Ahojte maminky.
Poprosím vás o názor na túto vec.
Trieda piatakov má íst na koncoročný školský výlet. Na výlet okrem detí ide triedna učitelka a ako doprovod dvaja rodičia detí (jeden z nich som ja). Na výlet aj z výletu sa ide vlakom. Naša pani učitelka nás - teda mna a druhého sprevádzajúceho rodiča upovedomila o tom, že ona cestu naspat vlakom s nami neabsolvuje, pretože má isté súkromné záležitosti a pokračuje dalej iným vlakom. Triedu máme doviest vlakom z výletu nazad my dvaja sprevádzajúci rodičia. Ja sa pýtam: Je takéto konanie vobec v súlade so zákonom? Kto nesie hlavnú zodpovednost za celý priebeh výletu? Ak sa vyskytne nejaká nepredvídaná udalost-napr. strata či zabudnutie batožiny, nebodaj nejaký úraz, nehoda počas cesty (vieme že deti sa zvyknú bláznit, pobiehat hore dole),alebo počas výstupu z vlaku-kto ponesie gro celej zodpovednosti? My nie sme pedagogickí zamestnanci, ani autorita pre triedu. Zaujíma ma váš pohlad na vec. Ci to ja len tak vnímam zbytočne prehnane úzkostlivo,alebo sme takí viacerí?
Potešil by ma prípadne aj názor nejakého právnika.
Pre úplnost ešte dodám, že zvyšní rodičia vobec nie sú upovedomení o tomto zámere pani učitelky a teda netušia, že s detmi sa máme vrátit z výletu my dvaja rodičia.
Dakujem za vaše reakcie.
mám z toho zmiešané pocity.
@skumavka v ziadnom pripade by som s tym nesuhlasila. Vezmes si na zodpovednost cudzie deti? V ramci vyletu je plne zodpovedna učiteľka, dokonca si nie som istá, či by nemali ísť minimálne dvaja pedagogicki pracovnici. Toto by som si na triko nezobrala. Nehovoriac o tom, ze ona to ma ako pracu, nie ako vylet, teda by si v ramci pracovneho casu nemala riesit sukromne vylety
@skumavka takže
organizátorom školských výletov je škola a je plne zodpovedná za celý priebeh akcie
každý rodič pred výletom by mal dostať informovaný súhlas s akciou školy, kde je jasne napísané, kedy sa ide, kam sa ide, kde je začiatok a koniec cesty, čas stretnutia pred akciou a predpokladaný čas návratu. samozrejme aj stručný harmonogram akcie.
škola je dokonca zodpovedná aj za vás-rodičov, lebo je to akcia poriadaná školou.
nik iný - ani rodičia- nesmie robiť pedagogický dozor na akciách školy!! len pedagogickí zamestnanci, resp. zamestnanci školy, ktorí ale pred výletom museli prejsť školením, poučením a musí byť o tom záznam
vrchol je,že ostatní rodičia nevedia, v doporovode koho sa ich deti vrátia naspäť
bohužiaľ,pani učiteľka nemôže spájať výlety a súkromné akcie 😒
takže-toto by som určite ako rodič neprijala
zodpovednosť za iné deti je obrovská vec
sama som učiteľka, viem, o čom hovorím 😉
@skumavka a ešte
na 15 detí pripadá 1 pedagogický dozor
neviem,koľkí idete,ale treba to poriešiť
ja som ako predseda Rady školy (nie tej, kde pracujem) riešila prípad,keď s učiteľom išla ako dozor upratovačka, stala sa závažná vec, ostala s deťmi sama na výlete....a až potom boli opletačky
čert nikdy nespí
@skumavka staci jeden pedagogicky zamestnanec na triedu a plus rodicia... osobne by som s tym nesuhlasila lebo nastup a vystup z vlaku je dost zatazovy pri detoch ... standardne sa postupuje tak ze prvy vystupi ucitel za nim jeden z rodicov ktory poodide dalej s detmi co vystupuju kde sa zhromazduju ucitel stoji pri dverach pomaha ziakom a zratuva ich posledny vystupi druhy rodic, v pripade ze sedi pocet ziakov ucitel da znamenie vypravcovi ...
proste to je o bezpecnosti tam sa moze niekomu smyknut noha cokolvek nieco sa stane ucitel ma fotokopie preukazov ZP... on je zodpovedny... s tymto nesuhlaste... proste nie...
ako my ked ideme napr. na turistiku a idem s nimi ze par deti a pani ucitelka a ona vlastne do dediny dochadza tak sa niekedy aj sama ponuknem ze nemusi ist az tam ja deti odovzdam ale teda ja tie deti poznam, nie je ich vela a nejde o vlak s nastupom a vystupom s batozinou...a som byvala ucitelka.. 😀 😀 😀 rodicia vedia ze ja ich privediem ...
ale celu triedu a vlak v ziadnom pripade... 😉 otvorene jej to povedz ze s tym nesuhlasis...
@skumavka
nepoznam aktualne predpisy, najlepsie sa informovat na skole, u zastupkyne, riaditela, je to fer, chces len vediet, ake su Tvoje povinnosti alebo miera zodpovednosti.
Keby vas tam chcela nechat s nimi pol vyletu samych, to je problem, ale pokial ide naozaj "len" o cestu naspat vlakom...piataci uz omylom nevystupia sami, asi este nefajcia a nepiju alkohol.
Ono tie predpisy su niekedy aj tak na hlavu, napr. ja si spominam, ze som chcela ist s deckami na exkurziu - vramci Ba, mali sme ist autobusom, prestupit na iny - vsetko vramci Petrzalky len. a v predpisoch sa pisalo, ze ked je viac ako 20 deti (mala som ich 36🙂) a vylet nie je "za hranice okresu" - staci jeden pedagog na triedu.
tak si vyber - bol to sice jeden okres, ale ... 😀 sli sme dvaja.
zdravy rozum je viac nez predpis. 😉
@skumavka a hlavne si over, či vie o tom riaditeľ školy
lebo ak by sa deťom napr. fakt niečo stalo na spiatočnej ceste a pôjdu bez učiteľky, riaditeľ bude tiež ten, na koho sa bude sypať....
lebo v podstate on je zodpovedný za všetko...a neznalosť ( danej situácie) ho neospravedlní 😒
@margarita moze sa stat, ze pri vystupovani z volaku bude strkanica a niekto sa zrani...nechcem nic privolavat, ale nechcela by som niest zodpovednost. Ucitelka to ma ako pracovnu povinnost, ktoru ma zaplatenu, tak by tam proste mala byt. Ja by som sa bala, keby som tie decka nevratila rodicom v poriadku ( to hovorim z pozicie ucitela), nemala by som ciste svedomie, keby som si isla vybavovat vlastne zalezitosti v pracovnom case a nieco by sa stalo....
@aduskatt
ja to chapem, ale skor som to myslela tak, ze ak sa ma nieco stat, strkanica moze byt aj v ulicke v rade na zachod...ved asi Ti nemusim hovorit o dozoroch cez prestavky 😀 a tam ani vlaky nechodili, a casto slo skoro o zivot 😔
mne sa stalo, ze som dosla na vylet inej triedy ku koncu prave preto, ze kolegynkin otecko oslavoval v tu nedelu, ked sa vracalo z vyletu prave 60tku...alebo moze ist na svadbu najlepsej kamoske, co ja viem co, len to som tym chcela napisat - ze informujte sa, dohodnite, nikde nie je napisane, ze ucitelke z vlaku nevypadnu, lebo ona ma "autoritu". zodpovednost, to ano, no aj keby bolo 10 dospelych s nimi, stat sa moze cokolvek, treba to mat doriesene....
Zienky, dakujem za vaše reakcie. Potvrdzuje sa mi,že nereagujem prehnane,ak sa mi to celé nepozdáva.
Informovaný súhlas na podpísanie nám rodičom bol už dodaný, sú tam všetky podrobnosti,ale chýba tam tá podstatná informácia, že deti sa majú vracat bez triednej učitelky!
Vlastne mne ako sprevádzajúcemu rodičovi to pani učitelka oznámila iba telefonicky, že takto a takto sa má situácia a že ona potrebuje nutne pokračovat dalej po výlete a my nazad s detmi vlakom. ja si neviem ani predstavit reakcie rodičov čo tam budú čakat na deti, čo by sme im vlastne povedali.
Toto ja jednoducho z princípu odmietam, dozvedela som sa to len včera- ako vravím telefonicky a výlet sa koná už vo štvrtok. Ci o tom vie riaditelka, to veru netuším. Zajtra sa chystám osobne to zistit. Budem teda isto za "zlú", kedže odmietam takúto "spoluprácu",ale absolútne nemám chut brat si toto na svedomie. To radšej absolútne odstúpim a vlastné dieta z výletu odhlásim, hoc sa nan velmi teší.
Ja jednoducho nerozumiem tejto ludskej nezodpovednosti a hlúposti...
toto neexistuje,je to školský výlet a zodpovednosť v prvom rade má ona ,vy ste len dospelý doprovod,takže žiadne súkromné veci,ale doprovodiť deti do cieľa
nonsens.nonsens....skolsky vylet bez skolskeho dozoru....je to potom rodicovsky vylet.ucitel nesie zodpovednost vy idete ako posila
určite s tým nesúhlasiť, alebo nech učiteľka zabezpečí ďaľší učiteľský dozor, na dedine kde bývyjú moji rodičia sa stalo tento šk.rok že sa učiteľke z mesta nechcelo ísť na dedinu si vyzdvihnúť deti tak si ich vyzdvihla v meste kde šli na výlet, neviem kto deti naložil do autobusu ani koľko ich bolo ale boli to prváčikovia, učiteľka si pri prevzatí deti nespočítala a stalo sa že jeden chlapček v autobuse zaspal, autobus odišiel a šofér ho odstavil na dve hodiny, chlapčeka našli v šoku, pocikaného uplakaného a skončil v nemocnici, neviem ako sa to doriešilo ale učiteľka je jedna ruka s riadiťelkou a nevedia sa učiteľky zbaviť ,deti bije, vrieska po nich 😠
urcite nesuhlasim, vzdy musia ist viaceri ucitelia moj isiel teraz vlakom a boli 3 ucitelia a pri tom ich islo vlakom len 15 🙂 🙂 🙂 🙂 a su to deviataci 🙂 🙂 🙂 🙂
@skumavka, súhlasím s dievčatami. neprichádza do úvahy, aby ste vy ako rodičia bez učiteľky odprevadili deti do cieľa cesty. držím palce, aby si dobre vybavila a všetko sa vyriešilo k spokojnosti detí a v rozsahu zdravého rozumu a zákona.
@liuba84, takúto učiteľku by som zažalovala. ako je toto možné. 🙄
@skumavka za deti je zodpovedna len a len ucitelka.vy ste sice pomoc ale nenesiete ziadnu zodpovednost.ja sa ale cudujem ucitelke ze ma odvahu zverit deti dvom rodicom a sama sa neboji ze sa moze nieco stat, ak to vie aj riaditelka je to este cudnejsie,tak nech to riesia tak ze daju ese jednu ucitelku.na tvojom mieste by som nesuhlasila a povedala by som ze skratka za tykych podmienok niesom ochotna ist a mat na pleciach taku zodpovednost.
ja musim taktiez suhlasit s ostatnymi zienkami. ako matka by som si nezelala, aby bolo moje dieta bez pedagogickeho dozoru. to by som ju na vylet nepustila a radsej sla s nou sama. a mali by sa o tomto upovedomit aj ostatny rodicia...
@skumavka ja by som učiteľke povedala, že aj ja aj ten druhý rodič si tiež potrebujeme cestou späť domov čosi súrne vybaviť iným smerom a čo teda s deťmi??? 😠 alebo by som teda od nej chcela, aby dala všetkým rodičom tých detí podpísať papier, že súhlasia s tým, že sa ich deti vrátia domov samé, na ich riziko, lebo ona s nimi domov nejde...
samozrejme, že je neprípustné, aby sa ona kdesi vyparila po svojom, veď hádam je to jej práca a má to zaplatené, nie? pokiaľ viem, pre všetkých, aj deti aj dozor, sa výlet začína a končí na presne udanom mieste, čo viem, tak ani žiaka nepustia domov inou trasou, aj keby to mal bližšie, jednoducho sa musí vrátiť na miesto, ktoré je dané a potom ak rodičia dovolia, môže ísť sám domov...
Bozeeeeeeee,no tak tam nechod a nedaj ani svoje dieta,alebo ju rovno dajte na sud a rychlo bezte za riaditelom.........
Boze robit s komara somara..........
Nic strasne sa nestane ked odprevadia deti len rodicia,ked sa na to necitis tak tam nechod pojde niekdo kdo je viac zodpovedny...
Boze to su tak strasne problemy v zivote az mi je do placu......... 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@shopoholocka neviem kolko deti sa mala najviac v zivote na starosti ale neviem ci by ti olo do smiechu ak by sa tvojmu decku nieco stalo a potom zistis ze ucitelka tam ani nebola, to uz by bola ina situacia ze? kto niekedy pracoval s detmi vie co dokazu vymysliet za okamih.
@shopoholocka ty máš koľko detí? Bavíš sa riadne? Som zvedavá, ako by si reagovala, keby tvoje dieťa prišlo v sprievode nejakého cudzieho rodiča. Učiteľ je povinný s deťmi odísť a aj prísť. Potom nech pani učiteľka neplače, že jej nezdvihli plat, keď takto pristupuje k svojim povinnostiam 😠 😠 😠
@shopoholocka jááááj vlastne a na čo má ísť vôbec nejaký dozor s deckami na výlet a kaziť tam vzduch, nééé? veď piataci sú už veľkí, už nepotrebujú dozor, stačí mobil a hodne € a oni sa už nejak zabavia, božeeee veď by stačilo naložiť decká do vlaku a potom prísť pre ne, na čo nejakú blbú učku a ešte aj dvoch otravných rodičov, žeeeee?
amen tma... 😝
@skumavka no tak na toto by som veru nepristala ani nahodou. Ucitelka je zodpovedna za triedu, ona pozna tie decka, zyvsni rodicia su len doprovod. A ze ten druhy rodic o tom ani nevie, tak to je uz vrchol...