Školák žijúci v zahraničí, ktorý musí chodiť na skúšky na Slovensko

zuzanagoralova
13. apr 2018

Dobrý den je tu niekto kto už bol zo synom alebo dcerou na Sk na preskušani ďakujem

deti95060810
13. apr 2018

synov spolužiak tak chodil z Ukrajiny....preskúšavali ho na gymn. niekoľko rokov....

pininka
13. apr 2018

Tiez mam znamu ktorej syn chodil zo svajciarska

eko22
13. apr 2018

Brat so švagrinou tak chodia s neterou z Rakúska 🙂

lubina
13. apr 2018

Moje deeti boli vlani prvy raz a teraz sa chystame koncom aprila, tretiacka a siedmacka na ZS

sisaka
13. apr 2018

Nechodili sme a ani nikoho takého v zahraničí nepoznám, nevidím v tom žiaden význam a nie sú žiadne páky na to, aby niekoho prinútili. Takze ľudia nemusia, ale chcú - chúdence deti ...

martinuska
13. apr 2018

Donedavna (2roky) to bolo povinne, ak bolo dieta zapisane na Sk skole. Odvtedy je to dobrovolne po 1. a po druhom stupni.

bosoriak
14. apr 2018

@sisaka Ak maju deti trvaly pobyt na Slovensku, tak je to povinne. Aj zapis na zakladnu skolu je povinny, ale znovu, len ak ste neodhlasili dieta z trvaleho pobytu na Slovensku (co bola u nas prva vec, co sme spravili po prichode do zahranicia 😀 ).

@zuzanagoralova Ak deti nemaju trvaly pobyt na Slovensku, tak nemusia chodit na preskusanie. Tiez zijeme v zahranici, ale na preskusanie deti nechodia. Najma vzhladom na to, ze je to Slovensko, tak v tom maju taky bordel, ze az. Silno pochybujem, ze niekde maju nejaku evidenciu centralnu, mozno tak jednotlivi riaditelia skol maju poznacene, ze dieta chodi do skoly v zahranici, ale ci to aj nejako eviduju a kontroluju, Boh vie.

Podla mna je to zbytocny stres pre deti. Ak sa teda neplanujete vratit, co si teda neviem predstavit, kto sudny by sa vracal zo zahranicia s detmi naspat. Ak to zahranicie nie je Rusko teda, vtedy by som to chapala. 🙂

lienka77
14. apr 2018

@sisaka ak si v zahraničí na stalo a nevracias sa do školského systému tak to jasné nikto nerobí. My sme vo Švédsku na pár rokov. Potom sa vraciame, takže skúšky budeme absolvovať. Tento rok prvý krát. Len slovenčina. A nie je to potrebné robit každý rok. Stačí dokonca na konci pobytu pred navratom na SK.

zuzanagoralova
autor
15. apr 2018

@lubina Ahooj ja mam siedmaka a ideme v júli prvý krát na preskúšanie ..vela je toho učenia aj tu vo Švajčiarsku a ešte učiť Slivenčinu ..Ako bolo keď ste boli vy na presk.všetko museli vediet??? Ďakujem

zuzanagoralova
autor
15. apr 2018

@martinuska no a nám povedali že musi mať ukončenu ZŠ na SK pokiak je Slovák

zuzanagoralova
autor
15. apr 2018

@bosoriak no nemame v umysle sa tak skoro vratit na Sk ..ale bohuzial riaditelja školy vravela ze musi ze to je zo zakona

najinka
15. apr 2018

@zuzanagoralova moj brat zije v zahranici, musel chodit kazdy rok na konci skolskeho roka na sk na skusky, pred par rokmi to zmenili a teraz sa musi ist len na konci 9.rocnika. Je to preto, aby mal oficialne ukoncenu povinnu skolsku dochadzku na sk.

sisaka
15. apr 2018

@zuzanagoralova ten zákon pravdepodobne stále menia, v časoch, keď to bolo pre nás akutualne tj pred nejakými 10 a viac rokmi to bolo vyslovene o občianstve a ak dieťa malo slovenské občianstvo bola povinnosť absolvovať skúšky a myslím že to bolo každý rok, Ja som to úplne odignorovala, lebo z Kanady by ma ani nenapadlo trepať sa každý rok na Sk a dcére som tiež nechcela pridávať učenie. Dcéra ma pomaly 20 rokov a nikto sa o nu nikdy nezaujimal. Synovi som slovenské občianstvo nedala, človek nikdy nevie, čo si zmyslia, ešte viac ako povinných skúšok sa obávam povinnej vojenskej služby, takze s ním mám už úplný pokoj a nemusím riešiť. Ak je pravda ako baby píšu, že sa to teraz vzťahuje nie na občianstvo, ale na trvalý pobyt tak ho jednoducho zrušte, pani riaditeľke vytlačte zákon, nech doštuduje a máte to poriesene

sandral
15. apr 2018

Ja som niečo podobné riešila pred mesiacom, nakoľko plánujeme odísť na viac rokov do zahraničia.
Preskúšanie je povinné iba pri ukončení povinnej školskej dochádzky, na konci 9. ročníka.
Ak má dieťa trvalý pobyt v SR, musí byť zapísané do ZŠ v SR. Ak nemá TP v SR, nie je povinnosť zapísať dieťa do ZŠ v SR.
Ja som to riešila z dôvodu, že mi vraveli o povinnosti absolvovať v SR aj predškolskú prípravu, čo nie je pravda.
S občianstvom to nemá nič spoločné, to mi potvrdili viacerí.

bnov
15. apr 2018

Ešte mám síce malého syna, ale informovala som sa už o danom probléme, nakoľko neplánujem zapísať dieťa do slovenskej MŠ a ani ZŠ.
Nie je to viazané na občianstvo, ale na trvalý pobyt.
My zrušíme synovi TP na Slovensku a pravdepodobne mu zmeníme aj štátne občianstvo a ďalej neriešim. Silno pochybujem, že by môj syn o XY rokov vedel po slovensky tak, aby mohol robiť zo SJ skúšky.

robin30
15. apr 2018

Nemusi my sme 6rokov mimo sk trvaly pobyt aj na sk a nechodime

najinka
15. apr 2018

@robin30 tak pokial sa uz nikdy neplanujete vratit na sk, a viete ze nebude dalej na slovensku studovat na strednej/vysokej skole, asi nemusi. Ale keby chcel dalej studovat na sk, tak to bude problem, kedze nema ukoncene zakladne vzdelanie na sk

mnamko
15. apr 2018

@bosoriak nieje to povinne riesila som to minuly rok

robin30
15. apr 2018

@najinka tak my ostavame najblizsich par rokov tu skoly si deti spravia v at a potom je na nich co urobia dalej

sisaka
15. apr 2018

@najinka problém nebude, poznam osobne prípad, ked sa rodina vrátila zo zahraničia a dieťa išlo na Slovensku do 1. triedy na gympel, jednoducho mu dali urobiť nejaké skúšky a zvysok vzdelania mu uznali úplne bez problémov. Akurát zbytočná námaha, keďže po 2 rokoch sa potom na veľké potešenie teenagera vrátili nazad.
A čo sa týka VŠ - neviem si predstaviť, že po napr. 15 rokoch života v Anglicku a ukončení vzdelania tam, si niekto povie, kašlem na to, idem na Slovensko urobiť si vysokú školu, keď môže prakticky študovať kdekoľvek na svete na kvalitných univerzitách 🙃 treba rátať s tým, že pre “dieťa” sa nová krajina stáva domovom, kde ma väzby, kamarátov, je zvyknutý na iné vzdelávanie .. asi veľa “deti” nenapadne ísť študovať na Slovensko ...

najinka
15. apr 2018

@sisaka tak situacie su rozne, moj brat je momentalne v anglicku, ale mal nastupit na strednu skolu na sk. Nakoniec sa rozhodol zostat este v uk, ale tieto 'stredne skoly' tu v uk nie su ziadna slava..takze uvidime co bude dalej..

sense
15. apr 2018

Nasa ma 5rokov, a neplanujem ju prihlasit do skoly na sk, nevidim v tom vyznam a ani sa neplanujeme vratit ,dost ucenua bude mat aj podla svajciarskeho skols.systemu a nie aby cez prazdniny musela este aj ucivo inej krajiny dohanat...ak raz bude chciet poznat dejiny krajiny a spisovne jazyk svojich predkov nauci sa aj dobrovolne

lubina
16. apr 2018

@zuzanagoralova kedze my este mame trvaly pobyt aj na Sk, tak na to preskusanie chodime a ja si tiez chcem, aby vedeli aj po slovensky, pre mna je to dolezite, aby mali vsetky moznosti v buducnosti otvorene....k tvojej otazke, deti robili skusky iba zo slovenciny. Ucili sme sa, ale s mladsou to bolo raz do tyzdna viacmenej, kedze ta z tej slovenciny vela este nevedela, ked sme odisli a so starsou menej, ale pozerala som to s nou a vysvetlovala jej to. Tie skusky nie su vobec hrozne a nie je to podla mna ani stres pre dieta. Normalne nieco v skole so slovencinarkou pisala.Ja som s nou bola v mailovom kontakte. Skusky nie su centralne, kazda skola si to pripravuje sama. Nieco jej potom aj citala, robila nejake gramaticke cvicenia. Trvalo to ako normlane vyucovacia hodina, cize 45 minut a hned nam dali aj vysledok, taky papier, ze absolvovala skusky v ramci uciva 6 triedy. Teraz ideme koncm aprila na skusky zo 7 triedy. Ak chces este nieco vediet, kludne sa opytaj 🙂

zuzanagoralova
autor
16. apr 2018

@lubina No nám poslala tolko učiva zo vsetkych predmetov že strach synator ma dosť učenia tu a ešte keď videl chudak tie otázky bol hotový ..Tak ja nerozumiem načo tolko učiva keď neplánujeme sa tak skoro vrátit na Sk ...

lubina
16. apr 2018

@zuzanagoralova A preco zo vsetkych predmetov? U nas v skole povedali, ze tie ostatne predmety sa uznavaju, akurat slovencinu, ze je treba urobit. A mame knihu zo skoly, co aj deti v jej byvalej triede maju a ja som jej kupila cez internet pracovny zosit, tak tam obcas nieco robi, aby si precvicila. Skola na Sk je povinna dat ti k dispozicii ucebnicu slovenciny a literatury a podla toho sa ucit treba. Takze my ked zasa teraz ideme, tak hned budem pytat aj ucebnicu na dalsi rocnik, aby sme vedeli co sa ucit. Cez prazdniny nebudem deti zatazovat so skolou a aj tak by nikto v skole nebol, mozno len nejaka administrativna sila...takze ucebnicu budem chciet uz teraz, ale to aj vlani mali nachystane pre deti uz, aby nam to dali...syna povzbud, to urcite nebude take hrozne, ako sa to zda...ale na tie ostatne predmety sa urcite opytaj, z tych nie je treba robit skusky.

najinka
16. apr 2018

@zuzanagoralova ked mam byt uprimna, m9j brat toho tiez vela nevedel 😁 To boli skor take provizorne skusky by som povedala. Musel ich robit z predmetov, ktore uz zacal studovat na sk a nema ich tu v uk. Takze musel robit zo slovenciny, rustiny dokonca aj z nabozenstva 😂

sovica
16. apr 2018

Náš syn robil skúšky po 4 triedu ZŠ (to učivo sa dalo zvládnuť). Po nástupe v DE na Gymnázium, keďže mu pribudlo veľmi veľa učiva, už na skúšky odmieta chodiť. Informovala som sa preto na Ministerstve školstva SR, lebo som tam našla tento dodatok:
Dnes som na stránke MŠ narazila na tento dodatok:
Žiak už nebude mať POVINNOSŤ vykonať skúšky z vyučovacích predmetov, ktoré určí riaditeľ školy, ale MOŽNOSŤ na základe žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka. V žiadosti sa uvedú ročníky, za ktoré sa majú komisionálne skúšky vykonať.
Ak vy sami nepodáte žiadosť o preskúšanie, nikto vás nedonúti tie škúšky robiť. Akurát musíme každý rok, na začiatku školského roka doniesť do školy doklad o absolvovaní dochádzky v DE (doklad vydáva predmetná škola v zahraničí) a na konci školského roka vysvedčenie.
Ak vaše dieťa študuje v zahraničí a dokončí tam ZŠ resp. SŠ (Gymnázium), nie je povinné robiť skúšky na SK. Proste má ukončenú základnú (strednú) školskú dochádzku v zahraničí. Ak by chcelo ďalej študovať na VŠ na SK alebo sa na SK zamestnať, stačí, keď predložíte preložené a overené doklady o ukončení ZŠ/SŠ v zahraničí. Školu ukončenú v zahraničí mu musia akceptovať. Iné je, ak dieťa prestúpi zo zahraničnej školy na slovenskú školu v čase, keď stále tú školu navštevuje (napr. keď sa sťahujete na SK a vaše dieťa práve navštevuje 7.triedu). Vtedy, samozrejme, MUSÍ absolvovať ROZDIELOVÉ skúšky zo slovenského jazyka, vlastivedy - geografie Slovenska a dejepis so slovenských dejín. Nič iné by podľa MŠ SR nemala škola vyžadovať.
Ináč, ako píšu kočky vyššie, ak by ste dieťa odhlásili z trvalého pobytu na SK, tak tie skúšky robiť nemusí.

zuzanagoralova
autor
16. apr 2018

@lubina No normalne dali

zuzanagoralova
autor
16. apr 2018

+ normalka Sjl+ matika+lit.

zuzanagoralova
autor
16. apr 2018

@najinka no a my zo všetkych predmetov asi ma picne stoho