Zvažujem dať dcéru skôr do školy budúci rok. Syn bude prvák a dcéra bude mať následne v novembri 6 rokov a chcela by som ju dať spolu s ním do prvej triedy. Celú škôlku sú spolu v triede a tak sa obaja naraz učia všetko to isté. Dcéra je už tretím našim dieťaťom v rodine a tak oni dvaja mladší už teraz s ňou riešia násobilku. Väčšina ľudí sa zhrozi keď to odo mňa počuje, lebo trend pár rokov dozadu je taký že ani deti narodené v júli nedajú riadne do školy a dajú im odklad. Za čias mojich rodičov bolo zase bežné že septembrové a aj októbrové deti išli skôr. Chcem sa opýtať mamičiek, ktoré dali deti skôr do školy, že ako to s odstupom času hodnotia a tiež kto má skúsenosť s testom školskej zrelosti. Čítala som o teste kadečo a z toho čo sa píše mi to príde dosť náročné aj bez ohľadu na to či je dieťa jarné alebo jesenné.
No neviem kedy bolo v móde dávať jesenné deti do školy skôr ale z mojej triedy sme boli asi 10 - ti z 20- tich,čo sme mali odklad.Vsetci narodení na jeseň a v decembri.
Novembrové by som skôr nedala, jedine keby má vyššie IQ a to by ste videli už teraz. Ale tak za testy nič nedáš.
Objednaj deti do CPP na test školskej zrelosti a pripravenosti. Pravdepodobne sú na rovnakej úrovni a jedine CPP ti môže dať papiere potrebné na predčasné zaškolenie. Ja som mala na základnej tiež v triede súrodencov a bolo to ok.
Požiadajte si o testovanie v cpp , ak je na dieťati vidieť, že je na tom výrazne inak ako jeho rovesníci, môže to byť preň naopak veľmi dobré riešenie.
Dieťaťu narodenému v rozmedzí september až december stačí urobiť klasický test školskej zrelosti , ktorý určite nie je náročný. Dieťa narodené po januári musí v IQ testoch preukázať intelektové nadanie, to sa vás ale týkať nebude.
Každopádne zájsť čím skôr do cpp, tam ovládajú praktické aj legislatívne požiadavky . dieťa otestujú a pomôžu vám sa dobre rozhodnúť.
Tu bude mať každý svoje pravdy. A najlepšie sú tu zakaždým tie skúsenosti bez skúseností, kedy každý má svoj názor a presne vie, čo by robil, hoci také niečo nikdy neriešil.
novembr. je neskoro.
s dcérou chodila spoluž. ktorá bola narod. zač. sept. - zo začiatku v nižších ročníkoch ešte Ok, postupom času sa zosunula na známky 3 ....
uč. stále vravela matke že mala dať o rok neskôr...
neviem kedy bola móda dávať deti do zš skôr - sama som sept., ale v škole nás bolo veľa čo boli narod. od sept. do Nového roka... 😉
@zuzada29 som narodená na začiatku septembra a musela som mať odklad aj keď som bola zrelá na nástup do školy. Mám deti 14 mesiacov od seba, sú od seba len 1 ročník, mladší mohol mať odklad (teraz som presvedčená že aj mal mať), ale nastúpil normálne. Treba zvážiť či je na školu zrelá, predsa ten nástup do školy a povinnosti je niečo iné ako škôlka. Ak by si ju aj chcela dať skôr, bude musieť mať diagnostiku a odporúčanie z CPP, že to zvládne. Tam ti dajú aj relevantnú odpoveď.
Mala som prváka decembrového, bol najlepší z celej triedy. Počas celej ZŠ mal čisté jednotky, vyhraval rôzne súťaže. Všetko závisí od zrelosti dieťaťa.
@zuzada29 áno, v ročníkoch 90 bolo viacero októbrových v triedach, vtedy to bolo bežné. A šli aj na osemročné gymnáziá. Ako matka viacerých deti vieš zhodnotiť či je dieťa pripravené alebo nie - máš s čím porovnávať. A tak či tak ti pôjde dieťa na testy predsa. Nebála by som sa toho. Poznám dieťa čo nemá ani 5 a hovorí dvoma cudzími jazykmi, psychológovia odporučili dať už teraz do školy, lebo rovesníci sú jej malo a nerozumie si s nimi. No a zase svagrove deti podľa mňa nebudú pripravené ani v siedmich rokoch. Takže určite treba voliť individuálny prístup a nie riadiť sa striktne vekom.
Aj tak musi ist na testy, potom sa rozhodnes.
@zuzada29 len je rozdiel, keď s ňou riešia násobilku a rozdiel ,keď bude takéto dieťa denne sedieť 4- 5 hodín v škole a doma sa ešte učiť. Potrebuješ testy školskej zrelosti. Ak by bola septembrova, ešte daj daj, ale
Ja mám chlapcov júnového a novembrového. Júnový, testy školskej zrelosti 97 perc, nadpriemerne IQ, šikovný chlapec, išiel v 6 rokoch, ale napriek tomu sme sa trápili, bol veľmi hravý,nechcelo sa mu,sedeli sme pri ňom, hoci sa vynikajúco učí, už je stredoškolák.
Novembrový? Mal skoro 7, Ani nevieme, že máme doma žiaka, nemá problém,sám sa učí, sám si robí úlohy, niekedy sa až trápne cítim, keď sa ma kamoška pýta, že čo z čoho berú,hovorím neviem,on sa učí sám, keď povie, preskusam,ale to je všetko. Bol proste vyzretejsi a pripravenej si na školu.
Veľmi záleží od osobnosti dieťaťa. Tiež nie som za zbytočne odklady, ale novembrové dieťa ešte v 5 rokoch nemôže byť vyzreté na školu
@zuzada29 Sama som išla do školy ako 5 ročná a na gymnáziu v triede nás bolo asi 10 deti narodených september až december. Všetci sme zmaturoval, išli na vysoké školy a uchytili sa v živote. Mali sme výborný prospech.
Daj dcére urobiť testy zrelosti, to sa muselo už za mojich čias a ak vidíš, že je dieťa šikovné a schopné, nemaj obavy.
Nic sa nedeje, kludne by som ju dala. Su staty kde do skoly nastupuju podla toho kolko rokov divrsia v danom kalendarnom roku, nie v skolskom roku. Cize v triede su deti co v januari zavrsili 6rokov a deti co maju 6 este len v decembri a ziju a ucia sa a to ci malo jedno 6 v januari alebo bude mat v decembri im neubera na ich schopnosti ucit sa a naucit sa
Ďakujem za každý jeden názor.
@zuzada29 ja som letne dieta, a prve dva rocniky boli pre mna vyzva, velmi som sa tesila do skoly, skolku som neznasala, ale bola som velmi hrava a s odstupom casu vidim, ze som to mala tazsie oproti spoluziakom, ktori mali uz v septembri 7. Ak je nadpriemerne inteligentna, daj ju. Inak by som to nesilila.
pozri, ono zalezi. Ja som chodila do skoly s novembrovou spoluziackou, ktoru rodicia dali tak ako ty dceru. Ano medzi niektorymi spoluziakmi bol rok rozdiel.
Ja sama zijem v zahranici a tu sa v podstate nastup riesi v roku ked dieta dovrsi skolopovinny vek. Cize do prvej by nastupovali teraz deti, ktore v roku 2024 dovrsili 6 rokov. A je jedno ci v januari alebo v decembri... a zvladaju to v pohode. To len Slovensko riesi dobre a zle vychadzajuce roky :(
Samozrejme niet sa kam ponahlat, deti si skoly uziju este nemalo, ale ak Tvoje deti boli spolu v skolke a su zvyknute ako "dvojky" ja by som zvazovala aj zrelost ale zaroven aj mozny psychologicky dopad na dcerku, ktore pojde naspat do skolky, zatial co starsi bracek do skoly.
Či dieťa rozumie násobilke, tu nie je až tak podstatné a skôr by som zohľadňovala iné parametre. Jednak nakoľko dokáže sústredene obsedieť a jednak nakoľko je spoločenská. Dnes je (bohužiaľ) trend taký, že rodičia dávajú deti do školy neskôr, takže oproti mnohým spolužiakom môže byť tvoje dieťa výrazne mladšie a ak nie je extrovertná a ľahko prispôsobivá, môže to mať v kolektíve ťažké.
@zuzada29 ja by som ju nedávala skôr do školy, prečo jej nedopriať ešte trochu bezstarostneho detstva? Škola to znamená sedieť 4-5 hodín na stoličke, dávať pozor, domáce úlohy, atď. Možno si to chces uľahčiť, aby obaja naraz chodili do tej istej triedy, ale za mňa teda nie. Poznám také dieťa, syn s ňou chodí do školy, ona sa stále len učí po škole, ani von nechodí, keď dostane 2, tak plače, so spolužiakmi si veľmi nerozumie. Na prvom stupni ešte ok, teraz sa musí veľa učiť, aby si udržala jednotky.
Dcéra je novembrová, ešte aj predčasne narodená a do školy išla skôr. Aktuálne je piatačka a nemá žiadne problémy, je svedomitá, pripravuje sa v podstate úplne sama. Napriemerne inteligentná sa mi nejaví, je normálne šikovná a zodpovedná.
@zuzada29 sestra to riešila s dcérou. Je decembrová a zvažovala ju dať do školy skôr, keďže je veľmi šikovná a vedela už čítať, počítať aj ťažšie príklady. Boli na testoch, ale psychologička neodporúčala skorší nástup kvôli emocionálnej nezrelosti. A tak je z nej prváčka až tento rok. Síce má pocit, že v škole už všetko vie, ale emocionálne jej ten rok pomohol. Takže IQ a bystrosť nie je všetko a psychológ musí posúdiť všetky aspekty. Môj syn je narodený na konci augusta, dala som ho do školy neskôr a bolo to najlepšie rozhodnutie. Teraz je už piatak, patrí medzi najlepších v triede a od začiatku bol veľmi samostatný a zrelý. Zato dcéra je aprílová, šla normálne a cítiť rozdiel. Hlavne v samostatnosti a v emočnej stránke. Prajem dobre rozhodnutie, lebo už keď raz nastúpi, zvrátiť sa to nedá.
@zuzada29 emocne ju to dozenie casom, nedavala by som
@zuzada29 Ja mám decembrovú, mimoriadne rozumné dieťa. Už v škôlke mi povedali, že ona by kľudne mohla do školy. Test zrelosti na 100%. Ale v škôlke mala kamošky, bavilo ju to tam. Takže do školy som ju nedala. Je šiestačka, tiež doteraz netuším, čo sa v škole vlastne učia, ona sa totižto neučí ani doma vôbec. Ledva ju donútim prehodiť si knihy. Ale je spokojná, sú skvelý kolektív, trieda, kde sa dobre pracuje (veľa tam išlo, že im zle roky vychádzali+odklady). Takže neľutujem. Druhá ide mať teraz v septembri 6, už je druhý rok v predškolskej triede. Číta krátke slová, vydrží sedieť pri činnosti aj hodinu, ale je to citlivka. Zvládnuť by to zvládla aj teraz, ale za mňa nech si ešte užije tú škôlkarskú bezstarostnosť. Ale stále je to na posudení psychológa a teba ako rodiča. Mala som aj novembrovú žiačku, chcela do školy s kamoškou, prešla testami a v škole bola medzi najlepšími. A poznám dve sestry, kde staršej dali odklad kvôli mladšej, aby mohli ísť spolu. Škola im išla nadpriemerne, ale sociálne kontakty boli na tom horšie, lebo im stačilo byť jedna s druhou. Aj na VŠ išli spolu🙂A ešte dvojky, kde tiež sestre dali odklad kvôli bratovi. On bol pomalší a veľmi na ňu naviazaný. A ona z toho nadšená nebola, pretože on celú ZŠ na nej visel. Musela mu pomáhať. Nechávali ich spolu sedieť, aj keď ona chcela byť s kamoškami...
@zuzada29 syn je 30.09. išiel skôr, teraz je prvák na strednej, testovanie napísal 2 x po 100%