Škola v Anglicku

nattal1
4. feb 2013

Ahojte...zienky zijuce v Anglicku... mohli by ste mi napisat vsetko okolo skoly v anglicku ...moj syncek
chodi do skolky arboretrum ... je spojena so skolou ...takze by som ho tam chcela aj nechat chodit do skoly...anglicky velmi nevie ale uz sme nieco nachytali ...mate nieake skusenosti s touto skolou ? je dobra ? nauci sa po anglicky ? a hlavne by som chcela vediet kedy sa nastupuje do skoly ci na 4 roky alebo 5.... Budem Vam vdacna za odpovede 🙂

aliza
16. feb 2013

@nattal1 ahoj, S tou konkretnou skolou skusenosti nemam, ale preco sa pytas, ci ho naucia po anglicky? je to normalna primary school? ak ano, tak jasne, ze sa nauci po anglicky 😉, preco mas pochybnosti? a kde to vlastne je? do skoly sa nastupuje v 4. rokoch, do tzv. reception class, ale ak je dieta narodene po 1.septembri, tak ide do skoly az ako 5.rocne. Cize zrejme sa to tyka aj tvojho syna, ak dobre ratam. Teraz ma 3 roky, v novembri bude mat 4., cize nemoze nastupit v septembri do reception, bude musiet zostat v skolke aj dalsi rok.

nattal1
autor
19. feb 2013

ahoj....tak preto sa pytam ci sa nauci po anglicky lebo uz chodi pol roka do skolky a zatial len trosku nachytal ...anoo anooo je to normalna primary school... 🙂 nemam pochybnosti ,len tak sa pytam ze ci to zvladne kym nastupi do skoly kedze je to blizsko ,ale tak bude musiet az od septembra kedze v novembri bude mat 4 tak ako pises .... ja som hlavne chcela vediet kedy nastupi ci od 4 alebo od 5tich rokov .... kedze mu to zle vychadza ...takze nastupi az od 4 rokov 2014 september ? lebo v novembri 2014 uz bude mat 5 rokov ... ked tomu dobre rozumiem malo by to byt tak. ci ? dakujem zaaa prispevok 🙂

dedenini
19. feb 2013

ked uz je tu tato tema..mna by zaujimalo ake predmety tam mavaju deti na skole..co vsetko sa ucia.. som pocula ze neni to take iste ako na svk... dakujem

hajanka
7. máj 2013

@nattal1 ahoj, my sme boli v Anglicku od synovych 3-6 rokov, zacal ako 3 rocny v Nursery a potom od 4-och nastupil do 1st class (primary school tiez spojena s nursery), moj sa naucil anglicky velmi rychlo za pol roka uz rozpraval plynule aj vyslovnost aj bezna komunikacia, on sa v tom veku (3r.) naucil sam aj pisat. On to mal nejak ale cudne lebo prvy rok chodil nursery, druhy bol 1st class a treti rok ho dali do 3rd class... uz ani nepamatam preco, takze 2nd class preskocil.
Potom sme sa vratili na SR, teraz na SR je tretiak a v lete ideme naspat.
Tak som zvedava do akej triedy tam opat nastupi.

hajanka
7. máj 2013

@aliza prosim ta, vidim ze ma 8r dcerku, vedela by si mi popisat, ako prebieha vyucovanie v cca tomto veku? Moj ma 9r a netusim do akej triedy nastupi, ani ako prebieha vyucovanie, co sa ucia atd. 😅 mohla by si mi to trosku priblizit? Dakujem.

aliza
7. máj 2013

@hajanka k tomu preskoceniu rocnika, tvoj maly podla mna nic nepreskocil lebo v 4.rokoch nie je 1st class, ale tzv. Reception class, az o rok je Year 1 a tak dalej. 1.rocnik je az po 5.narodeninach.
Moja dcera ma 8 a je v Year 3, cize tvoj maly by mal byt Year 4, zakladka je po Year 6, potom stredna skola. V skole sa ucia anglictinu (citanie, pisanie), matematiku a vedu. Viac neviem lebo moja dcera chodi do sukromnej skoly a tam sa ucia predmety navyse. Je velmi dolezite, aku skolu vyberiete. My sme vybrali velmi zle a tak teraz musime platit 😢. Treba si predtym pozriet stranku ofsted a najst si report danej skoly, tam uvidis, co robia, ako robia, ake deti tam chodia a aku ma skola uroven. A planujete sa vratit do UK? a do ktorej oblasti? mesto, ci vidiek? vidiek je zvacsa na tom lepsie, co sa skol tyka, v mestach je velka koncentracia azylantov, benefitakov a pod.

nattal1
autor
7. máj 2013

@hajanka Dakujem za prispevok 🙂 moj zatial chodi este do tej skolky a zatial som nepocula od neho nieake anglicke slovicka len take ze : sorry , okey a tak....mozno v skolke nieco povie ale doma este nie....a od novembra tam chodi
ale sak sa naucime aj my 🙂

hajanka
7. máj 2013

@aliza zvlastne lebo on po nursery chodil do class 1 (ako 4 rocny), potom do class 3 (ako 5 rocny) mam este doma zosity a library book 😀 aj s oznacenim triedy, to bolo rok 2009
nezmenilo sa nieco od vtedy? lebo on zacal 1st class ako 4 rocny

aliza
8. máj 2013

@hajanka pokial viem, tento system sa riadne dlho nemenil a v podstate je jednotny, takze nerozumiem, ako mohol v 4 rokoch ist do year 1. resp. neviem, co je to 1st class, tak sa tu rocniky neoznacuju, takze mozno tam je problem. Zrejme mali viacej tried a tak si triedy oznacili ze class 1, class 2 a pod. Rocniky tu volaju Year 1, Year 2 a pod a to je jednotne pre vsetky skoly.

hajanka
8. máj 2013

@aliza skutocne, pomylila som sa ale v tom, ze ho dali do tretej, nie isiel z prvej do druhej tak ako mal
po nursery (3-4) isiel do class 1 (4-5) a potom do class 2 (5-6), takto mali oznacene aj zosity aj triedy, pozrela som to podla tej library book co mam doma odlozenu, o Year 1, Year 2 som tam vobec nepocula... aj ked viem, ze sa to takto niekedy oznacuje hm.., a potom sme sa vratili na SR, kde nastupil do prveho rocnika

aliza
8. máj 2013

@hajanka ako som pisala, class 2 je pravdepodobne len oznacenie poctu tried v rocniku, ale nie rocnik samotny. Cize ako nasa 1.A., 1.B., oznacenie year plati pre vsetky skoly, aspon co ja viem. Ale to je vlastne jedno, ak by ste sa teraz vratili, tak zrejme pojde do year 4, od septembra year 5

chichinka
8. máj 2013

@nattal1 nemaj obavy, ja som zo Slovenska prisla ako mala do reception class bez akejkolvek znalosti anglictiny a za neskutocne kratku dobu sme so sestrou hovorili plynulo 🙂

marulka83
8. máj 2013

@aliza ahoj, preco ste vybrali zle, ked chodia do sukromnej? Kvoli plateniu myslis alebo zly ofset? My sa o chvilu planujeme stahovat do okrajovej casti, kde nie je ani trochu councilakov 🙂 to sme chceli 🙂

hajanka
8. máj 2013

@aliza ako to teda hovoris ze je? Lebo on zacal tu prvu triedu ked ma 4 roky ale v danom skolskom roku dosiahol vek 5 rokov (v druhej polovici skolskeho roka)

vies mi povedat, ako priblizne vyzera skolsky den v jeho veku teraz? ake predmety, akym sposobom sa ucia.. atd

hajanka
8. máj 2013

@aliza este som asi zabudla napisat, ze bude chodit do katolickej skoly, rovnakej kde chodil predtym
preco ste vybrali zle? mozes prosim blizsie popisat?

aliza
8. máj 2013

@hajanka
@marulka83 zle sme vybrali stvrt, kde byvame a tym padom aj skolu, do ktorej dcera zacala chodit, ked mala 3. Kym sme sa spamatali, uz bola druhacka a namiesto pokroku zacala stagnovat, denne prijimali nove a nove deti, vacsinou azylantov, pristahovalcov, bez anglictiny a a tak sa spomalilo cele vyucovanie, sikovne deti ako moja dcera zostali bokom, ved naco sa im venovat, ked boli lepsie ako vacsina 😠 a pozornost sa zamerala na deti zaostavajuce. A do dobrej skoly podla bydliska sa uz proste nedostala, tam su dlhe cakacky a teda uz by to ani nebolo blizko domu, cize nase sance ju tam dostat boli minimalne, preto sme ju dali na sukromnu a sme spokojni.

aliza
8. máj 2013

@hajanka neviem presne, ako je to v statnych skolach, takze neviem povedat, co sa ucia. Zaklad vsak je, ze sa nic neucia naspamat ako u nas, ziadne biflovacky a pod., robia skor projekty a tak. Ulohy nie su na dennej baze, ale rodic sa moze ucit s dietatom kazdy den, ak vie co a ako 😉.
Tu som nasla aspon priblizne, co sa ucia:
http://www.bbc.co.uk/schools/parents/subjects_t...

hajanka
9. máj 2013

@aliza u syna to je zase tak, ze chodi uz 3. rok do triedy ktora je zapojena do programu pre MI nadane deti, takze z tohto mam obavu tak trochu aj ja 😖 viem ze (aspon tak mi bolo povedane z roznych stran), ze co sa tyka porovnania veku a uciva, v Anglicku su rovesnici pozadu, oni ako MIN su zase o cca 2-3 roky s ucivom dopredu oproti nasim beznych skolakom, tak si to vobec neviem predstavit... 😒 presne tej stagnacie... takze biflovacky nepozna ani on 🙂 projekty vypracovavaju priebezne pocas roka, rocnik ukoncuju rocnikovou pracou, ktoru musia vyhotovit aj v elektronickej verzii aj v rychloviazacoch + prednes pred ucitelmi a rodicmi s pomocou interaktivnej tabule, tato praca je podmienkou ukoncenia rocnika, domace ulohy mavaju obcasne, ale nikdy nie na doma, robia si ich v skole vacsinou v druzine, maju uplne odlisny system vyucovania ako v beznych triedach, preto sa mu vtedy lahsie zacinalo aj tu na SR ked sme prisli z A a snad to bude teraz tiez ok ked sa vrati, ze rychlo opat nabehne, len tej stagnacie sa obavam ako som spominala, pretoze potrebuje motivaciu a pristup.

Do tej katolickej chodil predtym, tak o nej rozmyslam ako prvej, len neviem co sa tyka uciva ako ta skola na tom je, ale co sa tyka pristupu s tym som bola spokojna, vtedy sa mu dost uc. venovala osobitne, len to bol este malicky, oni sice uz v tom veku cca 4-5 rokov sa ucili pisat, citat, aj ked on zacal pisat sam uz v troch rokoch a anglictinu velmi rychlo pochytil, aj rec, aj spellovanie, aj pisanie a vyslovnost, no len pokial dobre viem, tak oni v Anglicku zacinaju sice skor, ale idu ovela pomalsie, cize v tomto veku 9 rokov by uz ten rozdiel bol asi vidiet z oblasti vedomosti, co ty na to povies?

dik za link, idem kuk 🙂

hajanka
9. máj 2013

@aliza hladala som skoly v tom meste aj na Ofsted a nic mi nenaslo, neviem s tou strankou asi pracovat 😅

hajanka
9. máj 2013

@aliza ako pozeram rozne stranky o skolach, dokonca sa stretavam s oznacenim key stage 1, key stage 2.... 🙂
a dalsie oznacenie level 1, level 2, level 3...
vies mi to vysvetlit prosim?

hajanka
9. máj 2013

pomaly sa z toho vysomarujem uz 😀

aliza
9. máj 2013

@hajanka napis mi nazov skoly a mesto a ja ti to pozriem 😉.

The four Key Stages:
Key Stage 1 Ages 5-7 Years 1 and 2
Key Stage 2 Ages 7-11 Years 3, 4, 5 and 6
Key Stage 3 Ages 11-14 Years 7, 8 and 9
Key Stage 4 Ages 14-16 Years 10 and 11

Levels by mali byt urovne vedomosti, robia sa testy 2x za celu primary school a to v Year 2 a v Year 6. Vysledky sa udavaju v leveloch.
A k malemu, vsetko bude zalezat, na akej urovni ma anglictinu a aku skolu vyberiete. Ak to bude dobra skola, tak sa nemusis bat. Tam by mali sikovne deti podporovat aj individulane a urcite by nemal stagnovat. Ale celkovo toho beru podstatne menej, ako na SK. Ale to je tym, ze nebifluju milion nepotrebnych veci, ktore aj tak hned zabudnu, oni sa ucia menej, ale to menej si zapamataju a vedia v zivote vyuzit. Deti nemaju stres zo skoly, prave naopak, skola ich bavi, nie su hodnoteni a deti sa neporovnavaju, ako u nas. To uz vlastne vies 😉. Ja by som dieta do skoly na Sk nedala, uz nie.

hajanka
9. máj 2013

@aliza ved prave, ibaze oni zase naopak toho beru este viac, vela veci vynechavaju uplne, ale niektore zase beru viac do hlbky, vela veci formou zazitkoveho ucenia, roznych projektov atd a len pocas vyucovania, doma ziadne ulohy ani ucenie.
V tych stages uz mam jasno 🙂 konecne
poslem ti tu skolu do IP