Skúsenosti s inteligenčnými testami u detí - prvák

jana700
3. nov 2017

Ahojte - potrebujem sa s niekym poradiť, kto mám skúsenosti s inteligen. testami u detí - mám 7 ročného syna, ktorý tento rok nastúpil do 1 triedy. Je to taký malý šinter dosť sa vybíja, robí zle, je neposedný ale hlavne od mala nikdy nechcel sedieť pri knihách, nič nechcel kresliť, učiť sa básničky, nechcel skúšať písať písmenká. Skúšala som všeličo aby som ho zaujala ale jeho zaujímalo len ísť von niečo pracovať s tatom ...
Lenže prišiel problém - nastúpili sme do prvej triedy a jednoducho som už nepopustila a keď sa pri učení začal zdráhať tak som mu musela vysvetliť, že jednoducho sa už musí učiť a tak poslúchol. Začali sme sa učiť písmenká prvé čísla a zistila som že si ich nejako nevie zapamätať raz ich vie a potom niekedy iba triafa. Nejak sa mi to nezdalo tak som navštívila detskú psychologičku aby mi poradila ako sa mám s ním učiť, alebo či netrpí nejakou poruchou učenia. Urobila mu inteligenčný test a z hrôzou mi oznámila, že má nizku inteligenciu že musíme sním viac pracovať a uvidíme či to ostane na rovnakej úrovni alebo sa to ešte zhorší, a že by sme sa mali pripraviť skôr na tú horšiu situáciu - čiže preložiť na špeciálnu základnú školu. No mne sa v prvom momente zrútil svet - to nie je možné. Lenže niečo mi stále hovorilo či naozaj je to tak - pretože ona sa ho pýtala na také veci čo on nemohol vedieť ako napr. mesiace v roku dni v týždni a mnoho ďalších vecí, ktoré asi nevedel pretože som sa to s ním neučila. Ja mám skôr pocit, že som zlíhala, že som nebola viac trpezlivejšia a vyše sa s ním neučila a tým by si viacej trénoval pamäť. Som naozaj z toho zmätená, prosím ak má niekto podobnú skúsenosť ako to riešili. Ďakujem

deti95060810
3. nov 2017

a nerobili mu v MŠ test školskej zrelosti? Lebo v našej MŠ to detičkám robili.... tie čo neuspeli resp. mali menej bodov, tak potom išli s maminkami do špec. centra. Tam tiež dali deťom menšie testíky plus pohovor s dieťaťom a na záver s maminkou. tiež mi tam moc nedoporučovali aby sme dávali dcéru do prvej triedy, lebo že ešte nie je úplne vyzretá....dcéra sa aj narodila v lete, takže bola od niektorých spolužiakov mladšia 1 celý rok....Samozrejme mi sme dcéru zapísali do ZŠ a potom sme to trpko oľutovali....Trvalo pekne dlho kým sa dcéra ako tak spamätala v škole....

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dominika6
3. nov 2017

@jana700 no poviem ti tak..zmier sa s tým,že nebude mať čisté 1 a budeš rada ked sa naučíte učivo na druhý deň..chce to pevné nervy..ale tvoje..drinu a to denne..nieje hlúpy,len ho nebavia teoretické veci,ale skôr objavuj to praktično v realite..zistíš,že je jedinečný v iných veciach..bude mať fantáziu,iný pohlad na vec..v písomkách bude priemerný,no v odpovedi bude možno excelovať,lebo si to bude vedieť vyrečniť..
venuj sa mu denne,cvičte písanie,čítanie,počítanie..uč ho kludne aj niečo navyše,prípadne dopredu..
motivuj ho a chváľ..
a hlavne sa s ním rozprávaj ako s veľkáčom..nech vie denné radosti,starosti,praktické veci a názvy..

moni73
3. nov 2017

@jana700 stazuje sa ucitelka?

maminuska
3. nov 2017

@jana700 čo je to nízka inteligencia ?? Mal IQ pod 70 ?

Čo sa týka mesiacov v roku , to sa učia deti trocha v prvom a je to náplňou druhého ročníka na základnej škole.

pininka
3. nov 2017

Tak neviem, ale nase deti v skolke uz davno vedeli vymenovat dni v tyzdni aj mesiace. Sama vravis ze kym nechodil do skoly nic nechcel robit, cize je samozrejme ze je pozadu. Tu nepomoze nic len makat makat a makat. A dalej robit s psychologickou. My sme presli testami skolskej zrelosti lebo maly nastupoval skor do skoly, mal az v polovicke septembra 6 rokov a teda tie testy boli brutal, nielen dni v tyzdni, to by bola malina. Skutocne ho to preverilo, ci je schopny zvladnut ucivo, sediet v skole a pod. Mal nadpriemerne vysledky, jeznoznacne ho odporucila do skoly, ale vela rozpravala aj s nami s muzom, ako sa s nim ucit, co robit pri roznych situaciach. Tvojmu malemu treba pomoct a preto ti nepomoze sa zosypat, mysli nanho a hlavne mu uz nepopust.

liliana212
3. nov 2017

Psychologička by podľa vyšetrenia mala akotak odhadnúť,či sa jedná o slabšie výchovné prostredie alebo jednoducho má slabšie schopnosti. Možno je ešte priveľmi hravý a potrebuje sa rozbehnúť. Podľa toho čo spomínate je však možné že je ozaj praktický typ a výsledky budú slabšie. Dôležité je ho nestresovať veľmi aby nezískal odpor ku škole. Ťažko povedať. Ak chcete,napíšte mi súkromnú správu,mám s tým nejaké skúsenosti.

maminuska
3. nov 2017

@pininka možno vedeli , ale mesiace v roku , ročné obdobia sú náplňou druhého ročníka.
@jana700 sama mám dieťa v špeciálnej škole. Jeho IQ bolo nižšie ak 70. Ak je jeho IQ vyššie ako 70 tak ho špeciálna nezoberie. Ak je len vývinovo slabší, teda je tam IQ nižšie ako 90 , je v pásme mentálnej subnormy ale nie v pásme mentálnej retardácie , tak jednoducho to bude dieťa ktoré sa bude orientovať na praktický výkon a nie na dosiahnuté jednotky.
Týmto svet nekončí predsa 🙂.Bude z neho murár , klampiar , stavebný robotník . Prijmi ho taký aký je a vydoluj z neho maximum , nie však za cenu tikov , pomočovania a zajakávania. Všetci máme svoje limity a s tým sa treba jednoducho zmieriť.

violet1609
3. nov 2017

Ja mam syna druhaka. Maju v triede chlapca, ktory ma velky problem s pisanim. Ale p.ucitelka to v 1.rocniku vobec neriesila. Zevraj sa tie deticky nechaju v sledovani a az v 2.rocniku posielaju k psychologovi.
Komunikovali ste s jeho triednou? Podla mna to je prvy krok.

katarinamarkova
3. nov 2017

@maminuska @jana700
ja len k tým ročným obdobiam a mesiacom v roku.
Učivo 2.ročníka?
Ja neviem, moje deti asi chodili, chodia do super mega štátnej škôlky, kde už 2r. deti sa učia ročné obdobia a vedia že v decembri sú vianoce a v máji mám narodeniny a v septembri idem do inej triedy.
Vždy na jar sa deti učia o danom ročnom období, o kvetinkách čo kvitnú o počasí, pracujú, kreslia, básničkujú.....počas leta rovnako.....na jeseň tak isto.....v zime tiež....
Akosi prirodzene ich vedeli všetci traja cca ako 3.r. vymenovať v správnom poradí a presne vedeli čo sa kedy deje. Mesiace v roku ako predškoláci tiež určite.

K tým dňom v týždni - prvák snáď musí vedieť, že v pondelok ide do školy, utorok mám krúžok, streda je stred týždňa, vo štvrtok mám prvouku, v piatok som posledný deň v škole a sobota, nedeľa je víkend 🙂
Príde mi trošku zvláštne že prvák nevie vymenovať dni v týždni.

ps: skús zájsť k inému psychologovi....sú deti, kt. keď sa im nechce tak sa javia že nič nevedia....im sa len nechce spraviť nič navyše. A ak máš doma hoc aj menej inteligentné dieťatko, ver, že má iné vlastnosti v kt. bude vynikať nad ostatnými. empatia? kreslenie? hudba? fantázia? srdečnosť? podnikavosť? matematika? technika? šport? ............

deti95060810
3. nov 2017

Ročné obdobia preberajú deti aj v MŠ, aj v základnej škole Ale aj na špeciálnej škole....viem presne, dozvedela som sa to pred 2 týždňami....
Viem že nie je to ľahké prijať že dieťa by malo ísť do špec. školy, ale ver mi, sú aj horšie situácie v živote....

maminuska
3. nov 2017

@katarinamarkova ja som skôr písala o ročných obdobiach ... zvláštne možno , ale je to náplňou druhého ročníka ... mesiace a ročné obdobia.
Dni v týždni sa učia ( opakujú ,??? ) v prvom ročníku . Učí sa to v prvouke.
Dokonca som sa dívala že aj dni v týždni. Prikladám .
https://www.minedu.sk/data/att/7527.pdf

maminuska
3. nov 2017

@katarinamarkova trocha som to poplietla, dni v týždni v druhom ročníku , ale aj ročné obdobia v prvom ale aj v druhom .
Dcéra je druháčka , tak viem že sa to učila. Je to uvedené na strane 12 toho priloženého dokumentu .

moni73
3. nov 2017

@katarinamarkova mne neznalost dni a mesiacov v roku nepripada vobec cudna. Nezaujalo ho to, nepotrebuje to vediet, tak to nevie...
A posudzovat inteligenciu na zaklade naucenych faktov mi pride zvlastne.
Dcera napriklad dlho nevedela, ze malicek je malicek. Naucila som ju malik, zdalo sa mi to mile. Bola za to u psychologicky strata bodu. 😄

@jana700 existuju testy, myslim ravenove matice, kde dieta nepotrebuje mat ziadnu vedomost. Urcite by stalo za uvahu vyskusat. Inak chlapca v hranicnom pasme mam v blizkosti, chodi na strednu a tipujem, ze da aj vysoku. Dnes sa na svk da fakt vsetko. Drzim palce.

inull5
3. nov 2017

@jana700 ja keď už počujem že psychologička povedala až ma dvíha...aj my máme skúsenost s jednou obstaroznou starou dievkou.robila s dcérou v škôlke testy,oznámila mi ze nevie kresliť a spolupracovať,dali nám ďalší termín v júni kedy po testoch mi povedala ze odporúča dcéru nechať ešte v skolke,pretože má málo sebavedomia,boji sa,nevie hlaskovat,je neistá a podobné kraviny..zacala rozprávať o dyslexii a vrcholom bolo že viete,deti autoritativnych rodičov mávajú problémy v škole a že mame prísť v októbri..na to som sa zdvihla a povedala jej svoje,aký mám z toho celého dojem,že mám pocit že majú asi malo roboty a treba buzerovat deti.na to mi povedala ze ona ma na to diplom,a ja ze nech sa páči aj ja a ukázala jej doktorsky titul v občianskom..zobrala som malú a "rozlúčila" sa.
A teraz pointa - dcéra už v čase prvej návštevy pani psychologičky čítala,má fotografickú pamäť po mužovi,a o sebavedomie strachu ani nemôže byť reči.momentálne chodí od septembra do prvej triedy,kde sa myslím že trošku nudí pretože čítat vie už davno,písanie zvláda sama,počty,porovnávanie a pod. s ňou ani nerobim lebo povie ze to je ľahké.
Takže nie vždy ma psychologička pravdu.

katarinamarkova
3. nov 2017

@maminuska🙂 veď ja nehovorím, že to nemajú niekde v učebnici aj druháci 🙂
Ale nepríde ti zvláštne, že druhák ešte - teda podľa toho, čo spomínaš, že sa to učia až v druhom ročníku, nevie že v pondelok sa ide do školy a že týždeň má 7 dní a pripraviť si knihy podľa rozvrhu hodín na ďalší deň?
Ak to aj je v druháckej knihe uvedené, fakt, mi chceš povedať, že tvoje dieťa sa naučilo dni v týždni až v druhom ročníku? a o ročných obdobiach nemalo šajnu do dňa, keď to videlo na prvouke v prvom ročníku?
a áno ročné obdobia sa vyučujú aj v škôlke 🙂 tak ako aj dni v týždni 🙂 to, že si to druháci potom zopakujú 🙂 ok.

katarinamarkova
3. nov 2017

@moni73 práve preto som hneď na začiatku pani napísala toto:
,,ps: skús zájsť k inému psychologovi....sú deti, kt. keď sa im nechce tak sa javia že nič nevedia....im sa len nechce spraviť nič navyše. A ak máš doma hoc aj menej inteligentné dieťatko, ver, že má iné vlastnosti v kt. bude vynikať nad ostatnými. empatia? kreslenie? hudba? fantázia? srdečnosť? podnikavosť? matematika? technika? šport? ............,,

katarinamarkova
3. nov 2017

@moni73 🙂 môj najstarší na testoch školskej zrelosti totálne prepadol....ale že úplne 🙂 🙂 🙂 pritom je to normálny, možno trošičku pojašený chalan, v škole priemer, lepší priemer bez toho aby som mu do učenia nejako zasahovala.
miesto jablone nakreslil vianočný stromček 🙂 - lebo sedel na konci triedy a vedľa sa deti bavili, tak on chudák počul len stromček
miesto psa nakreslil psa - ktorý ale vyzeral skôr ako mačka 🙂 nevie kresliť dodnes zvieratká....to má po mne, môj koník minule tiež vyzeral skôr ako zajac 🙂
nevedel správne vysloviť žaba a nepamatám čo ešte presne....chudák deň pred tým mu vypadli dva detské zuby v predu a šušlal teda riadne - no záver, nesprávna artikulácia, nepozná hlásky tie a tie.....
vraj s tetou nevedel primerane veku komunikovať - to mi prišlo divné....až neskôr sa mi priznal, že on chcel veeeeľmi cikať a učiteľka ho jednoducho pred tým nepustila, lebo bol práve na rade.....

teta ,,psychologička,, mi odporúčala kadejaké poradne a sedenia, logopediu, vyšetrenia, adhd bude mať, neobsedí, nekomunikuje.....no bodaj by dieťa komunikovalo a sedelo keď sa mu chce cikaaaať 🙂
bodaj by sa sústredilo na niekoľkostranový test - poobede, v triede plnej detí - okrem predškolákov sa tam hrali mladšie deti, lebo to je pidi-mini škôlka kde je len jedna trieda.

katarinamarkova
3. nov 2017

@inull5
🙂 taktiež podobná skúsenosť 🙂
aaa ešte dodám 🙂
teraz pri strednej, tiež testy školskej zrelosti 🙂
- ľaváčka, nevie to a to, vie to a to.......no totál nie moje dieťa - praváčka a celkovo všetko mimo.
výsledok - teta zamenila posudky a mená 🙂

katarinamarkova
3. nov 2017

@inull5 som zvedavá ako to dopadne o dva roky pri najmladšej

kubobubo
3. nov 2017

@jana700 dcere robili inteligencne testy ako alternativu skolskej zrelosti. Zaroven v tom case robili aj susedinmu synovi. On tam mal tiez divne otazky tohto typu. Dcera mala take normalne detske. Potom som sa niekde dozvedela, ze su testy pre deti do 6 rokov a nad 6 rokov. Ocividne pani psychologicka len dala testy a neriesila tvoju otazku o pripadnej dys(lexii). Urcite nejaku inu by som skusila.

inull5
3. nov 2017

@katarinamarkova takže podobne ako u nás..ja ľutujem že som s ňou vôbec na ten druhý termín išla.najlepšie bolo že naša v škôlke bola v skupine s deťmi u ktorých učiteľky predpokladali odklad( naša mala na na prvý termín slepé črevo) a záver psychologičky v ten deň bol - jednoznačne najslabšie dieťa v skupine..

inull5
3. nov 2017

@katarinamarkova moja je tiež lavacka🙂 a poviem ti ze písmená doslova maľuje.píšu už diktaty,zatiaľ bez jedinej chyby.bodaj by jej to vydržalo.

katarinamarkova
3. nov 2017

@inull5 moja je práveže praváčka - len v posudku od tety bolo že ľaváčka 🙂 lebo poplietla papiere a mená....asi som to vyššie trochu nezrozumiteľne napísala 🙂

inull5
3. nov 2017

U nás v škôlke bola otázka od pani psychologičky že aký je rozdiel medzi dospelakom a dieťaťom ukázala pritom dva obrázky - správna odpoveď bola podľa nej bola že dospelý chodia do práce a deti do škôlky či školy.

inull5
3. nov 2017

@katarinamarkova aha🙂 u nás to bola stará dievka ktorá ani nemá deti..ja keď som ju ráno videla tak som ju hneď odhadla že je to jedna z takých a mala som pravdu.typické ostré črty,prísne mikado a okuliare a tvídovy kostým..

maminuska
3. nov 2017

@katarinamarkova poviem ti tak , že moja dcéra nastupovala do prvého ročníka s tým že poznala dni v týždni , poznala mesiace ale bežne ich prehadzovala a nevedela ich priradiť k obdobiu . Napríklad, že zimné mesiace sú december, január a február, že Vianoce sú v decembri toto nevedela, nevedela kedy je Veľká noc a ani kedy sú prázdniny.
Nevedela čítať a ani písať, nepoznala písmená ..poznala čísla, farby, tvary, vedela sa sama obliecť, najesť , zaviazať si šnúrky, plynule a čisto rozprávala. Riešila logické úlohy , recitovala básničky, krásne kreslila.
Dnes je druháčka, škola jej ide jednoducho "sama". Úlohy si robí v družine, doma len kontrolujeme. Číta čo jej príde pod ruku , v matematike je exelentná .. mesiace ovláda vymenovať po sebe aj vie ročné obdobia , všetko ostatné sa naučí .

A skutočne išla do školy a nevedela ročné obdobia a ani ktoré mesiace k tomu patria. Dni v týždni vedela

katarinamarkova
3. nov 2017

@inull5 mňa ako prvé napadlo: dospelý je veľký, dieťa malé
🙂 minule tiež moje dieťa použilo jednu alternatívu len tak počas bežného rozhovoru, keď sa s učiteľkou v škôlke ,,hádala,, že ona nie je dieťa, že ona je ,,veľkáčka,, a tá jej vysvetľovala rozdiel medzi deťmi a dospelými, a že keď nie je dospelá tak jednoducho je to dieťa. ....Aj tak stále tvrdí, že nie je dieťa ale veľkáčka 🙂 Lebo že nie sú len starí a babatka, ale aj veľkáči a brat pubertiak a mama mladá a babka veľmi stará.
Podľa nej jednoducho nedelíme ľudí na dospelých a deti 🙂 a dupe si za tým, nikto ju zatiaľ nepresvedčil o opaku.
🙂 to je tá najmladšia - som zvedavá, čo ona odpovie pani psychologičke na túto otázku 🙂 bude asi hádzať filozofické témy pri tom 🙂

katarinamarkova
3. nov 2017

@inull5 🙂 to ten najlepší spôsob ako spoznať čo sú naše deti zač 🙂
požičať ich na hodinku starej dievke, čo ani deti nemá a mimo kníh a tabuliek netuší čo to dieťa vlastne je.
Skutočne nemám nič proti ženám čo nemajú deti.....ale ja tiež neposudzujem to, ako bolí chlapa, keď ho kopnú medzi nohy, keď to jednoducho nikdy nezažijem.

katarinamarkova
3. nov 2017

@maminuska ale veď to je úplne OK.
skutočne netvrdím, že každé dieťa má vedieť všetko.
Hovorím len, že ak je niečo osnovami 2. ročníka, tak to neznamená, že to nie je aj osnovami v 1.ročníku, či v materskej škole.
Hovorím len, že prvák by fakt mal mať ako tak prehľad o tom, že je jar, leto, jeseň, zima, že týždeň má niekoľko dní a že sa volajú asi takto a že v decembri sneží a sú vianoce 🙂 ....ako tak prehľad 🙂
Tak isto ako tvrdím aj to, že ak to syn pani hore nevedel nie je to tragédia ani nič hrozné a práve preto to treba brať s obrovským nadhľadom 🙂