nanajvýš zopár z nich má detské smart hodinky.
Bude to znieť možno tvrdo, ale telefón, značkové oblečenie ani vreckové nie sú a nikdy neboli reálnym dôvodom na nekamarátenie sa. Bola to len zámienka a keby si syna vybavila najlepším telefónom na svete, deti si nájdu inú zámienku - kľudne práve ten telefón, lebo syn je rozmaznanec, vystatuje sa, mamička mu všetko zaplatí...
Ak je problém len s pár deťmi (predpokladám spolužiaci) a inak má syn kamarátov, treba ho učiť, ako fungovať s ľuďmi, s ktorými si nie sú sympatickí a sústrediť sa na kamarátstva z krúžkov či susedstva. Ak má dieťa problém nájsť kamarátov kdekoľvek, potrebuje posilňovať sociálne kompetencie.
Ak by som chcela byt zasadova, tak by som mu nedala ziadny. Ak mas rozumne dieta, vies sa s nim rozpravat o nastrahach telefonov a internetu a stanovit mu hranice a korigovat ich, ak by sa to vymklo spod kontroly.
@pribinak to uplne chapem - aj ja som pred 20timi rokmi chodievala sama, ale mam pocit, ze v dnesnej dobre takto decka uz nejdu, casy sa menia. Vtedy by som ten mobil vyuzila aj ja, Nokiu 3310 som dostala ako 10 rocna🤣 ale kryt mala paradny, delfiny na nej boli, tlacidla farebnee
nemyslim, ze autorka myslela, ze ma mat iphone, ale ze ten kto ho ma je pan v skupine u ziakov.
A autorka, fakt lacny dotykovy, das si kontrolu co môze, da sa nastavit aj cas kolko ho môze vyuzivat ak sa cas minie, smola pre neho, ci ak treba , ze cestuje sam do vedlajsej dediny ku babke, vies pridat pol hodinu aby ti mohol zavolat keby nieco.
Ak mu to nastavis len na volanie a fotak, to nepomôze, lebo chalani hraju hry. Hry su prirodzene pre deti a uz sa preslo na digitalny spôsob- jasne treba regulovat. Ale bez dat bude stale outsider ak ma taky kolektiv.
Tak napiste mi prosim, ako vytvorit system v tom. Kedy ano, kedy nie. Co vsetko dovolujete na nom, kolko hodin, atd. Dakujem! 🙏
Stiahni si apku family link nainstaluj, a tam vies zakazat soc. siete, typy hier, ci to aby sa nedalo nakupovat, cas nastavit, atd podla seba. Tazke spravne poradit, ked je to tvoje dieta a vy mate svoje pravidla.
Ako baby radia, nastavis koľko denne môže byt má mobile a prihlásis ho na pohybový krúžok, aby mal aj pohyb
Ja ti neviem..ale keď mu telefón treba tak treba a vtedy by som dieťa netrestala tým, že mu dám tlacitkovy (ani ty by si byť v jeho koži nechcela).
Neexistuje len Iphone a potom tlacitkovy. Existujú dotykové telefóny staršie, kde vymazes hry vypnes internet a necháš tam v podstate tak len možnosť volania, a nejaký foťák atď. Ale pre pocit syna by to bolo oveľa lepšie než ten tlacitkovy kramik 🙂
Môj syn má podobný vek, o rok menej, a riešila som to takto.