Slabá prváčka. Čo mám robiť?

kristinka2006
1. okt 2013

ahojte chchela by som sa opytat mam dceru chodi do prveho rocnika pani ucitelka mi povedal ze to v skole nezvlada popri tom dostava jednotky alebo peciatky zo vsetkych predmetou comaju ma problem kusok s rozpravanym ale to by mohla vyrovnat lokopedicka ona rozprava rychlo a nerozumiet ju a tak neviem aj kusok s pisanim ma problem nakolko je ona lavacka a u nas je kazdy pravak tak jej viem niako pomoct pri pisany neviem co robit co by bolo najlepsie prenu ak mozte poradte mi dakujem

prasiatko30
1. okt 2013

@kristinka2006 - inaksie nic v zlom ale ty mas tiez nejaky problem so slovenskym jazykom??? si cudzinka??? - mozno by bolo dobre aby sa dcera stretavala co najviac s native speakers a aby jej ulohy radsej vysvetloval niekto kto rozprava plynulou slovencinou - mozno tvoj manzel?? inaksie po jednom mesiaci v prvom rocniku je velmi skoro hovorit o nejakom slabom zvladani uciva

anjelicek26
1. okt 2013

@kristinka2006 - suhlasim s @prasiatko30 - mozno bude doma pes zakopany, lebo tento text okolo spisovnej slovenciny ani nesiel. Nemyslim len pravopis, ale vseobecne stavba viet je cudna, fakt tipujem, ze si cudzinka 😕 Logopedicka by urcite bola pre malu pomoc. Nasa Saska k nej chodi presne kvoli tomuto problemu - stavba viet - po navrate z anglicka rozprava no, dost zvlastne 😀 Ale lepsi sa to. Pravak a lavak pise rovnako, len jej treba kupit spravne pero a vysvetlit, ako ho ma drzat. Ale to by mala spravit aj ucitelka.

kvieta
1. okt 2013

Navštívila by som s dcérou psychologickú poradňu. Nečakala by som, že sa to nejako vyvinie... Učiteľ cca po mesiaci vie posúdiť, či dieťa je spôsobilé zvládať školu. Sú prípady, kedy sa dieťa vráti zo školy späť do MŠ. Psychológ by najlepšie vedel posúdiť, či dcérka zvládne školu, prípadne aký má problém. Treba si samozrejme dať záležať na výbere dobrého psychológa.
V tom, že je ľaváčka to určite nebude, pokiaľ ju nikto doposiaľ nepreorientovával na praváčku - v tom prípade môže mať problém.

iv01
1. okt 2013

Presne tak, ako uz pisali dievcata predo mnou. Aj doma sa musi rozpravat spisovne, dieta sa rec uci odpozeranim od rodicov, hlavne matky, kt.sa on najviac stara. Vsetko to potom nadvazuje na pisanie a citanie, kt.sa uci v skole.

gabuci
1. okt 2013

Učiteľka vie odhadnúť,no mesiac ešte je pomerne krátky čas vyhlásiť niečo stopercentne.Dievčatá majú pravdu,dieťa napodobnuje svojich rodičov,treba pred nou sa rozprávať zrozumiteľne...ako ľaváčka môže dávať takisto super vysledky.Moje dcérky su ľaváčky,okrem nich v rodine nikto,nič sa neriešilo,zo začiatku som im kupovala pero,čo sa hodí aj im,no napr. ani nožnice nechceli pre ľavákov,mali,ale moc to nepoužili,všetko spravia bežne ako ostatné deti,absolutne im to problém nerobí,beru ako samozrejmosť tu ruku,jedine,topánky,šnúrky im robili problém ale postupne prišli na to samé ako to treba zaviazať,ja som im to nevedela ukázať.Mnoho detí používa ľavu rkuk a su v pohode.Aj ja som mala kolegynu tá dokonca aj pekne písala.No moje nepíšu pekne,skôr píšu ako chalani,ale dobre sa učia,krásne kreslia,aj suťažili v kreslení,chodia do kružku šikovných ruk samé od seba,ja som ich nenutila do toho,takže žiadna pravá ruka ľavá ruka,pes je inde zakopaný aj u vás.Treba ot riešiť ked ináč to nepôjde tak psychologa sa opýtať aký má názor.

beah
1. okt 2013

Ahoj, mňa by tiež napr. zaujímalo, ako Ti to vysvetlila pani učiteľka. Výraz " nezvláda to v škole" je trošku zvláštny. Aké odporúčania Ti dala? Najvhodnejšie asi bude, ak navštíviš s dcérkou najbližšie Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva alebo aj Centrum špeciálnopedagogického poradenstva, kde Ti odborní pracovníci určite poradia. Sama pracujem v takejto poradni a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že niektorí prváci k nám chodili už po prvom mesiaci v škole. Je lepšie, ak sa problém rieši hneď a ťažkosti sa podchytia čo najskôr.

danka54
1. okt 2013

No moj syn tiez nastupil do prveho rocnika a taktiez je lavak .Velmi som sa bala ako to bude s pisanim a cuduj sa svete pise najkrajsie z celej triedy 🙂 Kupila som mu pomocky pre lavaka,ale jemu sa v lavej ruke nejako lepsie drzi ceruza pravaka.V skolke mali aj testy na predskolsku zrelost a tam psychologicka odporucala rodicom dalsi postup.Vy ste take nieco nemali?Urcite by som skusila psychologa ako radili aj babenky a necakala dlhsie ,uskodit nemoze iba pomoze 😉 Drzim prsty,aby sa to zlepsilo....

barcelona94901
1. okt 2013

ja som ľaváčka,všetci v rodine praváci,rodičia,surodenci ..neboj,dnes je iná doba ,ľahšia pre ľavákov,nemusia sa už deti v škole učiť písať pravou rukou,atd..perá pre ľavákov su fajn,,moj syn ,je tiež ľavák,po mne a v prvej triede ,,na začiatku,ho sem tam pani učiteľka posadila na pravu stranu,no potom už sa aj sám ozval..že ja som ľavák.tak ho dávala na ľavu,aby do seba pri písaní decká nevrážali lakťami..teraz je detí tak málo v triede,že sa možu kľudne aj rozťahovať po lavici,mnohé sedia už samé.,ľavák,či pravák tam dnes skutočne neexistuje žiadný problém
starosti s písaním maju deti bez rozdielu,jedno tlačí,druhé písmenká rozťahuje..tam fakt nezáleži na tom,ktoru ruku použije ,hlavne neuč na pravu,to robí neplechu 😉

kazunomiya
1. okt 2013

Toto čo sa pýtaš tu, si sa mala opýtať pani učiteľky. Ak ti hovorí o nejakých problémoch tvojej dcéry, ona je zároveň tá, kto ti má povedať, čo máš robiť. Ak ti to nepovedala, alebo si to nepochopila, spýtaj sa predovšetkým jej, čo navrhuje.

ivett1
1. okt 2013

@kristinka2006 ahoj, nepíšeš na základe čoho to učiteľka povedala...pokiaľ viem, prvákov učí len jedna učiteľka všetky predmety...takže ona musí vedieť, prečo ti to povedala a nehnevaj sa, mala si sa priamo spýtať jej ... čo navrhuje... to, že je dcérka ľaváčka, problém asi nebude ... ak by bol problém s vyjadrovaním - že jej nerozumie...tak to ste hádam mali riešiť už ako predškoláci...lebo toto by teda mohol byť naozaj problém...dcérka by nemusela pochopiť, čo od nej učiteľka chce, čo má urobiť, vyriešiť, napísať a naopak...učiteľka nebude rozumieť tvojej dcérke, čo chce vlastne povedať... preto najlepšie by bolo tak, ako som napísala, spýtať sa učiteľky a nielen prečo si myslí, že to "nezvláda"...ale hlavne, ČO by ste mali robiť... 😉