Poraďte, s ktorou školou pre nadpriemerne inteligentné deti v KE mate skúsenosti...
Zvažujeme školu na Krosnianskej s programom APROGEN, alebo potom na Lermontovovej (niečo ako montesori systém)
Malý dosaiahol v poslednych testoch 148 bodov, čo je na 1dnej strane super, ale má to aj svoje úskalia....
Škôlku neguje od začiatku (chodí do klasickej), tam pani učiteľky nemajú čas venovať sa jeho potrebam(otázkam, tomu co potrebuje) preto chcem vedieť s ktorou školou mate najlepšie skúsenosti..
Ďakujem
Vďaka za info, hľadám a neviem nájsť 😃
Vdaka za link,aj ja riesim podobnu situaciu a neviem,ktoru skolu vybrat. Co sa tyka KR 4,jeden z rodicov v nasej skolkarskej triede tam ma syna a hovori,ze su na nich kladene vysoke naroky a su prisni, a preto neviem,ci budem skusat ja tam svojho syna dat,kedze my potrebujeme riesit aj to,ze syn je zivsi a neposednejsi...
@shak na Krosniansku chodila mojej byvalej kolegyne dcera. Nepamatam si, ci rok, ci dva. Vzali ju odtial, nepacil sa im pristup ucitelov a celkovo pristup k vzdelavaniu. Vacsina nadanych deti su take zivsie a zaujimaju sa zvacsa o nieco konkretne, nezaujima ich vseobecne vsetko. Vravela,ze presne s tymto tam bojovali,ze ucitelia sa nonstop stazovali,ze dieta je neposedne a nesustredene.
@shak my sme noli pozriet na zs park angelinum. Nie je specialne pre nadane deti, ale podla mna je uzasna. Comenia script, hejneho matematika. Velmi zaujimava forma vzdelavania. Dxere sa velmi pacilo na dod, a to je riadne narocna.. nakoniec ju dame v mieste bydliska, aby nemusela vela cestovat.. ale urcite sa pozrite na ich stranku. Budu mat vo februari aj v marci nejake aktivity pre buducich prvacikov. Treba da tam nahlasit. Za mna super skola. Ja by som neskatulkovala do nejakej specialnej triedy na kr 4. Nech si uzije aj zabavu 😉
@denisas na tu formu vyucby by sa trebalo spytat niekoho, kto tym presiel. Ten hura efekt totizto rychlo opadne. Nasi znamy tam maju 2 synov, siestaka, ktory isiel od 1.roc.standardnou formou vyucby a druhaka podla novej platformy. Z toho maleho su hotovi, pretoze to povodne "vsetko sa naucia v skole, my na tom trvame" sa zmenilo na ich nocnu moru, kedy s deckom den co den sedia 2-3hod. nad knihami a vlastne ani nevedia co a ako sa s nim maju ucit. Chlapcek je druhak a nedokaze citat cele slova, co pre mna je uplne nepochopitelne, kedze standardne uz prvaci musia vediet citat. Su si isti,ze ho prelozia od buduceho roka na inu skolu, kedze toto im vobec nesadlo.Skola je to super, ale nie tato forma vyucby.
@matkahelka vazne? Tak to som netusila 😟 videla som akurat prvacke zosity. Pisali vsetci nadherne. Ucitelky velmi mile, usmiate. Aj ich koncept duhoveho kralovstva sa mi paci. Ach, no ja uz neviem co je dobre..
Jaaaj žienky... Teraz mam ešte väčší chaos z toho 🤔.... Ja už sama neviem.... Syn mi neguje škôlku od začiatku. Podľa neho je hlúpa, aj deti v nej 😕.. Proste sa tam nudí, niekedy neposlucha učiteľky, hada sa s nimi... Evidentne sa tam nudí, nič ho tam nezaujíma až pokiaľ nemajú nejaký výlet, program a hru s legom (zbožňuje lego)
Bojím sa toho, že takto to pôjde aj v škole, keby sa tam nudil 😕 🤔
Sama neviem co je lepšie a čas sa nám kráti...
@shak ako by si o mojom písala. V škôlke mal jediného kamaráta, jeden rok mal obzvlášť ťažký. Potom si ho však všimla v predškolskej jedna učiteľka, začala ho podporovať, brat na rôzne vystúpenia, bolo lepšie...
V škole zasa nuda, deti “sú hlúpe”, nudil sa, vymýšľal, plakal, alebo apaticky sedel, pripadne chodil po triede, komentoval učiteľku a podobne... Doma začal byt apaticky, nebavilo ho to. Ja som si však nadanie nevšimla. Šikovný bol, vedel už citat, počítať, ale nejako som zo nebrala ako niečo mimoriadne. Až keď mi psychologicka ukázala výsledky z testov, to mi pomohlo pochopiť, prečo má problém.
@hettinka presne ako u nás... Ja som videla ze je v niektorých veciach iný, v 2och rokoch pekne rozpraval, poznal zvieratá a ich zvuky, čísla do 20,abecedu,znaky áut.... Lenže ja nie som typ mamy, ktorá porovnáva, vychvaluje, preteká sa s inými, ktoré dieťa co dokaze, čiže ja som si nevšimla to nadanie, dar (niekedy mám pocit, že prekliatie 😕) až kým nenastali problémi v škôlke a kvôli tomu sme boli u pschychologicky, ta mi hneď povedala ze určite bude vyššie IQ, len nerobila testy, lebo mal 3 a pol r. a testy sa robia od 5rokov.... Prvý rok mal v škôlke odklad po 5 mesiacoch, lebo bol doslova "hotový", apaticky, negatívny, bez záujmu, nerovný niekedy až do amok išiel.... a akoby si podvedome priťahoval choroby, úrazy, aby sa vyhol skolke....
@shak tak my mame syna tiez na skole APROGEN,ale v BA a sme velmi spokojni,nemenili by sme a to tam isiel ako 5 r. (6 r.mal v oktobri).Doma sa ucime minimalne (obrovske + oproti klasickym skolam) domace ulohy ani nemaju,proste vsetko to stihnu v skole.Citat a pisat sa naucil po 2-3 mesiacoch (vobec neriesili krasopis,netlacili na nich,dieta si samo neskor moze vybrat ci bude pisat tlacenym al.pisanim).Nas pred nastupom nevedel citat,ani pisat,ale v matematike bol lepsi.Mame este mladsie dieta a pevne dufam,ze sa tam tiez dostane
@shak nás nechodil do KE. Po 5. rocniku ho vzali na 8-ročne gymnázium, ktoré tu má veľmi dobrú úroveň, tak šiel.
Čo sa týka vzdelávania v APROGENe, my sme boli spokojní, triednu prvé 4 roky mal super, rozumeli si. Od 5. ročníka sa mu už učitelia striedali, zvládal to v pohode, aj prechod na gymko. Prijímačky dal bez doučovania v pohode, takze aj na toto ho pripravili.
@matkahelka vďaka za info, viete aj akú školu zvažujú, klasickú, či nejakú speci.?
Ja práveže nemám waauefekt (minimálne co sa týka škôlky, školy)...
To vyššie IQ nevníma ako niečo waaau, skôr ako výzvu, niekedy neviem ci to mame za trest, či za odmenu.... Vôbec to nieje také waau, ako si mnoho ľudí myslí, je to o tom, naučiť dieťa, seba, rodinu a blízke okolie žiť vo svete, ktorý nerozumie takýmto deťom a deti nerozumejú tomuto svetu 😕 oni majú svoje pravidlá, iné zmýšľanie, chápanie, ktoré je na milé vzdialené tomu nášmu, bežnému.... Prináša to kopec " peripetii a starosti" a práve preto chcem pre syna nájsť "kúsok sveta, v ktorom sa bude cítiť dobre, kde mu budú rozumieť" ...
@romanovaz super, ďakujem za info... Aj preto sa mi systém APROGEN pozdáva (inak by to mal byť ten istý systém, keďže ide ich zalozila rovnaká pani), len v KE ju navštevujú aj detičky porúch.diagnozami, z toho mam rešpekt (nechcem nikoho uraziť), my sme bez dg., Môžem sa opýtať ci je spokojný, resp. Šťastný? Nie je na nich priveľký tlak?
@denisas vďaka, mrknem, ja ho nechcem škstulkovať, enže to ze je "iný" nezmením... So sebrtovnymi si nerozumie, radšej beží za staršími, al.dodpelakmi... Rovesníci sú podľa jeho slov hlúpi, ako aj celá skolka😕 3roky dennodenneho negovania dáva riadne zabrať aj nám, blízkej rodine, keďže je veľmi ťažké vysvetliť niektoré veci...
Ani si neviem predstavit, že takto mame fungovať do ukonc.skolskej dochadzky... A on by bol za zlého, nevposlusneho, nevychovaneho, preto sa snažím nájsť kúsok sveta, kde mu bude fajn a kde mu budú rozumieť 😉
@shak podla toho,co si pisala o synovi by mal prave jemu ich system vyhovovat,ucitelky pracuju s takymi detmi,takze im rozumeju.Neviem ako to je v KE,ale tu u nas,sme mali od januara do aprila jednu sobotu v mesiaci stretnutie s riaditelkou (resp.zastupkynou),kde ti ich skolu/system vysvetlili,resp.odpovedali na otazky rodicov a deti boli zatial tie 2 h.s ucitelkami v triedach.No a tiez robis aj u nich pred nastupom psych.testy a ak prejde,tak isiel na pohovor este s riaditelkou (takze nie kazdy sa dostal na skolu,kt.mal zaujem) ,len tak to bolo v BA,neviem ci je to aj v KE
@romanovaz co mam info z netu zatiaľ, tak to funguje rovnako.... Nechcem, aby to vyznelo, že silou mocou ho tam chcem dat, donedávna som ani nevedela, že tento system vzdelávania tu máme 😃, (navrhla nam to psychologička keďže klasický systém mu ani v škôlke nesedí, on informácie hlta, túži po nich-niekedy ani Google nestaci😂, len v bežnom systéme je na obtiaž, alebo vyrusuje) hľadám alternatívne riešenie - zvazuj aj montesori vzdelávanie, v klasickej škole budú skôr "trable", ja len chcem aby bol šťastný (o škôlke nemôžem povedať,), pochopeny a aby napredovať...
@shak osobne si myslim,ze jemu najviac bude vyhovovat APROGENe,ved je to system vytvoreny pre nadane deti.Montessori je tiez super,no tam,kedze sme nechodili do mon.skolky,by sa tam nedostal (kedze tiez je obrovsky zaujem).No a montessori co viem,tak nie su statne skoly,platis si za skolu a pri APROGENe tiez (ale 35 € mesacne nieje privela)
@romanovaz presne ako vravíš, montesori sú súkromné, no nasla som 1dnu v KE, kde detičky s vyšším IQ získavajú štipendiá /tak ju mam v rezerve, ak by nám APROGEN nevysiel/nesedel...
Zatiaľ sondujem, zisťujem a mam riadny guláš z toho 🤔
Čo sa týka súkromných, tak 140€ a viac momentálne nemôžeme platiť, keďže ja som doma so 14 mes.drobcom (a bohužiaľ mňa sa zvyšovanie rodiča ku netýka, keďže som predtým pracovala v zahranici😡, pre nás štát som akože nepracovala)
Len si nedokážem predstaviť klasiku
@hettinka vďaka za info, to nie je nič strašné cenovo, myslím si ze tých 50 je ešte tak primerane, len zisťujem, ako to je v súkromných, alebo alternatívnych školách, ozaj si myslím, že klasická u nás nepripadá do úvahy, a ak by sme sa nejakou náhodou nedostali do APROGEN tak chcem mať v zálohe ešte niečo iné, nejaký náhradný plán 🤔😉
@denisas nadanym deťom zvycajne nevyhovuje škola, kde sa podľa nich “nič nerobí”. A je jaane, že bežnú školu zvládajú “ľavou zadnou”, veď osnovy sú stavané na priemerne nadané dieťa. Tichšie deti (a poslušne dievčatka) sa prispôsobia, urobia si a sú ticho, avšak stagnujú a časom zleniveju.
Nás popri nadaných sj teraz na gympli zvláda krúžok každý deň, ešte aj doma sa pohrať, k starkym chodiť a aj šťukať na mobile. Popritom každý týždeň prečíta 1 knihu. Nie je to klasicky biflos, učenie sa z učebníc ho práveže moc nebaví.
skús sem pridať príspevok https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/navstevuje-vase-dieta-triedu-pre-nadane-deti/