Škola dala spraviť psychologický posudok bez vedomia rodiča

arabeska
29. jan 2013

caute,
uz zacinam byt dost nahnevana na praktiky ktore sa deju u mojho syna v skole,tak to zhrniem v skratke: prvy stupen bol skvely,moj syn(isiel do skoly o rok skor) vzdy patril k tym najlepsim ziakom a vsetko bolo bez problemu,mali sme skvelu ucitelku a david skolu miloval,jedine s cim sme bojovali bola jeho lajdackost,zabudanie pomocok a tak.celu dobu rozpraval o tom ako pojde na matematicky gympel.presiel na druhy stupen a cele zle 🙄 david do skoly prestal chodit z radostoou,vyslovene mi niekolko krat povedal ze sa tam nudi,zacal nosit poznamky ze nema pomocky a ze si nenosi ulohy,aj to sme eliminovali pretoze on nebol na domace ulohy zvyknuty kedze na prvom stupni ich maval iba minimalne.raz prisiel domov s tym ze bol u specialneho pedagoga a ten sa ho pytal dost sukromne otazky na to ako zijeme,ako si vychadza zo svojim otcom a mojim priatelom atd..veci ktore by nemal riesit bez mojho vedomia a bez toho ze je pri tom rozhovore pritomny este niekto,ok to som vyriesila a vyslovene som triednu ucitelku a aj toho specialneho pedagoga ziadala ze ked sa budu problemy znovu vyskytovat maju mi volat,mailovat...ze som otvorena riesit problemy.nic take sa nestalo,na rodicku v decembri som sa ale zase dozvedela ze moj syn ma urcite disgrafiu!a urcite aj poruchu sustredenia,nasledne mi bolo odporucene psychologicke centrum ktore uzko spolupracuje zo skolou,ja som si vybrala ine lebo som chcela pocut nazor niekoho nezainteresovaneho,vysledok:porucha pozornosti neni chripka a on ju nedostane len tak v 5 rocniku,vas syn je abslutne v poriadku len sa v skole nudi,ziadne dis sa nepotvrdili. a dnes mi prisiel david domov zo skoly s tym ze bola za nim nejaka pani a robila s nim vselijake testy,bola to psychologicka a robila s nim vlastne tie iste testy ktore sme uz absolvovali,podotykam ze sa to cele dialo bez mojho vedomia,naozaj neviem co si o tom vsetkom uz mam mysliet,je to podla vas normalne?

siska07
29. jan 2013

urcite to nie je normalne... sla by som sa stazovat nie za ucitelom ale rovno za riaditelom a dala im pekne pocitit, ako si dovoluju taketo postupy bez pritomnosti zakonneho zastupcu, rodica.
syna nauc, ze ak este niekoho za nim poslu a ty o tom nebudes vediet, tak nech im povie "budem hovorit iba v mamininej pritomnosti" alebo nieco podobne..
nie som si ista, ci to vobec mozu, alebo ci je to ok, ale urcite by to nahnevalo kazdeho rodica. ide o princip, ze chces problem riesit (ked si myslia, ze nejaky problem tvoj syn ma), ale nech ta informuju a daju ti vediet.
urcite nie je jediny, ktoreho skola nebavi, neinteresuje a ma aj ine zaujmy. to keby ku kazdemu takemuto dietatu volali tychto psychopracovnikov, mame na slovensku viac analytikov ako deti...

rakywanda
29. jan 2013

Nie je to v poriadku.si zakonny zastupca a toto sa nerobi bez vedomia rodica.skus dotazovat skolsku inspekciu,nech ti daju k danej situacii stanovisko.

cmulinko
29. jan 2013

Mam pocit,ze podla nasledovnych skutocnosti ti boli porusene rodicovske prava.....len si toto precitaj a porozmyslaj o tom ci s tym nieco urobis alebo nie...ja by som rozhodne konala :
Psychologické vyšetrenie sa realizuje len s písomným súhlasom rodiča alebo jeho zákonného zástupcu. Trvá zvyčajne 2 až 4 hodiny podľa charakteru problému. Obsahuje vyšetrenie schopností, osobnosti, záujmov, vedomostí, zručností, poprípade iných oblastí ovplyvňujúcich sociálny a psychický vývin dieťaťa. Vykonáva sa individuálne alebo skupinovo. Dieťa alebo rodič sú o výsledkoch vyšetrenia informovaní v osobnom rozhovore. V prípade skupinového vyšetrenia pre študijnú a profesijnú orientáciu sa Správa zo psychologického vyšetrenia nevypracúva.
Psychologické vyšetrenie je možné odmietnuť bez akýchkoľvek právnych dôsledkov. Jediným dôsledkom je, že nie je možné dieťa vyšetriť a navrhnúť cielené riešenie vyskytujúcich sa problémov, alebo nemožnosť poskytnúť poradenstvo, napr. o ďalšej profesijnej či študijnej orientácii, zaradenia do určitého typu štúdia a pod. Výhodou vyšetrenia je možnosť dôkladne sa zorientovať v štruktúre psychických vlastností dieťaťa a prípadná identifikácia možných nežiadúcich vplyvov, ako aj návrh opatrení na riešenie problému alebo ďalších výchovných či vzdelávacích postupov či profesijnej, študijnej a kariérovej orientácie.

Na vyšetrenie sa používajú diagnostické nástroje, tzv. psychologické testy, alebo prístrojové metódy, ktoré vychádzajú z odborných vedeckých princípov platných v psychológii, psychodiagnostike, metodológii a psychometrii. Kvantitatívne a kvalitatívne údaje z testov sú súčasťou spisu dieťaťa spolu s ostatnými údajmi získanými pred vyšetrením – napr. anamnestické údaje, pedagogická charakteristika, v priebehu vyšetrenia – záznamy z rozhovorov, interpretácie, poznámky a po skončení vyšetrenia – závery z konzultácií. Osobné údaje zisťované v rozsahu § 11, ods.(7) pís. a) b) školského zákona 245/2008:

O dieťati: meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, bydlisko, rodné číslo, štátna príslušnosť, národnosť, fyzické zdravie, duševné zdravie, mentálna úroveň vrátane výsledkov psychologickej diagnostiky.

O rodičoch: identifikácia (meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko, telefónny kontakt).

Všetky tieto údaje sú prísne dôverné, psychológ je povinný zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri svojej činnosti, a to aj po skončení pracovnoprávneho vzťahu v zariadení podľa zákona § 8 ods. (1), pís. c.) zákona č. 552/2003 o Výkone prác vo verejnom záujme, §3 zákona č. 199/1994 o Psychologickej činnosti, §18 zákona č. 428/2002 o Ochrane osobných údajov ako aj § 11 ods. (8) Školského zákona č. 245/2008.

Údaje o psychickej identite a psychickej pracovnej spôsobilosti môže v zmysle § 8 ods. (5) zákona č. 428/2002 o ochrane osobných údajov získavať a spracovávať len psychológ alebo ten, komu to umožňuje osobitný zákon – napr. školy a školské zariadenia v zmysle § 11, ods. (7) Školského zákona č. 245/2008.

S týmito údajmi sa nakladá podľa uvedených zákonov a bez písomného súhlasu rodiča dieťaťa alebo jeho zákonného zástupcu nebudú poskytnuté iným osobám a po uplynutí skartovacej lehoty, ktorá je podľa § 5, ods. (3), pís. b.) Vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 326/2008 20 rokov, budú skartované a zničené.

arabeska
autor
29. jan 2013

@cmulinko dakujem ti velmi pekne!vlastne si mi potvrdila co som si ja myslela,urcite to tak nenecham a rano idem do skoly,tak som veeelmi zvedava na ich vysvetlenie 😠

achojka
29. jan 2013

Ahoj. Tiez si myslim, ze to nieje v poriadku. A moj nazor je, ze si nejaka ucitelka na neho zasadla, a tym vznikaju tie problemy. Tiez by som to riesila rovno s riaditelom, alebo prestupom na inu skolu. Myslim, ze sa to casom bude iba zhorsovat ak je to o ucitelke...

julinka2787
29. jan 2013

ahoj, moja sestra pracuje v takomto centre a práve som o tomto tvojom probléme diskutovala. takže ako ti už baby píšu, nie je v poriadku, že to takto riešili. mali ti dať podpísať informovaný súhlas. http://cpppapzvolen.webnode.sk/products/prihlas... toto to je, tam si otvor, je to síce konkrétne zo zvolenského centra, ale takéto by mali mať v každom. a po vyšetrení (o ktorom ťa teda mali informovať) si mala byť informovaná o výsledku. a daj to preveriť školskou inšpekciou.

cmulinko
29. jan 2013

@arabeska trvaj na tom,ze na zaklade koho nariadenia sa tvoje dieta podrobilo psychologickemu testu...bol to riaditel,ucitel?....mam taky silny dojem,ze pod tou osobou sa zacala lamat jej/jeho riaditelska/ucitelska stolicka.toto je dost vazny dovod na odstup z funkcie.

arabeska
autor
29. jan 2013

@achojka
@cmulinko
@julinka2787 dakujem kocky,jasne na vsetko toto sa ja zajtra odvolam,tiez ma velmi zaujima ze na koho podnet toto bolo.david z tej skoly odchadza to je uz bez debaty 😠

julinka2787
29. jan 2013

@arabeska nemáš začo. a vraj si mala dokonca aj prihlášku podpisovať na takéto sedenie. aspoň takto sa to robí vo zvolene a veľmi pochybujem, že by nemali centrá rovnaké nariadenia a smernice.

julinka2787
29. jan 2013

@arabeska daj potom vedieť čo si vybavila. sestru dosť zaujíma ako ti toto odôvodnia a obhája sa.

arabeska
autor
29. jan 2013

@julinka2787 oni boli ako cela trieda na zaciatku roka a tam som veru dostala aj oznam aj som musela podpisovat suhlas,teraz nic 🙄

arabeska
autor
29. jan 2013

@julinka2787 jasne dam vediet

dodkap
29. jan 2013

mno, mali by to riesit s tvojou ucastou asi, ale, povedzme si uprimne, s rodicmi sa to riesi tazko, kedze maloktori si priznaju, ze ich dieta ma ozaj problem. Ak to v tvojom pripade tak nie je, preco si to skola mysli? Treba si to dako ujasnit s nimi. Urcite to ale neznamena, ze by si mala byt mimo veci....je to cele zlozite, zo strany skoly, aj zo strany rodica. Ale urcite by som rozmyslala nad tym, preco je skola nutena takto riesit tvojho syna. Pravdepodobne s nim maju vacsie problemy, podla mna by si inak s tym nerobili hlavu a evidentne si ju robia. Asi toho bude viac, nez len co si myslis Ty, ci nie?....alebo su tam take praktiky prevadzane na viacerych detoch, resp. je to tam casta prax? Je to len taka moja uvaha, lebo nemam s tymto vobec skusenosti.

julinka2787
29. jan 2013

@dodkap prepáč, ale ona ako matka chlapca musí byť informovaná ako o problémoch s jej synom, tak aj o riešení týchto problémov... škola nesmie rodiča alebo teda zákonného zástupcu vynechať z takýchto vecí.

achojka
29. jan 2013

@dodkap Tiez si myslim, ze skola by prvomrade mala problem riesit s rodicom, co podla popisu nieje tento pripad. Tebe by sa tiez nepacilo, keby niekto riesil tvoje dieta za tvojim chrbtom. Takze ja osobne by som na nich podala staznost !!!!!

arabeska
autor
29. jan 2013

@dodkap mam aj mailovu komunikaciu medzi mnou a jeho triednou ucitelkou a specialnym pedagogom zo septembra tohto roku kde som na konci akzdeho mailu pisala moje telefonne cislo(okrem toho ho ma aj david v ziackej) a vyslovene som ich ziadala aby ma informovali ked sa im nebude nieco zdat ok.doteraz ma nekontaktoval nikto,vzdy som vsetko riesila iba ja,ci uz tym ze som isla do skoly a informovala sa,ci uz mailom.pozri pokial mne nedaju oznam ze nieco neni v poriadku tak ja si to mam odkial vycucat?nepride ti cudne ze 4 roky moj syn patril medzi najlepsich ziakov,chodil do skoly rad,reprezentoval ju ci uz na pytagoriadach a roznych olymipadach a nikdy s nim neboli problemy ze zrazu ma podla nich poruchu pozornosti a je disgrafik a neviem co este?robit psychologicke posudky bez mojho vedomia,prepac to kde sme?tebe by to prislo ok?ja som s tou skolou bola na prvom stupni maximalne spokojna,druhy je uplna katastrofa a veru nemyslim si to iba ja.a ked maju s nim take velke problemy mali mi o tom povedat,neviem ci je to tam bezna prax,ale za prve 4 roky sa tam nic take nedialo,mozno je druhy stupen o inom.

mirkave
29. jan 2013

Urcite vyzisti,kto a preco.na taketo veci musi byt podpis rodica.podpisovali sme v skolke a podpisuje sa urcite aj v skole.hadam ako matka mas narok vediet,co sa deje v skole.ved ak chcu nieco riesit,tak ti maju dat vediet.a nie za chrbtom na tajnasa....

dodkap
29. jan 2013

@julinka2787 napisala som snad nieco ine?

dodkap
29. jan 2013

@arabeska ved ja som nenapisala, ze by ti o tom nemali povedat, alebo ze to nie je cudne, alebo ze chyba je len na strane tvojho syna, nic take som nenapisala

dodkap
29. jan 2013

@achojka a napisala som, ze je spravne, ze matku vynechali? uz si tretia, co mi to pise, som to tam nenapisala dost jasne, ci? 😕

kacena4
29. jan 2013

@arabeska ahojko, mas to tazke, je pravda, ze bez tvojho suhlasu ho vysetrili ale ak si na zaciatku roku podpisovala "nejaky papier" (tusim som to tu citala, ci nie? tak tam mozno bude napisane, ze ho mozu v priebehu roku dat sami diagnostikovat, ze s tym suhlasis, nebolo to nieco take???? u nas sa to podpisuje na zaciatku roku na cely rok. a ak ma syn problemy v skole netreba sa rozculovat a vytacat ale riesit jeho problem, nie ohradzovat sa. mozno nemam pravdu, ale moj syn je tiez diskovy... a na 1.stupni mal vynikajucu pani ucitelku, ktora ho vlastne "kryla" a doplnala tie jeho nedostatky a tak az teraz ked presiel na 2.stupen s to cele prejavilo. ale kedze o tom vieme, tak s nim pracujem/e zvlast s kazdym ucitelom som si sadla a vysvetlila jeho problemy a napr. aby si nezabudal znacit a pisat domace ulohy tak mi ucitel pisem kde su a co prebrali a podobne ak ma nieco priniest tak mi to napise hoci aj do ziackej ze toto a toto treba doniest pripravit a pod.
inak porucha sustredenia sa spravne vola porucha pozornosti a je to ADD a to je potom normalne ze nosi poznamky a nema pomocky a zapisane domace ulohy, treba mu s tym pomoct. napr. my sme synovi zaviedli preisvitne obaly - take plastove zakladace/tasticky nieviem ako sa to spravne vola na cvok na kazdy predmet a na vrchu ma napisane aky je to predmet a ake zosity tam ma/co vsetko obsahuje dany predmet ANJ - ucebnica, pracovny zosit, zosit, slovnik a podobne
skus riesit aj syna nie len zly pristup ucitelov
prechod na 2.stupen je pre dieta narocny, ma na kazdy predmet ineho ucitela a nie vzdy si musi so vsetkymi sadnut, preto treba s nimi diskutovat nie len s triednou a hladat priesenie pre syna. drzim palceky, lebo inak bude nenavidiet skolu a bude sa trapit najblizsich par rokov a hlavne pred nim nezhadzuj ucitelov, lebo ho to povzbudi v tom, ze on je ok, ale ucitelia su s prepacenim blbci a to nie je zrovna vhodny priklad 😅 😅
drzte sa nech sa synovi zacne v skole znova pacit

arabeska
autor
29. jan 2013

@dodkap prepac,ale ja som mala z tvojho prispevku pocit ze za vsetko moze hlavne moj syn,ale asi som si len zle prelozila toto:"Ale urcite by som rozmyslala nad tym, preco je skola nutena takto riesit tvojho syna. Pravdepodobne s nim maju vacsie problemy, podla mna by si inak s tym nerobili hlavu a evidentne si ju robia. Asi toho bude viac, nez len co si myslis Ty, ci nie?" proste ide mi o to ze aj keby toho malo byt viac ako si ja myslim mali ma o tom informovat a nie riesit to za mojim chrbtom,nechodi tam prvy rok,mozno by len stacilo sa ist spytat na prvy stupen aky bol tam a zavolat si aj mna do skoly,nie ze ja sa o vsetkom vzdy dozviem posledna a teta toto ma uz uplne napalilo.uvidim co mi rano povedia

arabeska
autor
29. jan 2013

@kacena4 nie nepodpisovala som nejaky papier,bol to oznam nalepeny v ziackej ze idu cela trieda do toho psychologickeho centra,tykalo sa to iba tej navstevy

dodkap
29. jan 2013

@arabeska ale ved deti sa menia a hlavne, uz stvrtaci vedia byt v paradnej puberte a v skole sa tiez mozu chovat inak, ako doma. To bola len uvaha, ci nahodou nie je nieco aj so synom, ale nemusi byt, preto som sa pytala, ci sa to na skole casto deje a tak.....mozu tam mat zvlastne praktiky. Ale ak ho ides davat inam, tak to mas v podstate vyriesene a uvidis, ci na novej skole bude bez problemov alebo ci budu podobne a hned to budes vediet viac posudit.

kacena4
29. jan 2013

@arabeska aha tak to potom mali riesit inak, niekde ti daju na zaciatku roku podpisat kooopu papierov ako u mna a potom ani neviem presne co som podpisovala 😝

arabeska
autor
29. jan 2013

@kacena4 moj syn nema ziadne dis,boli sme u psychologa,nic take nema potvrdene,ziadna ucitelka ho nekryla,v triede maju ziakov ktory maju rozne dis a veru to bola ona ktora navrhovala vysetrenie.takze my sme iny pripad,pozri david isiel do skoly o rok skor a vtedy ma psycholog upozornoval ze by mal ist radsej do skoly pre nadane deti,doteraz som bola proti a teraz to uprimne lutujem.ako som uz pisala,pomocky uz si nosi,ulohy nezabuda,to bol problem na zaciatku roka,stane sa raz za cas,ale to sa stane kazdemu dietatu.a taktiez nema poruchu sustredenia,ja som to riesila hned ako nadobudli oni ten pocit,aj o tom ich pocite som sa dozvedela len vdaka tomu ze som isla ja do skoly sa informovat.
proste ide o to ze ma skola neupozornuje absolutne na nic co sa deje a robia veci poza moj chrbat

koniarova
29. jan 2013

@arabeska Rieš príčinu, nie dôsledok. 😉

arabeska
autor
29. jan 2013

@dodkap to mi je jasne ze sa deti menia,ale ja si svoje dieta poznam a viem presne ake chyby ma a ake nie,pisem ze vzdy som vsetko riesila iba ja,skola bola uplne pasivna a az ked som sa prisla ja pytat tak zrazu sa dozvedam vela veci,ked chceli psychologicky posudok dala som ho promtne spravit,teraz robia oni poza moj chrbat dalsi?to ako preco? 😕 keby som nemala moje tvrdenia podlozene tak sa ho nezastavam

arabeska
autor
29. jan 2013

@koniarova ja hlavne riesim teraz preco robia tieto veci bez toho aby ma informovali o tom...len tazko najdem pricinu ked so mnou nik nekomunikuje,ze ano

kacena4
29. jan 2013

@arabeska presne ako pise @koniarova ak ho dali diagnostikovat tak niekde problem skola vidi ☹ skus zistit v com a kde, mozno je to fak tym ze ma vyssie IQ aj ten moj ho ma a chodil na 1.stupni do triedy pre nadane deti a bola som nesmierne spokojna, ale ako nahle presiel na 2.stupen do "normalnej triedy" tak amen tma 😲 😖 😔 😔 🤐 otocil sa o 180 stupnov. proste novy ucitelia kazdy iny pristup ine naroky a hlavne on je na inej "vedomostnej" urovni predpokladam pri vyssom IQ a tak sa fakt na hodinach nudi a ucitelom niektorym vadi, ze je mudry mozno aj viac ako prave oni 😝 😝 a mozno tu je kamen urazu 😀 😀 z toho celeho je nervozny, ked sa v triede ma ucit ucivo pre 5-kov a on vie napr ucivo pre 9-takov tak nech robi projekty ako ten moj a nie bezne co je to sopka,ale naprl. tektonicke zlomy.... (to ma len tak napadlo, lebo sme to minuly tyzden robili 😀 😀 😀 😀 o sopkach vedel viac ako ja ked bol este skolkar 😅 )
takze tu to moze cele viaznut, treba zajst do skoly a spravit si stretnutie s vedenim skoly, a hlavne dat to na papier ze mas s nimi problem oni sa musia pisomne k nemu vyjadrit preco to riesili tymto sposobom, tak nech sa zapotia pri vymyslani dovodov.