Škola v zahraničí, ak dieťa nerozumie jazyku?

bekaa
5. sep 2011

ahojte 🙂 chcela by som sa spýtať ako je to so školami vo švajčiarsku ak má niekto skúsenosti. dcéra nemčine nerozumie takže sa ju má naučiť sama doma??? alebo je vo švajčiarsku aj niaká škola kde sa bude učiť nemčinu so slovákmi a potom nastúpi do školy tam??? vopred dakujem za odpovede 😉 🙂

bubelko
5. sep 2011

@bekaa ahoj. so skolou vo sui to zalezi od kantonu kam pojde do skoly. podla toho je aj datum nastupu. ak nerozumie jazyku, bude pravdepodobne chodit na kurz nemeckeho jazyka - mimo skolu. normalne chodit do skoly aby si zvykla na system a pravdepodobne opakovat rocnik, do ktoreho nastupila. ak je to prvy rocnik - ten je mozne robit v niektorych kantonoch 2 roky. nemcinu so slovakmi sa ucit nebude, pretoze slovenksa skola, pokial som mala moznost zisitt, neexistuje. inak najlepsie je zavolat si priamo skolu v gemeinde, kde by mala nastupit, dohodnut si s nimi stretnutie a prebrat to s nimi.
neviem, kolko rokov ma tvoja dcerka, ci uz chodi na svk do skoly, ale napr. moj syn bude mat 6 rokov az v juni, takze ide do skoly az o rok neskor ako na svk. ak je to aj vas pripad, tak mozno bude chodit este rok do skolky a az potom do skoly a tym padom by mala mat rok na naucenie sa nemciny 😉

bekaa
autor
5. sep 2011

dakujem velmi pekne 🙂 .. no dcéra má už 14 rokov teraz je ôsmačka.

bubelko
5. sep 2011

@bekaa tak to bude chodit normalne do skoly a popri skole navstevovat nemecky kurz. a pravdepodobne si fakt zopakuje ten rocnik. kamoska takto nastupila pred rokmi na skolu a opakovala.
bude navstevovat oberstufe. ta trva vacsinou 3 roky, niektore kantony ju maju 4 alebo 5 rokov. neviem, do ktoreho kantonu sa chystate, takze tazko povedat, do ktorej triedy nastupi. predpokladam ale, ze do 8. alebo 9. triedy do oberstufe, zalezi od datumu narodenia.
😉

anjelicek26
5. sep 2011

No nasa nastupila v 4 rokoch v anglicku do skoly a po 3 mesiacoch hovorila viac-menej plynule anglicky, v tom veku je to asi aj jednoduchsie, dieta nema zabrany a proste "keca" a postupne sa nauci. Myslim, ze 14 rocnej urcite aj intenzivny kurz nemciny, ak ide teraz v septembri uz do skoly.

My sa vraciame do nemecka o rok, ale tak Saska po nemecky stale dobre hovori. Aj tak ju dame do medzinarodnej skoly, kde bude v anglickej triede.

bubelko
5. sep 2011

@bekaa este ma napadlo. skus napisat @elephant . oni sa stahovali do sui teraz, a ma starsie deti. teda uz skolakov, mozno ti bude vediet este lepsie poradit 😉

miri111
5. sep 2011

dakujem za rady baby 🙂 zajtra jej napíšem že čo ako 😉

elephant
17. sep 2011

@bekaa Ahoj sťahovali sme sa teraz, deti vôbec po nemecky nevedia. Mladší syn normálne nastúpil do miestnej škôlky (je predškolák), a to, že nerozumie, mu nijako nevadí. Za rok sa naučí a ojde do školy.
Starší syn je druhák, tuná ho dali do triedy pre cudzincov, kde sú deti od 6 do minimálne 15 všetky dohromady a učia sa nemčinu. Je ich tam asi 10, rôznych národností. Nastupovali postupne, kto kedy prišiel, takže niekto vie viac, niekto menej. Do roka by sa vraj všetci mali integrovať do normálnej CH triedy, niektorí to stihnú i skôr. My sme ale kanton BL.

mazminka
27. sep 2011

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť.V januári by sme sa mali sťahovať do Nemecka. Syn je predškolák. Nevie vôbec po Nemecky. Chodí do normálnej škôľky. V máji bude mať 6 rokov. Neviete či sa stihne naučiť Nemecky od januára do sept.tak, aby bol schopný v N. nastúpiť do školy, alebo ho má dať na tie 4 mesiace tu v BA do MŠ -nemeckej. Je to dosť drahé a navyše zase zmena prostredia.Ďakujem