Poprosila by som o informacie ohladne zakladnych skol v Rakusku. Do roka by sme sa mali stahovat do Rakuskych alp. Syn mi nastupuje teraz do zs tu na slovensku tak predpokladam, ze o rok pojde v Rakusku do 1.rocnika. Za aku dobu sa vie dieta naucit rec ? A ako funguje ich skolsky system konkretne druzina ? Ci je to ako u nas od 6:30 do 17: 00.... . Mesacne poplatky za druzinu a stravu su tam ake? Dakujem krasne 🙂
mas moznost dat dieta do predskolskeho pripravneho rocnika,vzhladom na neznalost reci resp. nechat ho zopakovat rocnik . deti sa ucia rec rychlo,ale je to individualne. skolsky system -druzina - funguje ,ale nie vsade. zalezi na dopyte rodicov. doobeda je skola,potom maju deti obed a potom odchadzaju do "nachmittagsbetreung ",väcsinou do 16:00. ceny su rozlicne,zalezi kto je zriadovatel. obedy sa platia zvlast.
este k tym cenam- obedy u nas jeden 4,50 ,druzinu mas moznost len urcite dni,alebo cely tyzden. dcera chodila 2 krat do tyzdna a platili sme bez obedov okolo 200 euro. obecna skola.
@paula321 to zalezi od tarifu. tu nie je celoplosne rovnaka cena za druziny,ani za skolky. preto ti viem len pre orientaciu napisat kolko sme platili my.je mozne ,ze u vas to bude menej. napr. skolka u nas stala len 50 euro mesacne ,s nedalekej obci ,ale uz 150! zalezi od zriadovatela (obec,mesto) alebo od toho ci je sukromna a ake tarify maju.
prepac ale vopchat dieta do skoly bez znalosti jazyka nie je dobry napad.
nejde do skolky!
v tom pripade mozes ratat s tym ze sa rec nauci.
v skole sa zu ma ucit ine veci a nie rec!
ulahcis to nielen jemu ale aj ucitelom a aj sebe samej.
a okrem toho-v Alpach bude mat Dialekt,ktoremu tazko bude rozumiet aj ked bude vediet cosi po nemecky,takze ti radim cim skor a cim rychlejsie.ucit sa ucit sa ...
ako si to predstavujes-pride a nebude rozumiet.vsak to bude utrpenie pre dieta a ucitel bude riesit len jeho,ci ako?
a ostatne deti budu cakat kym mu to vysvetli...neviem si to dost dobre predstavit.
ako mozem ist zit do krajiny a nerozumiet reci????
prepac,ale takyto pristup ma dost vytaca...
@osky a preco- vsak je to normalne vsade vo svete. Miliony ludi cestuju, maju zahranicne staze, vyslani pracovnici
, alebo len tak sa rozhodnu emigrovat atd atd.- myslis, ze vsetci a aj ich rodiny ovladaju dokonale jazyk? Bdw. Na vyucovanie s takymto ziakom/ziakmi su specialne metodiky, ktore sa uplatnuju a su zakladom vzdelania ucitelov...
@osky je to blbost co pisete. Zili sme 3 roky v zahranici. Je pravda, ze slo o hlavne mesto, kde je kopec cudzincov. Bolo nas 7 slovenskych rodin, co sme prisli na urcity cas, kde nasi manzelia pracovali. Deti boli rozne, od babatiek, az po nastrocnych... Vsetky deti sa rychlo adaptovali. Mali aj hodiny jaxyka pre cudzincov, do roka s jazykom nemali problem. Ucitelia boli velmi tolerantni. Dokonca 2 z nich po 1,5 r vyhrali v skole olympiadu z matematiky. Moja dcera bola vtedy len skolkarka, po roku krasne rozpravala s ucitelkou aj detmi. Je uplne zbytocne nejako extra male dieta stresovat s ucenim jazyka na slovensku, dostane sa do toho pocas skoly. Postaci naucit par fraz, aby vedelo v skole na zaciatku povedat, co potrebuje a chce.
@osky je to uplne normalne. My zijeme na icelande maly nastupil do 1 rocnika tu a uz normalne komunikuje. Naucil sa velmi rychlo. Oni totizto cudzinci maju v doucovanie. A je lepsie byt hodeny do vody ako ho na nieco pripravovat. Rychlejsie sa nauci..
@osky o čom točíš, žena? Očividne nemáš potuchy, ako to v zahraničí funguje. Moja dcéra išla bez znalosti jazyka a takých deti sú tisíce, nevedela úplne nič a škola/učitelia s tým nemali žiaden problém, z niektorých predmetov nebola hneď znamkovana, až keď sa naučila ako tak jazyk. Mimochodom ja som zástanca učiť sa jazyk až na mieste, lebo keď sa dieťa zle naučí výslovnosť, gramatiku tak sa to ťažko odúča, oveľa jednoduchšie a lepšie je naučiť sa to hneď správne v danej krajine.
ja velmi dobre viem ze to takto funguje.zial.
ale to este neznamena,ze je to normalne a spravne!
potom ze nas cudzincov stale podcenuju.
vsak ked Sem prideme ako teliatka a cakame ze nam budu hned pecene holuby z neba padat...
ako to v zahranici funguje viem velmi dobre,nie som tu jeden den!!!!
@osky nejaku dobu som tu ucitelku robila a teda z vlastnej skusenosti viem , ze cudzinci mali lepsi priemer (deti) ako nemecke deti a vyslo to aj zo Statistik, takze s tebou rozhodne nesuhlasim, samozrejme nebavime sa o detoch utecencov, kde je skor nezaujem ucit sa ako neschopnost samozrejme nehadzem vsetkych do jedneho vreca...
@osky ja som ako 5 rocna a sestra ako 6 rocna nastupila do skoly v UK bez akejkolvek znalosti, neskutocne rychlo sme sa naucili rec a boli sme najlepsimi ziackami. Ked prisla skolska inspekcia nas davali ako vzorku citat texty a ratat matematiku, lebo nam to slo lepsie ako domacim...
Mne sa dcérka ( 4 roky) naučila nemčinu na školkárskej úrovni za 8 mesiacov každodennej dochádzy do školky.
@paula321 my byvame v tirolskych alpach,moj syn bude od septembra prvak,momentalne je vo vorschule to je ako na sk nulty rocnik,skolu otvaraju o 7.45 h vyucovanie sa zacina o 8 h do 11.45 h nemame moznost rano ze by bol dozor ako ranna druzina,druzina je od Po-Stvr do 17.30, v piatok nieje ziadny dozor,nas chodi 2xtyzdenne raz do 14 h a raz 17.30,obedy su 4,30 e za jeden obed,mesacne ma to vyjde 150 e,zriadovatelom je obecny urad
@paula321 deti sa naučia rýchlo cudzí jazyk, ale aby ste mu pomohli s lepším adaptovaním sa, môte už teraz ho zapísať na kurz nemrckého jazyka, chlapec nadobudne väčšiu sebaistotu, skôr si nájde kamarátov a rýchlejšie sa aklimatizuje a včlení do nového kolektívu.